روزنامه شرق: درست یک هفته بعد از صدور فرمان مهاجرتی جدید دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده و ممنوعیت ورود شهروندان هشت کشور به آمریکا که دولت ترامپ هدف آن را دفاع از امنیت آمریکاییها خوانده بود، مرگبارترین تیراندازی تاریخ مدرن ایالات متحده اتفاق افتاد.
آمریکایی مسلحی از آسمانخراشی در لاسوگاس بهسوی کسانی که در یک فستیوال موسیقی در فضای باز شرکت کرده بودند، آتش گشود و جان ٥٨ نفر را گرفت و دستکم ٥١٥ نفر را زخمی کرد که حال برخی از آنها وخیم اعلام شده است. ساعت ٢٢ یکشنبهشب به وقت محلی، جیسون الدین ویلیامز، خواننده آمریکایی سبک کانتری، در حال خواندن بود، اما صدای تیراندازی پیاپی کنسرت را متوقف کرد. دهها نفر خونین روی زمین افتادند و صدها نفر هم از محل تیراندازی گریختند.
بلافاصله بعد از تیراندازی چندین تیم پلیس به محل حادثه اعزام شدند و کوتاهزمانی پیش از نیمهشب اداره پلیس لاسوگاس اعلام کرد مظنون از پا درآمده و به نظر نمیرسد مظنون دیگری در این تیراندازی دست داشته باشد. پلیس ساعاتی بعد و در کنفرانس مطبوعاتی دیگری اعلام کرد مهاجم احتمالا پیش از رسیدن نیروهای پلیس خودش را کشته بوده است. به گفته پلیس، فرد مهاجم از طبقه سیودوم هتل «مندلی بی» با سلاح خودکار تماشاگران کنسرت را هدف قرار داده بود. براساس گزارشها دو نیروی پلیس هم در میان کشتهشدگان هستند و بهدلیل وخامت حال مجروحان احتمال میرود تعداد قربانیان این حادثه مرگبار افزایش پیدا کند.
پلیس بامداد دوشنبه به وقت محلی اعلام کرد نام مهاجم ٦٤ساله که از ساکنان محلی بوده، استوین پداک است. گرچه هنوز انگیزه این فرد مشخص نشده، اما بهگفته پلیس هیچچیز «ناخوشایندی» در پیشزمینه مظنون پیدا نشده است. حدود ١٠ قبضه اسلحه نیز در اتاق طبقه سیودوم هتل «مندلی بی» پیدا شده و براساس گزارشها مهاجم از ٢٨ سپتامبر (ششم مهر) در این اتاق سکونت داشته است. اگرچه پلیس در ابتدا اعلام کرده بود مهاجم همدست نداشته، اما ساعاتی بعد پلیس گفت در جستوجوی یک زن آسیاییتبار به نام «ماری لو دانلی» است که هنگام تیراندازی همراه فرد مهاجم بوده است.
این فرد ساعاتی بعد از سوی پلیس بازداشت شد. روز گذشته داعش مسئولیت این حمله را بر عهده گرفت و گفت مهاجم یک ماه پیش به داعش گرویده است. هر چند این ادعا با شک و تردیدهایی روبهروست. ویدئوهای منتشرشده از صحنه تیراندازی نشان میدهد مهاجم ابتدا ٩ ثانیه پیوسته تیراندازی کرده و سپس همزمان با فریادهای حضار و فرار آنها تیراندازی ٣٧ ثانیه متوقف شد. بعد از این دو بار دیگر شلیکها پی گرفته شد که زمان هر دو بار کوتاهتر از بار اول بود. رسانههای محلی به نقل از شاهدان خبر میدهند که صدها تیر به سمت حدود ۳۰ هزار تماشاچی کنسرت شلیک شده است. یک مرد جوان به شبکه خبری «سیاِناِن» گفته است بسیاری غرق در خون روی زمین افتاده بودند.
یک زن هم به خبرگزاری آلمان گفته است: «ما روی اجساد حرکت میکردیم». او گفته صدای شمار زیادی شلیک را شنیده که احتمالا از یک سلاح خودکار بوده است. شاهدان عینی متفقالقول میگویند تیراندازی با اسلحهای خودکار انجام شده است. جکی هافینگ که در لاسوگاس زندگی میکند شرایط را اینطور شرح میدهد: «مردم زیر پا لگدمال میشدند... من با شوهرم بودم. او کنار من بود. با هم از دیوار پریدیم، سوار ماشین شدیم و جان خودمان را نجات دادیم. تاکنون در تمام عمرم آنقدر نترسیده بودم». یکی دیگر از شاهدان عینی که از ساندیگو به لاسوگاس آمده بود با پیراهنی غرق خون به گاردین چنین گفت: «صدایی مثل صدای ترقه شنیدیم. به یکی که خونین شده بود کمک کردم. دو دختر دیگر هم با ما پشت یک خودرو بیرون از سالن مخفی شده بودند.
پای یکی از دخترها زخمی شده بود و به شانه یکی دیگر از دخترها هم تیر خورده بود. تیراندازی تمام نمیشد و ما هم فرار کردیم».پلیس بلوار «استریپ» (محل حادثه) را مسدود کرده و در توییتر از مردم خواسته از محل مورد نظر و همچنین فرودگاه شهر دوری کنند. پیشتر خبرهایی از توقف پرواز در فرودگاه لاسوگاس منتشر شده بود. پلیس میگوید برخی پروازها به فرودگاهی در اطراف شهر منتقل شده است. پلیس همچنین در توییتر از شهروندان و حاضران خواسته بود برای حفظ جان مأموران امنیتی و کمک به تحقیقات، از انتشار مستقیم تصاویر حادثه در اینترنت پرهیز کنند. دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده هم در حساب توییتر خود با قربانیان و خانوادههای آنها ابراز همدردی کرد.
حادثه هولناک روز گذشته لاسوگاس، دویستوهفتادوسومین تیراندازی از ابتدای سال ٢٠١٧ میلادی تاکنون است. با قوانین آسان خریدوفروش اسلحه در آمریکا، کشتار با اسلحه به امری روزمره در این کشور بدل شده، هرچند تیراندازی اخیر مرگبارترین در تاریخ مدرن آمریکا بوده است. طبق بسیاری از نظرسنجیها، اکثریت آمریکاییها (با هر گرایش سیاسی و مذهبی) با تصویب قوانین سختگیرانهتری برای فروش اسلحه موافقاند؛ اما با توجه به لابیهای قدرتمند و ثروتمند اسلحه در آمریکا، تلاشها برای تصویب قانون جدیدی در این زمینه هر بار به شکست انجامیده و به نظر نمیرسد دولت ترامپ هم تمایلی به تغییر این قوانین داشته باشد.
قانون حمل سلاح در آمریکا
حق تملک و حمل سلاح در متمم دوم قانون اساسی ایالات متحده آمده است و قوانین فدرال نیز این حق را برای شهروندان آمریکایی لحاظ کردهاند؛ هرچند ممکن است در ایالتهای مختلف، قوانین حمل سلاح تفاوتهایی با هم داشته باشند. بهعنوان مثال، در حالی که در برخی ایالتها، افراد میتوانند حتی بدون دریافت مجوز اقدام به حمل سلاح کنند، در برخی ايالتها، تدابیر سختگیرانهتری برای اعطای مجوز حمل سلاح اعمال میشود. بااینحال، برخی قوانین جنبه ملی داشته و همه ایالتها موظف به رعایت آن هستند. به عنوان نمونه، «قانون ملی سلاحهای گرم» مصوب سال ١٩٣٤، برای تولید و معامله انواع سلاحهای گرم مالیات وضع کرده و ثبت این سلاحها را الزامی میکند. همچین طبق «قانون فدرال سلاحهای گرم» مصوب سال ١٩٣٨، تولیدکنندگان، واردکنندگان و دستاندرکاران فروش اسلحه باید مجوزهای مربوطه را از دستگاههای ذیربط اخذ کرده باشند؛ همچنین این قانون فروش سلاح به مجرمان سابقهدار را ممنوع کرده است.
«قانون کنترل جرم و خیابانهای امن» مصوب ١٩٦٨ نیز فروش سلاح به افراد زیر ٢١ سال را ممنوع کرده است. بهعنوان یک قانون دیگر، باید به «قانون منع حمل سلاح در محدوده مدارس» اشاره کرد که افراد متفرقه را از حمل سلاح در محدوده مدارس، برحذر میدارد. از این گذشته، در سال ١٩٩٣ قانونی تصویب شد که فروش قریببهاتفاق سلاحهای گرم را منوط به بررسی سابقه افراد میکند. بااینحال و با وجود این تمهیدات قانونی، به علت تفاوت در میزان اجرائیشدن این قوانین در ایالتهای مختلف و همچنین لابی «انجمن ملی سلاح» آمریکا (NRA) برای جلوگیری از وضع قوانین سختگیرانهتر در این زمینه، هرساله افراد زیادی در ایالات متحده قربانی گلولههایی میشوند که از این سلاحها شلیک میشود.
تیراندازیهای مرگبار در ایالات متحده در دهه اخیر
١٢ ژوئن ٢٠١٦: ساعت از نیمهشب گذشته بود که عمر متین ٢٩ساله، در یک کلوب شبانه همجنسگرایان به روی جمعیت آتش گشود. حداقل ٤٩ نفر در این حادثه که سه ساعت به طول انجامید، کشته و بیش از ٥٠ نفر نیز زخمی شدند. در جریان عملیات آزادسازی گروگانها از این کلوب شبانه، متین به ضرب گلوله نیروهای پلیس از پا درآمد. تحقیقات پلیس درخصوص اینکه این حادثه با انگیزههای تروریستی صورت گرفته یا نه، همچنان ادامه دارد.
يكم اکتبر ٢٠١٥: کریستوفر شنهارپر- مرسر در کالج اوپکوئای اورگون، با شلیک گلوله شش نفر را از پا درآورد و ٩ نفر دیگر را نیز زخمی کرد و در ادامه نیز در تبادل آتش با نیروهای پلیس کشته شد. علاوه بر شش اسلحهای که در محل حادثه پیدا شد، هفت اسلحه دیگر نیز از خانه ضارب به دست آمد.
١٢ دسامبر ٢٠١٥: زوجی به نام سیدرضوان فاروق و تشفین مالیک، با تیراندازی به سوی همکارانشان که برای یک ناهار کاری در محله سنبرناردینو جمع شده بودند، ١٤ نفر را کشتند. گفته میشود این تیراندازی ممکن است حملهای تروریستی باشد که با تحریک داعش صورت گرفته است. هرچند کشتهشدن ضاربان در درگیری با نیروهای پلیس، عملا تحقیقات درخصوص قصد و نیت آنها از تیراندازی به همکارانشان را در هالهای از ابهام قرار داده است.
١٧ ژوئن ٢٠١٥: سیاهپوستانی که برای انجام مراسم مذهبی در کلیسای تاریخی امانوئل در چارلستون کارولینای جنوبی گرد هم آمده بودند، یک روز عادی را سپری میکردند تا اینکه دیلان روف ٢١ساله روی آنها آتش گشود. در جریان این حادثه، هشت نفر در دم كشته شدند و یک نفر نیز در ادامه و در بیمارستان جان باخت. روف روز بعد از حادثه دستگیر میشود و در بازجویی اعتراف میکند قصد داشته با این کار یک جنگ نژادی راه بیندازد. او در دادگاه فدرال به اعدام محکوم شد.
١٦ سپتامبر ٢٠١٣: در نتیجه تیراندازی آرون الکسیس ٣٤ساله در نزدیکی پایگاه نیروی دریایی واشنگتن، ١٢ نفر جان خود را از دست دادند. ضارب که بعدها مشخص شد از بیماری روانی رنج میبرده است، در محل حادثه و به ضرب گلوله نیروهای پلیس از پا درآمد.
٢٢ جولای ٢٠١٢: افرادی که در شامگاه ٢٢ جولای برای تماشای فیلم «بازگشت شوالیه تاریکي»، قسمت سوم از سهگانه بتمن، به سالن سینمای «آئورا» در کلورادو رفته بودند، شاید فکر نمیکردند صحنههای اکشن فیلم لحظاتی بعد در برابر چشمانشان به واقعیت بدل شود اما چنین شد. تیراندازی در سالن این سینما، ١٢ کشته و ٥٨ زخمی بر جا گذاشت.
جیمز ای هولمز ٢٤ساله که از بیماری روانی نیز رنج میبرد، در دادگاه به اتهام ٢٤ فقره قتل عمد و ١٤٠ فقره اقدام به قتل، به حبس ابد محکوم شد.
١٤ دسامبر، ٢٠١٢: مدرسه ابتدایی سندی هوک در شهر نیوتون ایالت کنکتیکات یک روز عادی را سپری میکرد تا زمانی که آدام لانزای ٢٠ساله به ضرب گلوله، ٢٠ کودک شش تا هفتساله و همچنین شش فرد بالغ از جمله کارمندان مدرسه را از پا درآورد و در ادامه نیز به زندگی خود پایان داد. در تحقیقات پلیس متوجه شد ننسی لانزا، مادر ضارب نیز بر اثر جراحات ناشی از اصابت گلوله پیشتر جان باخته بوده است.
١٢ اکتبر ٢٠١١: در جریان یک تیراندازی در سیل بیچ کالیفرنیا، هشت نفر جان باختند. ضارب که اسکات اونز نام داشت، حین تلاش برای فرار از صحنه جرم دستگیر میشود. در میان هشتنفری که در این حادثه جان باختند، نام همسر سابق اونز یعنی میشل فورنیه نیز دیده میشود.
١٩ ژانویه ٢٠١٠: کریستوفر اسپایت ٣٩ساله در خانهای در اپوماتوکس ویرجینیا، هشت نفر را به ضرب گلوله کشت. او صبح روز بعد خود را تحویل پلیس میدهد. دادگاه فدرال، آقای اسپایت را به تحمل پنج بار حبس ابد محکوم کرد.
٥ نوامبر ٢٠٠٩: مجد نیدال مالیک حسن با تیراندازی در مرکز آموزش نظامی فورت هود تگزاس، جان ١٣ سرباز و شهروند عادی را گرفت. این حادثه، حدود ٣٢ مجروح نیز بر جا گذاشت. ضارب که از قضا به عنوان رواندرمانگر در ارتش خدمت میکرد، در ادامه محاکمه و به اعدام محکوم شد.
١٠ مارس ٢٠٠٩: مایکل مک لندون از اهالی کینستون آلاباما، در اقدامی جنونآمیز ١١ نفر اعضاي خانوادهاش از جمله مادر، مادربزرگ، پدربزرگ، عمه و عمویش را به رگبار بست و در ادامه نیز با شلیک گلوله به زندگی خود پایان داد.
٩ مارس ٢٠٠٩: در شهر کارتاژ کارولینای شمالی، رابرت استوارت ٤٥ساله بعد از ورود به یک خانه سالمندان، با شیک گلوله به زندگی یک پرستار و هفت بیمار مسن پایان داد. دادگاه فدرال استوارت را به ١٤١ تا ١٧٩ سال زندان محکوم کرد.
٣ آوریل ٢٠٠٩: در بینگامتون نیویورک، جیورلی ونگ با شلیک به سوی کمپ مهاجران، ١٣ نفر را از پا درآورد. در جریان این حادثه چهار نفر نیز مجروح شدند. ضارب در ادامه با شلیک گلوله به زندگی خود نیز پایان داد و سؤالات بسیاری را درخصوص انگیزههای خود از این اقدام بیجواب گذاشت.
١٦ آوریل ٢٠٠٧: ٣٢ کشته و دهها نفر زخمی نتیجه اقدام مرگبار سئونگ هوی چو، دانشجوی ٢٣ساله دانشگاه فنی ویرجینیا بود؛ وقتی تصمیم گرفت همدانشگاهیان خود را به رگبار گلوله ببندد. او که کار خود را از خوابگاه دانشگاه شروع کرده بود، در ادامه وارد ساختمان دانشگاه شد و همانجا نیز به ضرب گلوله به زندگی خود پایان داد.
ارسال نظر