مرز روانی دلار شکست
در اولین روز هفته، سکه و دلار دو رکورد معکوس ثبت کردند؛ شنبه، شکسته شدن مرز روانی حمایتی ۳ هزار و ۴۵۰ تومان موجب شد که قیمت دلار به ۳ هزار و ۴۴۰ تومان برسد.
این بالاترین قیمت سکه از ۱۶ بهمن ۹۲ بود. روز جمعه اونس جهانی نیز بالاترین قیمت خود در ۱۳ ماه گذشته را ثبت کرده بود تا روز شنبه سکه تمام بهار آزادی هم رکوردی مانند اونس را تجربه کند. برخی فعالان بازار، رکوردزنی معکوس فلز گرانبهای داخلی و شاخص ارزی را وابسته به نوسانات افزایشی اونس در انتهای هفته گذشته دانستند. به اعتقاد آنها، صعود طلای جهانی و عبور آن از میانه کانال هزار و ۲۰۰ دلار عامل اصلی افزایش سکه در بازار داخلی بود.
با این حال، برخی معاملهگران سکه برای جلوگیری از ضرر خود و جاماندن از افزایش قیمت فلز گرانبهای داخلی، وارد بازار ارز شدند و با فروش دلار سعی کردند مانع رشد بیشتر سکه شوند. «دنیایاقتصاد» در گزارش روز گذشته خود به احتمال تحرکات سکه بازان در بازار ارز اشاره کرده بود.
نشانههای کاهشی
روند آغازین دلار در روز شنبه تا حدی نشاندهنده این بود که شاخص ارزی در یک سرازیری کاهشی قرار گرفته است. روز گذشته، شاخص بازار ارز معاملات خود را با قیمت ۳ هزار و ۴۵۵ تومان آغاز کرد که کاهشی ۵ تومانی نسبت به قیمت بستهشده روز پنجشنبه داشت. جدا از این شروع کاهشی، معاملهگران ارزی در ابتدای روز شنبه بیشتر در موقعیت فروش بودند تا این موضوع نیز نشانهای از روند احتمالی کاهشی بازار باشد.
این نشانهها پس از ساعت دوازده ظهر بیشتر به حقیقت نزدیک شدند، جایی که دلار در ابتدا مرز روانی ۳ هزار و ۴۵۰ تومان را شکست و سپس تا ابتدای محدوده ۳ هزار و ۴۴۰ تومان پایین رفت. این پایان کار نبود و حتی دلار در مقاطع کوتاهی از روز زیر محدوده ۳ هزار و ۴۴۰ تومان معامله شد، هرچند که نهایتا کمی از کف قیمتی بالا آمد و با قیمت ۳ هزار و ۴۴۰ تومان به کار خود پایان داد. به این ترتیب، شاخص ارزی در میانه اسفندماه به کمترین قیمت خود از ۶ مهر رسید.
عوامل شکست
«افزایش قیمت اونس در بازارهای جهانی»، «پایین بودن ارزش دلار در مناطق مرزی»، «کاهش نرخ حواله درهم» و «افزایش ارز موجود در بازار» ۴ عاملی بودند که به شکسته شدن مرز حمایتی دلار کمک کردند. در ۲ روز انتهایی هفته گذشته، بهای اونس جهانی در مسیر افزایشی قرار گرفت و نهایتا بالای میانه کانال هزار و ۲۰۰ دلار به کار خود پایان داد. به گفته فعالان، اثر افزایشی اونس روز شنبه به بازار داخلی رسید و قیمت سکه و دلار را تحتتاثیر قرار داد.
دلار و اونس بهطور سنتی رابطه معکوس با یکدیگر دارند و افزایش اونس معمولا با کاهش قیمت دلار در بازار داخلی همراه است. در نتیجه، به اعتقاد برخی از حاضران در بازار، معاملهگران سکهای که انتظار افزایش قیمت اونس را نداشتند و از خرید سکه در بازار داخلی جامانده یا دارایی خود را با قیمت پایین به فروش رسانده بودند، روز شنبه سعی کردند با عرضه ارز مانع رشد زیاد سکه شوند. هدف آنها از فروش ارز این بود که از ضرر خود در بازار سکه بکاهند.
این در حالی است که برخی فعالان اعتقاد دارند اگر این دسته از معاملهگران روز شنبه از فاز ضرر خارج شوند، احتمال دارد سعی کنند با خرید دلار در روز یکشنبه قیمت آن را در مسیر افزایشی قرار دهند. هدف آنها این خواهد بود که با بالا بردن دلار در روز تعطیلی بازارهای جهانی و ثبات اونس، ضرر خود در بازار سکه را جبران کنند. در واقع، اینبار آنها هستند که در پی غافلگیری معاملهگران دیگر خواهند بود. این در حالی است که عوامل کاهشی دیگری نیز قیمت دلار را تحتفشار خود قرار دادهاند. جدا از افزایش اونس، کاهش نرخ حواله درهم دیگر عاملی بود که دلار را کاهشی کرد. روز شنبه نرخ حواله درهم تا زیر ۹۴۰ تومان پایین رفت.
به گفته برخی کارشناسان، احتمال دارد کاهش نرخ حواله درهم ناشی از افزایش قیمت برخی محصولات پتروشیمی در بازارهای جهانی باشد. در واقع ممکن است افزایش صادرات پتروشیمیها سمت عرضه را تقویت کرده باشد. عامل سوم تاثیرگذار در کاهش قیمت، پایین بودن ارزش دلار در مناطق سلیمانیه عراق و هرات افغانستان بود. به گفته فعالان، روز شنبه ارزش دلار در این مناطق تفاوت چندانی با بازار داخلی نداشت. این موضوع موجب میشد که ارزی از بازار تهران به سوی این مناطق سرازیر نشود و حجم دلار موجود در بازار داخلی بیشتر از روزهای گذشته باشد.
به گفته حاضران در بازار، عامل چهارمی که به کاهش قیمت کمک کرد، انتظار معاملهگران ارزی برای تضعیف تقاضا و افزایش عرضه ارز بود. به گفته فعالان، اعتقاد معاملهگران این است که با عبور بازار از میانه اسفند تقاضا از یکسو در بازار کاهش یابد و از سوی دیگر عرضه ارز افزایش پیدا کند. به گفته آنها، شرکتهای تجاری در پایان سال برخی از داراییهای ارزی خود را به منظور تسویه و حسابهای سالانه به ریال تبدیل میکنند و همین عامل به افزایش عرضه ارز در بازار منجر خواهد شد.
بازگشت از کف؟
با شکست مرز حمایتی دلار پس از ۵ ماه، انتظارات کاهشی در بازار ارز بالا رفته است. در این میان، برخی معاملهگران نقاط حمایتی جدیدی برای دلار تعریف کردهاند. نقطه اول حمایتی، قیمت ۳ هزار و ۴۳۸ تومان است؛ در صورت شکسته شدن این قیمت، انتظار معاملهگران این است که شاخص ارزی تا قیمت ۳ هزار و ۴۲۰ تومان نیز پایین رود. برخی معاملهگران انتظار دارند که شاخص ارزی تا انتهای سال ۹۴، مرز ۳۴۰۰ تومان را نیز بشکند.
این در حالی است که برخی فعالان اعتقاد دارند که دلار از لحاظ بنیادی توانایی کاهش بیشتر قیمت را ندارد و با شکسته نشدن نقاط حمایتی، از کف قیمت بازخواهد گشت. این دسته حتی امیدوارند که دلار در سال ۹۴ در کانال ۳ هزار و ۵۰۰ تومان ثابت بماند.
کانالشکنی میلیونی
در اولین روز هفته، سکه تمام بهار آزادی در مرز میلیونی، اولین افزایش کانالی خود را تجربه کرد. روز گذشته، سکه توانست با ۸ هزار تومان افزایش به قیمت یک میلیون و ۱۳ هزار تومان برسد. این بالاترین قیمت سکه از بهمن ۹۲ بود. افزایش بهای اونس در بازارهای جهانی عامل اصلی رشد سکه بود. این در حالی بود که دلار با کاهش خود مانع از افزایش بیشتر قیمت سکه شد. شنبه، سکه معاملات خود را با قیمت یک میلیون و ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومانی آغاز کرد که افزایش ۹ هزار و ۵۰۰ تومانی نسبت به قیمت بسته شده پنجشنبه داشت.
در ادامه روز قیمت سکه تا یک میلیون و ۱۶ هزار تومان نیز بالا رفت، با این حال تحتتاثیر کاهش دلار، سکه از سقف قیمتی روزانه پایین آمد. با وجود افزایش ۸ هزار تومانی روز شنبه، ارزش ذاتی سکه از نرخ بازاری آن بیشتر بود تا فلز گرانبهای داخلی توانایی رشد بیشتر قیمت را داشته باشد.
ارسال نظر