گروه «ریگی» در سراشیبی سقوط
پایگاه تحلیلی «جینز» آمریکا در مقالهای تحلیلی، به بررسی وضعیت فعلی بازماندههای عبدالمالک ریگی در گروهک ترویستی «جندالله» پرداخته و نوشته که این جمع در سراشیبی تضعیف و از هم گسیختگی است.
این پایگاه ابتدا به تاریخچه تشکیل «جندالله» پرداخته و نوشته که «گروه جندالله در ۲۰ آوریل سال ۲۰۰۳ اعلام موجودیت کرد ولی نبرد نظامی خود را از سال ۲۰۰۵ آغاز کرد. از زمانی که رهبر این گروه توسط دولت ایران دستگیر و سپس به دار آویخته شد، ضربهای جدی به ساختار جندالله وارد شد.»
«جینر» در ادامه به وضعیت فعلی این گروه پرداخته و با اشاره به اثرات منفی اعدام ریگی بر «جندالله» نوشته «از آن زمان به بعد، روند فعالیت جندالله، به دلیل انشقاق درونی و چند دستگی، سیری نزولی داشته است. در حال حاضر، محمدظهیر بلوچ رهبری این گروه را برعهده دارد، وی که در سال ۱۳۵۷ به دنیا آمده، مدرک دیپلم دارد و از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۷ به قاچاق مشغول بوده است.»
سابقه رئیس جدید یاران قدیمی ریگی به این شرح است: «محمدظهیر در سال ۲۰۰۸ به جندالله پیوست؛ در ابتدا به فرماندهی یک واحد رسید، سپس معاون ریگی شد و بعد از دستگیری عبدالمالک جانشین وی شد.»
مقالهنویس «جینز» به روی فعلی سکه تروریستهای «جندالله»، یعنی وضعیت فعلی آنان هم پرداخته و نوشته «از زمان مرگ ریگی، فعالیتهای جندالله به دلیل انشقاقهای داخلی در سیر نزولی قرار گرفته است. از ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴، اعضای جدا شده از جندالله، سه گروه دیگر تشکیل دادند.»
مهمترین گروه جدا شده، «حرکت انصار ایران» است که چندی بعد، به حرکت الانصار تغییر نام داد. رئیس این گروه «حسن خان بلوچ» نام دارد که متولد سال ۱۳۵۶ شمسی در بلوچستان است؛ وی از سال ۱۹۹۹ به قاچاق مشغول میشود. «حسن خان» در سال ۲۰۰۸ به جندالله پیوست ولی همزمان با دستگیری «عبدالمالک ریگی» یعنی در سال ۲۰۱۰، به امارات رفت و با پولی که در آنجا به وی داده شده بود، گروه خود را تأسیس کرد.
گروه دیگری که از جندالله جدا شده، «جیش العدل» است که در ۲۷ مارس ۲۰۱۳ اعلام موجودیت کرد. رئیس این گروه هم صلاحالدین فاروقی است که در سال ۱۳۶۱ شمسی به دنیا آمده است.
دستگیری «عبدالمالک ریگی» که در این گزارش بارها به آن اشاره شده است، حاصل همکاری نیروهای اطلاعاتی ایران و خلبانان جنگنده رهگیرهای ارتش این کشور در سال ۲۰۱۰ بود.
در آن سال، عبدالمالک ریگی با تغییر چهره و ارائه گذرنامه جعلی به گیت فرودگاه امارات متحده عربی، با هدف ملاقات با مقامات پنتاگون و دریافت کمک، راهی قرقیزستان شد تا در پایگاه هوایی مناس، با میزبانان خود دیدار کند.
هواپیمای حامل این تروریست اما از حریم هوایی ایران رد میشد. روز سهشنبه ۴ اسفند ۱۳۸۸، مسئول کنترل رادار در حریم هوایی ایران از خلبان این هواپیما خواست که فرود بیاید. خلبان اما بر خلاف پروتکولهای بینالمللی، از قبول درخواست مقامات هوایی ایران سر باز زد.
در این هنگام با هماهنگی فرمانده پایگاه نهم شکاری نیروی هوایی ارتش ایران، دو فروند جنگنده فانتوم اف-۴ و یک فروند تامکت اف-۱۴، در نزدیکی هواپیمای مسافربری قرقیز به پرواز درآمدند و با پایفشاری کاپیتان هواپیمای مسافربری بر موضع خود، یکی از فانتومها ۲۰۰ گلوله در نزدیکی بدنه هواپیما شلیک کرد که پس از این تهدید عملیاتی، هواپیمای حامل این تروریست، مجبور به فرود شد.
ریگی در دادگاه محاکمه و پس از روبرویی با خانواده قربانیان بلوچ عملیات تروریستی گروه تحت امر خود، به دار مجازات آویخته شد.
ارسال نظر