چرا آمار «ازدواج» کاهش یافته است؟
با توجه به شرایط اقتصادی سختی که مردم با آن دست و پنجه نرم میکنند، بسیاری از زنان دوشادوش مردان کار میکنند و در نتیجه ترجیح میدهد زیربار مسئولیت مالی جدیدی در قالب ازدواج نروند. بسیاری از جوانان به مقوله ازدواج از دریچه عقلانی نگاه کرده و برای آن محاسبه میکنند که اگر ازدواج کنم، چه سودی میبرم. این در حالیست که به طور معمول مسئله ازدواج برحسب غریزه پیش میرود.
فرارو: با توجه به شرایط اقتصادی سختی که مردم با آن دست و پنجه نرم میکنند، بسیاری از زنان دوشادوش مردان کار میکنند و در نتیجه ترجیح میدهد زیربار مسئولیت مالی جدیدی در قالب ازدواج نروند. بسیاری از جوانان به مقوله ازدواج از دریچه عقلانی نگاه کرده و برای آن محاسبه میکنند که اگر ازدواج کنم، چه سودی میبرم. این در حالیست که به طور معمول مسئله ازدواج برحسب غریزه پیش میرود.
علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزارت بهداشت، اخیرا ضمن ابراز نگرانی از کاهش نرخ ازدواج در کشور گفته است: «جمعیت و نرخ سالمندی در کشور رو به افزایش است و تا ۳۰ سال آینده، جمعیت سالمند کشور به بیش از ۲۵ درصد میرسد. همچنین تعداد ازدواج هم در سالهای اخیر، کاهش یافته است.» این ابراز نگرانی در شرایطی مطرح میشود که برخی مسئولان ستاد جوانی جمعیت معتقدند میتوان با افزایش مبلغ وام ازدواج و مشوقهای مالی، جوانان را به ازدواج تشویق کرد.
علیرضا رحیمی، معاون امور جوانان وزیر ورزش و جوانان اخیرا درباره رقم وام ازدواج گفته است: «در سال آینده مبلغ مصوب وام ازدواج برای افراد بالای ۲۵ سال، ۳۰۰ میلیون تومان است.» فارغ از این که آیا رقم ۳۰۰ میلیون تومانی وام ازدواج جوابگوی هزینههای تشکیل زندگی در شهرهای بزرگ از جمله پایتخت، خواهد بود یا خیر. موضوع دیگری که در سایه عدم تمایل به ازدواج، نگران کننده است، کاهش فرزندآوری و افزایش طلاق است. این شرایط پرسشهایی را درباره علل وضعیت فعلی و تبعات و راهکاری آن ایجاد میکند. سید جواد میری عضو هیات علمی پژوهشکده مطالعات اجتماعی و جامعه شناس در گفتوگو با فرارو به این پرسشها پاسخ داده است:
وام ازدواج باعث افزایش ازدواج نمیشود، چون با افزایش طلاق مواجهیم
در استانه سونامی جمعیتی قرار داریم / حتی فرزندان خانوادههای سنتی هم امروزی شدهاند/ وام ازدواج باعث افزایش ازدواج نمیشود، چون با افزایش طلاق مواجهیمسیدجواد میری به فرارو گفت: «ازدواج به مثابه یک نهاد اجتماعی و فرمی از کنش گری اجتماعی است که تبعات، عوامل و مؤلفههای گوناگونی را در بر میگیرد. جدا از تغییرات و تحولات اجتماعی نمیتوانیم ازدواج را تحت بررسی قرار دهیم و به اصطلاح ازدواج را از ساختار کلی «هستی اجتماعی» جدا کنیم و بعد برای ازدواج، مؤلفههای اجباری و تصنعی را ترسیم کنیم و بگوییم باید نرخ ازدواج یا زاد و ولد بالا رود. این نوع مقولات، «باید» ندارد. درست است که جمعیتشناسها، تعدادی شاخصه تعریف میکنند و میگویند جمعیت کل کشور در ۳ دهه آینده، به سمت کهنسالی میرود یا نه. یا برای مثال میگویند باید برخی مداخلات انجام شود که این تغییرات، ساختار جمعیتی را تحت تاثیر قرار ندهد، اما نکتهای که از منظر جامعه شناسی مورد توجه قرار دارد این است که مؤلفههایی که باعث کاهش ازدواج و فرزندآوری شدهاند، به شکل ارگانیک به هم پیوستهاند. در بحث ازدواج، معمولاً سیاستگذاران، به مفهوم ارگانیک تاثیر اجتماعی، اعتقاد بنیادین ندارند و وقتی صحبت از مقتضیات میکنند، این مقوله را ذیل انگارههای شباهتی در نظر میگیرند و برای مثال میگویند، مقتضیات زمان و مکان را باید مورد اعمال نظر قرار دهیم.»
وی افزود: «به همین دلیل هم بسیاری از سیاست گذاریهای کلان، نسبت به مسائل خانواده، ازدواج و ارتباط بین جنسیتها، توالد و زاد و ولد، در ایران به صورت دقیق قابل بازبینی نیست؛ بنابراین در این زمینهها سیاست گذاریهایی میشود که این سیاست گذاریها منجر به تحولات معناداری نمیشود. اساسا در ساخت سیاست گذاریهای اجتماعی ما، مفهوم «عالمیت جدید» غایب است. درواقع درباره این مفهوم نوعی کورچشمی وجود دارد. ما هنوز درک نکردهایم که جامعه ایران به صورت یک مجموعه ارگانیک، در یک سطح کلانتر قرار دارد. عالمیت جدید، تحولات ساختاری، بافتاری و بنیادینی در فهم ما از زندگی، رابطه، مرگ، ازدواج و کلیت هستی اجتماعی ایجاد کرده که اگر ما این مفهوم را در سیاستهای کلان کشور قرار ندهیم، هر آن چه تصویب میکنیم، هر آن چه به شکل لایحه و مصوبه در مجلس، مجمع تشخیص و ... ارائه میدهیم و در دستگاه سیاست گذاریهای کشور ترسیم میکنیم، نمیتواند رابطهای معنادار با جامعه داشته باشد. اساسا فهم ما از خانواده و مسئله ازدواج، در ساحتی خارج از «عالمیت جدید» صورتبندی میشود. مادامی که اینطور بیندیشیم و اینطور فکر کنیم، نمیتوانیم سیاست گذاری درستی داشته باشیم.»
این جامعه شناس گفت: «این که برای مثال برخی مسئولان میگویند وام ازدواج را بالا بردهایم و به واسطه افزایش این وام نرخ ازدواج بهتر میشود اشتباه است. چون دقت ندارند که به همین نسبت، طلاق هم در حال افزایش است. اساساً فهم ما از ازدواج و طلاق و زندگی مشترک، در قید برخی انگارهها است که ارتباط معناداری با ساحت فکری، روانشناختی و هستی شناختی افراد ندارد. ممکن است این افراد به صورت آگاهانه یا ناآگاهانه به این مسائل نیندیشند، اما در ارتباط عملی خود با تحولات جامعه به صورت حکمت عملی درمیابند که تغییراتی در جامعه رخ داده است. اما راهکارها و روشها تغییر نکرده و در نتیجه دچار چالش میشوند و، چون مجهز به راهکارهایی برای مواجهه با این تحولات نیستند به مشکل برمیخورند. این راهکارها باید در جامعه، مدرسه و محیط آموزشی به افراد آموخته میشد که نشده است و در نتیجه کوچکترین تنش فرهنگی یا عدم آمادگی فرهنگی به طلاق منتهی میشود.»
سونامی تغییرات جمعیتی در راه است
وی در پاسخ به تبعات کاهش ازدواج در جامعه گفت: «یکی از بزرگترین تبعات، این است که توده جمعیتی که قرار بوده طی ۲ دهه آینده، نیروی تغییر و تحول کشور باشند، دچار نقصان میشوند. تاثیر این عدم ازدواجها در کنار تشدید اوج گیری منحنی کهنسالی، به تغییر و تحولات فرهنگی و تغییرات نظام ارزشی منتهی میشود. همه اینها جنبههای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی دارد. تاکید من بر این است که ما با یک مشکل بنیادی رو به رو هستیم، هر چند این مشکلات فقط مختص ایران نیست و در بسیاری از کشورهای دیگر نیز دیده میشود. اگر نتوانیم این مسائل را حل کنیم به تکانهها و سونامی تغییر و تحولات جمعیتی پرتاب میشویم. خانواده یکی از دیرینهترین نهادهای جهان بوده است که در طول تاریخ بشر، کلیت معنابخشی انسان را مدیریت میکرده است. هیچ یک از نهادهای دیگر، ازجمله مدرسه و دانشگاه، نتوانستهاند جایگزینی برای خانواده باشند یا نهادی مثل دولت نمیتواند ساختار عاطفی بشر را مدیریت کند. برای داشتن شرایط بهتر و ارائه راهکار، باید فهم درستی از مقتضیات داشته باشیم.»
این استاد جامعه شناسی در توصیف علت تغییر علاقه زنان و مردان به ازدواج گفت: «این که جامعه آماری افرادی که علاقهای به ازدواج ندارند، صرفا مردانه نیست و زنان را نیز شامل میشود، دلایل مختلفی دارد. این نکته را نیز فراموش نکنیم که بخش مهمی از ازدواج رابطه جنسی است و این روزها بعضا رابطه جنسی بسیار در دسترس است و برخی جوانان امروز بدون پذیرفتن مشکلات و بدون این که مسئولیت زندگی، همسر و امثالهم را بپذیرند از تابوهایی که مرسوم بود، عبور کرده و روابط خود را به شکل دلخواهشان ترسیم میکنند. تابوها لااقل در شهرهای بزرگ، برداشته شده است. همچنین با توجه به شرایط اقتصادی سختی که مردم با آن دست و پنجه نرم میکنند، بسیاری از زنان دوشادوش مردان کار میکنند و در نتیجه ترجیح میدهد زیربار مسئولیت مالی جدیدی در قالب ازدواج نروند. بسیاری از جوانان به مقوله ازدواج از دریچه عقلانی نگاه کرده و برای آن محاسبه میکنند که اگر ازدواج کنم، چه سودی میبرم. این در حالیست که به طور معمول مسئله ازدواج برحسب غریزه پیش میرود. تغییر و تحولات جدیدی که جامعه ما به ویژه در ۲۰ سال اخیر متحمل شده، سیطره «عقلانیت تکنولوژیک» را افزایش داداه است. جامعه ما در حال بازسازی، نوسازی و معنادار کردن خود است. جامعه امروز به شدت در حال تغییر و تحول است. حتی اگر پوسته ظاهری چیز دیگری باشد یا در رسانههای دولتی چیز دیگری گفته شود، حقیقت این است که حتی آنها که خانواده سنتی دارند، فرزندانی با دیدگاهی متفاوت و به روزرسانی شده دارند.»
نظر کاربران
ب خاطره رفاه
شعور نداری کوری .تو هنگ کنگ هستی الاف
چون حق این جوانان خرج لبنان شد
جناب کارشناس محاسبه سود و زیان از طرف دخترا پول نیست، بلکه میگن وقتی همچی دارم چرا به اسم ازدواج خودوم بندازم تو اتاب
چون کسی دیگ ازدواج نمیکنه .فهمیدنش انقد سخته
فقط پول بس خلاص
فعلا مسئولین ما بفکر گران کردن دلار وبدبخت مردم مردم هستن ونمایندگان مجلس هم مرده هستن
اگر میخواین آمار ازدواج و تولد نوزاد بالا بره باید مهریه رو حذف کنین.
پسرا میترسن ازدواج کنن چون از طلاق و مهریه و زندان رفتن میترسن چون به عینه تو زندگی ازدواج کرده ها میبینن.
خیلی از زن ها از مهریه به عنوان اهرم فشار استفاده میکنن و شوهر رو تحت فشار میذارن.
حتی شوهر بدون اجازه زن نمیتونه حرف بزنه.
متاسفانه این عین واقعیته.
دروغ میگن ازدواج نکنید من خودم یک جوان تحصیل کرده کارشناسی ارشد نفت با اینکه ازدواج کردم پشیمونم
چون نمیشه بایدسراغ ازدواج سفیدرفت
در این شرایط بد اقتصادی مگر جوانان دیوانه اند که ازدواج کنند.اجاره خانه،مخارج مایحتاج روزانه،گرانی مای بیبی،و...چقدر باید درآمد داشته باشی که بتوانی ازدواج کنی،با ازدواج دراین شرایط هم خودت را بدبخت می کنی وزندگی همسرت را تباه می کنی.
این ازمسولین بپرسید
گرانی
هرکسی که ازدواج کرده الان پشیمون شده . هرکسی که عقل سلیم داره زن نمیگیره باید بالای صد ملیون درآمد داشته باشید
چرا ازدواج کم شده این جوابش از حل مسئله پرتقال فروش را پیدا کنید راحت تره جوابش
بخاطر بیکاری،گرانی،تورم بالا،نداشتن خونه، نداشتن تضمین محیط سالم برای بچه،سرنوشت آینده بچه ازلحاظ نداشتن هزینه آموزش و مسکن بچه ، همین آلان جوان. میگه آویزان پدرومادرم بعدیک نفردیگه رابدبخت کنم هم خانم وهم بچه را
با کدام کار و مسکن وهزینه های سرسام آور زندگی و اجناس ۵ تا۱۰ برابر قیمت
آمار ازدواج کاهش یافته و آمار طلاق افزایش پیدا کرده. ۱
خب شما عقل ندارید بدونید مشکل از کجاست
چون گرونی بیداد میکنه
چون مردم پول دارن،! جوونا کار دارن ! وضع همه توپه ، بازنشستگان و کارمندان حقوق نجومی دارن . تورم و گرانی نیست ، خیلی خوشبختیم ، مسولین خیلی با کفایتن . !!!!! از سر سیری ازدواج کم شده همین . نگران نباشین همه چی آرومه ما چههههه قدررر خوشحالیم ؟؟ فهمیدین حالا
یعنی نمیدونید چرا کم شده؟ یا خودتون رو میزنید به نفهمی
من با اینکه دو تا فرزند بزرگ دارم اگه عاقل بودم ازدواج نمی کردم آدم زرنگ که ازدواج نمی کنه با این وضعیت کنونی
خودتون چی فکر میکنین؟؟؟
دقیقا درست گفتی ، مشکل فقط مهریه و سکه و توقع بالای دخترها هستش ، باید مهریه حذف بشه
بخاطربی بندوباری گرونی وتورم
نمیدونید چرا یا خودتون رو زدین به نفهمی؟
واقعاً نمیدونید چرا یا تو ایران زندگی نمیکنید یا جز ۴ درصدی ها هستید
تا این ملک باشه واین رپزکار،کسی طرف ازدواج نمیره،،هر کس اوضاع اقتصادیش خوب نباشه ازدواج کنه با کله رفته توی چاه،اونم بچه دار بشی اجاره خونه خراک،تغریح که هیچ،بخدا هر روز و شب میشه،جهنم من خیلی چیزها دیدم،جوان دیدم که گریه میکنه چرا خودمو گرفتار کردم،،نیاز جنسی میشه رفع کنی ولی ازدواج نه،،اون دنیا برامون بهتر میشه
اون اسمش ازدواج نیست دشمنی با خدااست
خخخخخ واقعا سوال مزخرف و پوچ واقعا این سواله که پرسیدید پدر مردم و جووونارو در آوردید بد از ازدواج میگید ننگ بر مسئولین بی غیرت خدا ازتون نگذره
فقط فقر
با نیروهای جوان طالبان انقراض نسل جبران خواهد شد .
اخه نیکی و. پرسش.
دمت گرم حرف منم هست مهریه بازدحذف بشه تا بتونیم خیال راحت ازدواج کنیم وگرنه حوثله زندان رفتن نداریم الله کمک کنه ب تمام مردم ایران ک درگیرمشکلاتن
مهربه رو حذف کنید تا امار طلاق ۵۰ درصد کمه میشه اکثربخاطر مهریه طلاق میگیرن ک وضعشون خوب شه ولی پسربدبخت تا اخرعمر بیچاره میشه دبگه ازدواج بعدیم نمیکنه
بی پولی وفقر گرانی مستاجری،نگران آینده فرزندان ونبودن محیط سالم برای فرزند ، درحال حاضر خودش آویزان پدرومادراست باززن و بچه را هم بدبخت کنه
کاهش نیافته ،قطع شده
چون اعتماد دوست داشتن واقعی و ترس از بروز خیانت از جانب هر دو جنس، چه قبل از انتخاب و چه بعد از ازدواج به مشکلی اساسی تبدیل شده است
مهریه =زندان
۳۰۰ میلیون وام چطور میتونه هزینه های حتی یک ازدواج ساده را تامین کنه؟
تازه اقساط وام انداره حقوق کارگره!
برای اینکه شکمشون راسیرکنند برن گدایی؟؟؟