خواب آشفته روسیه، عربستان و آمریکا علیه ایران
توافق جدید عربستان و آمریکا برای ثبات بازارهای جهانی انرژی از یک سو و رقابت پنهانی روسیه با ایران در بازار نفت و گاز از سوی دیگر زنگ خطر خروج ایران از بازار انرژی جهان را به صدا درآورده است.
برترینها: توافق جدید عربستان و آمریکا برای ثبات بازارهای جهانی انرژی از یک سو و رقابت پنهانی روسیه با ایران در بازار نفت و گاز از سوی دیگر زنگ خطر خروج ایران از بازار انرژی جهان را به صدا درآورده است.
در همین رابطه روزنامه اینترنتی «فراز» در گزارشی تحت عنوان «توافق عربستان و آمریکا، حضور ایران را در بازار انرژی منتفی میکند؟» نوشت:
* پس از گفتوگوی میان دو کشور، ایالات متحده از تعهد ریاض برای حمایت از بازارهای متعادل جهانی نفت برای دستیابی به رشد اقتصادی پایدار استقبال کرد. بر اساس این بیانیه، دو کشور توافق کردهاند که به طور منظم در مورد بازارهای جهانی انرژی در کوتاه مدت و بلند مدت مشورت کنند و به عنوان شرکای استراتژیک در انتقال تکنولوژیهای اقلیمی و انرژی با یکدیگر همکاری کنند.
* کارشناسان میگویند دلیل سفر بایدن به پادشاهی عربستان منافع مشترک در بازار انرژی بوده است. این اولین سفر او به خاورمیانه از زمان ریاست او بر کاخ سفید است. ایالات متحده تمایل دارد که عربستان سعودی و شرکای آن در اوپک، نفت بیشتری تولید کنند تا به کاهش قیمت بالای بنزین و کاهش بالاترین نرخ تورم ایالات متحده در ۴۰ سال گذشته کمک کند.
* مشاور امنیت ملی آمریکا انتظارات پیش از این نشست را کم اهمیت جلوه داد و گفت که انتظار ندارد عربستان سعودی فورا تولید نفت خود را افزایش دهد و ترجیح میدهد منتظر نتیجه نشست اوپک پلاس در سوم ماه آگوست بماند. «جیک سالیوان» گفت: «ما معتقدیم هر اقدام دیگری که برای اطمینان از وجود انرژی کافی برای محافظت از سلامت اقتصاد جهانی انجام شود، در چارچوب اوپک پلاس انجام خواهد شد».
* بایدن در کنفرانس خبری کوتاه به کاهش قیمت نفت پیش از سفرش به خاورمیانه اشاره کرد و گفت که اثرات بالقوه سفر او به عربستان سعودی بر بازار انرژی «تا چند هفته دیگر» قابل مشاهده نخواهد بود. ظرفیت اضافی در اوپک رو به اتمام است و اکثر تولیدکنندگان با حداکثر ظرفیت پمپاژ میکنند. توانایی عربستان سعودی در مقدار و سرعت عرضه اضافی هنوز مشخص نیست. اوپک پلاس نیز ماه گذشته تصمیم گرفت که اهداف تولید خود را به میزان ۶۴۸هزار بشکه در روز افزایش دهد و اینگونه به کاهش تولید بیسابقهای که در اوج پاندمی کووید۱۹ برای مقابله با کاهش تقاضا به وجود آورده بود، پایان داد.
* تلویزیون دولتی الاخباریه عربستان گزارش داد که سفر بایدن به امضای ۱۸ توافقنامه مشارکتی در زمینههای انرژی، ارتباطات، هوا و فضا و مراقبتهای بهداشتی منجر شد. بر اساس گزارش خبرگزاری دولتی عربستان، این توافقنامهها در پروژههای انرژی پاک، انرژی هستهای و اورانیوم، و همچنین قراردادهایی با شرکتهای هوافضا و دفاعی آمریکا، بوئینگ و ریتون و چند شرکت مراقبتهای بهداشتی بود. کشورهای حاشیه خلیج فارس عضو اوپک، در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر و پاک سرمایهگذاری میکنند و در عین حال بر اهمیت تداوم انرژیهای هیدروکربنی برای امنیت انرژی جهانی در زمان افزایش تقاضا تأکیددارند.
* واشنگتن و ریاض همچنین بر اهمیت توقف رقیب مشترک خود، ایران از دستیابی به سلاح هستهای برای جلوگیری از دخالت بیشتر این کشور در «امور داخلی سایر کشورها» توافق کردند. در این بیانیه آمده است که جو بایدن بر تعهد مستمر ایالات متحده به حمایت از «امنیت ارضی عربستان سعودی و تقویت توانایی سعودیها در به دست آوردن قابلیتهای لازم برای دفاع از مردم و سرزمین خود در برابر تهدیدهای خارجی» تاکید کرده است.
* در سال ۲۰۱۵، ایران قراردادی را با شش قدرت بزرگ جهان امضا کرد تا برنامه هستهای خود را در ازای رهایی از تحریمهای شدید اقتصادی غرب محدود کند. ایران اما میگوید تنها به دنبال انرژی اتمی صلحآمیز بودهاست. در سال ۲۰۱۸ اما دونالد ترامپ، رییس جمهوری وقت آمریکا، به طور یکطرفه ایالات متحده را از برجام خارج کرد و گفت که این توافق برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای کافی نیست.
* ایران از آن زمان برخی از فعالیت های هسته ای خود را افزایش داده است و تلاش خود را برای بازگشت به توافق در مذاکرات بین قدرت های غربی و تهران در وین به نمایش گذاشته است. حالا با توافق مشترک بین بایدن و بنسلمان، و با کاهش قیمت نفت در هفتههای آتی، نفت ایران عملا از لیست اهداف احتمالی بازار انرژی خارج خواهد شد.
* پرسش اینجا است که آیا در روزهای آتی و با آیندهای که در انتظار مذاکرات هستهای ایران و همچنین مراودات عربستان و آمریکا است، باید منتظر اتفاق بزرگی در بازار انرژی باشیم؟
روسیه بازارهای ایران در آسیا را نابود میکند؟!
* ایران و روسیه در عین اینکه در اردوگاهی مشترک علیه غرب گرد آمدهاند، در زمینه اقتصادی بر سر بازارهای آسیایی در رقابتی شدیدند؛ این لب کلام گزارشی است که روزنامه والاستریت ژورنال، به قلم بنوا فاسون منتشر کرد.
* در این گزارش آمده است با وجود اینکه ایران از معدود حامیان روسیه در جریان حمله این کشور به اوکراین بوده است، روسیه همچنان در زمینه فروش نفت، محصولات نفتی و فلزات در هند، چین و سایر کشورهای آسیا، با ایران رقابت میکند و این محصولات را به قیمتهایی میفروشد که باعث شده است ایران بهشدت ضربه بخورد.
* هند و چین از بزرگترین مصرفکنندگان کالاهای اساسی در جهاناند و هر دو کشور در جنگ اوکراین موضعی بیطرف اتخاذ کردهاند و حاضر به پیوستن به تحریمهای غرب نیستند. اما اگر پکن و دهلی نو پیشتر از ایرانِ تحت تحریم، نفت و فلزات ارزان میخریدند، حالا به روسیه روی آوردهاند، که خسارتی است برای ایران و راهی برای کنار آمدن روسیه با تحریمهای غرب.
* این رقابت البته در بازارهای کوچکتر آسیا نیز در جریان است، حتی در کشورهای همسایه زمینی و دریایی ایران مثل ترکیه، افغانستان و امارات متحده عربی.
* در این میان، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، قرار است به تهران سفر کند. این روزنامه آمریکایی مینویسد که سفر پوتین باعث شده است اختلافها در ایران در زمینه رابطه با روسیه عیان شود؛ دولت ایران حامی روسیه است اما بخش خصوصی از رقابت غیرمنصفانه با این کشور دل خوشی ندارد.
* یک بازرگان ایرانی به این روزنامه آمریکایی گفت خریداران چینی و هندی فولاد گفتهاند برای رسیدن به قیمت روسها، در هر تُن ۳۰ دلار تخفیف میخواهند. سیدحمید حسینی، سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی، به والاستریت ژورنال گفت: «روسها دارند بازار را ویران میکنند.»
* هنری رم، معاون رئیس بخش پژوهش در «گروه اوراسیا»، به این روزنامه گفته این رقابت باعث میشود قابلیت ایران برای دور زدن تحریمها محدود شود و قدرت چانهزنیاش در مذاکرات احیای برجام کاهش یابد. او در ادامه افزود در «روابط سیاسی و راهبردی» از یک سو و رقابتهای اقتصادی تهران و مسکو از سوی دیگر «انطباق چندانی وجود ندارد».
* ایران در سالهای گذشته از راههایی همچون فروش نفت به چین و ارسال محصولات نفتی همچون آسفالت، پتروشیمی، گازولین و گاز نفتی مایعشده (الپیجی) به بازارهای هند، ترکیه، امارات متحده عربی و افغانستان، اقتصاد خود را حفظ کرده است. اما حالا، شرکتهای دولتی نفت و بازرگانان روسیه که بازارهای اروپایی را از دست دادند وارد بازارهای آسیایی شدهاند.
* در بازارهای کشورهای آسیایی و منطقه قفقاز، روسیه الپیجی را به قیمت تنی ۳۰۰ دلار میفروشد که یکسوم قیمت معمول ۹۰۰ دلار برای هر تن است. مسکو دیزل را به قیمت تنی ۹۰۰ دلار میفروشد، در حالی که قیمت جهانی این محصول ۱۲۰۰ دلار است.
* ایران بهخصوص از فروش نفت خام ارزان روسیه به پالایشگاههای هند ضربه خورده است. ایران بهطور نیمهمخفی به هند آسفالت میفروخت که به علت گران بودن واردات نفت خام، برای هندیها بهصرفه بود. اما حالا، هند نفت روسیه را به قیمت بشکهای ۴۰ دلار پایینتر از قیمت جهانی تهیه میکند. حسینی در این زمینه به والاستریت ژورنال گفت: «ما توان رقابت با آنها را نداریم.»
* اتفاقی مشابه در چین نیز رخ داده است. نفت روسیه در بازار چین ۴۰ دلار ارزانتر از قیمت جهانی است، در حالی که ایران بشکهای ۳۰ دلار تخفیف میدهد. به همین علت، طبق آمار رسمی گمرک چین، در ماه مه واردات نفت خام از روسیه ۲۵ درصد افزایش داشت و به نزدیک روزی دو میلیون بشکه رسید. چین آمار رسمی در مورد واردات نفت از ایران ارائه نمیکند اما برآورد شرکت کپلر حاکی از آن است که این میزان نصف شده و به روزی ۳۹۵ هزار بشکه رسیده است. شرکتهای بزرگ دولتی همچون «روسنفت» و شرکتهای خصوصی کوچکتر همگی در این مسئله نقش دارند.
* به نظر میرسد گزارش این روزنامه آمریکایی سوءظن کسانی را تایید میکند که مدتها است میگویند روابط ایران و روسیه نابرابر است و به نفع روسیه تمام میشود.
نظر کاربران
رئیسی همبه اندازه ی اینکه بتونه نهار بخوره نفت میفروشه
ما هرچی بدبختی میکشیم ازاین روسیه است نه امریکا کیه که درک کنه
مبارک کاسبان تحریم و عاشقان روسیه
امریکا درستکار و راستگو رو ول کردین چسبیدین به روسیه حقه باز و پدرسوخته
متحدان عزیز تر از جان
مبارک ایران باشد با این روسیه کلاه بردار
کم خالی ببندید
اینم نتیجه اعتماد به روسیه، سلام ایرانِ ونزوئلایی
ازاین به بعد دولت بگوید روسیه بعد است مردم می گویند روسیه خوب است
دستاوردهای همه جانبه
شهید مطهری:
شرق و غرب دو لبه یک قیچی هستند که در ظاهر در مقابل هم ولی یک هدف دارند.
نوش جون جنابان کاسب تحریم
نه اتفاقا ایران شده وسیله سود بردن و نفوذهای منطقه ای کشورهای نام برده
روسیه جونتون
به روسیه دل ببندید
میخوانکارکننکهایرانوروسیهازچشمهمبیفتن
این چه حرفیه روسیه کشور دوست و همسایه ماست دیگه تکرار نشه این حرفها
وما همچنان وابسته به نفتیم
تورم شدید و افسار گسیخته در راه است
دلار ۲۰۰ تومنی
بهبههههه به رفیق پوتین
هیچ ایرادی نداره.خود کرده را تدبیر نیست.
روسیه که تادیشب بابابزرگ وچین
برادربزرگ مابودن.آقایان تازه متوجه
شدن.که همشون نامردن.چه شرق
وچه غرب.لعنت برهمشون
کجاش آشفته است...
روسیه به عنوان یک قدرت جهانی با توجه به جنگ اوکراین نیازمند منابع مالی برای ایستادگی در برابر غرب و جلوگیری از همپاشی وبحران است وبحث فروش منابع گازی نفتی درآسیا برای این کشور حیاتیست ایران هم قراردادهای خوبی داشته و دارد و حرص وطمع پول نباید باعث ضربه از خودی به این کشور شود
قشنگ معلومه عربستان عمدا مشکلاتی دریمن ایجادمیکنه که ایران را بیشتربه اون درگیرترکنه.
جاهای دیگرهم همینطورعمدی شده
سیگنال خرید ارز صادر شد
عربستان روز ب روز رشد میکنه و حق و حقوق ملتش رو حفظ و پرداخت میکنه اونوقت ما همش پسرفت و زندگی جهنمی تو فشار اقتصادی غرق شدیم. امیدی ب زندگی نیست
امیدواریم آقایان زودتر به این نتیجه برسند که روسیه دوست ایران نیست بلکه دشمنی دهها برابر خطرناکتر از آمریکاست
باشه اینجوری ذخایر نفت و گاز برای نسلهای آینده حفظ میشه! اما کدوم نسلها نمیدونم! کدوم سرزمین نمیدونم!
مردم عربستان تو ناز و نعمت هستن ولی شما بخاطر حفط تحریم ها و نبودن فشار اقتصادی روی خودتان مردم را بیچاره کرده اید
شتردرخواب بیندپنبه دانه..... گهی..
درودبرایران و ایرانی.....
کسی روی اسب بازنده شرطبندی نمیکنه
پس احتمالا یمن همین روزا دوباره پالایشگاههای نفتی عربستان رو میزنه
کشور دوست و همسایه روسیه عزیز متشکریم
حریف ما نمیشند
نه سوخت عربستان جواب گوی دنیاست نه روسیه پس خیالتان راحت که بدون سوخت ما بجایی نمیرسند
لعنت به بدمدیریتی
لعنت بر تعصب بیجا و باعث بدبختی ملت
ایران خودشو نابود میکنه با این نوع سیاستی که در پیش گرفته
عالیجناب پوتین، فدایی داری
اینم روسیه ، عشق کیهان
ایران گاوشیرده روسیه
چه بهتر کاش هیچی به فروش نره
ایران همیشه دم کوزه نشسته اب میخوره ولی عربستان لب رودخانه
نظری ندارم
بخدا بچسبیم به آمریکا شرف داره تا با این چین و روسیه بی دین و ایمان ها بیعت ببندیم
ایران نابود شد
بدبخت پوتین مجبور شده آتیش بزنه به مالش.خخخخخ
خواب دیدند خیر دیگر آب از سر ملت گذشته روسیه را هم قاطی امریکا و ایران میکنیم
اینها همه نقشه روسیه است تا ایران را نابود کند
خودتون که نمیفهمید یواش یواش دنیا بهتون میفهمونه دنیا دست کیه
ایران به پیشرفت و ترقی فکر نمیکنننه . ما عشقمونپسرفته
شب ستارگان
خوب هست
مثل انسان بشینین روبرو با آمریکا مذاکره کنید
خوبه
خوبه
چشم ودل طرفداران روس روشن
مگه ایران توی بازار انرژی جهان هست؟!!
وقتی نفت رو بشکه ای ده پانزده دلار التماسی میفروشی تازه تحویل در کشور مقصد.
فقط عربستان و آمریکا نامردند و از پشت خنجر میزنند وگرنه روسیه مخصوصا پوتین دوست همیشگی ماست و باعث رشد و پیشرفت ما است.
مرگ بر روسیه
نفت و گاز میخواید چیکار؟ از مردم مالیات بگیرید ناصرالدین شاه هم همینجوری ۵۰ سال حکومت کرد
روسیه آتیش زده به مالش
وقتی میگن مستعمره یعنی همین...
ادم اگه خاست خاکی بر سر کنه...خاک پای مرد به سر میکنه نه نامرد
ایران باید بر رپی صادرات گاز به اروپا کار کند و تین کار رپس ها را اینجا جبران کند
تمام کشورا ب فکر منافع ملیشونن غیر از ایران همه برنامه ۱۰۰ سال دیگشونم چیدن ماهنوز درگیر دزدی و روسریو پاچه خواری هستیم..
پاسخ ها
این بخاطر همون هوش معروفمونه
مگه ایران مهمه ،، مصلحت اینه روسیه رو پا بمونه
تا زمانیکه امریکا وارد ایران نشود نفت ایران که هیچ مردم ایران هم متلاشی خواهند شد
بروید و سیاست را از دولت عربستان یاد بگیرید
ایران مثل بچه ها لج کرده تمام درب ها روی او بسته است
عربستدن بهترین دولت کره زمین را دارد
ولی ولت ایران فقط حرف میزند
آرامکو مثل اینکه ..............بععععععله
دیگه روسیه باید چیکار بکنه که متوجه بشین دشمن ایرانه ودر حال نابودی ایران دیگه کی میخواید از خواب بیدار بشید وبفکر منافع کشور خودتون باشید روسیه که همجوره ازتون سو استفاده کرده اینم اخرین ضربه اش به ایران که تمام بازارهای فروش نفت ایرانو در دستش گرفته
روسیه چقدر طرفدار داره لااقل اگه میخواهید تکیه کنید به کسی تکیه کنید که خیلی بزرگ وقدرتمنده نه به روس چغندر خور آنهم نپخته وخامت که انگار داره هلو میخورن
چقدر هم پیشرفت کردیم
کجاش آشفتس؟!
روسیه نفت و انرژی خودشه سرمایه ملی خودشه دوس داره ارزان بفروشه
رقابت یک چیز طبیعیه
خدمت عزیزان عرض شود
اون موقع که روابط اروپا با روسیه اینقدر خراب نبود نتوانستند ایران را از بازار انرژی حذف کنن. الان که دیگه پدر جدشون هم نمیتونه ایران را از معادلات انرژی کنار بگذاره. تازه در حالی که هنوز پاییز نرسیده صحبت از لغو بی سر و صدای نفت ایران و ونزوئلا در برخی محافل سیاسی - اقتصادی مطرحه.
آلمان قرار بود تا آخر امسال آخرین نیروگاه های هسته ایش رو هم تعطیل کنه اما الان نه تنها از این کار منصرف شدن، بلکه قراره ذغال سنگ رو هم به چرخه تولید انرژی برگردونن. همه اینها به علاوه خیلی شواهد دیگه نشون میده چقدر تحلیلی که میگه قراره ایران رو از بازار انرژی حذف کنن آبکیه.
یا علی
مسئولان کم عقل ایران اون موقع که میتونستن با محکوم کردن تجاوز روسیه و توافق دوباره برجام جای روسیه رو در بازارهای اروپایی بگیرد این کارو نکرد و همچنان پاچه خواری پوتین رو کردن الان باید دودش به چشم مردم بره
ایران کارش را بلده نگران نباشید تا کشتی های نفتی دست بعضیها باشند مشکلی ایجاد نمی شود
نوکران پوتین و روسیه کجایید..
به امید خدا و ان شاءالله، طوری بزنند که فعلا و حالا حالاها فلج بشن
امام گفت شرق ازغرب بد تراست آمریکا ازهردوتای آنها ،پس بگو مرگ برهردوتایش
حریف شده ایران هربدبختی دارد از روسیه است به تاریخ نگاه کن دوست من ،عراق همین روسها مسلح کردن که قدرت ایران را بگیرد ،،
نگران نباش .منابع ایران را به دوزار یا مفتی میدن بره .اخ اخ از یک دلسوز واسه ایران .
لعنت بر تعصب بیجا که همه رو بدبخت میکنه
روسیه مچکر
ایران درمانده شد و روسیه ارباب خنجر زن از پشت و دولتی ها منافع شخصی
تاریخ نشان داده که روس ها ذات ندارند اما ما بازهم با آنها شراکت می کنیم و هم پیمان هستیم
در دیاری که در آن نیست کسی یار کسی کاش یا رب که نیفتد به کسی کار کسی
روسیه که عاشق چشم ابرو ایران نشده و یکی از قوانین مهم در حوزه سیاست این است که منافع کشورها دوست و دشمن را تعیین میکند
نفت و گاز رو به کارخانجات ایرانی بدید به جاش کالای ارزانتر تولید کنید
بایدبه توافق برجام برسیم ازضررهرزودتربیرون بیاییم!
روسیه از امریکا بدتر هست
فعلا که میبینی هم لپ لپ داره میخوره هم دانه دانه در واقع هردو رو باهم
بهتر
روسیه
امریکا
عربستان عزیز
ما مردم کاری از دستمان ساخته نیست
جان مادرتان زودتر بیایید تکلیف ما مردم را روشن کنید
یاشاسین
روسیه نابود گر است