برجام در سراشیبی سقوط
خلاصه بگوییم، هر بار که دولت ترامپ در اعمال برجام سنگ اندازی کرده، بنیان های آن را تضعیف کرده و آن را به سراشیبی سقوط سوق داده است.
ما که از نزدیک درگیر مذاکرات برجام بودیم می دانیم که توافق بی نقصی نیست، و هیچ توافقی در تاریخ نمی توانسته بی نقص باشد. همچنین اصرار بر "توافق بهتر" و هشدار نسبت به اینکه در صورت به دست نیامدن توافق بهتر از آن خارج می شویم مقدمه ای نه برای رسیدن به توافقی بهتر که مقدمه هیچ توافقی نیست.
تهدیدات اخیر ترامپ پاره ای از چیزی است که اینک الگویی آشنا است: رئیس جمهور زمزمه لغو توافق را مطرح می کند، آن را تا لبه دره می برد و بعد مهلتی تعیین می کند و طی آن اجازه می دهد حامیان برجام نفسی به راحتی بکشند که او عقب رفته است. بهار سال گذشته وقتی نخستین بار تعلیق تحریم ها را تمدید کرد همین اتفاق افتاد، در ماه ژوئن گفت که قصد اعمال سیاست بازبینی بر برجام را دارد، در ماه اکتبر توافق را تایید نکرد و از کنگره و اروپا خواست تا نقص هایی که مدعی آن است را برطرف کنند و این هفته هم دوباره همین حرف را زذ. این بار ترامپ تعلیق تحریم ها را تایید کرد اما آینده توافق را زیر سوال برد و این بار - به صورت واقعی - متعهد شد که اگر اروپا و کنگره نتوانند ایران را متقاعد کنند که با شرط های جدید ترامپ کنار بیاید تحریم های هسته ای را مجددا اعمال خواهد کرد.
قمار ترامپ از دو جهت مساله ساز است. این موضوع که با تعویق باطل کردن فاجعه بار توافق نفسی به راحتی کشیده می شود، حامیان توافق را نسبت به صدمه واقعی بی حس کرده است. بله، برجام تاکنون پا بر جا باقی مانده است. اما چیزی که چند ماه پیش فاجعه انگیز به شمار می آمد وقتی چند بار تکرار شد دیگر آن قدر فاجعه آمیز نیست. هر بار که ترامپ تردیدها را در خصوص خروج از توافق بالا می برد، سرنوشت برجام در هاله ای از ابهام قرار می گیرد و سرمایه گذاران بالقوه و شرکای تجاری ایران پای شان سست می شود. توافق بر اساس دستاوردهای دوطرفه سر راستی بنا شده بود: در عوض محدودیت های جدی و پذیرش بازرسی بدون مرز از برنامه هسته ای، ایران با تعلیق تحریم ها روبهرو می شد. اما تهران تا چه زمانی خیری در این می بیند که به تعهدات خود در برجام احترام بگذارد و از منافع اقتصادی بهره مند نشود؟ خلاصه بگوییم، هر بار که دولت ترامپ در اعمال برجام سنگ اندازی کرده، بنیان های آن را تضعیف کرده و آن را به سراشیبی سقوط سوق داده است.
مشکل دوم جدی تر هم هست. رئیس جمهور به واسطه تهدید به کناره گیری از برجام به دنبال این است که کنگره و اروپا را به سمت نجات برجام سوق دهد - اما به شیوه ای که نهایتا ممکن است به نابودی آن ختم شود. عناصر بسیاری در فهرست مطالبات ترامپ وجود دارد، برخی از آنها نسبت به بقیه راحت تر تفسیر می شوند، اما ذات ماجرا از این قرار است: او می خواهد ایران تمام محدودیت های ذکر شده در توافق را نه برای 10، 15، 20 یا 25 سال بپذیرد، بلکه می خواهد تا ابد ادامه پیدا کند. این همان چیزی است که منتقدان توافق "مقررات غروب " می خوانند و ادامه می دهند "نقصی مرگبار" است که باید برطرف شود.
نظر کاربران
عیب ندارد سازمان مدیریت خدماتی کشوری مدیران زبده وکاردان ومومن ودلسوز مردم واقشار ضعیف جامعه تحویل سییستم ونظام میدهد
برجام کودک ناقص الخلقه سزایان شده زودتر از موعد است وهرسه ماه باید زندگیش تمدید شود واحتمال مرگش می رود
نزدیکان اون دعا می کنند زودتر از بلاتکلیفی نجات یابند
یا مثل شمع در باد است
کره شمالی هسته ای شد ویکبار برای همیشه با قدرت با جهانیان حرف زد وروزبروز برایش بهتر خواهد شد
این برجام بجز اینکه باهاش نفت میفروشید و دلار به جیب خودتون میزدین چکار کرد؟قیمت ماشین چی شد چی ارزون شد کدوم وعده تحقق پیدا کرد. ایشالا هرچه زودتر سقوط کنه با لطف ترامپ
از برجام فقط اسمش برای عبرت کشورهای دیگر در تاریخ خواهد ماند.
برجام فقط اسمش مانده با این همه کار شکنی که آمریکا انجام میدهد اروپائیها هم حاضر به سرمایه گذاری نیستند انشاالله هرچه زودتر با لغو برجام مردم از این همه استرس و بلاتکلیفی نجات پیدا کنند و با از سر گیری فعلیتهای هستی ایران از موضع قدرت با آنها برخورد کند
برجام باشه یا نباشه هیچ فرقی برای مردم ایران نداره٬
۱۵ میلیون نفر از کل جمعیت ایران زیر زیر خط فقر دارن روزها و شبارو بدون غذا سپری میکنن،پس براشون هیچ فرقی ندارد که برجام باشه یا نباشه.
گندش بزنن
بسلامتی انشالله. بذار ببینیم بدتر از بدتر چه طوریه...