پای حرف روسای شورای ائمه جمعه
فعالیت های گسترده شورای سیاست گذاری ائمه جمعه، این مجموعه را به یکی از ارکان مهم در جمهوری اسلامی ایران تبدیل کرده است. سید رضا تقوی رییس شورای سیاست گذاری در گفتگو با ما به تشریح ساختار این نهاد و سازوکار اجرایی آن پرداخته است
ساختار شورای سیاست گذاری ائمه جمعه چگونه است؟
- شورای سیاست گذاری ائمه جمعه، شورایی است که با حکم رهبری اعضای آن مشخص می شوند. این شورای سیاست گذاری یک رییس دارد که هم عضو شوراست و هم حکم جداگانه برای این شورا دارد به دلیل اینکه اداره کننده نهاد نماز جمعه باشد که فعلا بنده مسئولیت آن را بر عهده دارم.
نقش این شورا، نصب، جابجایی، عزل و داوری درباره ائمه جمعه ای است که در یک شهر یا منطقه ای مشخص می شوند و نماز جمعه را اقامه می کنند. این موضوع را اشاره کنم که نماز جمعه، نماز حاکمیت است؛ یعنی امام باید از طرف حاکم مسلمین و امام مسلمین مشخص شود، آن هم به لحاظ فقهی.
در صحبت های تان اشاره کردید نماز جمعه نماز حاکمیت است. دلیل اینکه نماز جمعه را نماز حاکمیت قلمداد می کنید چیست؟
- به دلیل اینکه هیچ کس نمی تواند از خودش نماز جمعه را اقامه کند. همان طور که یک فرد نمی تواند خودسر استاندار یا فرماندار شود و باید دولت او را تعیین کند، نماز جمعه هم چنین حکمی دارد. از لحاظ فقهی وصل شده به امام مسلمین و فقیه حاکم فقیهی است که مسئولیت نماز جمعه را بر عهده دارد. به تعبیر فقهی، او متولی این نماز جمعه است که زمانی امام (ره) بودند و در زمان رهبر معظم انقلاب هم، ایشان هستند. بنابراین شورا و رییس این شورا از طرف رهبری حکم می گیرند و منصوب می شوند تا به امر نماز جمعه که مربوط به حاکمیت هست برسند.
در چند شهر نماز جمعه اقامه می شود؟
- در حال حاضر در نزدیک به ۹۰۰ شهر نماز جمعه اقامت می کنیم.
برای تعیین امام جمعه مراحل خاصی باید طی شود؟
- بله. برای تعیین این افراد، گزینش هایی انجام می شود که بنده مسئول آن هستم. شورای سیاست گذاری ائمه جمعه مثل همه جا بخش ها و معاونت های مختلفی دارد که کارهای مربوط به این نهاد را انجام می دهند. معاون مالی - اداری، معاونت امور استان ها که استان ها را هماهنگ می کند و ... ما در هر استانی یک دفتر داریم که هماهنگی های لازم را برای آن استان انجام می دهد. یک معاونت گزینش داریم که نیروهایی را که می خواهند وارد این عرصه شوند، گزینش می کنند.
این نکته را هم اضافه کنم، برای جذب نیرو از حوزه های علمیه کمک می گیریم و بیشتر از حوزه علمیه قم است. به دلیل اینکه در آنجا برای ما امام جمعه تربیت می کنند. مثل اینکه ادارات نیروهای شان را یا از دانشگاه های فنی یا از جاهای دیگر می گیرند. ما کلا نیروی مان را از حوزه های علمیه، به خصوص حوزه علمیه قم می گیریم؛ البته به لحاظ علمی باید کسانی باشند که حداقل دو سال درس خارج را رفته باشند، بعد پرونده برای شان تشکیل می شود. امتحان ورودی دارد؛ همچنین گزینش ها انجام می شود.
در این شورا نیز معاونت امور سیاسی داریم که اطلاعات و اخبار سیاسی را در اختیار ائمه جمعه می گذارد؛ همچنین معاونت فرهنگی داریم که کارهای آموزشِ ضمن خدمت را بر عهده دارد. یک معاونت بازرسی هم داریم که نظارت بر کل کارها در کل کشور و آقایان ائمه جمعه را بر عهده دارد.
در تهران نیز این مراحل طی می شود؟
- در تهران خود حضرت آقا امام جمعه هستند و برخی از کارهای مربوط به امام جمعه تهران مثل جلسات شورای فرهنگی را بنده از طرف ایشان شرکت می کنم.
بحث نظارت در تهران به چه شکلی است؟
- نظارت ما به این شکل است که نماز جمعه چگونه اقامه می شود. اگر امام جمعه ای در یک شهری با فرماندار یا استاندار اختلاف پیدا کرد یا مطلبی در خطبه ها گفته شد که مورد اعتراض فرد یا افرادی یا جمعی قرار گرفت، اینها را بررسی می کنند، بعد داوری می شود.
تا حالا تخلفی صورت گرفته است؟
- تخلف نمی شود نامش را گذاشت. اشتباه تعبیر یا مطلبی بود و تا به امروز در تهران چنین چیزی نداشتیم. اولا مدیریت ما مدیریت پادانی نیست که دستور بدهیم چه کسی چه چیزی بگوید یا برعکس. اصلا چنین چیزی در نهاد نماز جمعه و حوزه آخوندی و طلبگی نمی تواند باشد؛ بنابراین اینکه مدیریت کنیم معنایش این نیست که ما بگوییم چه بگویید و چه نگویید. این یک نکته؛ نکته دیگر اینکه امام جمعه نیازهای جامعه اش را می بیند، در طول هفته خودش با مردم ارتباط دارد و بر اساس تفکر، نیاز و اندیشه اش، بر اساس خواست جامعه مطلبی را مطرح می کند.
امام جمعه موقت را شورا تعیین می کند؟
- در تهران امام جمعه های موقت را رهبری تعیین می کنند و درت شهرستان های دیگر امام جمعه های موقت با نظر خود امام جمعه اصلی انتخاب می شوند.
رییس نخست
سید هاشم رسولی محلاتی، رییس پیشین شورای سیاست گذاری ائمه جمعه کشور کیست؟
* متولد: ۱۳۰۹
* سمت کنونی: مسئول وجوهات و مسائل شرعی دفتر رهبری.
او پدر زن علی اکبر ناطق نوری، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، سید محمد علی شهیدی محلاتی، رییس بنیاد شهید و امور ایثار گران و عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی است.
* روایت رسولی محلاتی از نحوه طلبه شدنش: «یک بار تابستان که هوا خیلی گرم بود، در زیرزمین برای ناهار، میهمان آسید محمد روحانی بودیم. آسید محمد روحانی هم خیلی گعده ای و خوش مجلس بود. گفت: «فلانی! ببین این آقایان به کدام یک بیشتر علاقه مندی؟» گفتم: «راستش را بخواهی، اگر من در زندگی، با آقای خمینی برخورد نکرده بودم، شاید الان طلبه نبودم.»
* رسولی محلاتی درباره چگونگی بر عهده گرفتن پست ریاست شورای سیاست گذاری ائمه جمعه و تاکیدش بر مستقل بودن در اداره این کار گفته است: «بعد از رحلت امام هنوز چهلم امام نشده بود، یک روز غروب در مسجد فرشته نشسته بودم. آقای میرمحمدی که آن موقع رییس دفتر آقا بود، زنگ زد و گفت آقا می خواهند با شما صحبت کنند. بعد آقا گوشی را گرفتند و فرمودند می خواهم شما را ببینم.
فردا صبح رفتم خدمت ایشان در ساختمان ریاست جمهوری. سلام و احوالپرسی کردیم و کارهایی را به من واگذار کردند. فرمودند: «من پدر شما را می شناختم و به خود شما علاقه داشتم و حالا می خواهم کارهایی را به شما واگذار کنم. اگر بپذیرید خوشحال و ممنون می شوم و اگر هم نپذیرید، ناراحت نمی شوم.
* دلایل کناره گیری از ریاست شورای سیاست گذاری: به خاطر گسترده شدن کار ائمه جمعه و همچنین رسیدگی به امور وجوهات و مسائل شرعیه و کهولت سنی اینجانب، با اصرار و خواهشی که از آقا کردم، ایشان این مسئولیت را به آقای تقوی دادند و من هم به عنوان عضو شورای مرکزی در کنار آقایان دیگر هستم.
ارسال نظر