۶۷۶۱۴۶
۵۰ نظر
۵۰۰۹
۵۰ نظر
۵۰۰۹
پ

رفراندوم؛ آری یا خیر؟

بعد از سخنرانی رئیس جمهور در مراسم ۲۲ بهمن امسال، یکی از موضوعاتی که بسیار مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت، پیشنهاد برگزاری رفراندوم از زبان او بود. موضوعی که وی برای برون رفت از بن‌بست‌های مختلف مطرح کرده بود.

فرارو: بعد از سخنرانی رئیس جمهور در مراسم ۲۲ بهمن امسال، یکی از موضوعاتی که بسیار مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت، پیشنهاد برگزاری رفراندوم از زبان او بود. موضوعی که وی برای برون رفت از بن‌بست‌های مختلف مطرح کرده بود.

روز گذشته حسن روحانی به عنوان رئیس جمهور و سخنران ویژه مراسم ۲۲ بهمن به موضوعات قابل توجهی اشاره کرد. او از یک سو به افرادی که از قطار انقلاب توسط برخی گروه‌ها و افراد پیاده شده بودند اشاره کرد و هم از سوی دیگر پیشنهاد داد مسئولان دوباره فرمان هشت ماده‌ای امام را مطالعه کنند.

اما یکی دیگر بخش‌های سخنان روز گذشته وی که بسیار مورد توجه قرار گرفت مسئله برگزاری رفراندوم بود که او گفت: «ثمره انقلاب و میراث امام قانون اساسی است. باید قانون اساسی را پاس بداریم و از ظرفیت استفاده کنیم. قانون اساسی معیار ما است و هر کس آن را قبول دارد انقلابی است. قانون اساسی بن بست‌ها را برداشته و ظرفیت بزرگی دارد و اگر در موضوعی با هم بحث داریم باید به اصل ۵۹ مراجعه کنیم که طبق آن باید به آرای مردم مراجعه کرد.»

روحانی همچنین تصریح کرد: «اگر جناح‌ها اختلافی دارند صندوق آرا را بیاوریم و هرچه مردم گفتند عمل کنیم. اسلام، ایران و ملت ایران برای ما اصل است.» البته شاید مسئله برگزاری رفراندوم موضوع تازه‌ای نباشد، اما آنچه که این بار آن را ویژه و خاص کرده است، مطرح شدن آن توسط یکی از مقامات عالی رتبه کشور مانند رئیس جمهور است.

البته در این میان برخی رسانه‌های مخالف دولت هم حضور دارند که صحبت دیروز روحانی به مذاقشان خوش نیامد و نخستین واکنش‌شان تشبیه دوباره او به بنی‌صدر بود. یکی از این رسانه‌ها در گزارشی با اشاره به سخنرانی بنی صدر در ۲۲ بهمن ۵۹ نوشت: «این صحبت‌ها، تحریکات نیرو‌های سلطنت‌طلب در رادیو لندن یا نیرو‌های ضد نظام در رادیو اسرائیل نیست، این‌ها بخشی از سخنرانی رئیس جمهور قانونی کشور، سید ابوالحسن بنی صدر است که در جشن بزرگ سالگرد پیروزی انقلاب، در ۲۲ بهمن ۱۳۵۹ در میدان آزادی تهران و در مقابل جمعیت انبوه مردم ایراد شده است. انقلاب در آن ایام، روز‌های سختی را پشت سر می‌گذاشت. درحالیکه کشور درگیر جنگ و تحریم‌های اقتصادی بود، رئیس جمهور قانونی کشور به صراحت در مقابل قانون اساسی قد علم کرده و در تریبون‌های رسمی مواضع «اپوزیسیون‌وار» می‌گرفت. مسیری که هر روز، بیش از روز قبل بر تندی فضای جامعه می‌افزود.»

هرچند بعد گذشت چندین دهه از آن روز‌ها که مجلس طرح عدم کفایت بنی صدر را تصویب کرد حالا بسیاری از نمایندگان وقت مجلس و مقامات آن زمان معتقدند بنی‌صدر خیانتکار نبود، اما با این حال این رسانه‌ها همچنان با تاکید بر خائن خواندن وی و تشبیه روحانی به او سعی در تخریب دولت دوازدهم و رئیس جمهور دارند.

اما اینکه چرا یکی از اصول قانون اساسی تا این حد برای برخی جریان‌ها نگران کننده است که مطرح کردن آن توسط حسن روحانی آن‌ها را به تکاپو وا می‌دارد موضوعی است که باید خودشان به آن پاسخ دهند، اما آنچه که در اینجا مورد توجه است طرح چنین موضوعی از سوی رئیس جمهور است. آیا این اتفاق معنا و مفهوم خاصی دارد؟

با این وجود هرچند که بعد از انقلاب برگزاری رفراندوم با انتقاد‌های بسیاری همراه بوده است، به هرحال رفراندوم موضوعی است که در ایران پنج بار برگزار شده است و هر بار نتیجه مناسب و قابل توجهی داشته است و هرگاه پای صندوق‌های رای به میان آمده مردم تصمیم درست را برای کشور گرفته اند.

عدم تمایل به کاهش قدرت مانع رفراندوم است

رفراندوم؛آری یا خیر؟در همین خصوص عبدالله ناصری استاد دانشگاه طی گفت‌وگو با فرارو عنوان کرد: «هرکسی به قضیه رفراندوم از منظر خاصی نگاه می‌کند، اما یکی از مسائلی که همیشه کارشناسان به آن اشاره کرده اند، این است که وقتی قدرت کارگزاران پیچیده می‌شود و افزایش می‌یابد، دیگر تمایلی به برگزاری رفراندوم یا تغییر روش که ممکن است منجر به کاهش قدرت شود، ندارند و به این راحتی به آن تن نمی‌دهند.»

وی تصریح کرد: «به همین جهت است که همان کارشناسان و متفکران معتقدند که اساسا قدرت نباید متمرکز شود بلکه باید در سطح عمومی جامعه توزیع شود. بر اساس کتاب پارادوکس قدرت می‌توان اینگونه تفسیر کرد که قدرت هرچه تقویت شود عوارض آن هم بیشتر می‌شود. به عنوان مثال می‌توان به دوره آقای احمدی نژاد اشاره کرد که پرونده‌های کلان اقتصادی برای دوران ریاست جمهوری وی وجود دارد و دستگاه قضایی کشور هم این را تایید کرده است و به این راحتی نمی‌توان با آن مقابله کرد.»

این فعال سیاسی تاکید کرد: «اگر قدرت را در لایه‌های مدنی جامعه متمرکز و نقش مردم را در سطح مدیریت کشور بیشتر کنیم و در ادامه این روند دولت را هم به معنای عام آن کوچک‌تر و بخش خصوصی را بزرگ‌تر کنیم و نهاد‌های مدنی را هم توسعه دهیم، دیگر کسی صحبتی از برگزاری رفراندوم نخواهد کرد.»

او ادامه داد: «البته متاسفانه با توجه به برخی نواقصی که در قانون اساسی وجود دارد برگزاری یک رفراندوم تمام و کمال و بدون نقص تا حدود زیادی بعید است، اما با این حال رفراندوم می‌تواند بخش زیادی از شکاف میان ملت و حاکمیت را کاهش دهد و مشکلات موجود در حوزه‌های مختلف را به حداقل برساند.»

وی گفت: «یکی از موضوعاتی که می‌توان در معرض رای مردم و رفراندوم قرار داد قانون اساسی است. هرچند معتقدم که اگر همه بخش‌های قانون اساسی مورد توجه مسئولان قرار گیرد می‌توان امیدوار بود که مشکلات کشور و افکار عمومی کم شود، اما با این حال قانون اساسی مشکلاتی دارد که لازم است بعد از گذشت حدود ۳۰ سال به آن‌ها رسیدگی شود و رفراندوم می‌تواند این را حل کند.»

نیازی به برگزاری رفراندوم نیست

رفراندوم؛آری یا خیر؟البته علی دورانی فعال اصولگرا نظر متفاوتی نسبت به عبدالله ناصری به ماجرای برگزاری رفراندوم دارد. وی در گفت‌وگو با فرارو اظهار کرد: «من گاهی احساس می‌کنم که برخی کلیت قانون اساسی را قبول ندارند و در حقیقت می‌خواهند با استفاده از برخی موارد در قانون اساسی آن را دور بزنند.»

وی افزود: «در مجموع قانون اساسی اجزای مختلفی دارد و در مورد مدیریت کشور و سیاست‌های کلان، اجرایی و ... همه چیز مشخص است و بسیاری از مسائلی که مطرح می‌کنند در قانون اساسی وجود دارد، اما رفراندوم باید در خصوص مسائل اصلی اتفاق بیفتد. نمی‌توان برای هر موضوعی یک رفراندوم برگزار شود. باید در موضوعاتی مانند همان موارد سال ۵۸ یا سال ۶۸ از این ابزار استفاده کرد که الان موضوعیتی ندارند.»

او ادامه داد: «قاعدتا در رفراندوم دو پاسخ وجود دارد. آری و خیر. حالا سوالی که از آقای رئیس جمهور باید پرسیده شود این است که در شرایط فعلی کدام مسئله وجود دارد که پاسخش صرفا این دو گزینه باشد؟ به عقیده من ایشان از طرح چنین مسئله‌ای جز منحرف کردن افکار عمومی و ژست اپوزوسیونی گرفتن هدف دیگری نداشته اند.»

این فعال سیاسی عنوان کرد: «وقتی چنین مسئله‌ای از سوی رئیس جمهور مطرح می‌شود این فرضیه را تقویت می‌کند که وی اختیار لازم در برخی مسائل مانند موضوعات اقتصادی را ندارد و با چنین اظهاراتی سعی می‌کند افکار عمومی و نهاد‌های مدنی را با خود همراه کند. مشابه این اتفاق را ما در دوران اصلاحات هم داشتیم و آقای خاتمی در برخی مسائل همینگونه عمل می‌کردند.»

دورانی در پایان گفت: در قانون اساسی تمامی مسائل مورد توجه قرار گرفته است و باید طبق آن اقدام کرد. نمی‌توان صرفا برای رسیدن به هدف شخصی یا گروهی برخی بخش‌های آن را نادیده گرفت و بر بعضی اصول آن تاکید کرد و اگر به همه بخش‌های آن توجه شود مشکل غیرقابل حلی در کشور وجود ندارد که با مراجعه به نهاد‌ها بی نتیجه بماند؛ لذا به عقیده من لزومی در برگزاری رفراندوم نیست.

به هرحال با توجه به اظهارات فعالان سیاسی واضح است که هرچند اصلاح‌طلبان معتقدند نتیجه رفراندوم برخلاف نظام جمهوری اسلامی نیست، اما به عنوان مثال لازم است در قانون اساسی بازنگری صورت بگیرد که لازمه آن هم برگزاری رفراندوم است. اما در میان جریان اصولگرایی این تمایل وجود ندارد آن‌ها کشور را دچار مشکلی نمی‌بینند که نیازمند برگزاری رفراندو باشد.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    آری

    پاسخ ها

    • بدون نام

      حرف اخر رو اقای پورازغدی گفته. مگه دیوانه ایم اجازه بدیم رفراندوم برگزار بشه...خخخخ

    • بدون نام

      روحانی داره امنیت و وحدت جامعه رو بخاطر گندی که زده وفسادی که دارودسته اش از برادرش گرفته تا وزرا ومعاونینش وبرادر معاونش وووووو و دروغ هاییکه میگه ، بهم میریزه تا زیر سوال نروند وهرچه سریعتر در بروند

  • بدون نام

    آری آری

  • بدون نام

    خخخخ عمرا رفراندوم بزارن شتر درخواب بیند پنبه دانه

  • بدون نام

    آقای روحانی نمی‌خواد الکی مردم رو تحریک کنید اینا همش ظاهر فریبی است

    پاسخ ها

    • بدون نام

      خدا لعنتش بکنه همیشه این قوم ادمهای دروغگو نزاشتن روز خوشی این ممکت ببینه وهر بار بایک فتنه جدیدی که از بیرون دستورش را میگیرن فرافکنی میکنن ..بابا تو خودت جوابگی اقتصاد وبیکاری وفساد وزرا و.... خوت باش همش دروغگویی

  • بدون نام

    مگه ملت ما با بصیرت، متدین، مومن و آگاه نیستند؟ دیگه چه باکی از فراندوم.

  • مهدی درویش

    منم آری

  • بدون نام

    ما خواهان رفراندوم هستیم

  • بدون نام

    رفراندوم بگذارید که چه نوع حکومتی باید داشته باشیم زیر نظر سازمان ملل

    پاسخ ها

    • بدون نام

      بله رفراندوم درست است

  • الیاس۱۲۲۱

    شیخ ما مرید تو هستیم ولی حنای ما دیگر رنگی ندارد .

  • بدون نام

    ماهم اری رفراندوم میگذاریم برای اینکه بدانیم دیگر این اقای روحانی کفایت ندارد ومیخواهد بی عرضگی خود ودولتش را بااین حرفها به حاشیه ببرد

    پاسخ ها

    • مخمد

      آری آری آری آری آری آری......

    • بدون نام

      واقعا گل گفتی میخواهد فساد وزرا ومعاونینش و دکترای تقلبیش رو پنهان کنه و در برند افرین گل گفتی وگل گفتی هزار بار گل گفتی ....

  • بدون نام

    با رفراندوم موافقیم

  • بدون نام

    غیر ممکنه اینم یه دروغه دیگه س اگه راس میگیرن بزارین ضمانت سلامتش هم مهمه

  • بدون نام

    رفراندوم خخخخخخ مگه میشه مگه میزارن خخخخخ

  • بدون نام

    رفراندوم اری.

  • بدون نام

    آری

  • علی

    آری

  • بدون نام

    بر دروغگو لعنت اگه نزاری

  • بدون نام

    آری

  • دلخون

    نه نه نه نه نه نه نه نه نه نه نه نه نه نه به این چهارده معصوم انشالله

  • بدون نام

    زیرنظرسازمان ملل رفراندوم بزارید

    پاسخ ها

    • بدون نام

      اخه عقل هم خوب چیزیه ، نکنه دشت نشونده ویا جاسوسی هستی داری پای دشمنان رو به اسم سازمانهای بین الملل رو به ایران باز میکننی باید اداره اطلاعات تو رو کنترل کنه که از کجا حمایت میشی وفنته میکنی چرا نمی گذارین این ممکت پیش بره ، سازمان ملل دست نشانده غربه و ارای مردم هرچه باشه اینها کشور رو به اتش میکشن بیا رفراندوم بر کناری روحانی و دارودسته اش بزارین ودر ضمن تواگر ایرانی هستی میخوای بلایی که سر دیگر کشورها اوردن سرمان بیاد..واقعا کمی فکر کنید

  • بدون نام

    کاشکی رفراندوم ازاد برگزار بشه

    پاسخ ها

    • ايراني

      ذاتا جناب آقای روحانی مطلب بجایی فرمودند ولی ابتدا باید روزنامه ها وجرايد و فضاهای مجازی باید مستقل وبه دور از وابستگی وفقط منافع ایران و ایرانی ووپيشرفت وتوسعه همه جانبه توجه داشته باشند نه جناحی وبودجه و.....گرفتن که ما طی این 39سال این مواضع را خیلی خیلی جزئی دیدیم .واز طرفی چه کسانی و حزب و گروهی میخواهد متولی باشد ....

    • ايراني

      ای کاش روزنامه ها آزاد و مستقل و مردمی و طرفدار عدالت بودند وای کاش رفراندوم آزاد وبا نظارت سازمان ملل بر گذار ميشد یا مسئولین عادل و خدا ترس وبا تقوا و مردمی مجری رفراندوم میشدند و امکان داشت.!!?

    • مهدی رجائی نژاد

      رفراندوم هزینه داره! !!!!!کشور از اقتصادی به چالش کشیده میشود. ...

  • بدون نام

    درخصوص موفقییت دولت در مبارزه با فساد اقتصادی رفراندوم بگذارید

  • کیان

    اری

  • ایرانی

    اری اری اری.! !!!!

  • بدون نام

    صد در صد با رفراندوم موافقیم

  • بدون نام

    رفراندوم .حتما

  • بدون نام

    چرا این همه سانسور نظر من وهم بزارید

  • بدون نام

    گر حکم شود که مست گیرند در شهر هر آنچه هست گیرند

  • بدون نام

    رفراندوم فقط.

  • رضا

    کدام سازمان ملل همان که مردم میانمار را میکشند حرفی نمیزند همان که عربستان جز حقوق بشرش است همان که سوریه وعراق وافغانستان ویمن لیبی و....... را قتل عام‌میگنند هیج کاری نمی کند .برو‌شیخ برای خودت دوا بپیچ حنایت رنگی نداره ما رهبری فر زانه داریم شتر در خواب بیند پنبه دانه

  • بدون نام

    هنر سرکار گذاری هم کم هنری نیست توحل مشکلات صدروزه که شد صدساله هنری نداشتند بالاخره هنر خود در ایجاد هیجان وکنسرت وحقوق شهروندی واخیرا هم مشغول کردن ذهن جامعه به مقوله رفراندم . اگر این چاه برای ملت ابی نداره برای دولت تدبیر نون ماندگاری وتوجیه به هر قیمتی رو داره

  • بدون نام

    مگر دولتمردان ما نمیگن که مردم ما را میخواهند، ما منتخب مردم هستیم پس چرا از رفراندوم میترسن اگر واقعاً منتخب مردم هستین همین مردم باز شما را انتخاب میکنن،پس بزارین رفراندوم انجام بشه

    پاسخ ها

    • بدون نام

      مگه خود روحانی با انتخابات سر کار نیست ایشون حراف ودروغگی بزرگیست

  • علی

    رفراندم؟اگه میشد خیلی از مسائل روشن میشد

  • بدون نام

    درود بر رهبر فرزانه مرگ بر دروغگوی فتنه گر

  • بدون نام

    چرا بعضی نمیزارن اب خوش از گلوی این مملکت پاین بره بعد از هر پیروزی و...یک حرف فتنه تنگیز زده میشه ودشمنانون خوشحال میکنه فکر کنم خود روحانی عامل دشمنه

  • بدون نام

    درود بر رهبر انقلاب مرگ بر فتنه گر دروغگو

  • بدون نام

    رفراندم شد شمام رای آوردی وعده ووعید چی شد؟! مردم ساکت شدند اینجوری وعده هاتو میپیچونی؟

  • ایمان

    اره به انقلاب اسلامی و خیر به ادامه دهندگان ان.

  • کریمی

    آری

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج