۵۷۵۲۴۸
۱۴ نظر
۵۰۰۶
۱۴ نظر
۵۰۰۶
پ

یک تحلیل درباره دست دادن ظریف و عادل الجبیر

عبدالباری عطوان تحلیلگر جهان عرب، پیامدها و دلایل دست دادن وزرای خارجه ایران و عربستان در حاشیه نشست سران همکاری های اسلامی در استانبول را بررسی کرد.

خبرگزاری ایرنا: عبدالباری عطوان تحلیلگر جهان عرب، پیامدها و دلایل دست دادن وزرای خارجه ایران و عربستان در حاشیه نشست سران همکاری های اسلامی در استانبول را بررسی کرد.

این تحلیلگر مشهور جهان عرب دربارۀ این اتفاق نوشت: سفر مقتدی صدر به عربستان به دعوت محمد بن سلمان ولیعهد این کشور واقدام عادل الجبیر به دست دادن با محمد جواد ظریف وحضور حجاج ایران در مناسک حج نشان دهنده تغییر در سیاست ریاض و تلاش برای بهبود روابط با ایران وهمسایگان است.

وی در تحلیل روز چهارشنبه خود در روزنامه 'رای الیوم' می نویسد که نظر وی درباره اینکه سعودی ها سیاست گشایش در روابط با ایران ومحور آن در منطقه در پیش گرفته است، درست بوده امری که از دعوت مقتدی صدر رهبر جریان شیعه صدر عراق به عربستان و استقبال گرم از او در فرودگاه مشهود بود.

این تحلیلگر می افزاید: دست دادن روز گذشته محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران و عادل الجبیر همتای عربستانی وی در حاشیه نشست سازمان همکاری‌های اسلامی درباره قدس در استانبول شاهدی دیگر برای تغییر رویکرد عربستان نسبت به همسایگان خود است. ریاض اکنون سیاست گفت و گو و دیپلماسی را بجای رویایی و مواجه مستقیم و تشدید حملات رسانه ای در پیش گرفته است و شاید در پیش گرفتن این سیاست آن هم درست پس از سفر خاندان سعودی به مغرب برای گذراندن تعطیلات طولانی تابستانی و سپردن همه مسئولیت ها به 'محمد بن سلمان' به عنوان ولیعهد می تواند معانی بسیار زیادی داشته باشد.

وی تصریح کرد که نباید در مورد دست دادن وزرای خارجه ایران و عربستان و نتایج احتمالی آن چندان مبالغه کرد اما از زمانی که 'محمد صالح بن طاهر بنتن'وزیر حج و اوقاف عربستان دعوتنامه ای را به رئیس سازمان حج و زیارت ایران برای دیدار از عربستان و بحث و رایزنی برای علت غیبت حجاج ایرانی برای انجام دادن فریضه حج در سال گذشته فرستاد، مشخص بود که مسئولان سعودی به طریقی خواهان گشایش در روابط با ایران هستند.

این تحلیلگر می افزاید که در همین راستا همه مشکلات و عوامل و سوء فهم هایی که باعث قطع اعزام حجاج ایرانی به عربستان شده بود بررسی و رفع شد و همه شروطی که برای سفر حجاج ایرانی وضع شده بود لغو شده و روند صدور روادید برای حجاج ایرانی از طریق سفارت سوئیس در تهران که حافط منافع ریاض در ایران است تسهیل داده شد و حتی اخباری شبه تایید شده حاکی از آن است که عربستان پذیرفته که به خانواده های حجاج ایرانی که در حادثه منی در عربستان کشته شدند غرامت بپردازد. همه این دستاوردها در صورتی که نرمشی از سوی دو طرف بخصوص عربستان وجود نداشت امکان پذیر نبود.

عطوان در ادامه نوشت که تصاویر دست دادن وزرای خارجه ایران و عربستان بلافاصله در صفحات اجتماعی منتشر شد و محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران این اقدام همتای سعودی را عادی و حرکتی در عرف دیپلماتیک دانست وافزود دلیل این کار احترام متقابل و دوستی دیرینه‌ بوده است.

سردبیر روزنامه رای الیوم افزود: دوستی دیرینه وجود داشت اما این موضوع باعث هیچ دست دادنی در طول سه سال گذشته نشده بود چرا که روابط دو کشور در تنش بوده وحتی به تهدیدات مستقیم و قطع روابط رسید.

وی تصریح کرد که مطمئنا عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان با محمد جواد ظریف تنها در مقابل دوربین ها دست نداده بلکه چراغ سبز آن توسط مسئولان سعودی نشان داه شده و اقدامی در راستای رویکرد جدید ریاض برای فرونشاندن تنش با تهران است و هرکس غیر از این را باور دارد عربستان وچگونگی اتخاذ تصمیمات در این کشور را نمی شناسد.

این تحلیلگر ادامه داد که پرسشی که در اینجا مطرح می شود این است که چرا رویکرد گشایش در روابط با ایران و رهبران شیعه عراق به این شکل ناگهانی اتفاق افتاده و آیا بین این دو ارتباط وجود دارد؟ آیا این موضوع به بحران روابط عربستان با قطر مرتبط است؟
سوال دیگر این است که آیا دست دادن وزرای خارجه ایران و عربستان زمینه دست دادن 'محمد بن سلمان' ولیعهد عربستان با 'عبدالملک الحوثی' رهبر جنبش انصارالله یمن در آینده نزدیک خواهد شد تا به جنگ دو سال و نیمه در این کشور خاتمه دهد و دو طرف به توافق صلح دست یابند؟

این تحلیلگر عرب در پایان می نویسد: نمی توان پاسخ هایی فوری به این پرسش ها دهیم اما آنچه روی داده است تحولی مهم است که باعث می شود که وقوع گشایش هایی در روابط بین ایران و عربستان در آینده نزدیک را بعید ندانیم .چه بسا این اقدام در جنگ سوریه نیز انعکاس داشته باشد چرا که دو طرف در یافته اند که گفت و گو و دست یافتن به تفاهمات کم هزینه تر و کم ضررتر از هر اقدام دیگری است.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • آوین

    ماشالله ظریف زنده باد ظریف دیپلمات یعنی ظریف

    پاسخ ها

    • بدون نام

      دیپلماسی با کی کسانی که میلیونها مسلمان را به خاک خون کشیدن گناه است خدا انها را نخواهد بخشید بس ظریف با دست دادن با یک شیطان مرتکب کناه کبیره شده است معنی دیپلماسی نمیدونی نظر نده

  • بدون نام

    خیانت به شهدای منا ذلت تا کی

  • آوین

    یعنی چی خیانت به شهدای منا آخه چه ربطی داره چرا اینقدر بی سوادی بخدا

    پاسخ ها

    • بدون نام

      مگر همین ها حاجیهای ما را به خاک خون نکشیدن بس دست دادن با قاتلان خیانت نیست بس چیه حتما به نظر شما عبادته.این دائش که کشتن شیعان را عبادت میدونه

  • وحید

    شتر درخواب بیتد پنبه دانه.500میلیارد دلار رو خریدن روی ایران بریزن

  • بدون نام

    باز هم بوی خیانت

  • Ali

    سلام دقت بفرماييد بهترين راه براى رفع كدورتها مذاكره است جنگ ايران وعراق هشت سال طول كشيد اخر بامذاكره حل شد ازخداوند متعال ارزوى موفقيت براى تمام تصميم گيرندگان مملكتى دارم امين

    پاسخ ها

    • بدون نام

      مداکره با کی با شیطان جواب خدا را چه میدهید روز قیامت به کسانی که خونشون به ناحق ریخته شده چه جوابی میدهی عربستان باید اظهار ندامت کند از جنایتهای که کردهاظهار پشیمانی کند شاید ان موقل بتوان مذاکره کرد در ضمن مگر عربستان میخواد با ما مذاکره کند هر روز یک توظئه میکند انوقت ما میخواهیم مذاکره کنیم با کسانی که کشتن انسان براشون سرگرمیه

  • بدون نام

    گشایش در روابط بین ایران و عربستان خیلی بهتر از گشایش روابط بین عربستان و اسراییل و امریکاست،هر کشوری با کشورهای همسایه خود روابط دوستانه داشته باشد ان کشورها موفق ترند .امریکا خود با کشورهای همسایه شان روابط دوستانه دارد و همانطور کشورهای اروپایی.امریکا نمی تواند از ان سوی دنیا بلند شود و در عریستان امنیت برقرار کند .اگر کشورهای همسایه با هم روابط خوب و دوستانه داشته باشند به نفع همه است و کم هزینه می باشد.در زندگی شخصی هم اگر دو همسایه با هم روابط خوب نداشته باشند چقدر دردناک و زجرآور خواهد شدکه مجبور خواهند شد یکی از انها کوچ کند که این امر در مورد کشورها صدق نمی کند.اسلام نیز انسانها را به رعایت حقوق همسایگان و احترام به انها سفارش کرده است.

  • Ali

    سلام دقت بفرماييد بهترين راه براى رفع كدورتها مذاكره است جنگ ايران وعراق هشت سال طول كشيد اخر بامذاكره حل شد ازخداوند متعال ارزوى موفقيت براى تمام تصميم گيرندگان مملكتى دارم امين

  • بدون نام

    امریکا و اسراییل دوست دارند با ایجاد اختلاف بین کشورهای اسلامی جیب مسلمین را خالی کنند و آنرا در جهت عمران و ابادانی و رفاه مردم کشور خودشان هزینه کنند.وقت ان رسیده است که بزرگان کشورهای اسلامی پی به نقشه ها و سیا ست های قدیمی و گهنه ی آنان برده و گول انرا نخورند.

    پاسخ ها

    • بدون نام

      عربستان بدون اجازه اسراییل اب نمیخورد اگر ما هم بخواهیم مذاکره کنیم انها مذاکره نخواهند کرد وتحقیر خواهیم شد اگر در مقابل انها ضعف نشون بدیم انها ما را ترسو حس کنن بدون شک به ایران حمله خواهند کرد اگر تا الن حمله نکردن ما خود را قوی نسان دادهایم اگر در سوریه نمیجنگیدیم الان به ایران حمله کرده بودن بابا چشماتون باز کنید

  • بدون نام

    اقای ظریف عربستانیها در یمن نسل کشی کردن شیعیان را قتل عام کردن کوشتن زن بچه کار شیطانیه بس دست دادن باشططان گناه کبیره است

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج