دلیل افزایش قیمت شیر و لبنیات
مشاور انجمن صنایع لبنی با انتقاد از شرایط به وجود آمده که منجر به صدور مجوز افزایش ۱۵ درصدی قیمت شیر و لبنیات شد، گفت: مطالعات انجام شده نشان میدهد که مصرف شیر و لبنیات طی دو سال اخیر ۲۲ درصد کاهش یافته و افزایش قیمت اخیر میزان مصرف لبنیات را باز هم کاهش خواهد داد.
حسین چمنی در پاسخ به این سوال که دلیل اصلی افزایش ۱۵ درصدی قیمت شیر و لبنیات طی چند روز گذشته چه بوده است؟ گفت: به نظر میرسد شرکت پشتیبانی امور دام با کسری بودجه ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد تومانی مواجه شده که این کسری مربوط به پرداخت یارانه علوفه موردنیاز دامداران میشود. به همین دلیل و برای جبران این کسری بودجه دولت مجوز افزایش ۱۵ درصدی قیمت لبنیات را صادر کرد.
وی افزود: افزایش قیمت لبنیات به دلیل کسری بودجه فقط ۴۰۰ میلیارد تومانی به هیچ وجه توجیهپذیر نیست و این افزایش قیمت هزینههای هنگفت و سنگین بیشتری را به دولت و جامعه تحمیل خواهد کرد.
وی توضیح داد: شرکتهای صنایع لبنی کشور در شش ماهه نخست سال قبل با زیان ۱.۲۵ درصدی کار میکردند که بعد از صدور مجوز افزایش قیمت این حاشیه سود به سه تا چهار درصد رسید اما سوال کلیدی اینجاست که کدام بانک حاضر است تسهیلات خود را با بهره سه یا چهار درصدی در اختیار صنعت لبنیات قرار دهد؟
مشاور انجمن صنایع لبنی با اشاره به اینکه فضای روانی حاکم بر جامعه آماده افزایش قیمت لبنیات نیست، اظهار کرد: براساس دو مطالعهای که در شهریور سالهای ۱۳۸۹، ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ در ۵۳ شهر بالای ۱۰۰ هزار نفر در کشور انجام شد مشخص شد که در سال ۱۳۹۰ مصرف لبنیات نسبت به سال ۱۳۸۹ معادل شش درصد و در سال ۱۳۹۱ مصرف لبنیات نسبت به سال ۱۳۹۰ معادل ۱۶ درصد کاهش یافته است. به این ترتیب طی دو سال مصرف لبنیات در کشور معادل ۲۲ درصد کاهش یافته است.
چمنی با اشاره به آمارهای متناقض ارائه شده از سوی سازمانهای مختلف درباره میزان تولید شیرخام در کشور گفت: مرکز آمار تولید شیرخام کشور را حدود هفت میلیون تن و وزارت جهاد کشاورزی ۱۰.۸ میلیون تن اعلام کرده است. جالب اینجاست که با وجود خشکسالیهای رخ داده و تلف شدن برخی از دامها آمار وزارت جهاد کشاورزی درباره تولید شیرخام تغییر چندانی نکرده است.
او با بیان اینکه مصرف سرانه لبنیات در ایران به زیر ۷۰ کیلوگرم رسیده است، توضیح داد: این در حالی است که تا پایان برنامه پنجم توسعه سرانه مصرف لبنیات در کشور باید به ۱۶۷ کیلوگرم برسد اما در صورت ادامه روند کنونی این هدف محقق نخواهد شد.
مشاور انجمن صنایع لبنی با اشاره به غلط دانستن حذف یارانه شیر و لبنیات گفت: در بسیاری از کشورهای پیشرفته جهان هنوز هم شیر به صورت یارانهای در اختیار مردم قرار میگیرد که از جمله این موارد میتوان به توزیع شیر یارانهای در مدارس اشاره کرد.
چمنی درباره هزینههای سنگین ناشی از کاهش مصرف شیر توضیح داد: کمبود مصرف شیر به صورت مستقیم عامل دو بیماری خرابی دندان و پوکی استخوان است. طبق آمار وزارت بهداشت هر ایرانی دو دندان پوسیده دارد که با احتساب جمعیت ۷۵ میلیون نفری در مجموع ۱۵۰ میلیون دندان پوسیده در کشور داریم. اگر برای ترمیم هر دندان ۲۰۰ هزار تومان هزینه شود که در بسیاری از موارد این رقم بیشتر است هزینه ترمیم دندان در ایران به رقم بسیار هنگفت ۳۰ هزار میلیارد تومان میرسد. میتوان با پرداخت یارانه به شیر و افزایش مصرف شیر جامعه به میزان قابل توجهی در این هزینه صرفهجویی کرد.
وی افزود: همچنین سالانه ۱۲۰ هزار مورد شکستگی ناشی از پوکی استخوان در کشور داریم که هزینه درمان آنها بین دو تا ۱۵ میلیون تومان است. با توجه به اینکه ۹۰ درصد ایرانیها کمبود کلسیم دارند میتوان با زمینهسازی برای افزایش مصرف شیر در هزینههای درمانی پوکی استخوان نیز به شدت صرفهجویی کرد.
اخیرا قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در گفتوگو با یکی از روزنامههای سراسری مدعی شد که آمار رسمی از کاهش سرانه مصرف یا تولید شیر و لبنیات وجود ندارد.
محمدصادق مفتح در عین حال با اذعان به اینکه میتوان تصور کرد با حذف یارانه شیر برخی اقشار جامعه قادر به مصرف این محصولات نخواهند بود، گفت: در چهار سال گذشته آمار تولید شیر و لبنیات افزایش یافته و کارخانههای لبنی با مشکل کاهش ظرفیت و دپوی محصولات تولیدی خود روبرو نشدهاند.
این اظهارات قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در حالی مطرح میشود که براساس تازهترین اطلاعات منتشر شده یکی از شرکتهای بزرگ صنایع لبنی کشور در سال قبل با زیان بیش از سه میلیارد تومانی مواجه شد.
نظر کاربران
آخي!!!! واقعا دلمون واسه اين شرکت های مولتي ميليارد سوخت ..... عجب پس اينا داشتن فقط برای رضای خدا واسه مردم توليد انجام ميدادن!! واسه همينه که که هی دارن کارخانه های جديد احداث ميکنن؟؟ فقط فکر آخرتوشنن!!! آخی بيچاره ها!!
جمع کنين اين حرفها رو........ اگه اين ها 15 درصد توی تولید واسشون گرون بيافته! اجناسشون رو 30 درصد گرون ميکنن!! اگرهم فروش اونها هم پايين بياد ... با کمتر شدن هزينه های شيفت های کاری و اصطحلاک دستگاهها و برق و..... ازون طرف دوباره سود ميکنن!!
واقعا خنده داره....
هیچ دلیلی برای این گرانی های پی در پی توجیه پذیر نیست