چه كسی گام اول انتخاباتی را بر می دارد؟
با وجود گذشت قريب به ۷ سال از دلخوري هاشميرفسنجاني، ناطق نوري و حسن روحاني از جامعه روحانيت مبارز و غيبت اين سه نفر در جلسات شوراي مركزي موضوع عدم حضور آنان همچنان در صدر چالشهاي سياسي اين نهاد روحاني باقي مانده است.
روزنامه اعتماد: با وجود گذشت قريب به ۷ سال از دلخوري هاشميرفسنجاني، ناطق نوري و حسن روحاني از جامعه روحانيت مبارز و غيبت اين سه نفر در جلسات شوراي مركزي موضوع عدم حضور آنان همچنان در صدر چالشهاي سياسي اين نهاد روحاني باقي مانده است.
در طول اين ۷ سال جسته و گريخته تلاشهايي براي بازگشت مثلث ميانهروي به جامعه روحانيت صورت پذيرفت اما هربار به دليلي تلاشها نتيجهاي جز ناكامي نداشت. تا اينكه انتخابات رياستجمهوري سال ۹۲ فرارسيد. جامعه روحانيت مبارز تهران حاضر نشد از كانديداتوري و رياستجمهوري يكي از باسابقهترين اعضايش حمايت كند.با پيروزي روحاني در انتخابات او ديگر يكي از موسسين جامعه روحانيت نبود بلكه حالا رييسجمهوري ايران شده بود. با برگزاري انتخابات مجلس خبرگان در سال ۹۴ هاشميرفسنجاني نام برخي اعضاي جامعه روحانيت را در ليست خبرگان مردم قرار داد و جامعه روحانيت هم به قيمت برهم خوردن يكپارچگياش با جامعه مدرسين حوزه علميه قم نام هاشمي را در فهرست كانديداهاي مورد حمايت خود قرار داد. اين تعامل بلافاصله تعبير به كم شدن شكاف ميان مثلث اعتدال و جامعه روحانيت شد. شكافي كه هنوز هم برقرار است. با اين حال ديروز موحدي كرماني از آن موضع سرسختانه هفته گذشته كمي فاصله گرفت و گفت: «اينكه چرا آقايان هاشمي، ناطق و روحاني در جلسات جامعه شركت نميكنند براساس ميل خودشان است.»
آيتالله موحديكرماني ، با رد جايگزيني ۶ عضو جديد جامعه روحانيت با آقايان هاشميرفسنجاني، ناطقنوري و روحاني گفت: «چنين چيزي صحت ندارد، اينكه آنها در جلسات جامعه حضور ندارند به خودشان مربوط ميشود؛ منتها اينكه چرا آنها در جلسات شركت نميكنند براساس ميل خودشان است.» اگر همهچيز همانطوري باشد كه آيتالله موحدي كرماني ميگويد كه بايد گفت از ۷ سال پيش تاكنون هيچ چيزي تغيير نكرده است و اگر ارادهاي براي بازگشت مثلث اعتدال به جامعه روحانيت وجود داشته باشد بايد گامي از سوي خود جامعه روحانيت برداشته شود.
چرا كه موضوع ناراحتي اين سه تن از جامعه روحانيت هنوز حل و فصل نشده است. با اين حال اين بازگشت، مخالفين جدي دارد كه ميدانند در صورت تحقق پروژه، راه براي حمايت جامعه روحانيت از حسن روحاني در انتخابات سال ۹۶ هموار ميشود. با توجه به اينكه بر اساس آيين نامه جامعه روحانيت حمايت از يك كانديدا محتاج راي دو سوم اعضاست آنها همين حالا هم از به كرسي نشاندن راي خود در مورد كانديداهاي غير از حسن روحاني ترديد دارند و اگر مثلث اعتدال تصميم به حضور در جلسات بگيرد بعيد نيست بتواند دو سوم اعضا را راضي به حمايت از كانديداتوري و رياستجمهوري مجدد روحاني كنند.
به نظر ميرسد هر دو سوي اين بازي به دنبال تحقق شرطي هستند كه آن را لازمه ادامه سياست ورزي خود ميدانند. مخالفان هاشمي و روحاني و ناطق اگر اطمينان به پيروزي با وجود اين سه تن داشتند از آن استقبال ميكردند تا با حضور هاشمي، ناطق و روحاني راي و نظر خود را به كرسي بنشانند و يك پيروزي درونجرياني براي خود رقم بزنند.
در سوي ديگر نيز به نظر ميرسد حلقه اعتدالگرايان جامعه روحانيت ترجيح ميدهند تا زمان رفع نشدن كدورتها و تداوم وضعيت فعلي، شركت در جلسات را به تعويق بيندازند با اين حال اين گزينه براي روز مبادا روي ميز مانده است. آنها هر زمان كه اراده كنند ميتوانند در جلسات شركت كرده و تاثيرگذار باشند. شايد روز مبادا پيش از انتخابات سال آينده و در مورد تصميمگيري جامعه روحانيت براي حمايت از يك كانديداي رياستجمهوري فرا برسد.
ارسال نظر