به بارنشستن تلاشهای خانم سفیر
محمدحافظ حکمی در خبرآنلاین نوشت: سفر دکتر روحانی در زمانی صورت می گیرد که تحلیلگران مالزیایی به این باور رسیدهاند نزدیکی بیش از حد دولت نجیب رزاق به عربستان سعودی اشتباهی استراتژیک بوده است.
محمدحافظ حکمی در خبرآنلاین نوشت: سفر دکتر روحانی در زمانی صورت می گیرد که تحلیلگران مالزیایی به این باور رسیدهاند نزدیکی بیش از حد دولت نجیب رزاق به عربستان سعودی اشتباهی استراتژیک بوده است.
آذر ماه سال گذشته که مرضیه افخم به عنوان اولین سفیر زن جمهوری اسلامی ایران وارد مالزی شد کمتر کسی پیشبینی میکرد روابط تیره و تار دو کشور در طی اولین سال سفارت خانم سفیر به سطح سفر سران برسد و کاخ پردانا پوتراجایا میزبان دکتر حسن روحانی باشد.
روابط گرم و برادرانه تهران و کوالالامپور که در دوران نخست وزیری ماهاتیر محمد و ریاست جمهوری آیتالله هاشمی رفسنجانی آغاز گردید و در دوران اصلاحات به اوج خود رسید به یکباره با بروز مشکلات متعدد رو به سردی نهاد.
روی کار آمدن دولت نجیب تون رزاق که بر عکس ماهاتیر محمد و عبدالله بداوی رویکردی غربگرایانه داشت اولین معضل روابط ایران و مالزی بود که بهار آن را به پاییز تبدیل کرد.
سیاست خارجی آقای نجیب به شدت متمایل به واشنگتن بوده و همپیمانی تهران-کوالالامپور که بر اساس باورهای جنبش عدم تعهد شکل گرفته بود برای وی الویت چندانی نداشت. اما زمستان سرد و طولانی روابط ایران و مالزی همزمان با تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد از یکسو و بحران سوریه از سوی دیگر شکل گرفت.
فعالیتهای مالی و بانکی بابک زنجانی در مالزی باعث فشار وزارت خزانهداری آمریکا به بانک مرکزی این کشور برای کنترل فعالیتهای مالی ایرانیان مقیم مالزی شد، اقدامی که مسدود شدن حساب چند هزار نفر از اتباع کشورمان در بانکهای مالزی و خودداری آنان از ارائه هر نوع سرویس به ایرانیان را در پی داشت.
نفوذ روزافزون مذهبی عربستان سعودی و سمپاشیهای تفرقهافکنانه علیه شیعیان و متهم کردن ایران به مسلمانکُشی در سوریه از دیگر علتهای سرد شدن روابط دو کشور است. مسجد و منبری در شهرهای دور و نزدیک مالزی نبود که در همراهی و همصدایی با عربستان علیه ایران سخن نگوید، تا آنجا که کمپین تحریم خرمای ایران در ماه رمضان نیز به راه انداختند.
در همین فصل سرد روابط سیاسی بود که اداره مهاجرت مالزی ویزای حین ورود ایرانیان را به بهانه درخواست دولت استرالیا و جلوگیری از قاچاق انسان از ۹۰ روز به ۱۴ روز کاهش داد و مقررات بسیار سختگیرانهای برای ورود تجار و سرمایهگذاران و دانشجویان ایرانی وضع کرد. محمد جواد ظریف نیز در پاسخ در تور جنوب شرق آسیا خود از تمام همسایههای مالزی بازدید کرد اما رهسپار پوتراجایا نشد تا نارضایتی خود از رویکرد دولت نجیب رزاق را اعلام کرده باشد.
ماموریت افخم در چنین شرایطی آغاز شد و معنای دیپلماتیک چنین انتصابی این بود که تهران علیرغم نارضایتی از شرایط کنونی، آماده ارتقا و احیا روابط است. خانم سفیر در این مدت توانست با رایزنیهای گسترده سطح سفرهای مسئولان دو کشور را افزایش دهد که سفر وزیر خارجه، رئیس مجلس و دادستان کل مالزی به تهران دستاوردهای این تلاش بوده است.
سفر دکتر روحانی در زمانی صورت می گیرد که تحلیلگران مالزیایی به این باور رسیدهاند نزدیکی بیش از حد دولت نجیب رزاق به عربستان سعودی اشتباهی استراتژیک بوده است و ایران چه به لحاظ سیاسی و چه به لحاظ اقتصادی شریکی است که نباید تا این حد از آن فاصله میگرفتند.
خانم افخم نیز امروز به پشتوانه سفر رئیسجمهور میتواند مصممتر و مستحکمتر از گذشته قدم در مسیر احیا و بازسازی روابط عمیق و استراتژیک دو کشور بگذارد و به چهره کلیدی تاریخ روابط تهران و کوآلالامپور تبدیل شود.
نظر کاربران
اینم شد هنر پای دشمنان را تو کشورمون باز میکنند