ایران چگونه قدرت منطقهای شد؟
قبل از اینکه ایران امروز قدرت منطقهای شود، در طول ۴۰ سال گذشته تغییرات اجتماعی و سیاسی تجربه کرد.
برنار هوکاد، مدیر بخش پژوهش در مرکز ملی پژوهشهای علمی فرانسه، طی مقالهای در مجله لوموند دیپلماتیک، به روند تبدیل شدن ایران به قدرت منطقهای پرداخت.
او معتقد است که دولت مدرن در ایران، به عنوان یک دولت شیعی در قرن ۱۶ تاسیس شد، اما پهلویها، قبل از آنکه انقلاب آنها را سرنگون کند، دین را به حاشیه بردند.
مجمع الجزایر شیعی
از دیدگاه هوکاد، انقلاب اسلامی از همان اوایل، اهمیت شیعیان حاشیهنشین در اقیانوس تسنن را درک و به طور کلی بر وحدت امت اسلامی تاکید کرد. از همان دوران آغازین، انقلاب اسلامی در کنار مخالفان اسرائیل قرار گرفت.
در همین راستا، حزب الله در لبنان تاسیس شد تا یک همپیمان دائمی برای ایران در لبنان باشد. حزب الله در رأس مخالفت با اسرائیل قرار دارد.
هنگامی که حزب الله در جنوب لبنان در ماه می سال ۲۰۰۰ جلوی اشغالگری اسرائیل ایستاد و در سال ۲۰۰۵ در دولت لبنان مشارکت کرد، این استراتژی ایران به ثمر نشست.
هوکاد اما مدعی شده شیعیان کویت، بحرین و عربستان بیطرفی اختیار کردند.
الجزیره نوشت: «در افغانستان، ایران از شیعیان هزاره حمایت کرد و برای آنان آموزش دینی و نظامی و کمکهای بشردوستانه فراهم کرد. شیعیان افغانستان و پاکستان، نیروهایی برای شبهنظامیان فراهم ساختند که تهران از آنها بخصوص در جنگ سوریه استفاده میکند.»
در ادامه این یادداشت آمده: «در یمن، اقلیت زیدی با ایران شیعی، روابطی نداشت، اما شورش حوثیها که دو طرف را بر علیه منافع عربستان متحد کرد، برای ایران فرصتی برای مقابله با سیاستهای عربستان در منطقه فراهم ساخت.»
«رابطه تهران با عراق، دارای ماهیتی کاملا متفاوت است. زیرا دو شهر نجف و کربلای عراق، و نه قم و مشهد، دارای مهمترین مدارس و اماکن مقدس شیعی هستند.»
«در سوریه، شیعیان تقریبا حضور ندارند، با این حال، علویها از زمان حافظ اسد، رئیسجمهور سابق سوریه، برای محکم کردن همپیمانی بین دمشق و تهران، به طور رسمی به عنوان شیعه توصیف شدند.»
از دیدگاه هوکاد، رابطه ایران با مجمعالجزایر شیعی، در زمینه رقابت روزافزون ایران و عربستان، اهمیت پیدا میکند. عربستان از نفوذ ایران نگران است.
ایران بدون اینکه تلاش کند، از سیاست مداخلهجویانه آمریکایی در منطقه، سرنگونی طالبان در ۲۰۰۱ و صدام حسین در ۲۰۰۳ بهره برد.
از نظر ایرانیان، ریاض نماد استکبار نظامهای پادشاهی است که از به حاشیه رانده شدن ایران از سال ۱۹۷۹ برای تاسیس امپراتوری اقتصادی، رسانهای و سیاسی و همچنین بسط هژمونیاش در سراسر منطقه با کمک نامشروط کشورهای غربی استفاده کرد.
جنگ سرد
درست است که جمهوری اسلامی ایران در جنگ سردش با پادشاهی عربی سعودی، میتواند بر مجمعالجزایر شیعی یا اقلیتهای مشابه تکیه کند. درست است که ایران توانست به همپیمانانش در جنگ با تروریستها در سوریه و عراق کمک قاطعی ارائه کند اما، از دیدگاه هوکاد، منبع رقابت بین ایران و عربستان بیش از آنکه نژادی یا دینی باشد، سیاسی است.
نویسنده در ادامه مقالهاش داستان پیروزی سپاه پاسداران در سوریه و عراق را توضیح داد و نوشت: «با حضور سپاه پاسداران در سوریه و عراق، ایران برای اولین بار در تاریخ معاصرش، در جنگی خارج از مرزهایش پیروز شد.» پیروزیای که سردار قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس، آن را «قاطع» توصیف کرده است.
به عقیده هوکاد فرض بر این است که این پیروزی نظامی به همراه پیروزی بزرگ دیپلماتیک دیگر یعنی توافق هستهای، ایران را از انزوای دیپلماتیک و تجاری خارج خواهند کرد.
نظر کاربران
سویس سواد دانمارک و.... قدرت منطقه ای نیستن صادقانه بگو اگه حق انتخاب داشته باشی اونجا رو انتخاب میکنی یا ایرانو نگو ایران چونه بچه های اکثرتون اونجاها زندگی میکنن
من نمیدونم کی این رتبه رو به ایران داده؟؟
یعنی الان ترکیه روسیه و حتی همین عربستان بی شعور مردن که ایران قدرت اول منطقه شده؟؟؟
تو تخیلات
ایران به هیچ وجه نه تنها قدرت منطقه ای نیست بلکه حرفش دربین دوستانش هم با وجود این همه خوشخدمتی که به آنها می کند ،خریدار ندارد.
با کمک پوتین
قدرت منطقه ای؟ اینقدر دست اندرکاران تاکید میکنند سنتی و صنعتی را با هم مخلوط نکنید، بازم گوش نمیدن
قدرت یک کشور به نیروی نظامی آن کشور نیست. کمااینکه میبینیم ژاپن،سویس،سنگاپور،هنگ کنگ ،امارات .. همه از قدرتهای بزرگ هستند ولی نه به خاطر نیروی نظامی شان بلکه به خاطر سطح رفاه کشورشان
قدرت منطقه ای اون قدرتی هست که ده ها متحد در کنارش داره نه ایران که یک متحد هم از کشورهای همسایه نداره و همه دشمنش هستن ادعای قدرت منطقه ای بودن و در خواب و خیالات هست
چی بگم برای یه کارگر چه فرقی میکند ولی من زمانی به قدرت کشورم افتخار میکنم که محرومان شرایطی خوبی داشته باشن یعنی خدا هم راضی خواهد شد ...
طیف تفکر و سیاست ورزی کشور نگرش منقوض شده ای دارد که قدرت را در انحصار تشکیل و تجهیز نیروی جنگی می داند قدرت آن هست که در کشوری بیش از 40سال نرخ نوشابه تغییر نکند قدرت آن است که دولت برای شهروندان خود از آخرین تکنولوژی روز جهان بهره گیرد و تاکسی پرنده به ناوگان حمل و نقل در راستای سبک کردن ترافیک اضافه کند قدرت آن است که دولت برای ساخت یک استادیوم ورزشی ازتکنولوژی روز استفاده کند و چهل سال یک ودزشگاه ساختش طول نکشد قدرت آن است که دولت جوابگوی سپرده گذاران قانونی در لوای خود باشد قدرت آن است که از اساتید کشور در دانشگاههای خارجی دعوت به عمل آید قدرت آن است که دولت برای پیش گیری از اعتراضات دست به دامن فیلتیرینگ نشود قدرت آن است که بوسیله یک برف ساده کشور دچار بحران و فلج نشود قدرت آن است که بر قیمت ها نظارت شود و قدرت آن است که دستان رانت خوار و لابی گر را از اقتصاد وسیاست داخلی بیرون کند یا معرفی کند
متن آقای بختیار را خواندم دوست عزیز اونها ی که گفتی تقریبا درست بود اما یک مسله مهم یاد رفت وان این هست برای رسیدن به همه چیز اول امنیت ملی لازم است وچون شما ومن دارم بیخ گوشمان هست ارزش واقعی آن را نمیدانمی م باید دستشان را بوسید آنها که زحمت کشیدند و میکشند والبته یک سری غلط های وجود دارد واقعا درشان ایران نیست شما در مورد کشور کویت فکر بکنید فقط اسمی مانده است چون بعد از اشغال عراق ارتشی وجود نداشت . آمریکایی پس رفتن پس کشور مال امریکاهاست وحالا حرف حرف آمریکاست بیشتر تاریخ بخوانیم
چرا بچه هاتون تو ای کشور قوی نگه نمی دارین
علی باهنر مراللو
چرا مردم را فریب میدهی
صدام تروریست به قصد نابودی نسل اعراب کویت به انجا حمله کرد اما امریکا دارد جلوی نسل کشی تروریستها رو میگیرد
درود بر امریکا
کی شدیم?!
چطور ما قدرت اول منطقه هستیم اما ناو جنگی با موج شکن برخورد میکنه .....
ایران تنها کشور ابر قدرت منطقه هم از لحاظ ژیوپولوتیک وهم از لحاظ وطن دوستی وهم از لحاظ دشمنی با بیگانه وهم از لحاظ این که غیر قابل پیش بینی هستن همه اینها دشمنان ما را با گیجی همراه ساخته است ونمی توانند کشور ما را با دیگر کشور ها مقایسه کنند همین دست خدا ست که بر روی چشم گوش دشمن نهاده