اندیشکده انگلیسی:
مسیر متفاوت اروپا و آمریکا در قبال ایران
اندیشکده انگلیسی نوشت: واشنگتن به طور فزاینده حالتی هجومی برابر ایران و آینده توافق هستهای گرفته اما سیاستگذاران اروپایی در تلاش برای بیان اهمیت این توافقند.
این اندیشکده با اشاره به تایید مجدد پایبندی ایران به برجام از سوی آمریکا و مواضع سفیر این کشور در سازمان ملل متحد و اتهام زنی وی به ایران نوشت: در حالیکه رویکرد آمریکا در قبال ایران بیشتر و بیشتر هجومی میشود، اروپا به شدت آماده تعیین خط مشی خاص خود در قبال ایران است. «فدریکا موگرینی» رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در چندین مورد در هفته گذشته، تداوم پایبندی اروپا به توافق هستهای را بیان کرد و افزود این توافق برای تنها برای یک کشور نیست.
بر این اساس، در حالی که با روی کار آمدن «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا روابط آمریکا و اروپا به سرعت رو به سردی گراییده، سیاست اروپا با آمریکا در قبال ایران دیگر هماهنگ نمیباشد. از منظر اروپا، محدویتهای اعمال شده برای مهار برنامه هستهای ایران این مسئله را حل کرده و فضایی را برای حسن نیت جهت گفتوگو در مناطق دیگر ایجاد کرده است.
اندیشکده انگلیسی سپس به نکتهای جالب دیگر اشاره کرده و مینویسد: در حالیکه بحث توافق هستهای با ایران با موارد دیگر این کشور چون آزمایش موشکهای بالستیک، رفتارهای منطقهای یا مسائل مربوط با حقوق بشر متفاوت هستند اما به نظر دولت ترامپ به طور فزاینده در مسیر مواجهه با ایران بر آمده و برجام را برای این کار به گروگان گرفته است.
به باور این اندیشکده، یک پیام صریحتر از سوی اروپا چنین میتواند باشد که اگر ایالات متحده تصمیم گیرد از قرارداد هستهای فاصله گیرد، این امر به تنهایی خواهد بود.
البته اروپا نیز اهرمهای فشار بر ایران را دارد و در صورت واکنشهای متقابل ایران که لطمههای جدی بر برجام وارد نمایند، میتواند تحریمهای خود را دوباره اعمال نماید، هر چند که وقوع آنها بعید است.
در ادامه این مطلب آمده است: اتحادیه اروپا نیز در صورت خروج ایالات متحده از توافق بدون چاره کار نیست و آن به اصطلاح تحریمهای ثانوی است. چنین تحریمهایی دامنه صلاحیت حوزه قضایی آمریکا را تا اشخاص غیر آمریکایی گسترش داده به طوریکه آنها را مجبور میکند بین تجارت با ایران یا این کشور یکی را انتخاب کنند. اما اتحادیه اروپا در سال ۱۹۹۶ در مواجهه مقررات مسدود کنندهای را برای مقابله با ماهیت غیرقانونی تحریمهای آمریکا علیه کوبا و ایران معرفی کرد. این قانون افراد و سازمانهای اتحادیه اروپا را از تاثیرپذیری از تحریمهای ثانویه آمریکا منع میکند.
در خاتمه این گزارش آمده است: به یقین، بهکارگیری چنین ابزاری که دستکم تا همین اواخر در بروکسل به عنوان نوعی «طرح سوم» در نظر گرفته شده بود، بدون عواقب نیست.
ارسال نظر