صدای فروپاشی جامعه را نمیشنوید؟
آیا ما میتوانیم چشم وگوش خود را بر حقیقت وضعیت موجود جامعه ایران ببندیم وصدای این تَرکها را نشنویم که هشداری به از هم پاشی است؟
عصر ایران: یک طلاق به ازای هر دو ازدواج؛ صدای فروپاشی جامعه را نمی شنوید؟
براساس آمار اعلامی سازمان ثبت احوال کشور، در استانهای تهران، البرز و مازندران به ازای هر دو ازدواج، یک طلاق صورت میگیرد، به طوری که نسبت ازدواج به طلاق در دو استان تهران و البرز پایینترین تعداد در سطح کشور است.
یک فقیر مطلق به ازای هر سه ایرانی؛ صدای فروپاشی جامعه را نمی شنوید؟
گزارش پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان نشان میدهد؛ در سال های اخیر، مساحت زیر خط فقر به شدت افزایش یافته تا جایی که از هر سه نفر در ایران، یک نفر فقیر است؛ تازه باید در نظر داشته باشیم که در این پایش، شاغلان فقیر را در نظر نگرفتهاند؛ که اگر در نظر گرفته شود، از آن دو نفر، یک نفر دیگر نیز قطعاً فقیر واقعی است.
یک ترک تحصیل از هر سه دانش آموز؛ صدای فروپاشی جامعه را نمی شنوید؟
تا آغاز سال تحصیلی جدید یعنی ۱۴۰۱ ـ ۱۴۰۰ فقط یک هفته باقیست، اما سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی کشور اعلام کرد "هنوز ۲ میلیون و ۱۱۰ هزار دانشآموز نسبت به خرید اینترنتی کتابهای درسی خود اقدام نکردهاند."
سال گذشته نیز رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور اعلام کرد "با وجود اهمیت آموزش مجازی، هماکنون ۳۰ درصد دانشآموزان یعنی حدود پنج میلیون دانشآموز، از وسایل هوشمند آموزش بیبهره هستند."
5 میلیون دانشآموزی که امکانات آموزش هوشمند ندارند و خطر افت تحصیلی و ترک تحصیل آنها را تهدید میکند، به باور صاحب نظران این درد اگر علاج نشود، در سال های آینده به بحرانی فرهنگی و اجتماعی تبدیل میشود.
امروز این سه آسیب و بحران، خانواده های ایرانی را به صورت جدی و فراگیر تهدید می کند. خانواده کوچک ترین ومهم ترین نهاد هر جامعه ای به شمار می رود که علیرغم همه بحران ها و دگرگونی هایی که با آن روبرو هست، اگرچه به قول آنتونی گیدنز "نمی توان گفت که در آستانه زوال وفروپاشی کامل قرار دارد" اما به شدت در معرض آسیب است و صدای فروپاشی آن از برخی جوامع به گوش می رسد.
نهاد خانواده در ایران، اگر چه همچنان نفس می کشد، اما در بسیاری از موارد، دیگر آن انسجام سابق را ندارد و برخی کارویژه های آن، از جمله کارکردهای حمایتی، عاطفی و هویتی خانواده در حال کم رنگ شدن است و زندگی مشترک، دیگر الزاماً تصویری از خوشبختی و آرامش نیست.
این روزها خانواده در ایران، زاویه های تاریک و الگوهای خشن خود را بیشتر نشان می دهد. از انواع خشونت عاطفی و شکل های مختلف طلاق گرفته تا در نهایت جدایی مطلق. اگر چه هنوز نمی توان گفت نهاد خانواده در ایران در آستانه فروپاشی و یا زوال هست اما امروز شاهد تغییرات گسترده ای در ماهیت ازدواج وخانواده در ایران هستیم و آهنگ این فروپاشی از زیر پوست شهر شنیده می شود.
اگر صنعتی شدن تاثیر ژرفی بر الگوی خانواده در غرب گذاشت، در ایران اما " فقر" ساختار والگوهای خانواده را به شدت بهم ریخته است و از شکل خانواده گسترده به هسته ای و از چند همسری به بی همسری، ازدواج سفید، ازدواج های مکرر غیر رسمی و الگوهای دیگر در حال گذار است.
نگرانی از کاهش جمعیت و غالب شدن جمعیت سالخورده، یکی از جدی ترین مسئله های امروز ایران است. به خاطر این نگرانی، الگوهای مالی جدیدی برای تشویق به فرزند آوری و افزایش از ازدواج در جامعه ایجاد شد و از الگوهای سنتی چون "کودک همسری" حمایت شد.
در تشویق به فرزندآوری " بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران براساس بند ث ماده ۱۰۲ قانون برنامه ششم توسعه مکلف شده است برای متولدین سال ۱۴۰۰ به بعد، «تسهیلات قرض الحسنه تولد فرزند» پرداخت کند. مبلغ این تسهیلات برای تولد فرزند اول صد میلیون ریال، فرزند دوم دویست میلیون ریال و برای تولد فرزند سوم سیصد میلیون ریال، فرزند چهارم چهارصد میلیون ریال و فرزند پنجم پانصد میلیون ریال تعیین شده است.
همچنین ازدواج دختران ۱۰ تا ۱۴ ساله، 10.5 درصد رشد کرد و مطابق با گزارش مرکز آمار ایران، در سال گذشته ۳۱ هزار و ۳۷۹ دختر ۱۰ تا ۱۴ ساله ازدواج کردند. آمار منتشره تنها معطوف به ازدواجهای رسمی و ثبت شده در سازمان ثبت احوال کشور است و به باور برخی جامعه شناسان، بسیاری از ازدواج های صورت گرفته در این سنین حتی به ثبت هم نمی رسند.
تصویری که این آمارها به ما می دهد نشان از وضعیت غیر عادی و ناپایدار نهاد خانواده است. جوانانی که یا هرگز تن به ازدواج نمی دهند ویا اگر هم با هر انگیزه ای ازدواج می کنند، فقر آنها را می بلعد وطلاق جدی ترین گزینه پیش روی آنها می شود.
بر اساس آمارها، یک سوم خانوارهای ایرانی، زیر خط فقر قرار دارند. برآورد خط فقر متوسط کشوری برای سال ۱۳۹۹، یک میلیون و ۲۵۴ هزار تومان به صورت سرانه بوده که نسبت به خط فقر سال ۱۳۹۸ رشد ۳۸ درصدی داشته است. افرادی که کمتر از میزان خط فقر درآمد داشتهاند، حدود یکسوم جمعیت را تشکیل دادهاند واین یعنی از هر سه نفر، یک نفر زیر خط فقر، درآمد داشته است.
طبقه متوسط جامعه سقوط کرد و طبقه ضعیف تر جامعه گسترده تر شد و ناگهان فاصله میان طبقات بیشتر و بیشتر شد. در مجموع گفته می شود بیش از یازده درصد مردم در طول پنج سال به زیر خط فقر رانده شدهاند و هم اکنون بیش از ۲۶ میلیون نفر از جمعیت کشور، "فقیر مطلق" هستند.
فقر مطلق یعنی اینکه دولت نتوانسته است تدابیری اتخاذ کند تا اطمینان حاصل شود که طبقه فقیر جامعه آنچنان درآمد حداقلی دارد که درمانده تهیه کالاهای اساسی خود نباشد.
فقر مطلق یعنی اینکه در کشور قیمت "دنبه" به کیلویی ۸۰ هزار تومان رسیده و استخوان خالی کیلویی ۴۵ هزار تومان است و طبقاتی از جامعه این طوری روزگار را سپری می کنند. گوشت، شیر، ماست، آجیل، خشکبار، ماهی و میگو، تخم مرغ، مرغ و پنیر نیز طبق گزارش مرکز آمار ایران، از سفره این طبقه به کلی حذف شده است وسلامت عمومی آنها در معرض خطر است. رییس اتحادیه بنکداران هم، از کاهش ۳۵ درصدی فروش مواد غذایی در ایران خبر داده است.
این تصویر رسمی و آماری از وضع فقر وطلاق در جامعه ایران است که البته بنظر می رسد در زیر پوست شهر وضعیت به مراتب نگران کننده تر است. برنامه ای دقیق و علمی هم برای رهایی از این وضعیت دیده نمی شود.
تورم وفروپاشی اقتصادی، گلوی نهاد خانواده در ایران را آنچنان فشرده است که سرپرست خانوار نمی تواند به دیگر آسیب هایی که او را تهدید میکند بیندیشد. بحران حاد اقتصادی ایران را می توان به خوبی از روی تازه ترین داده های بانک جهانی تحلیل کرد.
بالاخره بانک جهانی، آمار تولید ناخالص داخلی(GDP) ایران را بر حسب دلار و به قیمت واقعی دلار در ایران به روز رسانی کرد و اقتصاد ایران با تولید ۱۹۲ میلیارد دلار در سال در جایگاه ۵۱ امین اقتصاد جهان قرار گرفت! اقتصادی به اندازه نصف امارات و یک چهارم ترکیه و عربستان!
این آمار تکاندهنده بانک جهانی می گوید که اندازه اقتصاد ایران به یکسوم کاهش یافته است.
کشوری که همین چند ماه پیش رئیس سازمان برنامه و بودجهاش ادعا میکرد هجدمین اقتصاد دنیاست، حالا در رتبه ۵۱ جهان قرار گرفته است. اکنون ایران جزو کشورهایی با درآمد سرانه پایین است. این یعنی اندازه اقتصاد ایران با حدود ۸۵ میلیون نفر جمعیت، نصف امارات، یک چهارم ترکیه و یک صدم آمریکاست!
کارشناسان علت این "آب رفتن" اقتصاد را افت شدید تولید ناخالص داخلی، تورم بالا، عدم سرمایهگذاری خارجی، افت جریان صادرات و واردات و قطع جریان سرمایه عنوان می کنند.
حال پرسش اساسی این است که آیا همه این آمارها و هشدارهایی که نسبت به فروپاشی جامعه داده می شود، همچنان سیاه نمایی ست؟ همه آمارهای آمده در متن این یادداشت، یا از منابع رسمی داخلی ویا مراجع معتبر جهانی است. آیا ما میتوانیم چشم وگوش خود را بر حقیقت وضعیت موجود جامعه ایران ببندیم وصدای این تَرکها را نشنویم که هشداری به از هم پاشی است؟
چرا نهاد دولت و حاکمیت در ایران نمی آموزد که فراتر از سلیقه ها و منافع ها عمل کند و یک بار برای همیشه، سیاست گذاری علمی و حقیقی در مواجهه با بحران ها داشته باشد؟
بنظر می رسد کشور نمی تواند این هشدارها را درک کند زیرا تئوری ندارد و خالی از محتوای سیاسی است. کشور نمی تواند صدای فروپاشی جامعه را بشنود، زیرا که یک نهاد واقعی ندارد. به قول سریع القلم در کتاب عقلانیت و توسعه یافتگی، ما برای رشد و توسعه راهی جز پذیرش علم، نظم و نهاد نداریم."
عبور از بحران ها و فروپاشی ها تنها با بهره گیری حداکثری از علم، عقل و تجربه امکان پذیراست. بنابراین تصمیم سازان ما اگر می خواهند جامعه را از بحران عبور دهند باید با اعدادی که خروجی علم و عقل است ارتباطی منسجم داشته باشند و صدای هشدار فروپاشی ها را در جامعه خوب بشنوند.
نظر کاربران
ها ؟!
پاسخ ها
اصلاح طلبای جیره خور کدخدا :) یه شبه طلاق زیاد شد نه!!
گل وبلبل. به فکر لبتات و،،،،باشید
اصلاحات جامعه نابود کرد
حتما طلاق کار آمریکاست
چین و روسیه توامر خیر ازدواج ید طولایی دارند؟
راهکار فقط قطع کردن اینترنت و حذف صدای معترضین
پاسخ ها
بعد از اجرای بنزین ۱۱ تومنی احتمالا
منظورت همون یک درصد غربگداست؟؟
چرا دیس دادی
کی میخواد بشنوه؟!
پاسخ ها
به عنوان یه زن چرا ازدواج کنی وقتی حق و حقوق انسانی رو ازت میگیرن و یکی از وسیله مرد میشی حق تکون خوردن هم نداری خیانت هم که زیاد شده
به عنوان یه مرد چرا زن بگیری کلی هزینه و بدبختی زن و بچه و غیره
این 8 سال کر بودید؟؟
پاسخ ها
درستش ۴۰ ساله
آفرین کارشناس محترم این ۸ سال کجا بودی
نفهمیدی منظورش چی بود.
لعنت بر شما که چیز رو بر اساس این هشت سال و اون هشت سال، این جناح و اون جناح تقسیم بندی میکنید
جامعه داره نابود میشه کجای کارید شما!!!
بس کنید دیگه این کلک ها دیگه قدیمی شده
حداقل بروز باشید
تو چی میگی؟
دقیقا
مگه برای مسئولین ما فرقی هم میکنه
لعنت بر تحریم کننده گان ظالم لعنت بر اختلاسگران و دزدها
پاسخ ها
طلاق چه ربطی به تحریم داره خوش تیپ
تحریم بهانه ای برای کاسبنان بیت المال از جیب مردم
لعنت به مسئولانی که زمینه ساز تحریم، اختلاس و دزدی هستند
لعنت بر ماجراجویان بی عرضه که از تحریم استقبال میکنند
طلاق. از نداریه
لعنت به کاسبان تحریم و آقازاده ها
وقتی پول باش زن مرد توی رفت باشد طلاق هم کم میشود نبود پول از همین تحریم پول باش کار زیاد میشه وقتی کار نیست زن مرد نگاه میکنه نمیتونه پولی برای زندگی بیار تنها راه طلاق میبینه
تحریم کننده ها رو دوست دارند منفی دادند
خوب قبلا روحانی و ظریف بودن مینداختن گردن اونها الان نیستند باید یکی پیدا کنند بندازن گردنش طبق معمول تحریم کنندگان
شما که خوبید هیچ مشکلی ندارید همه چی تقصیر تحریمه
هر کی ناراحته جمع کنه برررررره
پاسخ ها
شما که حتما به طعنه گفتید
ولی اونی که جدی این حرفو میزنه جزء ده درصدی هست که به لطف گرفتار کردن مردم همه چیزشون تامین هست
ایران ارث پدری یک عده ای چاپلوس و از خدا بی خبر است
کجا بربم حالا که ظرفیت اروپا تکمیل شده از افغان ها
کاملا صحیح است
بابا اينقدر غر نزنين!! مگه نديدين هويج ارزون شده؟ خب پس مسولين بيكار ننشسته اند!
پاسخ ها
فقط مسخره بازی در بیارین همه از فقر میمیرن !!
مسولین. میدونند. تحریمها و فشار حد اکثری. پدر مردم. رو در آورده. ولی. نمیخواهند. از. خرشیطان. پایین بیایند چون. عده ی. اندکی. دارند.از این وضع. خراب سود میبرند.
حرف نباشه
انشا الله دعا میکنیم که تولید زیاد بشه
دعا میکنیم ازدواج زیاد بشه
دعا میکنیم طلاق کم بشه
دعا میکنیم قیمت پائین بیاد
دعا میکنیم تورم منفی بشه
و دعا میکنیم که امریکا نابود بشه
اگر دعای ما خالص باشه و غل و غش
نداشته باشه حتما دعا اثر میگذاره
فقط دعا کن
بسیار جالب نوشته کاش مورد توجه قرار گیرد
آمریکا درحال فروپاشی است
سکوت بهترین راه درمان فقر و همه اسیب ها جامعه
آنها قصد شأن این است مثل اتحاد جماهیر شوروی ایران راهم فرو بپاشند باتحریم های فلج کننده خدا خودش به مردم ایران کمک بکند
این مسئولیت هم اختلاس میخوان هم گرانی میکنند هم انتظار دارند مردم در کمال خوشبختی زندگی کنند.
مهم نیست جان دل خودشونو بچهاشون ایران به جهنم
نه الحمدلله در خصوص مردم خودشان کر هستند ولی برای بیرون از مرز یقه پاره میکنند آقایان صرف امنیت فقط کافی نیست و جامعه بسوی فقر مطلق میرود
ملت نابود شدن
صم بکم عمی و هم لایعقلون
خلایق هرچه لایق.مردم خودشان میخواهند این طور زندگی کنند.برای این مردم تلخی به مصباح شیرین تر از شیرینی است.این مردم پتانسیل بیش تر از این را ندارند چون جنبه ندارندو تاریخ به خوبی گواه بر این مسئله است.واقعا لوس و بی مزه است که درباره شرایط سخت صحبت کنیم.کدام شرایط سخت؟
این حرفها چیه در عوض امنیت داریم
الان 3ماهی است فروپاشی جامعه شکل گرفته.و به شدت نگران کننده است.ازدواجی انجام نمیشه.ولی طلاق خیلی زیاد شده.چون از پس هزینه های زندگی برنمیان.این بچه های طلاق چه آخر و عاقبتی خواهند داشت.مردم فقیر شدن.چرا جامعه ایران به این شگل درآمد.گرانی همه مردم رو بیمار و افسرده و هیچ انگیزه ای برای زندگی نیست.آشوب و اعتراض سراسری در راه است.چرا چاره ای نمیکنید.
میشنوند، اما مهم نیست براشون.....!
این بدبختیا همش مال دوران تدبیر وامید اون اشغالی که با کلید اومد و همه را گول زد
پاسخ ها
یعنی هنوز فکر میکنی روحانی کاره ای بود ؟ اونم يکی مثل بقیه
مگه برای مسعولین زندگی ملت مهمه که وقت بزارند وبشنوند اصلا برایشان مهم گور بابایی ما مردم به اونها چه زندگی ما مردم وجامعه در حال متلاشی چیزیکه برای اونها مهمه ومشنوند مشکلات مردم لبنان سوریه یمن فلسطین اینها خوب خوب مشنوند ولی صدای ملت خودشان برایشان مگه مهمه که بخواند بشنوند جانم ؟؟
با کیه؟!!!!!
مهم اینه که مسئولان وضعشون خوبه و مارعیت هم مثلاداریم زندگی میکنیم اصلامهم نیستیم که ببینن وبشنون
دولت انقلابی کجایی پس
ایران ایرانستان شدع
بعنوان یه محافظه کار جواب بدم:
پررو نشین.اینکه هنوز مثل کشور همسایه نشدین برین شکر خدارو کنین
بعد از افعانستان نوبت ایرانه که ویرانش میکنند
بزودی تمام مشکلات کشور با اجرایی شدن طرح صیانت کاملا از بین خواهد رفت
عجب مگه مهمه مگه خودشون همین چند وقت پیش نماینده مجلس یادتان رفته پشت تریبون فریاد وداد میزد مگر ما مسع ولین مسعول دغ دغه و کرشمه شما هستیم دبد خیلی خیلی راحت چطور با پرویی تمام داد میزد پس این حرفها دیگه مهم نیست قبل از اینکه نماینده بشه همان نماینده خدانشناس ناسپاس به مردم چیها که نمیگفت همه اینها به یادمان میماند وروزی که وقت پل صرات شد تکلیف با آنها که به ملت پشت کردند امثال همین نماینده جواب پس خواهند داد زیاد دور نیست آن روزخدا
مردم همین را میخواهند.جز این نیست و نخواهد شد.
اینو یادت باشه که اگه جمع کنم برم تو هم روز خوش نمبینی اینو یادت باشه
شما که همیشه با اینترنت مشگل دارید و در عجب اینکه سعی دارید کتاب دانش آموزان را از طریق اینترنت بفروشید این در حالی است که اِغلب خانواده ها نم توانند این کار انجام بدهند. چرا مانند سابق عمل نمی کنید .
فقط در روستای ما که الان حدود 90 نفر سکنه داره هیجده مورد طلاق وجود داشته.. این خانه از پای بست ویران است
مبارک است .
ازدستاوردهای بزرگ مدیران مدبر کشوراست.
باید پاس داشته شود.
درکتاب رکوردهای گینس هم ثبت شود.
چرا همش بیان میکنید این هشت سال ...نه پسر خوب این چهل ویکسال این بلا سرمون اومد
پاسخ ها
کلا سیاست دولتها و روسای جمهور در ایران ایکه تقصیر رو بندازن گردن قبلی ون نبودم دستم بود ، و فلان
سال ۹۶ خودتون خواستین پس بکشین و دم نزنید.تا ۱۴۰۰با روحانی.راستی این آمار واسه هزارو چهارصده دیگه نه؟؟
گوش اگر گوش منو ناله اگر ناله منه انچه بجای نرسد فریاد است ، خیلی دیر شده ، سلطان های بعدی را دریاب ،،،،
اینا فقط صدای مردم مظلوم فلسطین و لبنان رو میشنون
پاسخ ها
ریسی خبر ندارد و بهش نمیگن
اینا خس وخاشاکند .
عزیزم جوش نزن و ناراحت نباش مهم اینکه مردم لبنان و فلسطین و یمن و سوریه و عراق راحت زندگی کنن مردم ایران از نظر مسولین کیلویی چند؟
افرین به این متن زیبا
درست میشه ایشالا
فقط فلسطین و لبنان و سوریه ملت ایران فراموش شده.
دلیل اصلی فقط فقره
تازهادعایجمعیتصدوپنجاهمیلیونیهمدارن
راهکارش اینه دست از سرک کشیدن تو امور همسایه های درپیت مون ورداریم وسرمون به کشور عقب مونده خودمون باشه
ایران داره یه زندگی زیر پوست انجام میده روی زمین بلوفه
فقط اوجب واجبات را بچسپ
تعامل با دنیا و رفع تحریم ها تنها دوای مشکلات است
از سیب زمینی بخار بلند میشه از مسئول ایرانی نه
مملکت بی ساختار
امروز با رئیس انرژی اتمی صحبت کردن انشالله تحریمها برداشته میشود کم کم ماشین هم وارد میشود خانههای ارزان قیمت برای مستجرها ساخته ميشه انشالله هرچه سریعتر همه اینها عملی شود
همینو میخوان
مهم اینه که ملت عراق ولبنان و سوریه و یمن و....تو رفاه باشن و ما باید لنگ بپوشیم ونون خشک بخوریم و مقاومت کنیم
اگه با این دست فرمون بریم جلو مطمئنا به زودی زود به یکی از فقیرترین کشورهای دنیا با بالاترین آمار جرم و جنایت و بزهکاری تبدیل میشیم.
برنامه ریزی هاشون از روی شکمه شب میخوابن صب یه نظر میدن بدون در نظر گرفتن عواقب ش
وام یه میلیاردی
وام ازدواج برای گروه سنی بچه ها
وام فرزند اوری
فقط میخوان مرددم بدبخت تر از اینکه هستن بکن
خدایا یکم شعور
تازه این آمار دستکاری شده دولتی است تورم الان واقعا ۴۵ در صده!؟نکبت همه جا رو گرفته
کجا زندگی مردم در اسایش هست هر روز گرانی .خب این کمر یک زوج را میشکند
افرین دانشمنددلیل فقر چیه بیکاری دلیل بیکاری چیه وجوددهاملیون افغانی وملیونها ایرانی بیکار کردن دههاملیون میش صدهامیلیارددلارهزینه ضررر بس مردم مملکت خوب معلوم فروپاشی میش
نه اینا فقط صدای مردم کشورهای دیگه را میشنوند کاری به ملت خود ندارن
واقعا جامعه ایرانی بخاطر افرادی خاص که به دنبال جیب خودشون هستن داره از هم پا شیده میشه.من خودم بخاطر مسائل مالی همسرم و پسر 23ساله ام و دختر 17ساله برداشت و رفت و منم تو این سن تنها شدم این است زنگ خطری برای جامعه.ولی آیا گوش شنوایی هست
عوضش امنیت داریم...
عصر ایران جوش نزن این 8سال خواب بودی؟
فعلا بعضی خوشی های خودشان را دارند وخبر از سیل ندارتد
امار فاجعه امیزتر خواهد شد