۳۵۷۳۴۳
۵۰۰۷
۵۰۰۷
پ

نبود ساز و کار حزبی در فراکسیون های مجلس

فکر می‌کنم یکی از دلایل عمده تشکیل فراکسیون مستقل ها در مجلس دهم فقدان یک سامانه حزبی در کشور و به تبع این نقیصه، نبود یک سازوکار انتخاباتی حزبی است.

حسن رسولی در فرهیختگان نوشت: فکر می‌کنم یکی از دلایل عمده تشکیل فراکسیون مستقل ها در مجلس دهم فقدان یک سامانه حزبی در کشور و به تبع این نقیصه، نبود یک سازوکار انتخاباتی حزبی است. در نظامات انتخابات حزبی کشور ما قبل از آنکه گرایشات سیاسی و دیدگاه‌های حزبی و جریانی، محور قواعد انتخاباتی قرار بگیرند افراد و اشخاص به صفت فردی مورد توجه و ارزیابی قرار می‌گیرند.

از طرفی به صورت تاریخی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی طی سال‌های اخیر معلوم شده است که فعالیت سیاسی به صورت حزب‌محور هم از منظر حاکمیت و هم از زاویه نگاه افکارعمومی و پاسخگویی منتخبان به رای‌دهندگان، پس از قرار گرفتن بر کرسی‌های نمایندگی نسبت به نقش‌آفرینی‌های فردی که عمدتا فاقد یک بستر تعریف‌شده و یک چارچوب از پیش تعیین‌شده مسئولیت‌آور باشد، هزینه‌آور است.

متاثر از چنین فضای‌ عمومی شاهد صف‌بندی‌های بعضا غیرشفاف و غیرچارچوب‌دار هستیم. اگر بر مبنای این پیش‌فرض‌ها به آخرین انتخابات برگزارشده در کشور که سال ۹۴ و ۹۵ است نگاه کنیم، مشاهده می‌شود که هم عارف به‌عنوان رئیس شورای عالی سیاستگذاری انتخاباتی اصلاح‌طلبان و هم باهنر به‌عنوان یکی از تئوریسین‌های سیاسی و انتخاباتی جناح اصولگرا، به‌رغم تفاوت دیدگاه و منش سیاسی به صورت مشترک و واحد از یک رفتار دوگانه انتخاباتی بعضی از منتخبان ملت به صورت یکسان گلایه می‌کنند.

با این بیان که تعدادی از افرادی که به اعتبار جریان اصلاحات و لیست امید رای آوردند، بلافاصله پس از رسیدن به مقصد بدون توجه به تعهدات اخلاقی و الزامات تشکیلاتی در مجلس در همان روزهای اولیه مسیر دیگری از فراکسیون امید برگزیدند. متقابلا هم بنا بر اظهارنظر اخیر گلایه‌آمیز باهنر بودند و هستند منتخبانی که با اعتبار جریان اصولگرا رای اعتماد مردم حوزه انتخابیه خویش را کسب‌ کردند و در ادامه مسیر همانند تعدادی از نامزدهای لیست امید مسیر دیگری را طی کردند.

صرف‌نظر از قضاوت اخلاقی و سیاسی روی این رفتارهای خاکستری و غیرشفاف با یک نگاه ساختاری به نظر من می‌توان عنوان کرد به دلایل پیش‌گفته، شرایط عمومی کشور ما به‌گونه‌ای است که دوستانی که این مسیر غیرشفاف، به معنای نه این و نه آن، از منظر هزینه‌دهی و از نظر فایده‌بری، هم این و هم آن جریان را به‌عنوان وسیله مورد استفاده قرار می‌دهند در بخشی از نیروهای سیاسی کمتر شناخته‌شده از مرغوبیت و مطلوبیت بالاتری برخوردار هستند.

اگر این تحلیل و برداشت را قریب‌به‌واقع بدانیم به نظر بنده راه چاره آن است که مجلس و دولت در آستانه ۴۰ سالگی انقلاب شکوهمند اسلامی با استفاده از تجارب چندین انتخابات برگزار شده قبلی، نظامات انتخاباتی و سایر فعالیت‌های سیاسی کشور را از قبیل قانون احزاب و جمعیت‌های سیاسی به صورت یک‌پارچه به‌گونه‌ای مورد بازبینی، تجدیدنظر و اصلاح قرار دهند که در عرصه رقابت‌های انتخاباتی به جای اشخاص حقیقی و چهره‌های انفرادی شخصیت‌های حقوقی یعنی احزاب و جریانات سیاسی شناخته‌شده کشور مورد حمایت و اقبال بیشتری قرار بگیرند.

در صورت تحقق این پیشنهاد، امکان انتخاب رفتار انتخاباتی برای مردم وجود دارد و می‌توانند عملکرد نمایندگان خویش را با شاخص‌های از قبل تعیین‌شده مندرج در اساسنامه و مرام‌نامه احزاب مورد ارزیابی و قضاوت بهتر قرار دهند. علاوه‌براینکه ساختار حاکمیت هم با مواجهه با یک سامانه حزبی و تشکیلاتی امکان بیشتری برای پیش‌بینی وقایع و رویدادهای سیاسی و انتخاباتی پیدا می‌کند و می‌تواند نسبت به اداره امور سیاسی کشور متناسب با مصالح ملی، ثبات و امنیت کشور بستر کارآمدتری را برای شکوفایی و توسعه سیاسی که یکی از ارکان تحقق پیشرفت همه‌جانبه و تعالی کشور است، فراهم کند. در صورت رسیدن به چنین فضایی می‌توان امیدوار بود با رویکردهای کوتاه‌مدت وضعیت کنونی بهتر شود. ‌
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج