پیشرفتهترین «چادرِ ماشین» جهان چطور کار میکند؟
نوسانات زیاد دمای بیرون میتواند طول عمر باتریهای خودروهای برقی را در صورت پارک شدن بیرون از پارکینگ کاهش دهد. اما یک روکش جدید آزمایشی میتواند با کاهش تغییرات دما، چنین آسیبی را به حداقل برساند.
فرادید: روکش حرارتی ژانوس (Janus) که مانند یک روکش معمولی خودرو از آن استفاده میشود، توسط تیمی از دانشگاه شانگهای جیائو تونگ ساخته شده است.
این روکش نامش را از ایزد دو چهره روم باستان ژانوس گرفته است. دو طرف روکش از دو لایه تشکیل شده است. لایۀ بیرونی گرمای خورشیدی را به اتمسفر بازتاب میدهد و یک لایۀ داخلی نیز گرمای باقیمانده خودرو را به داخل خودرو منعکس میکند.
لایه بیرونی شامل الیاف نازک سیلیکا است که با تکههای نیتریدبور شش ضلعی پوشانده شدهاند؛ این نوع خاصی از سرامیک است که بازتاب خورشیدی را تقویت میکند. این الیاف تابیده شده و به صورت یک پارچه بافته میشوند که به لایه داخلی از جنس آلیاژ آلومینیوم متصل میشود.
در آزمایشهای فضای باز که در شانگهای انجام شد، یک خودروی برقی روکشدار در مجموع ۷.۸ درجه سانتیگراد خنکتر از دمای هوای بیرون در روز باقی ماند. در نیمه شب، پس از کاهش قابلملاحظهی دمای محیط، خودروی روکشدار ۶.۸ درجه سانتیگراد گرمتر از دمای بیرون باقی ماند.
این روکش با ذهنیت تولید در مقیاس تجاری طراحی شده است، چون ادعا میشود تمام مواد بکار رفته در ساخت آن، ارزان، سبکوزن، بادوام و مهمتر از همه ضدحریق هستند.
مقالهای در مورد این تحقیق به رهبری پروفسور کِهانگ کوئی اخیراً در مجله دیوایس (Device) منتشر شده است.
ارسال نظر