۶۹۰۱۸۹
۱۰ نظر
۵۰۰۵
۱۰ نظر
۵۰۰۵
پ

آیا اروپا می‌تواند برجام را نجات دهد؟

نویسندگان یادداشت، یک طرح جایگزین پیشنهاد می‌کنند. در این طرح، حتی اگر آمریکا از برجام خارج شود، اروپا می‌تواند برای زنده نگه داشتن آن با سایر طرف‌های بین المللی کار کند. این امر مستلزم «خروج نرم» آمریکا از توافق است. یعنی آمریکا از توافق خارج می‌شود، اما تحریم‌های ثانویه‌اش را علیه ایران اعمال نمی‌کند تا اروپایی‌ها بتوانند بدون از دست دادن بازار آمریکا، با ایران تجارت کنند.

فرارو: اروپا به دنبال آن است که حتی اگر آمریکا از برجام خارج شود، توافق هسته‌ای را حفظ کند.

از ژانویه گذشته که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، برای «اصلاح» برجام ضرب‌الاجلی تعیین کرد، نقش اروپا در پایداری برجام برجسته شد. اروپایی‌ها در عین فشار بر ایران در سایر مسائل، تلاش‌هایی برای حفظ توافق هسته‌ای انجام دادند. اما این سوال همچنان پابرجاست که آیا این تلاش‌ها می‌تواند برجام را نجات دهد؟ خبرگزاری رویترز در یادداشتی به قلم دالیا داسا کای و جیمز دوبینز، کارشناسان اندیشکده رند، سعی کرد به این پرسش پاسخ دهد.

رویترز نوشت: از اکتبر، ترامپ اشاره کرد که آمریکا آماده خروج از توافق هسته‌ای است. توافقی که آمریکا، روسیه، چین، اروپا و ایران در سال ۲۰۱۵ بر سر آن توافق کردند. همه سایر طرف‌های (برجام)، معتقدند که این توافق کارآمد است. با این حال، رئیس‌جمهور (ترامپ) به کنگره ۶۰ روز مهلت داد تا آن توافق را بهبود بخشد یا آن را لغو کند. کنگره هیچ کاری نکرد. در اواسط ژانویه، او تعلیق تحریم‌های هسته‌ای که برای دوام توافق ضروری است، را تمدید کرد. اما تهدید کرد که اگر اروپا ظرف چهار ماه توافق را «اصلاح» نکند، از آن خارج خواهد شد. اکنون پرسش اساسی این است که آیا اروپا می‌تواند توافق هسته‌ای را نجات دهد.

این دو کارشناس معتقدند که اروپا می‌تواند اقداماتی در خصوص توسعه موشکی ایران، بازرسی‌ها و تاریخ انقضای برجام اتخاذ کند تا نگرانی‌های ترامپ را رفع کنند. آن‌ها به همین منظور، اخیرا به همراه اندیشکده‌های اروپایی پیشنهاداتی ارائه کرده‌اند. پیشنهادات این کارشناسان شامل مواردی از قبیل استفاده از سازوکار‌های درونی برجام برای تقویت بازرسی‌های هسته‌ای، پیگیری توافقات جانبی یا الحاقی به برجام و تاسیس یک مجمع همکاری منطقه‌ای برای بررسی مسائل خارج از برجام بویژه مسئله توسعه موشک‌های ایران می‌شود.

نویسندگان یادداشت، یک طرح جایگزین پیشنهاد می‌کنند. در این طرح، حتی اگر آمریکا از برجام خارج شود، اروپا می‌تواند برای زنده نگه داشتن آن با سایر طرف‌های بین المللی کار کند. این امر مستلزم «خروج نرم» آمریکا از توافق است. یعنی آمریکا از توافق خارج می‌شود، اما تحریم‌های ثانویه‌اش را علیه ایران اعمال نمی‌کند تا اروپایی‌ها بتوانند بدون از دست دادن بازار آمریکا، با ایران تجارت کنند.

بر اساس این یادداشت، اگر اروپایی‌ها بتوانند برجام را بدون بوجود آمدن یک نزاع با آمریکا حفظ کنند، راه برای بازگشت آمریکا به آن در آینده باز خواهد بود. کارآمدی این طرح منوط به ماندن ایران در برجام پس از خروج آمریکا از آن است. امری که هنوز معلوم نیست. ایران اخیرا گفته که اگر از برجام منافع اقتصادی بدست نیاورد، ممکن است از آن خارج شود.

بلاتکلیفی‌ای که تهدیدات ترامپ ایجاد کرده، بر تجارت بین المللی با ایران تاثیر نامطلوبی گذاشته است. این امر به گفته کارشناسان اندیشکده رند، ممکن است حمایت عمومی از توافق هسته‌ای و حامیان توافق در ایران را تضعیف و در مقابل مخالفان برجام را تقویت کند.

در پایان یادداشت آمده: «اروپا احتمالا با یا بدون (باقی ماندن) آمریکا به دنبال حفظ توافق (هسته‌ای) ایران خواهد بود. ایران احتمالا تقصیر فروپاشی آن را به گردن واشینگتن خواهد انداخت. اگر آمریکا و متحدان اروپایی نتوانند مسیر مشترکی به سمت جلو پیدا کنند، احتمالا نتیجه، از سرگیری برنامه هسته‌ای ایران و وقوع یک جنگ تجاری بین اروپا و آمریکا خواهد بود. این دیدگاه به طور گسترده وجود خواهد داشت که آمریکا مقصر هر دو است.»

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    نه

  • بدون نام

    مرگ برامریکا

  • کارمند

    اگر دست از دشمنی آشکار با کشورهای تاثیر گذار ابرقدرت دنیا برداریم نیاز نیست اینقدر باج و امتیاز به اروپا بدهیم که البته آمریکا را به ایران نمیفروشندو قطعا پشت ایران را خالی میکنند

  • بدون نام

    نه

  • عباس نصیری

    نرمش در مقابل آمریکا برای ما زیانبار هست،هرکس مخالف سیاستهای زورگانه آمریکا باشد قطعا بازنده خواهد بود

    پاسخ ها

    • بدون نام

      ما مرد جنکیمم سازش نمیکنیم !!!!

  • عباس نصیری

    اروپا بدنبال منافع خود در جهان هست،من نمیدونم تراز تجاری اروپا باایران وآمریکا چقدر هست،اما آنچه قابل بحثه اینه که واقعا اروپا نیاز به روابط باایران هست چونکه ایران هم بازار خوبی دارد وهم در سیاستهای منطقه ای حرفی برای گفتن دارد..ایران پرثبات ترین کشور خاورمیانه هست بنابراین اروپا نمیتواند در معادلات اقتصادی وسیاسی ایران را نادیده بگیرد..از طرفی آمریکا هم متحد وشریک خوبی برای اروپاست..سیاست اروپا ایجاب میکند که هم کدخدا رو داشته باشد وهم ده رااا!!

  • عباس نصیری

    به نظر من ملاقات ترامپ با اون میتواند به پایبندی آمریکا به برجام را افزایش دهد

  • بدون نام

    نه ! مردم خود را برای تحریم شدیدتر از کره شمالی آماده کنند! ما ملت میتوانیم مثل چشم بادامی ها کم نمی آورییم!!!

  • بدون نام

    اروپا و امریکا هر دو روی یک سکه اند.

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج