۶۹۴۶۲۴
۱۲ نظر
۵۰۱۰
۱۲ نظر
۵۰۱۰
پ

توفان نمک، چرنوبیل ایران را دریابید

زمان اتخاذ تصمیم‌های دشوار فرا‌ رسیده است. بحران زیست‌محیطی بسیار زودتر از افق ۱۴۰۰ انتخاباتی رخ نشان می‌دهد و از دشت‌های تشنۀ خوزستان و اصفهان تا آذربایجان همه جا را در برگرفته است و "خیلی زود دیر شده است".

عصر ایران: توفان دیروز در استان‌های آذربایجان غربی و شرقی تنها نوک آن کوه یخ است که در ماه‌ها و سال‌های آینده می‌تواند فاجعۀ زیست محیطی بسا خانمان‌سوزتری از حادثۀ چرنوبیل در دوران اتحاد شوروری را برای ساکنان حوزه دریاچۀ ارومیه رقم زند.

بیماری های حاد ریوی، انواع سرطان‌ها، نازایی‌های ناشی از توفان‌های نمک بستر خشک‌شدۀ دریاچه، می‌تواند نسل مردمان ساکن آن دیار را به کام نیستی بکشاند. کاش حادثه تنها محدود به شکسته شدن درخت‌ها و فرو ریختن سازه‌های در حال ساخت بود اما اتفاق نه چندان غیرمنتظره و تلخی رخ داده است:

توفان نمک! نمکی که با خشک شدن دریاچۀ ارومیه ، آماده جاری کردن قوانین طبیعت بود، تا بفهماند با طبیعت چگونه باید رفتار کرد.

نگین فیروزه ای ایران که می‌توانست قطب گردشگری eco- tourism منطقه شود ، عملا در اثر سوء مدیریت و فقدان مدیریت استراتژیک از بین رفته است و اکنون فقط انتخاب بین بد و بدتر‌ها مانده است!

انتخاب بین قربانی شدن ۶ میلیون انسان در اثر توفان نمک و یا اصرار بر ادامۀ کشاورزیِ کم‌بازده سنتی با داعیه یا هدف خودکفایی تولیدات کشاورزی و صنعتی منطقه!

ما بدون در نظر گرفتن واقعیت‌های اقلیمی‌مان ، در دام شعار سرمایه‌داری " تولید بیشتر، مصرف بیشتر" افتادیم ، آن هم از خطرناک‌ترین نوع آن در بخش توسعه سنتی کشاورزی که چوب حراج زد به بیش از ۳/۲ منابع آبی تجدید ناپذیرمان!

افزایش ۳۰۰ درصدی سطح زیرکشت با راندمان پایین ۳۵ درصد از ۱۵۰ هزار هکتار در سال ۵۸ به ۴۵۰ هزار در سال ۸۵ و حفر ۲۴ هزار حلقه چاه غیرمجاز و ۴۰ سد در حوزه دریاچه خطا یا حتی خیانتی بود که فقدان مدیریت استراتژیک در حق ایران و آیندگان این سرزمین مرتکب شده است.

تداوم توفان های نمک باعث تخریب صدها هزار هکتار از مزارع حوزه آبریز ارومیه در سه استان خواهند شد و حتی در اندک زمانی سطح زیر‌کشت منطقه را به کمتر از ۳ دهه پیش تقلیل خواهند داد.

عکس‌های منتشر شده جاده ها و مزارع اطراف دریاچه ارومیه که جزو حاصل‌خیزترین مناطق ایران هستند، یادآور تصاویر بعد از آزمایش بمب هیدروژنی توسط آمریکا در سال ۱۹۵۴موسوم به Castle Bravo است؛ بزرگ‌ترین آلودگی رادیواکتیو طول تاریخ.

دریاچۀ ارومیه بالقوه قابلیت تبدیل شدن به حادثه‌ای بس تاسف‌بارتر از چرنوبیل را دارد. چون دامنۀ تاثیرگذاری‌اش مناطق گسترده‌ای از ایران را فرا‌خواهد گرفت و در بالای لیست بزرگترین فجایع زیست محیطی محصول دست بشر بالاتر از فاجعه رآکتور چرنوبیل، آلودگی ۱۹۵۲ لندن و منطقه آرال شوروی سابق قرار خواهد گرفت. چرنوبیل هنوز پس از ۳۲ سال از وقوعش قربانی می گیرد و حداقل تا ۲۰۰۰۰ سال دیگر برای سکونت امن نخواهد بود!

برای درک فاجعۀ توفان‌های نمک حوزه دریاچه ارومیه کافی است ۶۱۰۰ کیلومتر مربع -معادل ۱۰ برابر کشور بحرین و ۸۰ درصد کشور قطر- میلیاردها تن نمک انباشته در بستر دریاچه ارومیه را تصور کنید که هر لحظه با اندک باد و توفانی می توانند خاکستر مرگ و خرابی معادل چندین بمب هیدروژنی را تا محدوده زنجان و قزوین پخش کنند!

زمان اتخاذ تصمیم‌های دشوار و دردناک و غیرانتخاباتی برای ایران‌زمین فرا‌رسیده است. بحران زیست‌محیطی بسیار زودتر از افق ۱۴۰۰ انتخاباتی فرارسیده و از دشت های تشنه خوزستان و اصفهان تا آذربایجان همه جا را در برگرفته است و "خیلی زود دیر شده است".

محیط زیست که محصول میلیونها سال تکامل است از قوانین علی و معلولی سختی پیروی می کند که قادر است انتقام سختی از ساکنان کره زمین که خود به آنها زندگی بخشیده است، بکشد.برای مثال منطقه گوییوو چین که بزرگترین مدفن زباله های الکترونیکی دنیا بوده است، با وجود تدابیر به کارگرفته شده سالیان سال است که قربانی می گیرد. ۸۸ درصد کودکان ساکن منطقه دارای مسمومیت سربی هستند و چندین برابر نرخ متوسط دنیا، آمار نازایی و ناباروری منطقه است.

همیشه واکنش دیر یا با تأخیر به قوانین طبیعت فاجعه‌بار بوده است اما همچنان باید امیدوار بود تا دریاچۀ ارومیه و ساکنانش مصداقی برای اصطلاح " too little too late " "خیلی دیر، خیلی اندک" از نظر مدیریتی نباشند.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    با حرف و. مقاله درست نمیشه اگه به فکر بودن تا حالا کاری میکردن پس نمیخان عزیزم جوش نزن

    پاسخ ها

    • بدون نام

      پرفسور کردوانی در برنامه تلویزیونی گفتند که نمکهای دریاچه به گونه ای است که به وسیله باد جابجا نمیشوند و از جهت بادهای نمکی مشکلی نیست .
      اینطور جو دادن و مقایسه با چرنوبیل کردن نتیجه ای غیر از ناراحت کردن مردم نداره به علاوه اگه انطوری که گفته شده سد و چاههای زیادی احداث شده در نتیجه کشت درختان زیادی صورت گرفته که زمینهای زیادی که کشت نمیشده تبدیل به باغاتی شده که کمتر از دریاچه جلوی بادهای تند و تولید خاک را نمیگیرد .

  • بدون نام

    عذاب خداست کاری نمیشه کرد

  • بدون نام

    از بس دزدی و خیانت و ربا تو مردم زیاد شده خدا بهمون رحم نمیکنه

  • بدون نام

    آینده رو میشه بخوبی دید،قحطی فقر نابودی،ایران به بزرگترین بیابان دنیا تبدیل میشه

    پاسخ ها

    • بدون نام

      از این آبها الان برای کشاورزی و هدفمند و تولید میوه و گندم و غیره استفاده میشود که تاثیر اون رو در بازار و وفور میوه میبینیم . پس چرا جو میدید و میخواهید در مردم نا رضایتی ایجاد کنید .

  • بدون نام

    شما فکر میکنید معنی و مفاهیم این مقاله را نمیدانستند که دست به چنین فجایعی زده اند خیلی بهتر از من و تو میدانستند ولی نمیخواستند چون کمر همت نابودی این ملت بسته اند.

  • بدون نام

    حالا چه باید کرد؟ گذشته رو بعدا رسیدگی کنید حالا چه باید کرد؟....من تخصصی دراین زمینه ندارم به نظر من سردار سلیمانی در راس یک تیم تخصصی قرار گیرند و از نیروی بسیج هم استفاده بشه از درختکاری حاشیه ها گرفته تا باز کردن سدها ....همه ی متخصص ها وارد همکاری بشن....دور از هر جنجال سیاسی، عمل کنند....

  • بدون نام

    کاربر 16:53،سردار سلیمانی رو؟؟؟؟؟!!!!!!!

  • هموطن

    زدن کانال وانتقال آب دریای خزر به دریاچه ...

  • بدون نام

    کاری نداره کارون رو به آذربایجان منتقل کنید

  • س

    مااز نزدیکترین روستا ها به دریاچه اورمیه هستیم ۲۰ سال پیش اطراف روستا پر بود از سرسبزی وآب درست در فاصله خیلی کمی از روستامون بود اما الان اطراف روستاشده بیابان و برهوت. خاک وبادهای پر از خاک همش هم تقصیر اون سد هایی هست که زدن وابشو با پور میفروشن به کشاورزا .کی به فکر دریاچه است همش حرفه اونا به فکر جیبای خودشونن

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج