قصه ترامپ با ایران به سرنوشتسازترین شنبه سال رسید
طی ساعات انتهایی دیشب، ناگهان اخبار مربوط به دیدار ترامپ و نتانیاهو منتشر شد. اظهارنظر ترامپ درباره مذاکرات با ایران، موج تازهای در خبرها به راه انداخت.
برترینها: طی ساعات انتهایی دیشب، ناگهان اخبار مربوط به دیدار ترامپ و نتانیاهو منتشر شد. اظهارنظر ترامپ درباره مذاکرات با ایران، موج تازهای در خبرها به راه انداخت. در واقع فضا طوری بود که برخی اصولگرایان، شکل پذیرایی و نشستن نتانیاهو را خوانش سیاسی کردند و درونمایه تفسیرشان بر آن شد که این نشان از تسلیم کامل واشنگتن دربرابر تلآویو است. نکته جالب توجه همین رفتار ساده، یک خوانش متفاوت دیگر از سوی گروههای تندرو بود؛ اینکه ترامپ در اتاق بیضی کاخ سفید، 15 دقیقه بیوقفه مقابل نتانیاهو درباره ایران و ترکیه صحبت کرد؛ صحبتهایی که به زعم آنها در راستای تحقیر نتانیاهو بود.
در نظر بگیرید که از یک دیدار دیپلماتیک چند نوع تفسیر بیرون آمده و از سخنان ترامپ که بلوا به پا کرده در نهایت نکته اصلی بیرون آمد و آن هم "مذاکره مستقیم در روز شنبه" بود. مساله مذاکره مستقیم در میان گروههای مختلف سیاسی ایرانی هم تحلیلهای مختلفی داشت. تاکید به مستقیم بودن صحبتها، برخی نحلههای سیاسی را مکدر کرده؛ در ایران عدهای هستند که معتقدند هیچوقت نباید با آمریکا پای یک میز نشست چون که منجر به نفی هویت نظام است.
گروهی دیگر که عمدتا نزدیک به اصلاحات هستند از هر گونه مذاکره چه مستقیم و چه غیرمستقیم استقبال میکنند. این استقبال شاید کمی سادهانگارانه باشد و ترامپ که استاد جنگ روانی است، توپ را در زمین ایران انداخته؛ در واقع شاید اصلا گفتوگوی مستقیمی شکل نگیرد و رسانههای نزدیک به جبهه اصلاحات معتقدند هرگونه تعامل این شکلی، قفل مسائل سیاسی - اقتصادی ایران را باز خواهد کرد.
برخی دیگر که عمدتا تحلیلگران، مفسران و خبرنگاران خارج از کشور هستند، دیشب را در سکوت سپری کردند. سکوتی که احتمالا معنایش در خود آن نهفته باشد. در واقع آنها معتقدند که این فضا در امتداد فشار ترامپ به ایران هست و هر گونه مذاکره و توافق در این شرایط دور از انتظار بنظر میرسد پس به عقیده آنها هنوز اتفاق خبرسازی در این موضوع رخ نداده. برخی دیگر نظیر فرناز فصیحی درباره سکوت دیشب معتقدند که برخی تحولات ریلگذاری شده و مسیر باز شدن سیاست خارجی در ایران باز شده. تمام این برداشتها، برای دیاسپورای ایرانی چندان جذاب نبوده و به زعم آنها تا این لحظه یک بزنگاه سیاسی اتفاق نیفتاده است.
البته اتفاقات دشب نشان داد از نظر برخی رسانههای داخلی، براندازان حالا در موضع ضعف قرار گرفتند و دستکم طی این هفتهها نمیتوانند به کسی رویا بفروشند. اما فارغ از دستهبندیهای سیاسی و نگاههای مختلف موجود، مساله مهم دیشب، پیگیری شدید اخبار توسط مردم عادی بود که زندگی روزمرهشان تاثیر گرفته از تتر، دلار و طلاست. البته که این مساله طی ماههای اخیر اجتنابناپذیر بنظر میرسید. ایرانیها بیش از پیش برای بقای خود به انباشت این داراییها پناه بردهاند و از این جهت با حساسیت و دقت بسیار زیاد، پیگیر صدر تا ذیل اخبار هستند و البته که این ناشی از سیاستزدگی نیست بلکه راز بقاست.
نظر کاربران
ای کاش میان این جمع مذاکره کنندگان آقای ظریف بود