باهنر: با نامه خاتمی همه چیز از یاد نمی رود
باهنر در مصاحیه با روزنامه اعتماد در پاسخ با این سوال که آقاي خاتمي همين اواخر در پي كسالتي كه براي رهبري پيشآمد نامهيي به ايشان نوشتند و براي ايشان آرزوي سلامت كردند. نظر شما درباره اين حركت چيست؟ من ميپرسم آيا ميشود آن همه ظلمي كه در حق نظام انجام شد را با يك نامه از ياد برد؟ من اعتقاد دارم آن ظلم بزرگي بود.
آقاي خاتمي به عنوان كسي كه اصلاحطلبان او را قبول دارند و مرجع بسياري از اصلاحطلبان است، بارها اعلام كردهاند كه اصلاحطلبان خودشان را قسمتي از نظام و حاكميت ميدانند و ميخواهند براي موفقيت نظام با حاكميت همكاري كنند. بسياري از اصلاحطلبان هم بارها گفتهاند كه خودشان را در چارچوب نظام ميدانند و تمايلي براي خروج از آن نداشته و ندارند. ارزيابي خود شما از اين موضعگيري چيست؟ و عملي شدن اين تمايل چقدر ميتواند براي نظام مفيد باشد؟
اينجا كه شما بحث افراد را مطرح ميكنيد، نظام يك گردنه بسيار سنگيني را به نام فتنه ۸۸پشت سر گذاشته است. درباره فتنه ۸۸ هم برخي تصورشان اين است كه به هر حال گذشته و تمام شده. نه، ما اين را قبول نداريم.
فتنه از نظر ما يك زخم كاري بود و اين زخم تا جبران شدنش و تا ترميمش فاصله است. البته نظام در همين راستا يك ۹ دي داشت كه اقتدار بسيار خوبي به نمايش گذاشت. البته من هم مثل عدهيي نيستم كه بخواهم سران فتنه را خيلي زياد كنم. من اين اعتقاد را ندارم، اما اين اسامي كه شما برديد به هر حال در جريان فتنه ۸۸ موثر بودند. بايد اين مساله روشن شود.
يعني به فرض همين اتهام تقلب بايد روشن و شفاف شود و بايد درباره آن موضعگيري روشن انجام شود. يا كساني كه باعث فتنه شدند و جريانات خياباني به راه انداختند و خونهايي ريخته شد، ظلم عظيمي است و بايد جبران كنند. بايد محكوم شوند و بايد اعلام برائت شود.
اگر اينطور شود، بسمالله، بفرمايند و راه براي همه باز است. اما اگر اينكه بگويند ما نه كاري به اين طرف داريم و نه آن طرف، نميشود. سر همديگر را كه نميخواهيم كلاه بگذاريم. اولا بايد درباره اتهام تقلب موضعگيري كنند و ثانيا تمام آنهايي كه فتنه كردهاند را محكوم كنند.
محكوميت به چه معنا؟
يعني بيايند بگويند كه به نظام چه ظلمي روا داشته شده است. حتي بايد به همين آدمهايي كه سران فتنه بودند تشر بزنند كه چرا چنين كاري را كردند.
مرحوم عسگراولادي در اواخر عمرشان موضعي درباره آقايان موسوي و كروبي گرفتند و گفتند اينها «مفتون» هستند. نظر شما در اين باره چيست؟
هر چه هستند اگر بيايند و توبه هم بكنند مثل يك شهروند عادي ميتوانند به زندگي خودشان بپردازند، من فكر ميكنم راهي براي بازگشت اينها به نظام وجود ندارد. اما يك كسي مثل آقاي خاتمي بالاخره نقش ايشان در جريانات فتنه نقش بالايي بود. اينها بايد جبران شود. اگر جبران نشود و با سكوت برگزار شود، جور در نميآيد.
آقاي خاتمي همين اواخر در پي كسالتي كه براي رهبري پيشآمد نامهيي به ايشان نوشتند و براي ايشان آرزوي سلامت كردند. نظر شما درباره اين حركت چيست؟
كار خوبي بود. البته من هم نميخواهم پيش خودم داوري كنم كه چرا اين نامه را نوشتند. اما اگر آن را در راستاي آن چيزي كه شما گفتيد فرض كنيم، من ميپرسم آيا ميشود آن همه ظلمي كه در حق نظام انجام شد را با يك نامه از ياد برد؟ من اعتقاد دارم آن ظلم بزرگي بود. كساني كه در آن ظلم شريك بودند قطعا با يك نامه نميتوانند برگردند.
ارسال نظر