رفتارهای بیرحمانه، آغاز جنگ آب را نوید می دهد
رفتارهای بیرحمانه زیادی درمورد آب دیده میشود. پس باید با بیرحمی درمورد آب سیاستَگذاری کرد. دیگر نمیتوان با کدخدامنشی و روشهای هیجانی حیات کشور را تضمین کرد.
خبرآنلاین: رفتارهای بیرحمانه زیادی درمورد آب دیده میشود. پس باید با بیرحمی درمورد آب سیاستَگذاری کرد. دیگر نمیتوان با کدخدامنشی و روشهای هیجانی حیات کشور را تضمین کرد.
رییس سازمان حفاظت از محیط زیست در یادداشت خود نوشت:
شعار خودکفایی همواره از گوشه و کنار کشور به گوش میرسد. اما بسیاری بدون کار کارشناسی در اینباره سخن میگویند. به اعتقاد نگارنده، چنانچه خودکفایی در راستای توسعه پایدار باشد، اشکالی به آن وارد نیست. اگر اصول توسعه پایدار رعایت شود و بتوان در هر محصولی خودکفا شد بسیار هم خوب است. اما زمانی که اصول توسعه پایدار رعایت نشود، این خودکفایی نهتنها در میانمدت در راستای تخریب منابع و در راستای بر هم زدن اقتصاد کشور است، بلکه مسلما هیچ فردی این موضوع را تایید نمیکند.
بنابراین باید دید که خودکفایی در چه محصولاتی در راستای توسعه پایدار است. باید به این پرسش پاسخ داد که آیا ما مستحق خودکفایی در این شرایط هستیم یا خیر. البته درمورد محصول گندم چون در دولت قبل قیمت نان اصلاح شد، مصرف آن ۴ تا ۵ میلیون تن کاهش پیدا کرد. با توجه به کشت آبی که در کشور استفاده میشود و رعایت تناوبهای کشت، ناچار هستیم با توجه به اینکه ۶.۱ میلیون هکتار زراعت آبی و حدود ۶ میلیون هکتار زراعت دیم داریم، ۲.۵ تا ۲.۷ میلیون هکتار باید زیر کشت زمستانه باشد. عملکرد محصول گندم به طور متوسط ۳.۷ تا ۴ تن در هکتار در شرایط آبی است، پس برای خودکفایی گندم که ۹.۵ تا ۱۰ میلیون تن است، مشکلی نخواهیم داشت. ما در هر شرایطی حدود ۹ میلیون تن را میتوانیم تولید کنیم و مشکلی برای کشاورزی و مصرف آب ایجاد نمیکند.
اما بیش از این مقدار کشور را با مشکلاتی روبهرو میکند. اگر تعدیل قیمت نان صورت نمیگرفت، نیاز گندم ما حدود ۱۶ میلیون تن بود و از پس آن بر نمیآمدیم. اما در سایر محصولات، محدودیت آب داریم. توسعه پایدار چهار اصل دارد که باید رعایت شود. مسائل اقتصادی، اجتماعی، محیط زیستی و درنظرگرفتن و حفظ حقوق آیندگان در تمام رفتارهای خود با طبیعت و منابع در توسعه پایدار باید مدنظر قرار بگیرد. ما حق نداریم چون تکنولوژی بالاست یا دستگاههای حفاری در اختیار داریم و سرعت کار بالا است، تمام آبهای کشور را غارت کنیم. اما در حال حاضر این اتفاق افتاده است؛ حدود ۱۵ یا ۱۶ سالِ گذشته این اتفاق افتاده است که مغایر با توسعه پایدار است. در نتیجه خودکفایی به این شیوه، اشتباه است. امروزه در حدود ۴۷ میلیارد متر مکعب از چاهها آب استحصال میکنیم و حدود ۴.۵ میلیارد متر مکعب از قنوات، که به این مقادیر
آبهای سطحی هم اضافه میشود. یعنی ما حدود ۵۲ میلیارد متر مکعب آب را از زیر زمین بیرون میکشیم. آبهای تجدیدپذیر زیرزمینی ما سالانه ۲۰ میلیارد متر مکعب است. یعنی حتی ما اگر ۱۰۰ درصد آبهای زیرزمینی را بخواهیم مصرف کنیم، باید ۲۰ میلیارد متر مکعب برداشت کنیم. این یعنی ناپایداری. آبی که مصرف میشود از آبهای فسیلی است که از میلیونها سال پیش ذخیره شده و ما آن را استخراج کردهایم. از حدود ۲۰۰ میلیارد متر مکعب آبهای شیرین زیرزمینی بالای ۱۵۰ میلیارد آن مصرف شده و اگر با این ترتیب پیش رویم نسل بعد هیچ ذخیره آبی نخواهد داشت.
طبق ضوابط بینالمللی هیچ کشوری حق ندارد بیش از ۴۰ درصد از آبهای تجدیدپذیر خود را مصرف کند. ما ۸۸ میلیارد متر مکعب آب تجدیدپذیر داریم که با رعایت قانون ۴۰ درصد، سالانه اجازه مصرف ۳۶ میلیارد متر مکعب را داریم. طبق آمار وزارت نیرو آب مصرفی ما در سال حدود ۹۷ میلیارد متر مکعب است. در حالی که کل آبهای زیرزمینی و جاری ۸۸ میلیارد متر مکعب است و ما ۱۱۰ درصد آبهای تجدیدپذیر را مصرف میکنیم. در حالی که، از نظر قوانین علمی و مهندسی هیدرولوژی حداکثر باید ۴۰ درصد استفاده کنیم. به عبارتی ۷۰ درصد مصرف اضافه داریم. این یعنی از بین بردن حقوق نسل بعد، کشتن سرزمین، تخریب منابع، فرونشست اراضی و اینکه برای همیشه باروری زمینها را از دست بدهیم. زیرا اگر بارندگی ما هزاران میلیمتر هم باشد، به دلیل نبودن امکان ذخیره، تبخیر میشود و این امر به معنی ناپایداری است.
اما اینکه چرا خودکفایی در کشور مطرح شد، باید به این نکته اشاره کرد که ریشه خودکفایی در محصولات کشاورزی، سیاسی است و از زمانی که بعد از انقلاب، ایران با امریکا اختلاف پیدا کرد، چنین ایدهای هم رشد یافت. دولتمردان تصور کردند امریکاییها ایران را تحریم غذایی میکنند. این توهمات باعث شد منابع کشور را به بدترین شکل ممکن از بین ببرند.
امروزه آبیاری بارانی به سبک گذشته از نظر علمی رد شده است. ممکن بود تا ۲۰ یا ۱۵ سال پیش از این روش به عنوان یک روش بهینه برای کاهش مصرف آب استفاده شود اما امروزه این روش نیاز به تغییرات اساسی دارد.
به طور خلاصه میتوان گفت که خارج از علم تولید و علم اقتصاد نمیتوان رفتار کرد و با احساسات برای تولید و منابع تجدیدپذیر و تجدیدناپذیر نمیتوان تصمیم گرفت. با توجه به رفتارهای سیاسی کشور هم نمیتوان برای آنها تصمیم گرفت. اینها بستهای به هم پیوسته و کاملا علمی است و اگر رفتارهای ما در آن چهارچوب بگنجد خوب است و اگر نگنجد باید آن را اصلاح کنیم.
به نظر میرسد خیلی کم به سمت بهینه کردن مصرف آب و اقتصادی کردن محصولات کشاورزی پیش رفتهایم و این پاسخگوی خطراتی که کشور را تهدید میکند نیست. اول باید آب مصرفی کشاورزی برای تعادلبخشی و حفظ محیط زیست قطع و سهمیه آن داده شود و با توجه به باقیمانده آن تصمیمگیری شود. نباید تمام این مقدار آب را بگیریم و به فکر بهرهوری و توسعه باشیم. اینگونه عمل کردن هیچ کمکی نمیکند. اگر قرار باشد با اصلاح سیستمهای آبیاری توسعه کشاورزی صورت بگیرد، بهتر است از همان روشهای قدیمی استفاده کنیم. چون در غرقابی بازچرخانی منابع آبهای زیرزمینی است، ولی در روشهای جدید این بازچرخانی و نفوذ آب و رسیدن به سفرههای آب زیرزمینی وجود ندارد و یکطرفه است و آبهای زیرزمینی تخلیه
میشود.
رفتارهای بیرحمانه زیادی درمورد آب دیده میشود. پس باید با بیرحمی درمورد آب سیاستگذاری کرد. دیگر نمیتوان با کدخدامنشی و روشهای هیجانی حیات کشور را تضمین کرد. امروزه کشور در این باب به شدت در خطر است. پس نمیتوان در رفتار با آب تعارف داشت. امیدوارم که دولت جدید آقای دکتر روحانی مسئله آب را به شدت جدیتر از دولت قبل بگیرد. باید با خاطیان برخورد جدی شود. شدیدترین برخوردها باید با کسانی صورت بگیرد که در مسائل آب تخلف میکنند. امروزه از چاههای غیرمجاز، ۷.۵ میلیارد متر مکعب آب برداشت میکنند. حتی از چاههای مجاز نیز ۸ میلیارد متر مکعب آب غیرمجاز برداشت میکنند. نهتنها باید از مصرف این ۱۵ میلیارد متر مکعب جلوگیری کنیم، بلکه باید معادل این حجم از آب را از مردم خریداری و
چاههای آنها را تعطیل کنیم. البته به تبع آن کشاورزی هم تعطیل میشود، اما کشور نجات پیدا میکند.
نظر کاربران
با سلام خدمت همه دلواپسان محیط زیست.مساله آب
استراتژیک ترین مساله کشور است و ما همچنان سر خودمون رو زیر برف کردیم وسفرها توسط چاهای مجاز با برداشت چند صد برابری از سهمیه ها به غارت می روند....
وای وای از بی تدبیری .تو سیرجان یکنفر چهل ساله شش موتور اب حفر کرده بیست و چهار ساعت اب میکشه اب از ده متر رفته تو عمق دویست متر هر چی هم پسته میفروشه میفرسته برای زندگی راحت به کانادا .خدایا خودت نظری کن یا یک ادم با وجدان و هوشیار بزار مسئول اب این شهر و کشور