پدیدار شدن روستای تاریخی ایزدیها پس از ۴۰سال
عراق شبکه عظیم سدهای ترکیه را مسئول کاهش سطح آب میداند، اما تغییر آب و هوا و مصرف غیرمسئولانه آب نیز منجر به تشدید این وضعیت شده است.
فرارو: کاهش سطح آب در بزرگترین سد عراق به دلیل تغییرات اقلیمی، باعث شده تا سه مکان متعلق به ایزدیها پس از حدود ۴۰ سال زیر آب بیرون بیایند.
پیدایش یک دبستان، گورستان و زیارتگاه مذهبی در روستای قدیمی خانکی، در حاشیه دریاچه سد موصل، برای مردم محلی تلخ است.
حمزه عیدو گفت: احساس شادی و غم انگیزی است که پس از حدود ۴۰ سال از مدفون شدن آنها در زیر آب، دوباره این مکانها را ببینیم ...، اما ما ناراحت هستیم، زیرا این افت سطح آب بسیار خطرناک است و هشدار دهنده یک فاجعه است.
روستای خانکی در جنوب غربی شهر دهوک در اقلیم کردستان عراق قرار گرفته است.
این بقایا ماه گذشته برای دومین بار از زمانی که توسط آبهای سد موصل در سال ۱۹۸۵ زیر آب رفتند دوباره ظاهر شدند. با این حال از آخرین باری که این منطقه در سال ۲۰۱۸ خشک شد، خسارت بیشتری وارد شده است.
قدمت قبرستان به بیش هزار سال پیش میرسد و بیش از هزار مقبره در آن وجود دارد. چیزی که اکنون از آنها به نظر میرسد تنها حدود ۴۰۰ قبر است.
قبل از اینکه سد ۱.۵ میلیون دلاری ساخته شود، جامعه ایزدی به طور منظم از این مکان بازدید میکردند، آنها مسافت زیادی را از روستاهای اطراف پیاده میرفتند تا مراسم مذهبی خود را انجام دهند.
مردم ایزدی یک اقلیت مذهبی در عراق هستند که با آزار و اذیت، به ویژه از سوی گروه افراطی داعش، به بردگی گرفته یا کشته شدند. گورهای دسته جمعی مردم ایزدی همچنان در حال کشف است.
برای ایجاد فضا برای سد ۳۸۰ کیلومتر مربعی، ساکنان خانکی و ۷۵ روستای دیگر از آنجا خارج شدند.
به گفته وزارت منابع آب عراق، سد موصل امروزی ظرفیت ذخیرهسازی بین ۶ تا ۱۱ میلیارد متر مکعب دارد، اما پس از کاهش ۳۰ درصدی سطح آب رودخانههای اصلی عراق - دجله و فرات - مجبور به رهاسازی ذخایر شده است.
عراق شبکه عظیم سدهای ترکیه را مسئول کاهش سطح آب میداند، اما تغییر آب و هوا و مصرف غیرمسئولانه آب نیز منجر به تشدید این وضعیت شده است.
ارسال نظر