۱۱۸۰۲۱۰
۵ نظر
۵۰۱۶
۵ نظر
۵۰۱۶
پ

عربستان با کمک چین موشک بالستیک تولید می‌کند

آژانس‌های اطلاعاتی آمریکا ارزیابی کرده‌اند که عربستان سعودی به طور فعال موشک‌های بالستیک بومی با کمک چین تولید می‌کند، اتفاقی که می‌تواند اثرات قابل توجهی در سراسر خاورمیانه داشته باشد و تلاش‌های دولت بایدن برای مهار جاه‌طلبی‌های هسته‌ای را پیچیده کند.

ایسنا: آژانس‌های اطلاعاتی آمریکا ارزیابی کرده‌اند که عربستان سعودی به طور فعال موشک‌های بالستیک بومی با کمک چین تولید می‌کند، اتفاقی که می‌تواند اثرات قابل توجهی در سراسر خاورمیانه داشته باشد و تلاش‌های دولت بایدن برای مهار جاه‌طلبی‌های هسته‌ای را پیچیده کند.

به گزارش شبکه خبری سی ان ان، به گفته سه منبع آگاه، عربستان سعودی در گذشته موشک‌های بالستیک از چین خریداری کرده است، اما هرگز قادر به ساخت موشک‌ نبوده است. تصاویر ماهواره‌ای به‌دست‌آمده توسط سی ان ان همچنین نشان می‌دهد که عربستان در حال حاضر این سلاح‌ها را حداقل در یک مکان تولید می‌کند.

عربستان با کمک چین موشک بالستیک تولید می‌کند

به گفته دو منبع آگاه، مقامات آمریکایی در آژانس‌های متعدد، از جمله شورای امنیت ملی، در ماه‌های اخیر در مورد اطلاعات طبقه‌بندی شده‌ای که از انتقال چندگانه فناوری موشک‌های بالستیک در مقیاس بزرگ بین چین و عربستان سعودی خبر می‌دهد، مطلع شده‌اند. دولت بایدن اکنون با پرسش‌های فوری در مورد اینکه آیا فناوری موشک‌های بالستیک عربستان می‌تواند پویایی قدرت منطقه‌ای را تغییر دهد و گسترش مفاد توافق هسته‌ای با ایران را برای محدود کردن فن‌آوری موشکی ایران پیچیده کند یا خیر.

جفری لوئیس، کارشناس تسلیحات و استاد انستیتوی مطالعات بین‌المللی میدلبری، به سی‌ان‌ان گفت: در حالی که توجه زیادی بر برنامه موشک‌های بالستیک ایران متمرکز شده است، توسعه و تولید موشک‌های بالستیک عربستان سعودی به همان میزان بی‌توجه مانده است.

لوئیس افزود: تولید داخلی موشک‌های بالستیک توسط عربستان سعودی نشان می‌دهد که هرگونه تلاش دیپلماتیک برای کنترل موشکی نیازمند دربرگیری سایر بازیگران منطقه‌ای مانند عربستان سعودی و اسرائیل است که موشک‌های بالستیک تولید می‌کنند.

سخنگوی وزارت امور خارجه چین در پاسخ به سوال سی ان ان گفت که آیا اخیراً هرگونه انتقال فناوری حساس موشک‌های بالستیک بین چین و عربستان سعودی صورت گرفته است یا خیر، گفت: این دو کشور "شریک های راهبردی همه جانبه" هستند و "همکاری دوستانه خود را در همه زمینه ها حفظ کرده اند. از جمله در زمینه تجارت نظامی.

وی گفت: این گونه همکاری ها هیچ قانون بین‌المللی را نقض نمی کند و شامل تکثیر سلاح‌های کشتار جمعی نمی‌شود.

دولت و سفارت عربستان سعودی در واشنگتن به سی ان ان برای اظهار نظر پاسخ ندادند.

سی ان ان اولین بار در سال ۲۰۱۹ گزارش داد که آژانس‌های اطلاعاتی آمریکا از همکاری عربستان سعودی با چین برای پیشبرد برنامه موشکی بالستیک عربستان آگاه بودند. دولت ترامپ در ابتدا آگاهی خود را از این اطلاعات طبقه بندی شده برای اعضای کلیدی کنگره فاش نکرد. اما دموکرات‌ها آن را خارج از کانال های معمولی دولت کشف کردند این امر انتقاد دموکرات‌ها را برانگیخت که دولت ترامپ نسبت به عربستان بسیار نرم بوده است. کارشناسان گسترش تسلیحات هسته‌ای همچنین می گویند که عدم واکنش ترامپ، سعودی ها را برای ادامه گسترش برنامه موشک‌های بالستیک خود ترغیب کرد.

منابع متعدد به سی ان ان گفتند که برخی از قانونگذاران در چند ماه گذشته در مورد اطلاعات جدید درباره انتقال فناوری موشک‌های بالستیک بین عربستان سعودی و چین مطلع شده‌اند. منابع به سی ان ان گفتند که دولت بایدن در حال آماده شدن برای تحریم برخی از سازمان‌های دخیل در این نقل و انتقالات است.

طبق این گزارش، دولت بایدن اکنون با این سوال مواجه است که آیا فن‌آوری موشک‌ها بالستیک عربستان می‌تواند به‌طور چشمگیر پویایی قدرت منطقه‌ای را تغییر دهد و آیا تلاش‌ها برای گسترده شدن مفاد توافق هسته‌ای با ایران به منظور محدود کردن فناوری‌های موشکی این کشور پیچیده‌تر می‌شود؟

سی‌ان‌ان در ادامه تصریح کرد که ایران و عربستان دشمنان سرسختی هستند و بعید است که اگر عربستان تولید موشک‌های خود را آغاز کرده باشد، ایران با توقف ساخت موشک‌های بالستیک موافقت کند.

آنکیت پاندا ، محقق و کارشناس امور مربوط به منع اشاعه در بنیاد صلح بین المللی کارنگی به سی‌ان‌ان گفت: «یک برنامه موشکی قدرتمند از سوی عربستان، چالش‌های جدیدی را برای محدود کردن برنامه‌های موشکی دیگر در منطقه ایجاد می‌کند.»

وی افزود: «برای مثال مهار توسعه موشک‌های ایران در آینده بدون ایجاد محدودیت‌های موازی دشوارتر خواهد بود.»

اولین مدرک بدون ابهام

به گفته کارشناسانی که عکس‌ها و منابعی را که مؤید پیشرفت‌هایی مطابق با آخرین ارزیابی‌های اطلاعاتی آمریکا است، تجزیه و تحلیل کردند، تصاویر ماهواره‌ای جدید به‌دست‌آمده توسط سی ان ان نشان می‌دهد که سعودی‌ها در حال ساخت موشک‌های بالستیک در سایتی هستند که قبلاً با کمک چین ساخته شده است.

به گفته محققان مؤسسه مطالعات بین‌المللی میدلبری، عکس‌های ماهواره‌ای گرفته شده توسط پلنت، یک شرکت تصویربرداری تجاری، بین ۲۶ اکتبر و ۹ نوامبر نشان می‌دهد که آتشی در تاسیساتی در نزدیکی الدوادمی، عربستان سعودی مشاهده شده است، شاهد روشنی مبنی بر اینکه این تأسیسات برای تولید موشک کار می کند.

عربستان با کمک چین موشک بالستیک تولید می‌کند

لوئیس، کارشناس تسلیحات و استاد مؤسسه مطالعات بین‌المللی میدلبری که این تصاویر را بررسی کرده است، گفت: شواهد کلیدی این است که این تأسیسات یک "گودال سوخت" برای دفع سوخت جامد باقی‌مانده از تولید موشک‌های بالستیک است . ریخته‌گری موتورهای موشک منجر به سوخت باقی‌مانده می‌شود، که خطر انفجار دارد. تأسیسات تولید موشک‌های سوخت جامد اغلب دارای گودال‌های سوختی هستند که در آن‌ها می‌توان سوخت باقیمانده را در آن از بین برد. بنابراین، عملیات سوزاندن نشانه‌ای قوی از این است که تأسیسات به طور فعال در حال ریخته‌گری موتورهای موشکی است.

عربستان با کمک چین موشک بالستیک تولید می‌کند

هنوز اطلاعات کمی در مورد موشک‌های بالستیک عربستان سعودی در این سایت وجود دارد، از جمله جزئیات مهمی مانند برد این موشک‌ها و بار آنها.

به گفته لوئیس، با توجه به اینکه تاسیسات مورد بحث با کمک چین ساخته شده و ارزیابی‌های اطلاعاتی جدید نشان می‌دهد که عربستان سعودی اخیراً فناوری موشک‌های بالستیک حساس را از چین خریداری کرده است، احتمالاً موشک‌هایی که در آنجا تولید می‌شوند از طراحی چینی باشند.

لوئیس خاطرنشان کرد، اما شواهدی نیز وجود دارد که عربستان سعودی در سال‌های اخیر برای توسعه برنامه موشک‌های بالستیک به کشورهای دیگر نگاهی داشته است و این امر شناسایی دقیق نوع سیستم تسلیحاتی در این تاسیسات را دشوار می‌کند.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    چرا به کمک چین ؟

  • بدون نام

    ایران هم با کمک چین خانه می سازد

  • مجید مجیدی

    قابل توجه دوستانی که فقط دوست دارن التهاب ایجاد کنن و کاسبی کنن همسایه ما هم داره موشک می‌سازه با رفیق جینگ ما هم با اروپا و آمریکاداره زرادخانه اتمی بی سر وصدا می‌سازه چرا ؟

  • Hasan Jalil

    چه جوریه؟
    عربستان این همه با سرعت در حال پیشرفته
    بعد ایران با سرعت در حال ....

  • بدون نام

    با وجود هوای بالای ۵۰ درجه در عربستان عمق این تأسیسات در چه مقیاسی است و از طریق چه سانترفیوژی که مبدل های پیشرفته ضد حرارتی دارد برای تولید سوخت جامد تعبیه و تخلیه می شود به هر طریق جای تعجبات فراوانی را دارد از جمله چرا اتحادیه اروپا و سازمان ملل عربستان را تهدید و تحریم نمی کنند و یا دوربینی در آنجا برای مشاهدات ندارند؟

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج