۶۳۴۷۹۱
۵ نظر
۵۰۰۴
۵ نظر
۵۰۰۴
پ

انتقاد از یک اقدام دولت برای کمک به زلزله زدگان

دکتر پویا جبل‌ عاملی در روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: سخت است در حالی که بخشی از هموطنان درگیر مصائب بسیار زلزله اخیر هستند، از یک اقدام دولت که به ظاهر برای یاری رساندن به زلزله‌زدگان اتخاذ کرده، انتقاد کرد.

دکتر پویا جبل‌ عاملی در روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: سخت است در حالی که بخشی از هموطنان درگیر مصائب بسیار زلزله اخیر هستند، از یک اقدام دولت که به ظاهر برای یاری رساندن به زلزله‌زدگان اتخاذ کرده، انتقاد کرد.
اما از آنجا که نباید هیچ‌گاه هدف، وسیله را توجیه کند، باید این نقد را حتی امروز عنوان کرد. آیا دولت هنوز به این نتیجه نرسیده است که بخشی از مشکلات کنونی سیستم بانکی، تسهیلات تکلیفی و بدهی دولت به بانک‌ها است؟

آیا به این درک نرسیده است که تسهیلات بدون بازگشت باعث شده تا قدرت وام‌دهی سیستم بانکی چنان ضعیف شود که نتواند منابع را به‌طور کارآمد برای افزون شدن رشد اقتصادی تخصیص دهد؟ آیا هنوز به این نقطه نرسیده است که سیستم بانکی چنان نحیف شده است که خود نیازمند یاری است؟ اگر رسیده است پس چگونه می‌تواند بار اضافی را بر آن تحمیل کند؟ باری را که اصولا معلوم نیست توانایی بردنش را داشته باشد.

دولت بنا بر وظیفه ذاتی خود باید بودجه‌ای برای بلایای طبیعی داشته باشد، باید استراتژی مشخصی برای استفاده از صنعت بیمه و همچنان که امروز «دنیای‌اقتصاد» نشان داده، برای استفاده از بازار سرمایه به منظور پوشش ریسک این بلایا داشته باشد. مشکل ما این است که در این کشور، همه تقصیرها، کم‌کاری‌ها، مشکلات ساختاری، ریسک‌ها و بلایای طبیعی باید از طریق دارایی نداشته بانک‌ها حل و فصل شود. جالب آنجاست که حتی مقامات بانکی هم لب به گلایه نمی‌گشایند و اینجاست که عیار استقلال مشخص می‌شود.
چرا هیچ کسی در شهر نیست تا جلوی رویه‌های غلط را بگیرد یا حداقل گوشزدی کند؟ در کجای دنیا، بانک‌ها نقش بیمه را، نقش موسسات عام‌المنفعه را، نقش خیریه را در بلایای طبیعی ایفا می‌کند؟ وقتی دولت قادر نیست بدهی خود را به سیستم بانکی بپردازد، آیا غیر از این است که مابه‌التفاوت نرخ سود تعیین شده برای زلزله تنها انباشتی بر بدهی‌های گذشته دولت است؟
وقتی بانک می‌داند که نتیجه تسهیلات‌دهی به غیر از زیان نیست به اشکال مختلف از زیر بار آن شانه خالی می‌کند و بعد دوباره دولت مجبور است برای اجرای مصوبه خود فشار آورد و بانک به اجبار میزانی تسهیلات می‌دهد و میزانی به راه گذشته خود می‌رود و در نهایت، مردمی می‌مانند چشم انتظار تسهیلات وعده داده شده و البته ناراضی و ترازنامه‌ای برای بانک‌ها که به‌رغم مقاومت بانک‌ها بر بدهی‌های دولتی آن افزوده شده.

چرا هنوز دولتمردان ما با وجود مشکلات عدیده‌ بانک‌ها هنوز به بانک چون صندوق جادویی می‌نگرند که پول‌هایش را انتهایی نیست و مرهمی است که بر هر دردی می‌توان زد؟ آیا با چنین برداشتی می‌توان انتظار داشت که دولت اصلاحات واقعی را در بخش‌های مختلف اقتصادی به پیش برد؟
وقتی فرض است که منابع بانکی می‌تواند برای هر مشکلی از زلزله گرفته تا فقدان سرمایه در گردش و تا تضمین تولید کالاهای اساسی و... به‌کار گرفته شود، دیگر چه نیاز که اوراقی برای پوشش ریسک بلایای طبیعی منتشر شود؟ چه نیاز که روندهای تولید اصلاح شود؟ چه نیاز به آزادسازی و بازگشت به مکانیسم بازار برای تولید کالاهای اساسی؟ و... با این برداشت نه مصائب زلزله کاهش خواهد یافت و نه دیگر مشکلات ساختاری که جلوی پیشرفت اقتصاد را سد کرده است.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • مهران

    شما کجای کار هستید بگویید کدام کارشان کارشناسانه بوده ک این یکی باشد سرمایه مملکت معلوم نیست کجا هزینه میشود چرا شما که بخ اصطلاح دلسوزانه مینگارید سخنی از سرمایه های مملکت که حیف ومیل میشود نمی کنید .معلوم شما هم برای ساختن و حل مشگلات سخن نمی گویید و فقط از طرف یک جناح برای کوبیدن جناح دیگر زبا می گشایید.بس کنید مردم شما را شناخته اند

  • محمدرضا بختیار

    دوباره کارشناسی های فضایی بی خود نیست به خدا دریای مشکلات داریم جناب دکتر جبل عاملی کل وام دولت به مصیبت زدگان چقدر می شه با کمترین اختلاس های بانکی برابر نمی شه اونوقت شما غصه چی می خوری من اگه جای مردم بودم یارانه این ماه را اختصاص میدادم به خانواده های مصیبت دیده که منت افراد مدعی العموم بانکی چون شما بر سر ملت و آسیب دیدگان نباشد آقای دکتر کمک های نقدی بین الملل را آمار دهید تا خدایی نکرده بانکهای بی خاصیت بهانه کار شکنی هاشون تابوی ساخته دست شما نشود من فکر کردم یک نفر پیدا شده به دولت و استانداری کرمانشاه توصیه کند خانواده های چادر نشین را به علت سردی وبارندگی هوا به سر پناه های شهری و در اختیار دولت کرمانشاه انتقال دهند که نه دولت هزینه کند البته بیش از حد و نه خانواده ها مشکلات گرمایشی و بهداشتی داشته باشند

  • بدون نام

    واقعا درسته

  • بدون نام

    این حرفها همش دروغ است بانک ها دارند پولهای ملیاردی به چند نفر بدهند وبد انها را پس نمی دهند برای وامهای جزیی آن موقع نقدینگی ندارند شما هم از یه جایی بهت میرسد که این حرفها میزنی .

  • بدون نام

    سهام داران بانکی را به ذلت کشیدید حال دو قرون می حواهید به مردم بدید بدهکار هم شدیم انهمه کمک بلا عوض ذره ای دلتون را به درد نیاورده حال دو قورت ونیمت باقیست ...

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج