تفاوتهای رئیسی و روحانی در چیست؟
مناظره سوم را اگر خوب تجزيه و تحليل كنيم، دو نگرش كاملاً متفاوت را در ميان نامزدها مشاهده خواهيم كرد. دو نگرشي كه مهمترين وجه تمايز ميان اصلاحطلبي و اصولگرايي نيز هست.
روزنامه شهروند: مناظره سوم را اگر خوب تجزيه و تحليل كنيم، دو نگرش كاملاً متفاوت را در ميان نامزدها مشاهده خواهيم كرد. دو نگرشي كه مهمترين وجه تمايز ميان اصلاحطلبي و اصولگرايي نيز هست.
به گزارش آفتابنیوز؛ تأكيد نگرش نخست بر نقد و رد ويژگيهاي فردي نامزد رقيب است. به همين دليل از ابزار افشاگري استفاده ميكند و گمان دارد كه اگر رقيب خود را زمین بزند، كار تمام است؛ ولی به همين دليل در تلهاي ميافتد كه خودش آن را پهن كرده است و هنگامي كه طرف مقابل پاتك افشاگرانه انجام ميدهد، كل آن مجموعه و بنايي كه ساختهاند، فرو ميريزد. در حالي كه براي نگرش دوم اين مسأله به نسبت سوال اصلي كه چگونه حكومتكردن است، موضوعي فرعي تلقي ميشود.
اما این تفاوت چطور معلوم میشود؟ نگاهی به اطرافیان و اعضای ستاد دو کاندیدا یکی از راههای بازشناختن تفاوت میان تفکرات این دو در اداره کشور است. در این خصوص شاید فهم تفکرات حسن روحانی با نگاهی به اعضا و تیم مدیریتیاش آسان تر باشد. در عرصه سیاست خارجی، حسن روحانی از حضور محمد جواد ظریف، دیپلمات کارکشته ایرانی بهره میبرد. دیپلماتی با سابقه در ماراتن نفسگیر دو ساله سرانجام توانست پرونده هستهای که به مدت ١٢ سال موجب وارد آمدن تحریمهای گوناگون علیه صنعت و اقتصاد کشور شد، به سرانجام رسانده و توافق هستهای با هدف لغو تحریمها با کشورهای غربی به امضا برساند. در عرصه اقتصاد حسن روحانی توانست با بهرهگیری از مشاورههای اقتصاددانهای کارکشته و وزیر اقتصادی نظیر علی طیبنیا در مدت زمان کوتاهی تورم لجام گسیخته کشور را مهار کرده و آن را به زیر ١٠ درصد برساند. این مهم در حالی صورت گرفته است که دولت روحانی همچنان به پرداخت یارانهها که یکی از مهمترین عوامل تورم بود ادامه داد اما با به اجرا گذاشتن سیاستهای ضد تورمی توانست قیمتها را کنترل کند. در عرصه روابط خارجی نیز روحانی توانست در عرض مدت زمانی کوتاهی توجهات کشورهای
جهان را به ایران جلب کند. برخلاف دوران هشت ساله در دولت گذشته، دیگر کشورهای جهان بودند که برای سفر به ایران پیشقدم میشدند. حسن روحانی موفق شد همزمان با حفظ منافع ملی ایران، با در پیش گرفتن سیاست اعتدالی روابط خارجی ایران را در سطح بینالمللی بهبود ببخشد. در عرصه نفت که اصلیترین درآمد کشور را تشکیل میدهد، دولت روحانی توانست با بهرهگیری وزیری مجرب به نام بیژن زنگنه، تولید نفت ایران را به دولت قبل از تحریم برگردانده در بسیاری از حوزههای نفتی که برداشت ایران به شدت کاهش یافته بود، بار دیگر به سطح تولید طبیعی خود بازگرداند. حالا ایران بیش از دو میلیون بشکه نفت در روزتولید میکند در حالیکه این میزان در دوران دولت قبل زیر ٥٠٠ هزار بشکه بود.
در عرصه مسائل اجتماعی و محیط زیست نیز دولت روحانی دست به اقدامات چشمگیری زد. تدوین و ابلاغ لایحه آزادی دسترسی به اطلاعات، مقاومت در برابر فشارها برای فیلترکردن شبکههای اجتماعی ، احیای دریاچه ارومیه، احیای تالاب هورالعظیم و انتشار منشور حقوق شهروندی از جمله اقداماتی بود که روحانی در طول این چهار سال صورت داد.
در آنسوی ماجرا، ابراهیم رئیسی نیز از مشاوران و همراهانی بهره میبرد. مشاورانی و همراهانی که منتقد سیاستهای دولت روحانی در عرصههای مختلف هستند. در حوزه سیاست خارجی، سعید جلیلی از جمله مهمترین چهرههای همراه روحانی است. حتی در برخی از محافل شایعاتی نیز در خصوص وزیر خارجه شدن جلیلی در صورت پیروزی جلیلی در انتخابات مطرح میشود. سعید جلیلی که چندین سال در دولت قبل مسئولیت مذاکرات هستهای را برعهده داشت، از جمله منتقدین ثابتقدم توافق هستهای است. جلیلی در زمان بررسی برجام از سوی مجلس شورای اسلامی در سخنرانیهای مختلف و در محافل مختلف، سیاست دولت در امضای برجام را نقد کرد. در کمیسیون مخصوصی که از سوی مجلس و با ریاست علیرضا زاکانی برای بررسی برجام شکل گرفته بود، به سعید جلیلی زمانی ٥ ساعته داده شد تا تمام زوایای برجام را مورد نقد قرار دهد. سعید جلیلی معتقد است که برجام نیاز به بازنگری جدی دارد و ایران در این توافق به غرب چک سفید امضا داده است. در عرصه اقتصاد نیز رئیسی افرادی نظیر مسعود میرکاظمی وزیر نفت دولت احمدینژاد و علی نیکزاد، وزیر مسکن دولت احمدینژاد را در کنار خود دارد. مهدی محمدی، از کارشناسان سیاست
خارجی نیز که نوشتههایش در روزنامه «وطن امروز» در نقد برجام دیده میشد، از جمله حامیان سید ابراهیم رئیسی است. در عرصه اقتصادی نیز آنطور که مشاوران رئیسی به او مشاوره دادهاند، یکی از اهداف افزایش یارانهها است. یارانههایی که در دولت دهم با مبلغ ٤٥ هزار تومان پرداخت شد و در نهایت تورمی سنگین را به جامعه تحمیل کرد. به طور کلی با نگاهی به ساختار تیمهای مدیریتی حسن روحانی و ابراهیم رئیسی، کاملا مشخص میشود که چرا این دو نامزد در سخنان انتخاباتی خود کاملا از جایگاه دو تفکر مجزا در مقابل هم سخن میگویند.
برای مثال تقابل میان رئیسی و روحانی در موضوع برجام که یکی از مهمترین موضوعات کشور است در سخنان هر دو هویدا است. روحانی اخیرا در اصفهان در خصوص برجام گفته است«اینجا سرزمین پلها است. اینجا سرزمین دیوار نیست. ما با برجام بین ایران و جهان پل برقرار کردیم». رئیسی اما وقتی که می خواهد درباره برجام سخن بگوید به موضوع رآکتور اراک اشاره کرده و میگوید:« در قلب رآکتور اراک بتن ریختند. چقدر سرمایه خارجی جذب کردهاید؟ اگر برجام میوهای داشت، در این بخش باید خود را نشان میداد».
روحانی همچنین در خصوص میزان پایبندی رقیبانش به برجام گفت:« میگویند ما هم برجام را قبول داریم. باور کنیم؟ شما تا دیروز هرچه در توان داشتید و از هرچه بیلبورد در تهران بود، علیه برجام استفاده کردید. وقتی با قدرتهای خارجی مشغول مبارزه خارجی بودیم از پشت خنجر زدید، حالا طرفدار برجام شدید. » اشاره روحانی به بیلبوردهایی است که در سطح شهر تهران علیه مذاکرات هستهای و با مجوز شهرداری تهران نصب میشد که در این بیلبوردها مذاکره کنندگان هستهای به صورت تلویحی به افرادی تشبیه شده بودند که با شمر مذاکره میکنند».
روحانی همچنین در خصوص برنامه اقتصادی رئیسی گفته است:«پیشرفت به ۱۴۰۰ یا عقبگرد به ۹۱؟ من در این دو، سه هفته، خیلی گوش کردم که دوستان ما طرح و برنامه جدیدی را هم به ارمغان آوردهاند. دیدم بازنویسی سالهای ۹۰ و ۹۱ است. ما به ۹۰ و ۹۱ برنمیگردیم. به برنامه کسانی که نامزد شدند نگاه کنید. آیا بدون پمپاژ پول برنامه دیگری هم دارند. همچنین به کارنامه آنها نگاه کنید. با کارنامه است که میتوان تصمیم گرفت. » رئیسی اما یکی از برنامههای اقتصادیاش افزایش سه برابری یارانه است. وی دراین خصوص گفته است:«میتوان یارانه را دو یا سه برابر کرد و این امکان پذیر است». محمد باقر قالیباف نیز در وعده گفته بود که قصد دارد به همه بیکاران تا زمان شاغل شدن ماهی ٢٥٠ هزار تومان کارانه بدهد.
حسن روحانی همچنین در خصوص آزاد بودن دسترسی مردم به شبکههای اجتماعی گفته است:« چرا در اتاقهای خصوصی میگویید اجازه نمیدهیم روحانی انتخاب شود. فکر میکنید میتوانید فضای مجازی را مسدود کنید. ١٠ بار تصمیم گرفتند که شبکههای اجتماعی را ببندند ولی این روحانی بود که در برابر این تصمیم ایستاد». رئیسی اما این مسأله را کافی نمیداند و میگوید:« میگویند به روستاها اینترنت دادهایم، وی تصریح کرد: پس شغل روستایی چه میشود؟ نشاط واقعی این است که مشکلات جوانان حل شود».
حسن روحانی در یکی از سخنرانیهایش میگوید ما مخالف تحریمیم این گفتار تقابل اساسی با دیدگاه ابراهیم رئیسی دارد که آشکارا تحریم را فرصتی برای مقاوم سازی اقتصاد ایران عنوان میکند. به گفته رئیسی تحریمها میتواند همانند اکسیری به اقتصاد رو به زوال ایران کمک کند.
یکی از موضوعاتی که حسن روحانی از آن به عنوان دستاوردهای دولت خود یاد میکند، انتشار منشور حقوق شهروندی برای نخستین بار توسط یک دولت در ایران است. رئیسی اما در این خصوص گفته است:«نوشتن حقوق شهروندی «بس است» و در عمل باید این حقوق را «اجرایی» کرد. دوره نگارش حقوق شهروندی تمام شده است و دیگر نیازی به انشا نداریم بلکه باید در صحنه عمل و میدان اجرایی، حقوق شهروندان را مستقر کنیم». البته رئیسی تاکنون برنامه مشخصي براي اينكه اين حقوق شهروندي مدنظر او چگونه بايد پياده شود، ارائه نكرده است». تدوين منشور حقوق شهروندي يكي از وعدههاي انتخاباتي حسن روحاني در سال ٩٢ بود. روحاني گفته بود: «من اگر بار مسئوليت امور اجرائي کشور را برعهده بگيرم منشور حقوق شهروندي را تدوين ميکنم و معتقدم بايد احساس برابري ميان تمام مردم برقرار باشد».
در حوزه فرهنگ شاید ذکر یک نمونه برای تفاوت میان روحانی و رئیسی کافی باشد. حسن روحانی چندی پیش در یکی از سخنرانیهای خود از ممانعت برخی از نهادها برای پخش صدای محمد رضا شجریان از رسانه ملی انتقاد کرد. اما درست یک روز بعد از این اظهارات، ابوالقاسم طالبی، فیلمساز که اتفاقا امسال در فیلم انتخاباتی سید ابراهیم رئیسی نیز حضور داشت در سخنانی در همایش نخبگان حامی سیدابراهیم رئیسی گفت: «ما امروز باید دعا کنیم حال محمدرضا شجریان خوب شود زیرا دولت یازدهم دستش خالی است و آویزان یک هنرمند سرطانی شده است. امروز دولت روحانی آویزان محمدرضا شجریان یک بیمار سرطانی است».
این اظهار نظری با اعتراض بسیاری ازاهالی فرهنگ مواجه شد. حسن روحانی و ابراهیم رئیسی درباره نحوه مبارزه با فساد نیز اختلاف نظر دارند. رئیسی در سخنانی در جمع فرهنگیان گفته بود: «رئیسی با بیان اینکه دولت باید خودش مدعی فساد باشد، دزد، دزد گفتن کافی نیست، بلکه دولت باید اعلام کند که یک ساختار فسادزا را شناسایی و یا اصلاح کرده و با متخلفان نیز برخورد شده است». روحانی اما در خصوص پرونده فساد نفتی که در زمانی که رئیسی دادستان کل کشور بود سوال کرد:«چه کسانی نامه امضا کردند که صدها میلیون دلار در اختیار این فرد فاسد قرار بگیرد؟ چرا اسامیشان را اعلام نمیکنید؟».
به طور کلی با توجه به آنچه ذکر شد، و با در نظر گرفتن انصراف محمد باقر قالیباف، کاملا واضح به نظر میرسد که انتخابات امسال، انتخاب میان دو تفکر متفاوت است که هر یک روشی متفاوت با دیگری در مدیریت کشور برگزیده است. حسنروحانی روش اداره کشور را بر مبنای برنامهای که دولتش در چهار سال نخست به پیش برده انتخاب کرده و قصد دارد برنامههای ناتمام خود را به اتمام رسانده و در برخی از حوزهها نیز دست به اجرای برنامههای جدید بزند. سید ابراهیم رئیسی اما خود صراحتا اعلام کرده است روش دولت فعلی را قبول ندارد و قصد دارد با روش متفاوتی کشور را اداره کند. روشی که تقریبا در تمامی حوزهها چهرههای متفاوت و در برخی از حوزهها نیز کاملا عکس برنامه دولت فعلی است.
نظر کاربران
روحانی حمایتت میکنیم
تفاوتش جمعه معلوم میشه که رییسی یه سرو گردن از روحانی بالاتره
به همین خیال باش خخخخخ
باخنده دولت اداره نمی شودازکره شمالی یادبگیرید چکارکرده باامریکا ولی دانشمندان مابیکارشدن ومراکز هسته ای مادرزمان خاتمی پلمپ شدن وحالا پرشدن ازسیمان تفاوت راببین
پاسخ ها
برای امثال شما متاسفم که کشور نمونه تون کره شمالیه
من میگویم که هیچ کس معصوم نیست قبول دارم ولی اگر کسی میخواهد رییس جمهور یک کشور هشتاد میلیونی واعتقادی شود باید لا اقل یک سری محسنات داشته باشد باید کم کم از بیست سال پیش تا امروز دروغی نگفته باشد .پرونده ای را ماست مالی نکرده باشد اگر جای خلافی دید شجاعت بیان داشته باشد .در غیر این صورت فرقی با مردم عادی ندارد وچرا اینهمه از صافی های شورای نگهبان وغیره باید عبور کند ویا میبایست همه را تایید میکردند .حال اگردقت کنیم در بین این اقایان کسی را میشود بااین سجایا پیدا کرد . پس چگونه بایدرای بدهیم .رای بدهیم که یک فرد با خصوصیات معمولی ریس جمهور شود .من این را زیبنده ایران نمیدانم ...یا حق
هردورفیق اما رقیب
درود بر روحانی
وقتیماارزوداریممثلکرهشمالیبشیممحمودهمبرایمااضافهاستچیبرسهبهمردیمدبرچونروحانی
ادممیمونهبهتفکرافرادیماننداقایفدایوطنبخندهیاگریه کنه
جناب اقای فدای وطن
آخه فدات بشم من!
کره شمالی؟!
مثال قحط بود؟!
کره شمالی که مردمش دارن علف میخورن بنده خدا
آخه تا کی میخوایین بدون اطلاع نظر بدین یا رای بدین
تروخدا ی کم تحقیق کنین
بابا خدا به آدم عقل داده
متاسفم برا اون کسی که ایران و مردمشو با کشور کره شمالی کمونیست مقایسه میکنه خبر نداره که مردم اونجا باید مثل پادگان نظامی شب سر ساعت بخصوصی بخوابن و صبح بیدار شن.اینترنت نداشته باشن و مطیع محض باشن
تقصیرخودشنیستتقصیرتفکراحمدینژادیسمه
تفاوت آقای رئیسی باآقای روحانی درنگاه ونگرش است آقای رئیسی رویکردی انقلابی استکبارستیز توجه عملی به محرومین ومستضعفین داشته وبرون رفت مشکلات اقتصادی وبیکاری باتکیه به داخل توجه عملی به اقتصادمقاومتی تولیدواشتغال دارد اقتصاددرون زاوبرونگر ضمن تعامل بادنیا به دشمنان باج نمی دهد ،ایستادگی درمقابل زیاده خواهی استکبار والتزام عملی به ولایت فقیه.و... فردصادق وشجاع است اما آقای روحانی رویکرتعامل گراباغرب باعقب نشینی گام به گام واردات بی ریه بی کاری وخوابیدن تولیدداخل عقب نشینی درمقابل آمریگا وکعبه آمل وکدخدا دانستن آمریکا باآمریکایی که هرگزمورداعتمادنیست تاتسلیم کامل ایران بسنده نخواهدکرد وبه بهانه های واهی تحریم ها راهم برنخواهد داشت جزاینکه ماراجزء کشوراقماری خودکردن راضی نخواهدشد بخشی ازتفاوت هاست بسیاری دیگرباقی است به فکرنجات کشورباشبندتااینکه جناحی وحزبی فکرنمائید درست انتخاب نمایند تاموجب عظمت وپیشرفت کشورگردیم.
قیافه ی اخمو قیافه ی خندان تصمیم باشما