به مناسبت روز شعر و ادب پارسی و در ادامه برنامه آموزشهای ادبی و استعدادیابی این بنیاد، عصر روز سهشنبه ۲۸ شهریور، سایت نقد داستان برای نقد و بررسی تخصصی آثار داستانی تمام نویسندگان فارسیزبان آغاز به کار کرد.
روزنامه صبح نو: به مناسبت روز شعر و ادب پارسی و در ادامه برنامه آموزشهای ادبی و استعدادیابی این بنیاد، عصر روز سهشنبه ۲۸ شهریور، سایت نقد داستان برای نقد و بررسی تخصصی آثار داستانی تمام نویسندگان فارسیزبان آغاز به کار کرد.
در این مراسم که با متنخوانی سردبیر و منتقدان فعال در پایگاه تخصصی نقد داستان، همچنین آقای مهدی قزلی، نویسنده و مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی همراه بود، علاوهبر دکتر محمد سلگی، جمعی از مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز حضور داشتند.
نقد ادبی، ذرهبین جادویی است
دکتر محمد سلگی در این مراسم گفت: بسیار مفتخرم که به مناسبت آغاز یک فعالیت اجتماعی در حوزه نقد ادبی و نقد داستان در جمع شما حضور دارم و بسیار امیدوارم که این تلاش گروهی، که در امتداد سنت نقد هم هست، راهها و روشهای تازهای را کشف و به توسعه و تکامل هر روزه گفتمان نقد کمک کند. بحثهای زیادی درباره نقد و چیستی و روش و آثار آن هست که خوب است از همین اول بین خودمان مساله را روشن کنیم و البته این تعریف در میان هر اقدامی هم لازم است.
سرپرست معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: از نظر من، نقد چیزی جز گفت وگو نیست. یک اثر ادبی خلق میشود که مثل هر سخن دیگر، نیاز به شنیده شدن و مهمتر از آن، نیاز به پاسخ دارد و گرنه پژمرده میشود. شاید به این خاطر که گفتمان نقد کمتر به قدرت آلوده شده است و تا به حال ساز و کارهای خوبی برای این سلامت درونی از خود نشان داده، بتوان آن را نابترین و صادقانهترین شکل از بیانگری دانست. این نکته به خصوص در مورد نقد ادبیات داستانی آشکارتر است.
سلگی خاطرنشان کرد: بیشتر از هزار سال است که عموم مردم ایران درباره قصههای شاهنامه صحبت میکنند و منتقدان هم به اقتضای گفتمانهای غالب در دوران مختلف، به نقد آن پرداختهاند. از دل خود همین نقدها میتوان به صورت مستقیم و غیرمستقیم و به صورت سلبی و ایجابی، برای سازماندهی و اداره بهتر جامعه بهره برد. مردم هم به فهم بهتری از خود و جایگاه خود در دنیا میرسند.
وی اظهار داشت: نقد ادبی یک ذرهبین جادویی است و همزمان که ما یک اثر را نقد میکنیم، به درجات بالاتری از خودآگاهی میرسیم. پس باید چون گذشته خود نقد را هم نقد کنیم، روشهای جدیدی برای آن پیدا کنیم و مهمتر از همه نقد و روشهای آن را به میان مردم بیاوریم.
سلگی در پایان گفت: سایت نقد داستان از این نظر یک مسوولیت مهم و جایگاهی تکرارناپذیر دارد. چون همه نقدهای این سایت با فاصله کوتاهی منتشر میشوند و همگان امکان شنیدن و پاسخ به آنها را دارند و انعکاس آن در فضاهای عمومی بیشتر است. حاصل نقد چیزی جز توسعه فرهنگی نیست؛ فرهنگی توسعهیافته است که خود بتواند محصولاتش را ارزیابی کند و امیدوارم با توسعه گفتمان نقد بتوانیم به سمت توسعه فرهنگی حرکت کنیم. حال با طلب یاری از خداوند جان و خرد، به خوشیمنی روز ملی شعر و ادب فارسی، آغاز به کار رسمی پایگاه نقد داستان را تبریک میگویم و برای بانیان و طراحان آن در ادامه راه آرزوی توفیق میکنم.
یک خاطره و خیال آسوده
در این مراسم، مهدی قزلی با خوانش متنی با عنوان «حالا خیالم راحت است» به یک خاطره از زمان دانشجویی خودش اشاره کرد و در نهایت گفت: «حالا خیالم راحت است ۱۵-۱۰ منتقد جمع هستند در این پایگاه نقد داستان که هر نویسندهای چه تازهکار، چه کهنهکار، هر جای ایران که هیچ، هر جای عالم به فارسی داستان مینویسد، برایش نقد کنند…»
هنوز به تکامل فکر میکنیم
همچنین آقای غلامرضا طریقی، غزلسرا و سردبیر پایگاه نقد شعر که سایت تخصصی او نیز در اردیبهشت امسال، زیر نظر بنیاد شعر و ادبیات داستانی آغاز به کار کرد، در این مراسم گفت: «۶-۵ ماه قبل، من در جایی شبیه به همینجا ایستادم و آغاز ماجرای «پایگاه نقد شعر» را اعلام کردم. حالا احسان [رضایی] میخواهد وارد گود نقد داستان شود. پاییز سال قبل بود که «مهدی قزلی» گفت: «بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان» میخواهد امکان نقد را برای همه شاعران جوان فراهم کند و بعد گفت: «اگر مردش هستی یاعلی.»
از همان روز، ماجرا آغاز شد. ما نخستین بودیم و نخستین بودن علاوهبر حسنها، سختیهایی هم دارد که مربوط به ناشناس بودن مسیر است. چند ماه دست و پا زدیم تا بشود آنچه باید میشد. از خدا که پنهان نیست از شما چه پنهان، میدانستم سایت به درد خیلیها خواهد خورد، اما حدس نمیزدم که به این سرعت، پایگاه، پناهگاه این تعداد از شاعران جوان شود. ۶ ماه است که مدام در حال افزایش امکاناتیم و هنوز به تکامل کار فکر میکنیم.
اتاق نقد، هنوز خالی است
در این مراسم، سردبیر سایت تخصصی نقد داستان نیز به جای سخنرانی، متنی را قرائت کرد که در آن با اشاره به افتتاح سایت تخصصی نقد شعر گفت: «اردیبهشتماه بود که انجمنهای ادبی از استانهای مختلف جمع شدند و در مراسم اختتامیه، ضمن برنامههای جشنواره، من شعر خواندم و غلامرضا [طریقی] از وزیر دستخطی گرفت و سایت نقد شعر هم افتتاح شد. بعد که استقبالها را دیدیم، قرار شد سایت نقد داستان هم راه بیندازیم.
آقای احسان رضایی ادامه داد: نقد شعر، سابقهای هزار ساله در کشورمان دارد؛ اما نقد داستان هم مثل داستان مدرن، در اینجا نوپاست. اتاق نقد هنوز خالی است، قاب عکسهای روی دیوار کم و انگشتشمارند و راه زیادی هنوز در پیش رو داریم. پایگاه نقد داستان اما دوست دارد بخشی از این مسیر طولانی را برود.
پ
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان
اپلیکیشن برترین ها
را نصب کنید.
ارسال نظر