یک میلیون ایرانی در شاهراه کربلا
۴۸ ساعت دیگر بزرگترین میتینگ شیعیان در کربلا شکل می گیرد. در حالی که عراق در تهدید ترسناک داعش و تروریست های همکارش غوطه ور است، شنبه می تواند روزی تعیین کننده در معادلات منطقه باشد. میلیون ها شیعه از ایران و عراق و حتی کشورهای دیگر به سمت کربلا عازمند تا ثابت کنند تا در روزهای منتهی به اربعین یک قدرتنمایی مردمی را به نمایش بگذارند.
در حالیکه عربستان و قطر و امارات و بحرین با پایین نگه داشتن قیمت نفت از یک سو و تجهیز گروه تروریستی داعش از سوی دیگر و همینطور با اعمال نفوذ در میان سیاستمداران و سکانداران اقتصاد ورشکسته آمریکا و اروپا در مذاکرات هسته ای دشمنی را با ایران تمام کرده اند، میتینگ بزرگ روز شنبه می تواند معادلات سیاسی را بار دیگر تغییر دهد.
جدا از ترتیبات امنیتی سخت چنین تجمعی آن هم در جایی که تروریست ها مثل آب خوردن آدم می کشند حضور یک میلیون ایرانی در راه عزیمت به کربلا حاوی پیام های سیاسی مشخصی برای شیوخ حاشیه خلیج فارس است. شنبه روزی تاثیرگذار در تاریخ معاصر منطقه خاورمیانه خواهد بود. ما با اشتیاق و دلهره به این روز بزرگ چشم دوخته ایم.
اما اصل گزارش را بخوانید: این روزها کربلا، نجف، کاظمین و سامرا میزبان میلیون ها نفر جمعیت است که از ایران و کشورهای دیگر به سمت آنجاس رازیر شده اند. بسیاری از ایرانی ها از چند هفته پیش پیاده و از چند روز پیش با وسایل نقلیه هوایی و زمینی عازم مرزهای عراق هستند تا از مسیرهای مختلف خود را به مسیر راهپیمایی نجف - کربلا برسانند.
در این میان برای ایرانی هایی که می خواهند از مرزهای غربی وارد کشور عراق شوند، چهار مسیر وجود دارد. مرز قصر شیرین، مهران، چزابه و شلمچه هستند. البته مرز هوایی نجف را نیز می توان جزو مسیرهای انتخابی لحاظ کرد. مرزهایی که بعضی از آنها به دلیل ناامنی یا سختی بدون استفاده مانده یا رفت و آمد در آنها به شکل محدود صورت می گیرد.
از طرف دیگر بعضی از این مسیرها به خاطر امنیتی که دارند مملو از جمعیت شده و هزاران نفر برای عبور از این مرز منتظر هستند وترافیک انسانی بی سابقه ای را به وجود آورده اند. هفت صبح در این گزارش سعی کرده است به بررسی این چهار مرز عبوری و شهرهای مقصد زائران بپردازد.
قصر شیرین
با وجود آنکه فرماندار قصر شیرین از آمادگی کامل قصر شیرین و مرزهای آن برای میزبانی زائرین عتبات عالیات خبر داده بود اما شاید بتوان گفت به خاطر ناامنی های عراق و عدم توانایی این کشور برای برقراری امنیت، کمتر کسی قصر شیرین را برای ورود به عراق انتخاب کند.
به گفته فرماندار این شهر در سال های گذشته مرز خسروی با توجه به موقعیت و شرایط مناسبش در میان سایر مرزهای زمینی کشورمان با عراق، بیشترین حجم تردد زائران عتبات عالیات را در میان مرزهای مشترک ایران با این کشور داشته است. با اینحال به گفته نماینده قصر شیرین در مجلس شورای اسلامی، قصر شیرین 371 کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق دارد که متاسفانه به دلیل ناامنی در آن سوی مرزهای عراق، امکان تامین امنیت برای زائران عتبات عالیات در این مرز وجود ندارد و زائران حسینی (ع) مجبور هستند از مرز مهران تردد کنند.
با توجه به اینکه از گذشته قصر شیرین و منظریه عراق گذرگاه اصلی برای سفر به عراق بود و از زیرساخت های مناسب برای پذیرش زائران برخوردار بود، اما در حال حاضر از این مرزها تنها برای ترددهای ترانزیتی استفاده می شود.
مرز خسروی ظرفیت پذیرش روزانه 10 هزار نفر به عراق را دارد. علاوه بر وجود زیرساخت های مناسب در مرز خسروی، مسیر دسترسی به شهر کربلا از خسروی نزدیکتر از مرزهای مهران و شلمچه است. اگر دولت عراق می توانست امنیت شهرهایش را تامین کند، زائران عتبات می توانستند از مسیر کرمانشاه و از مرزهای سومار، خسروی، پرویزیخان، تیله کو و شوشمی به راحتی به شهرهای زیارتی کربلای معلی بروند اما این پایانه ها اکنون تنها از نظر اقتصادی فعال هستنتد و تردد زوار به کمتر از 100 نفر در روز رسیده است که دلیل آن ناامنی در عراق است.
مهران
مرز مهران این روزها بسیار شلوغ و پرازدحام است. زائران زیادی این مرز را به خاطر امنیتی که دارد برای عبور انتخاب کرده اند. به همین دلیل ایلام حال و هوای دیگری به خود گرفته است. در حال حاضر نزدیک به 500 هزار نفر از این مرز گذشته اند و دیگر به حد اشباع رسیده است، به طوری که فرمانده انتظامی استان ایلام گفت زائران عتبات عالیات به دلیل ازدحام جمعیت به مرز مهران مراجعه نکنند و مردم در صورتی که قصد سفر به کربلای معلی و عتبات عالیات را دارند، به مرزهای چزابه و شلمچه با داشتن گذرنامه مراجعه کنند.
سرهنگ ابراهیم رضایی نژاد هم با اشاره به خروج بیش از یک میلیون زائر از مرزهای کشور به سمت عراق و زیارت عتبات عالیات در اربعین حسینی، گفت ازدحام مردم در مرز مهران بسیار زیاد است و از مردم درخواست می کرد برای خروج از کشور از مرزهای شلمچه و چزابه، اقدام کنند چون در حال حاضر این دو مرز از لحاظ سهولت در تردد، وضعیت بهتری دارند و در مرز مهران، به دلیل جمعیت زیاد، مردم با مشکل مواجه و در نهایت بیشتر معطل می شوند.
استاندار ایلام نیز با اشاره به تردد چند صد هزار نفر از مرز مهران، گفت این مرز از امنیت بالایی برخوردار است و تاکنون نیز بیشترین میزان تردد زائران نسبت به سایر مرزهای زمینی کشور را داشته است.
چزابه و شلمچه
این دو مرزی هستند که از خوستان می توان به مرز عراق رسید، مسیری که به خاطر دور بودن، گزینه اول برای زائران نیست. برای همین چون اکثرا از مسیر مهران در حال گذر هستند، بسیاری از مسئولان از مردم می خواهند برای عبور کردن از این دو مسیر نیز استفاده کنند.
فرمانده انتظامی استان خوزستان، سردار محمدرضا اسحاقی از میزان عبور در این دو مرز می گوید که طبق آ»ار سازمان حج و زیارت استان، تعداد 250 هزار نفر از خروجی چزابه و 225 هزار نفر از مرز شلمچه به عتبات عالیاتت سفر کردند و پیش بینی می شود طی دو روز آینده شمار زائران عتبات عالیات که از دو خروجی مرزی گذر کنند به بیش از 500 هزار نفر برسد.
فرآیند انتقال زوار به نقاط صفر مرزی شلمچه و چزابه بدون هیچ مشکل خاصی ادامه دارد و پلیس و دستگاه های مرتبط در عملیات انتقال زائران با هماهنگی مطلوب در حال انجام است. در حال حاضر با تلاش ماموران پلیس راه، تردد در محورهای مواصلاتی منتهی به دو مرز شلمچه در شهرستان خرمشهر و چزابه در شهرستان دشت آزادگان روان است.
اسحاقی درباره مسیر رفت و برگشت هم اعلام آمادگی کرد و گفت اعزام و انتقال زائران اربعین حسینی تا روز جمعه 21 آذر ماه جاری از طریق دو مرز چزابه و شلمچه ادامه دارد و عملیات بازگشت زائران یک روز پس از اربعین حسینی آغاز می شود که در این زمینه آمادگی کامل را دارند.
کربلا
کربلا در این روزها قرار است میزبان میلیون ها نفر جمعیت از تمام دنیا به ویژه کشور همسایه اش ایران باشد. ایرانی هایی که از مرزهای مختلف خودشان را به این شهر می رسانند تا در روز اربعین عزادار حسینی باشند. مسیرهای مختلفی که قرار است ایرانی ها وارد آن شوند چند مسیر بیشتر نیست. یک مسیر از سوی قصر شیرین است، همانطور که گفته شد کمتر کسی این مسیر ناامن را برای رسیدن به کربلا انتخاب می کند اما اگر کسی چنین راهی را انتخاب کند، تبدا باید از مسیری که به بغداد می رسد، خودش را به پایتخت برساند و بعد از آن عازم کربلا شود.
کسانی که از مهران وارد عراق می شوند از مسیر دیگری که نزدیکتر است خود را به بغداد می رسانند و بعد از آن به سمت کربلا حرکت می کنند. البته عمده کسانی که از مهران و چزابه به عراق می رسند راه دشوارتری را در بیش دارند و باید یک مسیر سخت و بیابانی که از کمترین امکانات برخوردار است عبور کرده و وارد نجف شوند.
مشکل تامین وسیله نقلیه در مرز مهران، معضل بسیاری از زائران شده است. آنهایی هم که از سمت شلمچه وارد عراق می شوند باید بصره را از سر بگذرانند و بعد از آن از طریق نجف خودشان را به کربلا می رسانند.
نجف
نجف این روزها مبدا حرکت با پای پیاده بسیاری از زائران است و میزبان حضور پرشمار آنها مخصوصا کسانی که از مسیر شلمچه و چزابه وارد عراق می شوند، خود را به نجف می رسانند تعا بعد از آن راهی مسیر کربلا شوند. همچنین کسانی که با هواپیما به این شهر وارد می شوند، نیز می توانند به خیل زائران با پای پیاده در این مسیر بپیوندند.
کاظمین
کاظمین نزدیک ترین محل مذهبی به پایتخت در عراق است. شهری در شمال شرق بغداد؛ جایی که زائران می توانند از هر مسیری که وارد بغداد می شوند، از آن نیز عبور کنند و اماکن متبرک امام کاظم (ع) و امام جواد (ع) را نیز زیارت کنند و بعد از آن وارد مسیر به سمت سامرا شوند و به زیارت حرم امام حسن عسکری (ع) و امام علی النقی (ع) بروند.
سامرا
با وجود آنکه شور و شوق زیادی برای رسیدن میلیون ها زائر به عراق وجود دارد اما وجود داعش در غرب عراق نگرانی های زیادی را به وجود آورده. نگرانی از ناامن بودن منطقه برای زائرانی که تنها به خاطر زیارت امام حسین (ع) پای پیاده به آنجا رفته اند.
45 درصد عراق به ویژه نواحی غربی آن در کنترل داعش است. آنچه به گوش می رسد حتی به نزدیکی های سامرا هم رسیده اند اما وزیر دفاع عراق این امیدواری را به زائران اربعین داده است که راه بغداد به سمت سامرا امن است و می توانند با آرامش به این شهر هم وارد شوند.
ارسال نظر