ترامپ؛ دشمنی که سبب خیر خواهد شد!
ماراتون انتخابات آمریکا به نقطه پایانش رسید و پیروز نهایی این رقابت به عنوان حساسترین انتخابات ریاست جمهوری برای سایر کشورها مشخص شد؛ نتیجهای برای خیلیها غیرمنتظره بود و شاید خود را برای گزینه دیگری آماده کرده بودند. اما نشد آنچه اغلب مردم و سیاستمداران جهان انتظار آن را داشتند.
حالا بسیاری از کشورها در حال رصد کابینه احتمالی ترامپ هستند. کابینهای که میتواند سطح رابطه و مختصات آمریکا را در صحنه بین المللی معین کند. کارشناسان ایران نیز از این قاعده جدا نیستند و هریک بر تحولات روابط ایران و آمریکا متمرکز شدهاند. برخی این پیروزی را به ضرر منافع ایران در منطقه میدانند و برخی آن را خنثی ارزیابی میکنند و بعضی دیگر نیز به دنبال دستیابی به نوعی استراتژی هستند که بتواند پیروزی این مرد حزب جمهوریخواه را به امتیاز و فرصتی برای کشورمان تبدیل کنند.
دونالد ترامپ کسی از روز ۲۰ ژانویه باید او را به عنوان ریس جمهوری ایالات متحده آمریکا صدا بزنیم، قرار است به زودی برنامههای تبلیغاتی و انتخاباتی خود را اجرایی کند. امروز برای جامعه بینالمللی اجرایی شدن ایدههای دونالد ترامپ در کارزار تبلیغات انتخاباتی است که تبدیل به مسئله شده است و جامعه جهانی و بخش اعظمی از جامعه آمریکا را نیز نگران کرده است. در همین رابطه فرانسوا اولاند، رئیس جمهوری فرانسه، پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را به آغاز دوره ای از نااطمینانی تعبیر کرد و نسبت به شروع این روند هشدار داد.
این نگرانیها بیشتر به دلیل لیست بلند بالایی از وعده و وعیدهای ترامپ است که اجرای آنها برای آمریکا و جهان چیز جز بدخیمی به بار نخواهد آورد. به عقیده بسیاری اگر دونالد ترامپ بخواهد بر اجرای وعدههای خود پافشاری کند باید اتفاقاتی نظیر اخراج و بدرفتاری با مهاجران، ترویج بدبینی نسبت به زنان و مسلمانان در جامعه آمریکا، مسائلی مانند نژاد پرستی را انتظار کشید. البته در این میان برای ایرانیان وعدهها د دیدگاههای عجیب او درباره برجام و مسلمانان نگران کننده شده است.
قاسمی سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در همین رابطه میگوید: «درحقیقت اگر ترامپ بخواهد به آنچه در رقابت های انتخاباتی بیان کرده است، عمل کند باید ببیند آیا از ابزارهای کافی برای نیل به این اهداف برخوردار است یا خیر.» وی در عمل باور دارد ترامپ از وعدههای خود عقب خواهد نشست.
دکتر علی خرم استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با فرارو گفت: «مسئله این است که آنچه که تا الان ترامپ درباره خاورمیانه و ایران گفته است معلوم نیست سیاستهای نهایی دولت ترامپ باشد؛ علت این مسئله نیز آن است که دونالد ترامپ تجربه و سابقهای در عرصه سیاست ندارد و موضعگیریهای پیشین او لزوما مبتنی بر عقلانیت و تجربه سیاسیاش نیست؛ به همین دلیل باید در روزهای آینده منتظر باشیم تا بر مسند کار بنشیند.»
محمدرضا سبزعلی پور، رئیس مرکز تجارت جهانی ایران نیز در همین رابطه میگوید: «افراد زمانی که در حال و هوای تبلیغات هستند رفتارهای احساسی و ناپخته بسیاری از خود به نمایش می گذارند و برای به دست آوردن آرا مردم و پیروزی بر انتخابات از هیچ کوشش معقول و غیر معقولی دریغ نمیکنند،اما نکته مهم این است که در نظام آمریکا بیش از این که اشخاص به تنهایی تصمیم گیرنده باشند، سیستم تصمیم گیرنده خواهد بود.»
دونالد ترامپ به اردوگاه جمهوریخواهی آمریکا تعلق دارد. همان پایگاهی که جرج بوش پسر را راهی کاخ سفید ریاست جمهوری آمریکا کرده بود و ثمره ریاست جمهوری او چیزی جز جنگ افغانستان و عراق تحمیل هزینه بالای نظامی به آمریکا نبود. هزینه مادی که اگر با هزینه ناشی از بدشدن چهره آمریکا در جهان جمع زده شود، آمریکاییان را به این نتیجه خواهد رساند، آمدن بوش جمهوریخواه برایشان گران تمام شده است.
قاسمی سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در همین باره میگوید: «بحث آمریکا از این نظر مهم است که تجربه به ما نشان داده است که شعارهای انتخاباتی با آنچه در پشت میز صدارت و کرسی ریاست جمهوری است، فرق می کند. اگر منحنی رفتاری ترامپ را از ابتدا که وارد صحنه رقابت های ریاست جمهوری شد تاکنون مورد بررسی قرار دهیم، متوجه این نکته می شویم که او در این مدت دچار تغییر در گفتار و کاراکتر شده است.»
حالا کارشناسان برخی کارشناسان ایرانی به دنبال آن هستند از ترامپ به عنوان یک مصیبت برای کشور یاد کنند و به دنبال کاهش عواقب حضور او در کاخ سفید درباره کشورمان باشند و بعضی دیگرشان نیز میخواهند از دونالد جمهوریخواه به یک عنوان دشمنی که سبب خیر خواهد شد یاد میکنند و میگویند: «عدو شود سبب خیر اگر خدا خواهد.»
محمدرضا سبزعلی پور، رئیس مرکز تجارت جهانی ایران معتقد است: «از این تاریخ به بعد فشارهای کلی آمریکا علیه ما همانند سالیان گذشته خواهد بود اما برخی فشارهای سلیقه ای علیه ایران تا حدودی نسبت به هشت سال گذشته بیشتر خواهد شد؛ فشارهایی همانند سختگیری در صدور ویزا، اعمال تحریم های جدید، جلوگیری از نزدیکی شرکت های آمریکایی به بازار ایران. اما باتوجه به اینکه دولت روحانی اکثر تخم های عملکرد خود را طی حدود چهار سال گذشته در سبد برجام و نزدیکی به آمریکا گذاشته است، متأسفانه با بر سر کار آمدن ترامپ، موانع بیشتری بر سر اجرای برجام پیش خواهد آمد»
عباس عبدی در زمره کسانی است که معتقد است پیروزی ترامپ میتواند فرصتی برای ایران باشد. وی در همین رابطه در روزنامه شهروند مینویسد: « واقعيت اين است كه جامعه ايران در بسياري از موضوعات كليدي ازجمله موضوعات ناظر بر مفهوم منافع ملي فاقد يكپارچگي لازم است؛ فقدان اتحاد نظر درباره اين موضوع عوارض شديدي براي جامعه ايران دارد.»
عبدی در ادامه مینویسد: «اكنون انتخاب ترامپ فرصتي را فراهم كرده است كه نوعي از نمايش همدلانه و ملي را از خود نشان دهيم. قرار نيست كه در برابر آمريكاي ترامپ «هل من مبارز» طلبيد و حتي آب به آسياب نگاه افراطي آنان ريخت. بلكه هدف نشاندادن اين اراده است كه ايرانيان فارغ از هرگونه تمايزات فكري و سياسي، در برابر موجوديتي به نام ايران و منافع آن متحد و همدل هستند. ما براي زدن بر سر يكديگر چماقهاي زيادي در اختيار داريم.»
عباس عبدی همچنین مینویسد: «پيروزي ترامپ اين ظرفيت را دارد كه به نمايشي از همدلي و وحدت در ميان نيروهايي كه به نظر متضاد و غيرهمسو ميآيد، تبديل شود. در گذشته نيز شاهد چنين وضعي بوديم. هنگامي كه دولت آمريكا به دسيسه راكفلر و هنري كيسينجر شاه را پس از ٩ ماه سرگرداني به ايالات متحده برد، پاسخ همه نيروهاي سياسي، حتي آنان كه در برابر يكديگر ايستاده بودند، مشابه و يكسان بود.»
محمد علی ابطحی که سابقه معاونت مشاور ریاست جمهوری دوران اصلاحات را در کارنامه خود دارد هم جزو کسانی است که معتقد است، آمدن ترامپ در نهایت میتواند به نفع ایران تمام شود؛ وی در همین رابطه در کانال تلگرامی خود مینویسد:« آقای ترامپ هم برای منطقه خاورمیانه و هم برای ایران بهتر است چراکه در برابر سیاستهای احیانا ضد ایرانی و ضد خاورمیانهای او به راحتی میتوان اجماع درست کرد و یا او را واداشت که سیاستهایش را تغییر دهد. ترامپ صریح است اما باهوش و محتاط هم هست. مثل هر تاجر موفق دیگری.»
وی در جای دیگری نیز مینویسد: «در این چند روز چند بار نوشتم ترامپ بهتر است. ترامپ که بیاید، در چارچوب حقوقی جهان باید زندگی کند. نه توافق هستهای را پاره می ند و نه جنگی راه میاندازد. مردم امریکا آقایی بر کشور خودشان را بر آقایی بر دنیا ترجیح دادند. بیزینس من هیچ وقت خطرناک نیست.»
همین مسئله را حسین احمدی نیاز، استاد حقوق بین الملل نیز بیان میکند؛ وی در خصوص آینده برجام با آمدن ترامپ مینویسد: «طرفین اروپایی برجام نشان داده اند که اگر آمریکا بخواهد اقدامی مبنی بر انجام ندادن تعهدات مفاد برجام داشته باشد، او را همراهی نخواهند کرد. و همواره تاکید کرده اند که مراتب اطمینان را به جمهوری اسلامی ایران داده و پشتیبان ایران در تداوم برجام خواهند بود.»
ناصر هادیان استاد روابط بین الملل دانشگاه تهران نیز در همین باره، پیش از پیروزی ترامپ در انتخابات، ریاست جمهوری او را به نفع ایران دانسته و گفته بود: «ترامپ مشروعیت بینالمللی لازم را ندارد و همین الان دنیا در مقابلش موضع دارد.» وی در همین رابطه ادامه میدهد: «ترامپ نمیتواند مشروعیت وضع تحریم علیه ایران و برهمزدن برجام را داشته باشد و تنها کاری که میتواند انجام دهد، جنگ است که ما باید حواسمان در این مورد جمع باشد. البته در صورت وقوع چنین جنگی، دنیا از او حمایت نمیکند؛ بنابراین بهتر از همه برای ما ترامپ است.»
محمد روحی صفت، سفیر سابق ایران در مکزیک از زاویه دیگری به این موضوع نگاه میکند و میگوید: «سیاست های ترامپ در مقابل هیلاری کلینتون، برای جمهوری اسلامی به مراتب کم ضرر تر خواهد بود؛ چون هیلاری با اسرائیلی ها را بطه خوبی داشت، پول های هنگفتی از عربستان و قطر گرفته بود و طرح ایجاد منطقه پرواز ممنوع را در سوریه دنبال می کرد.»
وی در همین رابطه اضافه کرد: «ترامپ برای ایجاد اصلاحات مورد نظرش در آمریکا و خارج از این کشور آنقدر مشکل خواهد داشت که کمتر خواهد توانست موی دماغ ایران در منطقه بشود. البته انتخاب ترامپ قطعا به نفع اسرائیل و کشورهایی نظیر عربستان و قطر نخواهد بود.»
نظر کاربران
مرگ بر ترامپ
ترامپ ادم رودگو استرز وکمتر گول کسان دورورش رامیخورد