تصمیم تعیین کننده اضلاع مجلس دهم
در نگاه اول شاید بتوان گفت از ترکیب مجلس جدید این فقط علی لاریجانی است که می تواند مورد اجماع قرار گیرد ؛ هم اصلاح طلبان او را فرد مناسبی برای اداره مجلس می دانند و هم اصولگرایان طبعا او را به یک اصلاح طلب برای ریاست مجلس ترجیح خواهند داد.
اما به نظر می رسد معادلات سیاسی درون پارلمان وحتی بیرون از آن پیچیده تر از این باشد .
از برخی منابع خبر می رسد که حالا که تعداد قبال توجهی از صندلی های پارلمان به اصلاح طلبان رسیده می توان محمد رضا عارف را نامزدریاست مجلس کرد. این البته مساله پنهانی نیست . چنانکه مصطفی کواکبیان از منتخبین اصلاح طلبا در مجلس دهم گفته است :«عارف گزینه اصلاحطلبان برای ریاست مجلس دهم است».
فارغ از اظهار نظرهای اینچنینی درباره ریاست مجلس از برخی افراد نزدیک به حامیان علی لاریجانی شنیده شده که تعدادی از منتخبین اصلاح طلب برای ریاست مجلس محمد رضا عارف اصرار می کنند و حتی در این زمینه رایزنی های گسترده ای را هم آغاز کرده اند. گفته می شود سفر محمد رضا عارف با حسن روحانی به یزد در ادامه این تلاش ها ارزیابی شده است .
اکنون برخی می گویند اینکه حسن روحانی در این مورد چه نظری داشته باشد از مولفه های مهم انتخاب رییس مجلس آینده است چرا که تعداد تاثیر گذاری از حامیان دولت هم در این انتخابات وارد پارلمان شده اند.
در اظهار نظری در این مورد صادق زیباکلام، استاد دانشگاه در این باره و اینکه رئیس جمهور بین علی لاریجانی و محمدرضا عارف کدام یک را برای نشستن بر کرسی ریاست قوه مقننه ترجیح می دهد گفت: «من فکر میکنم که حسن روحانی میان ریاست عارف و لاریجانی، لاریجانی را ترجیح میدهد. اما این به معنای آن نیست که حسن روحانی به لاریجانی نزدیکتر است تا عارف. ولی معتقدم اگر حسن روحانی از لحاظ سیاسی به عارف نزدیکترهم باشد باز نیز او، لاریجانی را به ریاست مجلس ارجح میداند.»
این کارشناس مسائل سیاسی در ادامه گفت: «قطعا همه ما آقای عارف را از جهت سیاسی به آقای لاریجانی ترجیح میدهیم، اما بدانیم نفوذ علی لاریجانی در دستگاههای دیگر برای پیشبرد طرحها و کارهای مجلس بیشتر است.»
اما ابراهیم نکو، عضو فراکسیون رهروان، درخصوص ریاست مجلس دهم خبر داده است که «به احتمال زیاد توافقی بین آقایان عارف و لاریجانی در خصوص ریاست مجلس صورت بگیرد.»
نماینده رباط کریم در مجلس اظهار کرد: «هر دو شخصیت شایستگی کافی و لازم را برای ریاست مجلس دارا هستند، یعنی از این وزنه برخوردارند و میتوانند گزینه مناسبی برای این مهم باشند، چراکه هم از توانمندی و هم از پشتوانه کافی در مجلس برخوردارند.»
نکو ادامه داد: «هر دو شخصیت دارای این ظرفیت هستند که از حق خود برای نظام و انقلاب بگذرند و مبارزه جدی برای کرسی ریاست در این دوره به شکل سابق مطرح نیست، اینکه به هر قیمتی دیگری را شکست دهند، متصور نیست؛ در حالت بدبینانه به صورت آرام برای کرسی ریاست رقابت میکنند و خوشبینانه هم این است که یکی از این دو شخصیت که تقویتکننده برنامه دولت باشد با یک توافق آرام انتخاب شود.»
حمیدرضا فولادگر نماینده مردم اصفهان در واکنش به گمانهزنیها برای ریاست مجلس دهم میان علی لاریجانی و محمدرضا عارف، گفت:« اگر رقابت بین لاریجانی و عارف برای ریاست مجلس دهم شکل گیرد هر دوی این افراد رأی قاطعی از مجلس کسب نخواهند کرد البته پیشبینی بنده این است که رأی لاریجانی برای ریاست مجلس دهم بیشتر باشد. »
به نظر کار برای علی لاریجانی چندان هم ساده نباشد . معادلات هیات رییسه مجلس زوایای قابل بررسی بیشتری دارد.
ارسال نظر