افزایش قطعی قیمت حاملهای انرژی کلید خورد
مستندات لایحه بودجه ۹۷ نشان میدهد دولت افزایش قطعی قیمت حاملهای انرژی را کلید زده و درآمد ۱۷هزار میلیارد تومانی از این محل پیشبینی کرده است؛ اما بنا به متن تبصره ۱۸، احتمال اجرای آن در پایان سال جاری وجود دارد.
نکته مهم در این اجازه به موضوع حاملهای انرژی باز میگردد که در صورت تصویب میتوان از آن به عنوان فاز جدیدی از هدفمندی یارانهها نام برد. یعنی دولت به دنبال افزایش قیمت حاملها و واقعی کردن آنها است. با این حال این تبصره قیدی دارد که در نوع خود جالب و قابل تامل است انجایی که گفته شده «نسبت به قیمت این حاملها در ابتدای سال ۹۶»؛ بنابراین احتمالا دولت قصد دارد در سال جاری و با ملاحظات خود، قیمت حاملها را در پایان سال جاری افزایش دهد.
در همین راستا یک مقام مسئول دولتی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس در رابطه با این تبصره معتقد است: دولت برای افزایش حاملهای انرژی در تبصره ۱۴ قانون بودجه امسال و سالهای گذشته اجازه افزایش قیمتها را گرفته است.
وی تاکید میکند: یکی از سناریوهای قوی دولت بنا به ادبیات این تبصره آن است که در پایان سال جاری قصد افزایش حاملهای انرژی را دارد و مابه التفاوت قیمت این حاملها در سال ۹۷ نسبت به ابتدای سال ۹۶ را به حسابی نزد خزانه برای موارد گفته شده، واریز خواهد کرد.
به گزارش فارس علاوه بر این مباحث، دولت همه ساله افزایش ۲۰ درصد گازوئیل، آب، برق و دیگر حاملها را به صورت جداگانه در بودجه های سنواتی لحاظ کرده اما بنا به دلایلی عملیاتی نمیکند.
براین اساس متن تبصره ۱۸ لایحه برنامه ششم توسعه به شرح زیر است: «با هدف اجرای برنامه اشتغال گسترده و مولد با تاکید بر اشتغال جوانان، دانش آموختگان دانشگاهی، زنان و اشتغال حمایتی به دولت اجازه داده میشود صد درصد منابع حاصله از مابه التفاوت قیمت حامل های انرژی در سال ۱۳۹۷ نسبت به قیمت این حامل ها در ابتدای سال ۱۳۹۶ را به حساب خاصی نزد خرانه داری کل کشور واریز و منابع حاصله را تا سقف ۱۷۴ هزار میلیارد ریال به شکل وجوه اداره شده و یارانه سود و ترکیب با منابع صندوق توسعه ملی و تسهیلات بانکی در جهت حمایت از طرح های تولید، اشتغال و آموزش و کمک به کارورزی جوانان دانش آموخته دانشگاهی پرداخت نماید.
بر این اساس اعتبارات موضوع این بند بر اساس شاخصهایی که به پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه کشور به تصویب هیات وزیران می رسد، در اختیار استان ها قرار می گیرد.
همچنین صندوق توسعه ملی موظف است تا معادل یک ۱۵۰ هزار میلیارد ریال از منابع ارزی خود را با تصویب هیئت امناء نزد بانک های عامل سپرده گذاری نماید تا با تلفیق با منابع نظام بانکی، صرف اعطای تسهیلات موضوع این بند گردد.
به بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اجازه داده می شود از طریق بانک های عامل، معادل به طرح های توسعه تولید و اشتغال موضوع این حکم، تسهیلات اعطا نماید.»
در صورت افزایش قابل توجه قیمت حاملهای انرژی، دولت به صورت رسمی وارد اجرای فاز سوم هدفمندی یارانهها شده است. اگرچه بعد از اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها در سال ۹۳، مواردی چون حذف سهمیه بنزین و محاسبه بنزین با قیمت آزاد و افزایش قیمت بعضی حاملهای انرژی به صورت پراکنده اتفاق افتاده است اما دولت هیچگاه حاضر نشد رسما این موارد را به عنوان اجرای فاز بعدی هدفمندی یارانهها محسوب کند.
نظر کاربران
من چی بگم به شما سر مردم میرسه کاسه گدایی میگیرین خجالت هم چیز خوبی باباقبض اب اومده دیگه میدونید هیچ کس تاالان که مهلت پرداخت22 آذر نداده شارژاز جیب که نمیتونیم بزاریم چه طور عوارض اعتراض دارین برای کاغذ اعتراض دارن ماهم الان اعتراض داریم برای این موضوع چرا میخواین جیب مردم تخلیه کنید دیگه خیلی بی انصافید وبی رحمید ما اعتراض داریم چه طور حرف اون بزرگان قبول کرایه ماشین هم اگر گران بشه من اصلا بیرون نمیرم چرا تاکجا دیگه هیچی برای من لذت بخش نیست قربان100هزار تومان تخفیف که برای قبض کولر نمیدی دیگه چی میخوای از جان ملت همسایه دارم بیمارستان ووپولی هم در بساط نداره که عمل بکنه بعدا میخوای فقر وعدالت باحرف رفع کنی متاسفم که حرف ما مردم ارزش نداره منتشر کن والا بابت همه چی به ادم هچوم میارن
خاک برسر این دولت و مسئولان که کاسه گدایی دست گرفتن با پول مردم میخوان اقتصاد کشورمون چرخونن بسی جای تآسف دارد
از این دولت بیشتر از این انتظار نمیر بایدم گدای کنه پولها مردم بی چاره رو ب زور می گیرن ....
دولت ورشکسته شده دارپول جمع میکنه خط زرد ردکردبه قرمز رسید
چنان رونق اقتصادی بکنم احتیاج به یارانه نداشت باشین قبضهاروپرداخت نمنیم
والا اگر اینجوری پیش بره با این دولتها که اصلا از اقتصاد سر در نمیارن تا چند سال دیگه نصف مردم خودکشی میکنن اصلا از گشنگی ممیرن