رئیس جمهور مدافع معاونان خود می شود
روزنامه اعتماد نوشت: هنوز ٥ ماه از آغاز به كار دولت دوازدهم نگذشته كه روحاني با سومين سوال نمايندگان مجلس مواجه شده؛ سوالاتي كه از قضا هيچكدام مشخصا بهدليل عملكرد شخص رييسجمهور طراحي نشده و به نظر ميرسد، نمايندگان در هر ٣ مورد بهدليل آنكه قادر به استيضاح و طرح سوال از معاونان رييسجمهور نيستند.
روزنامه اعتماد نوشت: هنوز ٥ ماه از آغاز به كار دولت دوازدهم نگذشته كه روحاني با سومين سوال نمايندگان مجلس مواجه شده؛ سوالاتي كه از قضا هيچكدام مشخصا بهدليل عملكرد شخص رييسجمهور طراحي نشده و به نظر ميرسد، نمايندگان در هر ٣ مورد بهدليل آنكه قادر به استيضاح و طرح سوال از معاونان رييسجمهور نيستند، براي سوال از رييسجمهور خيز برداشتند تا روحاني را براي پاسخگويي درمورد عملكرد سوالبرانگيز معاونانش به صحن علني مجلس بكشانند.
آخرين نمونه از اين تلاشها چند روز پيش، از زماني شروع شد كه گروهي از نمايندگان مجلس با محوريت اعضاي مجمع نمايندگان خوزستان مجهز به يك برگه «سوال از رييسجمهوري» و چند قلم خودكار، اين گوشه و آن كنار پارلمان، شروع كردند به جمعآوري امضا از باقي نمايندگان تا با كليد زدن يك طرح سوال از رييسجمهور ديگر، روحاني را اينبار براي پاسخگويي در مورد عملكرد عيسي كلانتري، رييس سازمان محيطزيست به صحن علني بكشانند و حال آنكه اين تلاش جديد نمايندگان از همان نخستين روزهاي دولت دوازدهم و از زماني آغاز شد كه «مجلس اميد» مدارا با «دولت تدبير» را كنار گذاشت و نخستين سوال از روحاني براي پاسخگويي درمورد عملكرد وليالله سيف، رييس كل بانك مركزي را كليد زد.
سوال اول؛ سيف و بانك مركزي
نيمه خردادماه سال جاري، هنگامي كه بيش از ٧٥ امضاي پاي طرح سوال از رييسجمهور درباره وضعيت نابسامان موسسات مالي و اعتباري نشست، نخستين تلاش نمايندگان در اين راستا رسما عملياتي شد. البته وليالله سيف كه در اين فقره، سوژه اصلي سوال از رييسجمهور و هدف منتقدان نابسامانيهاي پولي و بانكي بود، در چارت اداري دولت، رسما جزو معاوانان رييسجمهور به حساب نميآيد اما نحوه انتخاب و انتصاب و جايگاه ادارياش به گونهاي بود كه نمايندگان براي نظارت بر عملكرد او نيز بايد به همان شيوهاي عمل ميكردند كه احيانا براي نظارت بر عملكرد معاونان رييسجمهور اقدام ميكنند؛ يعني سوال از شخص رييسجمهور.
به جز اين ٢ فقره كه يكي اواخر هفته گذشته كليد خورد و هنوز تقديم هيات رييسه مجلس نشده و در مراحل مقدماتي است و ديگري، بالعكس با بيش از ١٣٠ امضا، ماههاست در كازيوي هياترييسه مجلس خاك ميخورد، سوال سومي نيز اوايل هفته پيش، از سوي بهروز نعمتي، يكي از اصولگريان حامي روحاني، با محوريت فعاليتهاي بانك مركزي و اينبار با موضوع وضعيت بازار ارز طراحي شد؛ سوالي كه بهگفته سيدفريد موسوي، نايبرييس كميسيون اقتصادي هنوز از جانب هيات رييسه مجلس به اين كميسيون ارجاع نشده و طبيعتا انگيزه طرح و جزييات بيشتر آن براي اعضاي كميسيون اقتصادي نامشخص است. موسوي درباره علت طرح اين سوال از رييسجمهور و اينكه چرا نمايندگان مشكلات و نارساييهاي اقتصادي را ازطريق وزارت اقتصاد دنبال نميكنند، به «اعتماد» ميگويد: به هر حال مسائل مربوط به موسسات مالي و اعتباري و همچنين وضعيت بازار ارز مشخصا زيرنظر بانك مركزي دنبال ميشود و از آنجا كه طرح سوال از رييس كل بانك مركزي براي مجلس ممكن نيست، نمايندگان سوالات خود را مستقيما از طريق رياستجمهوري پيگيري ميكنند.
نقش دوگانه اصولگرايان معتدل در نقد دولت
خوزستانيها عليه كلانتري
حال در اين شرايط متناقض، گروهي ديگر از نمايندگان نيز تلاش ميكنند تا روحاني را البته به دليلي متفاوت از دو مورد قبل، به صحن علني مجلس بكشانند. اين گروه از نمايندگان كه عمدتا از اعضاي مجمع نمايندگان استان خوزستان هستند، بيش از آنكه همچون دو گروه نخست، خواستار پاسخگويي روحاني درمورد وضعيت اقتصاد مملكت باشند، دغدغه زيستمحيطي دارند و درحالي كه از دولت يازدهم هم به كرات نسبت به عملكرد معصومه ابتكار رييس وقت سازمان محيطزيست انتقاد داشتند، اكنون بهمراتب بيش از گذشته نسبت به عملكرد مديران اين سازمان نااميد شدهاند و اگر ابتكار را صرفا مديري «نالايق» و «ناكارآمد» در راس سازمان محيطزيست ميدانستند، عيسي كلانتري رييس فعلي اين سازمان را «دشمن محيطزيست» ميخوانند.
روايت غيررسمي از يك دعواي رسمي
ماجرا از آنجا آغاز شد كه حدود ١٠روز پيش، انتقاد چند نماينده خوزستاني به عيسي كلانتري كه در جريان جلسه شوراي اداري اين استان و در حضور اسحاق جهانگيري معاون اول رييسجمهور صورت گرفت، منجر به درگيري لفظي نمايندگان و رييس سازمان محيطزيست شد. تا آنجا كه چهارشنبه قبل يكي از اين نمايندگان اصولگراي اين جمع در توصيف ماوقع براي خبرنگار «اعتماد»، در گفتوگويي غيررسمي مدعي شد كه اگر كلانتري روي صندلياش ننشسته بود، حتما او را كتك ميزده و اگر دست نگه داشته، صرفا به اين دليل بوده كه كتك زدن كسي كه نايستاده را «كسر شان مرد و دور از مردانگي» ميداند.
درخواست خوزستانيها براي ملاقات با رهبري
همزمان درحالي كه مجيد ناصرينژاد، نماينده معمم شادگان از اقدامات مجمع نمايندگان استان خوزستان براي ديدار با استاندار و تهيه بيانيه اعتراضي در مخالفت با اقدامات رييس سازمان محيطزيست به تسنيم خبر داده و تاكيد كرده كه اين گروه از نمايندگان همچنان در حال رايزني ازطريق نمايندگان مجلس خبرگان رهبري استان خوزستان هستند تا در ديدار مقام معظم رهبري مشكلات خود را با ايشان درميان بگذارند، علي ساري نيز اين تلاشها و رايزنيها را تاييد كرده و به «اعتماد» ميگويد: ما از تمام اهرمهاي فشار خود استفاده خواهيم كرد تا بتوانيم پاسخگوي بخشي كوچك از مطالبات مردم باشيم. نماينده اصلاحطلب اهواز در مقايسه عملكرد رييس سازمان محيطزيست در دولت دوازدهم و يازدهم، ميگويد: دولت دوازدهم بنا داشت اصلاحاتي در سازمان محيطزيست اعمال كند اما در عمل ميبينيم، مديري بدتر از مدير پيشين روي كار آمده و به نظر ميرسد با اين كار ميخواهند به ما بگويند كه اگر اعتراض كنيد، باز هم اوضاع خرابتر ميشود. ساري گفت: انتظار ما از خانم ابتكار اين بود كه درباره مسائل محيطزيست با نگاهي كارشناسي، بطور دقيق اظهارنظر كند اما به هرحال ايشان باوجود ناكارآمدي،
براي نابودي محيطزيست به دست ساير مسوولان سند و نامه محرمانه نميداد. اما آقاي كلانتري و دوستانش در ملاء عام ميگويند كه آمدهايم تا محيطزيست را نابود كنيم. كلانتري رسما گفته «مگر خوزستان لاتخانه است» و اين اهانت رسمي به مردم خوزستان است.
قطع حمايت گفتماني يا افتخار به مردمسالاري
حال در شرايطي كه دولت روحاني بيش از هر زمان ديگري در معرض انتقاد قرار گرفته و بهتازگي حتي با موجي از انتقادات ازسوي حاميان گفتمانياش نيز روبهرو شده، برخي از همين حاميان معتقدند كه هنوز براي نااميدي از دولت روحاني زود است و درحالي كه ساري به عنوان يك نماينده اصلاحطلب معتقد است، صرفا تا زماني ميتواند به حمايتش از روحاني ادامه دهد كه شاهد عملكرد مثبت دولت باشد، فريدموسوي، ديگر نماينده اصلاحطلب مجلس ميگويد: نمايندگان بهتازگي با راي بالا، اعتماد خود به كابينه را اعلام كردند و لازم است بيش از اين به دولت و رييسجمهور فرصت دهيم. نايبرييس كميسيون اقتصادي مجلس در عين حال تاكيد دارد كه طرح سوال از رييسجمهور و وزرا نمادي از مردمسالاري ديني است و اينكه نمايندگان ملت ميتوانند بالاترين مقام اجرايي كشور را به سوال بكشند،افتخارآميز است.
نظر کاربران
وظیفه نمایندگان که از وزرا ودولت سوال کنن چرا ناراحتید