یک اقتصاددان: مالیات باید درآمد اصلی دولت باشد
مهدی پازوکی، اقتصاددان گفت: سالمترین راه درآمد کشور دریافت مالیات است. امور جاری کشور باید از منبع درآمد مالیاتی کشور اداره شود. همانطور که در همه کشورهای توسعهیافته هم این اتفاق رخ میدهد.
بررسی لایحه بودجه در مجلس که این روزها مهمترین اخبار صحن علنی به شمار میآید، معاف کردن عوارض اربعین و ثابت نگهداشتن عوارض سفرهای خارج از کشور و همچنین ادامه پرداخت یارانههاست. هرچند این موارد کاهش درآمد دولت را در پی دارد اما به نقل از مهدی پازوکی، اقتصاددان دولت نباید درآمد خود را از این موارد تأمین کند.
مهدی پازوکی درباره کاهش منابع درآمدی دولت در بررسی لایحه بودجه توسط نمایندگان از جمله ثابت ماندن عوارض خروج از کشور در سفرهای زیارتی گفت: من با افزایش ۳ برابری عوارض سفرهای خارج نیز مخالفت خود را اعلام کرده بودم. چون اعتقاددارم افزایش عوارض، سفرها را کاهش میدهد. درصورتیکه قشر پژوهشگر، اساتید، دانشجویان و... که اتفاقا قشر متوسط جامعه هم هستند باید دنیا دیده شوند.
پازوکی ادامه داد: عوارض سفر زیاد نمیتواند در درآمد کشور تأثیر داشته باشد. چون چه تعداد از ۸۰ میلیون جمعیت کشور به سفر خارج از کشور میروند. ثابت کردن عوارض سفرهای خارج و معافیت سفر زیارتی اربعین نباید در درآمد اهمیت داشته باشد.
این اقتصاددان گفت: به نظر من رقم درآمد اصلی دولت باید از راه مالیات تأمین شود. درصورتیکه اگر ما اقتصاد را صد درصد بگیریم، ۲۰ درصد شامل معاف از مالیات و ۴۰ درصد فرار مالیاتی وجود دارد. یعنی ما فقط ۴۰ درصد مالیات دریافت میکنیم. درصورتیکه سالمترین راه درآمد کشور مالیات است.
او افزود: دولت بهتنهایی برای دریافت مالیات نمیتواند اقدام کند بلکه حاکمیت یعنی قوه مجریه، قوه مقننه و قوه قضاییه هم باید همکاری کنند تا اصلاحات نظام مالیاتی صورت گیرد. البته نمایندگان مجلس هم بسیار در این امر میتوانند سهم داشته باشند.
پازوکی اشاره کرد: از طرفی، پول نقد فقط برای پروژههای زیربنایی و پروژههای نفتی باید هزینه شود. بنابراین اداره امور جاری کشور باید از منبع درآمد مالیات کشور انجام گیرد. همانطور که در همه کشورهای توسعهیافته هم این اتفاق رخ میدهد.
او ادامه داد: در هیچ کشور اروپایی، آمریکایی، استرالیایی نمیبینید که مخارج دولت از منبع غیر مالیاتی باشد. برای همین درست کردن سیستم مالیاتی در کشور یکی از ضروریات به شمار میآید.
استاد دانشگاه علامه طباطبایی افزود: اصلاح سیستم هم فقط با دستاوردهای امروزی بشر امکانپذیر است. یعنی با روش سنتی نمیتوان یک کشور صنعتی را اداره کرد یا با مدیریت سنتی نمیتوان سیستم کارآمد مالیاتی داشت و عدالت را در جامعه برقرار کرد.
این اقتصاددان گفت: باید طبق قانون همه افراد صاحب درآمد، مالیات پرداخت کنند و مالیات آنها در سیستم تأمین اجتماعی باز توزیع شود. اگر همین اقدام بهدرستی انجام شود دیگر نیازی به یارانه نقدی هم نیست. از آستان قدس رضوی گرفته تا نمایندگان مجلس، وزیر و وکیل و مستخدم یک شرکت معمولی باید بهاندازه درآمد خود مالیات بپردازند.
او اشاره کرد: وزارت کار و رفاه اجتماعی در دولت آقای خاتمی تشکیل شد تا سیستم رفاه اجتماعی را یککاسه کند. اما اکنون میبینیم در بودجه شورای نگهبان ۳ هزار میلیون تومان برای کمک اشخاص حقیقی و حقوقی در نظر گرفتهشده است. سؤال این است که وقتی کمیته امداد وظیفه کمک به نیازمندان دارد چرا شورای نگهبان باید چنین ردیف بودجهای داشته باشد.
پازوکی افزود: ما کشور را گران اداره میکنیم. ما باید در بخش درآمد و هزینه شفافسازی داشته باشیم. علاوه بر دولت، حکومت هم باید بخواهد تا شفافسازی صورت گیرد. یکی از دلایلی که بانکهای دنیا با ما کار نمیکنند همین عدم شفافسازی است.
او تأکید کرد: اصلاحات اقتصادی برای کشور ما ضروری است و اگر این اصلاحات انجام نشود، در بلندمدت کشور دچار مشکل میشود. من همین حالا وجود این مشکل را بهعنوان کارشناس اقتصاد میبینم. اصلاحات، شامل اصلاحات ساختار اداری، فنی و اجرایی، نظام تصمیمگیری و مدیریت کشور است.
پازوکی ادامه داد: اول باید سیستم اداری را تغییر دهیم. ازآنجاییکه ما در سیستم اداره کشور بند پارتی داریم بهجای افراد کارآمد بیشتر افراد ناتوان و بیتجربه وارد سیستم میشوند. این موضوع در همه دستگاهها نیز دیده میشود. ما باید بدانیم که قضاوت به عالم علم حقوق نیاز داریم تا بتواند قضاوت عادلانهای داشته باشد. اما آیا این اتفاق میافتد. همین ماجرا در آموزشوپرورش، نهاد ریاست جمهوری اتفاق میافتد.
این اقتصاددان گفت: ببینید بودجه مجلس ما بالاترین بودجه در مجلسهای دنیا را دارد اما آیا کارایی مجلس ما، با مجلس بریتانیا یکی است؟ بنابراین بازهم میگویم، اقتصاد ما نیاز به اصلاحات دارد که هرچه به تأخیر بیفتد، هزینه آن در کشور بالاتر میرود.
او در پایان تأکید کرد: ما میتوانیم از تکنولوژی اطلاعاتی که امروز وجود دارد دستگاهی بسازیم که جلوی بسیاری از مفاسد و کلاهبرداری را بگیرد. هرچه اقتصاد شفاف باشد در این راه موفقتر خواهیم بود.
نظر کاربران
امکانات بده دارای بگیر
تو خیلی خیلی و خیلی شکر زیادی میخوری!!!آخه مرتیکه عوضی ابله کودن،مردم به نون شبشون محتاجم چجوری بیان کیسه دولت رو پر کنن؟؟؟!!!!!!!
مگه ما جزو کشورهای توسعه یافته هستیم؟؟!!!!!!
آقای مقتصد درآمدهای دولت از فروش نفت و گاز و پتروشیمی و برق و آب و خاک و هزار تا اقلام دیگر کجا بصورت واضح مورد بررسی قرار می گیره و دولت از ملت عوارض بگیره بعد صرف سیاست های اشتباه خارجی و کمک به چند کشور عقب مانده و وامانده نماید را فشارش چرا بر شانه ملت باشد
خوب پس دولت پول نفت را چه کار میکند ایا ان را مدیران دولتی اختلاص خواهند کرد اگر مملکت با مآلیات بچرخد
خوب پس دولت پول نفت را چه کار میکند ایا ان را مدیران دولتی اختلاص خواهند کرد اگر مملکت با مآلیات بچرخد
بله به شرط اینکه من با درآمد ماهی 5تومن سالی 25تومن مالیات ندم،بعد مغازه جفتیم بخاطر داشتن آشنا تو دارایی با درآمد ماهی 20 تومن سالی 5 تومن مالیات به زور نده
دقیقا همین فرمایش عملی شده فقط مونده اب بخوریم و تنفس کشیدیم بگن مالیاتش رو بدین
لعنت خدا بر شما با کدام اقتصاد قویی میخواهید مالیات بگیرد
پست فطرتها مردم فقیر هستند
دوستان ظاهرا"بادقت مطالب را نخواندند ایشان برای اداره مملکت از راه درآمد مالیات مشروط به پیش شرطی کردند که سیستم فشل اداری اصلاح شود مدیران کار آمد در راس امور قرار گیرند خرج کرد ودریافتهای سازمانها شفاف شود رفاه اجتماعی همگانی شود حالا اگر این اتفاقات رخ دهد دیگر فرار مالیاتی واستثنا پیدا نخواهد شد دیگر در نهادها ردیف بودجه غیر معقول نخواهد بود مجلس ایران را با مجلس بریتانیا مقایسه کرد وگفت که مجلس ما نا کار آمد است وبودجه زباد می گیرد وسایر مسایل چون مردم خسته شدند از وضع موجود گاهی شتابزده اظهار تر می کنند واطمینان به روند اصلاح جامعه وجود ندارد برای همین زود عصبی می شوند
پس پول نفت کجا بره؟ حتماً باید بره توی جیب آقا زاده ها
وقتی ارگانها و سازمانهای خاص که فعالیت کلان اقتصادی هم انجام میدهند و مالیات که پرداخت نمیکنند هیچ،تازه رقم بالایی بودجه هم دریافت میکنند مالیات کارمندان وکسبه باید جبران کننده باشد
اقتصاد دان های ایران همه مزدور دولت ها هستند و نظراتشان بدرد مردم نمی خورد . چند وقت پیش پژوهان گفت بعید است دلار از مرز ۴۰۰۰ تومان بالاتر رود با کلی استدلال . همون شبش ۲۰۰ تومان دلار بالا رفت . اینها افتضاح دانند تا اقتصاد دان .
جناب آقای مهدی پازوکی لطفاً در باره اقتصاد ایران بیشتر مطالعه کن ، .... یا اختلاس کردی یا پول باد آورده داری که این حرفو زدی .
در کشوری که تولید بخاطر همین مالیات رو به نابودیه کشوری که در گیر رکود تورمیه با این فقر گسترده از کی میخواهین مالیات بگیرین ؟ در کشورهای توسعه یافته در زمان رکود دولت مالیات ها را کاهش میده که تولید رونق بگیره یا وقتی ارزش پول ملی رو به کاهشه سود بانکی را بالا میبره که جلوی این کار گرفته شه در ایران درست برعکس این عمل میشه چون هدف فقط جبران تنگ ناهای مالی دولته . گفتن این حرفها بسیار راحت میباشد ولی ایا جامعه ما شرایط این اظهار نظر های غیر کارشناسی را دارد
کی اینو اقتصاد دان کرده خدا پدر دانشگاه ازاد را نیامرزه که یه عده مسیول بی خاصیت و بیسواد را مدرک دار کرده کسانی که لیاقت چراندن گاو و گوسفند را هم ندارند