مثل چینیها باشیم، مدل روسی فایده ندارد
در حکمرانی چینیها جز اقتدارگرایی تجربۀ دیگری ندارند. اما چند سرمایۀ اجتماعی باعث شده که در توسعۀ اقتصادی، دستاوردهای منحصر به فردی را کسب کنند.
برترینها: محمود سریع القلم استاد علوم سیاسی و روابط بین الملل دانشگاه شهید بهشتی در یادداشتی نوشت:
در حکمرانی چینیها جز اقتدارگرایی تجربۀ دیگری ندارند. اما چند سرمایۀ اجتماعی باعث شده که در توسعۀ اقتصادی، دستاوردهای منحصر به فردی را کسب کنند:
فرهنگِ همکاری و حمایت از یکدیگر که ۲۶۰۰ سال پیش توسط کنفوسیوس،عموم مردم از کشاورز، کارآفرین، متخصص تا مجری را بهم متصل کرد.
اقتدار گرایی چینی بر خلافِ اقتدارگرایی خاورمیانهای، تابعِ تشکیلات و طبقاتِ مرتبط با شاه بود. این سنت در دوران حکومت کمونیستی نیز ادامه پیدا کرد. شاهِ چینی نه تنها با طیف وسیعی از نخبگان و سیاست مداران مشورت می کرد بلکه بدونِ دستیابی به اجماع، سیاستی را پیش نمیبرد. این روش حکمرانی و تصمیم گیری یک اثر مهم داشت و افراد را نسبت به ثقلِ حکومت، علاقمند، وفادار و تعلق پذیرمی کرد. در مقامِ مقایسه، در اقتدارگرایی صدام یا ناصرالدین شاه، نه وزیر امنیت داشت نه وکیل و نه مشاور.
تحولاتِ چشمگیر اقتصادی برزیل، هند، ویتنام، کرۀ جنوبی، اندونزی و چین در سی سال گذشته صرفاً در درون حاکمیت متشکل از جریان های مختلف و وجودِ هیات حاکمه و اِلیت اتفاق افتاده است. وقتی کارگزاران یک کشور به مجموعۀ حاکمیت احساسِ تعلق نکنند، زمینۀ نفوذِ خارجی فراهم می شود.
وقتی کشوری اِلیت داشته باشد و بهترین ها و دانا ترین ها را در هیات حاکمه جمع کند، دقیق حرف زدن و صحیح عمل کردن، قاعده می شود. اگر اِلیتهای چینی نه از طریق لیبرالیسم غربی، بلکه با تعالیمِ کنفوسیوسی به تقسیم کار، وظیفه شناسی، تخصص، نظم و هرم سازمانی اعتقاد نداشتند، نمی توانستند سه تریلیون دلار ذخائر ارزی جمع کنند و به اکثریت کشورهای جهان وام بدهند
تاریخ سیاسی ایران، تاریخ افراد است: از خوارزمشاه و ملکشاه و بهرامشاه و سلطان حسین و شاه اسماعیل و شاه سلیمان گرفته تا کریمخان و آقا محمد خان و مظفرالدین شاه و رضا شاه و محمدرضا شاه. جزئیات تاریخی به وضوح نشان میدهد که تناسبی میان سطح قدرت شاه و اطرافیان، حتی وزرا و دربار نبوده است: شاه بوده و عده وسیعی از افراد اُپراتور.
رضا شاه و محمدرضا شاه هر چند دوره ای با اِلیت ها کارها را پیش بردند اما به خصوص در پنج سال آخر حکمرانی خود، با قضاوت و ذهنیت شخصِ خودشان تصمیم می گرفتند. وقتی کشوری اِلیت نداشته باشد، اُپراتورها با صلاحیت و دانش انتخاب نمیشوند بلکه صرفاً بر اساس وفاداری و پیروی تام از دستورات منصوب میشوند. در چنین قالبی، اُپراتورها نیز زیرمجموعۀ خود را بر اساس وفاداری به سِمَت می گمارند. هرچند در ظاهر، عموم این افراد حکمرانی می کنند اما در باطن نه یکدیگر را قبول دارند و نه تعهدی به یک سیستم سیاسی یا سرزمینی دارند.
پنج ماه قبل از انقلاب، کارمندان بانک مرکزی فهرست ۱۷۷ تن از افراد سرشناس پهلوی که بالغ بر ۲ میلیارد دلار از کشور خارج کرده بودند را منتشر کردند. همین که اُپراتورها از اواسطِ ۱۳۵۷ آسیب پذیری های شاه را حس کردند، صحنه را ترک گفتند.
از منظر روان شناسی اجتماعی، ممکن است بحث کنیم که افراد یکدیگر را قبول ندارند چون این خصلت ها را دارا هستند: انحصار طلب، خود محور، خود بزرگ بین، شهرت طلب، جاه طلب. اما اینها معلول اند و علل ظهور این خصایص را باید در سیستم حکمرانی جستجو کرد. این خصلتها را میتوان در شهروندان عموم کشورها پیدا کرد ولی سیستم مدیریت اجازۀ ظهور آنها را یا نمیدهد یا محدود میکند.
ویتنام و چین هردو اقتدارگرا هستند ولی حداقل در حیطۀ مسائلِ اقتصادی و روابط بینالمللی، به شدت تخصصی اداره می شوند. وقتی وزیری در موضوع وزارت خود حتی چند کتاب نخوانده و سال ها وزیر می ماند، رهیافت تصمیمسازی در سازمان خود را به طور طبیعی به سَمت ناکارآمدی و تملق سوق می دهد.
شاید دلیلِ اصلی که روسیه با قدمتِ تاریخی، وسعتِ جغرافیایی، ذخائرِ منحصر به فرد طبیعی و حدودِ ده هزار کلاهک هسته ای، حتی یک کالای قابلِ عرضه در سطح جهانی ندارد به خاطر فقدانِ اِلیت باشد به طوری که با بحث و گفتگو، مشورت و یادگیری، این کشور فوق العاده را مدیریت کند. تاریخ روسیه نیز تاریخ افراد است.
مکزیک در ۳۰۰ سال گذشته با سه قدرت ( فرانسه، اسپانیا و آمریکا) در گیر بوده اما با دیالوگهای درون حکومتی و به کار گیری بهترینها در یک سیستمِ اِلیت، هم اکنون بالای یک تریلیون دلار تولید نا خالص داخلی دارد. کرۀ جنوبی همیشه درگیر ژاپن، چین و روسیه بوده اما با انسجام خارق العاده در سطح الیت ها، به یک کشور با اهمیتِ جهانی تبدیل شده است. از منظر تاریخی، اگر ایرانی ها اِلیت داشتند، روسیه و انگلیس نمی توانستند رضاشاه را در چهار ساعت عزل کنند .
نظر کاربران
توچی میگی
پاسخ ها
عالی گفت
درود بر شما، مطلب روشنگرانه ای بود
بعد از دست دادن با روس ها باید انگشت هات روبشماری که ببینی همشون سرجاشون هستن یا نه و وقتی از چینی ها جنس میخری باید بدونی که اون جنس رو چند بار باید بخری
پاسخ ها
وقت حرف زدن با امریکا هم حواست به جیبت باسه
پس اینطور که شماها میگید یعنی زنده باد کمونیست!!!!
حرفات عالی چون استاد دانشگاهی اونم بهترین نخبه های جهان ولی پدر جان کاشت برای ایران حرفات گوش شنوایی بود
پاسخ ها
تا زمانیکه فرد مسئول متملق و یکه شناس و خودخواه و عاری از تخصص و سواد کافی نباشد ان کشور پیشرفت نمیکند باید شایسته سالاری و خرد جمعی باشد تا کشور پیشرفت کند
مثل امریکایی ها اروپایی ها باشیم
پاسخ ها
به جز ظلم و جنایت برای ایران هیچ کاری نکرده است
کور خوندی
لیاقتش رو نداری
ای بابا
ول کن این حرفها رو
فقط خليفه گری
حکومت اسلامی چطور؟
چرادرموردش سکوت کردی؟
پاسخ ها
ایشون مشاور رسمی حسن روحانیه
مثل آمریکایی ها باشیم
پاسخ ها
جنایت نمیکنیم
تو خواب
در کشور عملکردها بیشتر سلیقه آیی است تا اینکه مبنای درستی داشته باشد .
تا حالا کجا بودی
پاسخ ها
به روحانی مشورت میداد
چرامثل امریکاواروپانباشیم چین وروسیه داغون چیه دیگه
پاسخ ها
از امریکا اروپا داغون تر نداریم
چون به گروه خونیت نمیخورهش
مشاور عالی اقای حسن روحانی
اکنون ما الیت داریم؟
سلام خسته نباشید جناب استاد بزرگوار سریح القلم عزیز اگر این دولتها در ۴۰ سال گدشته به حرف افراد بالیاقتی مثل شما گوش میدادند که وضع مملکت این نبود هر کی هم حرف منتطق میزنه پش بندش یک برچسب بهش میزنن و از صحنه خارجش میکنند
پاسخ ها
همین استاد بزرگوار مشاور رییس جمهور محبوبت بود
برترینها! داری رو میای دوباره. تبریک میگم. امیدوارم ادامه پیدا کنه. حداقل این گپ بین دو دولت که فرصت خوبی بود؛ بقیشو باید دید
مرگ بر چین و روسیه هردو
چرا از دوران انقلاب بحث نمی کنید
پاسخ ها
یک نگاه به سوابق نویسنده بنداز تا جواب سوالت را بگیری
چه فایده این حرفها گوش شنوا میخواد تو این مملکت که اونم نیست ماشالله تو ایران هر اداره ای بری کارمند همون اداره پادشاهیه واسه خودش تا 4بار تعظیم نکنی جلوش یا پارتی نداشته باشی کارت لنگه
دل خوشی داری استاد اگه به منم فیش حقوق آنچنانی می دادند شاید رویای مریخی و سرسره بازی روی یخ داغ را منتشر می کردم !!!
احسنت...ولی کو گوش شنوا؟ شایسته سالاری در ایران وجود ندارد . هر چه پاچه خواری بیشتر مقام و منصب بهتر .
ملت هم مدل چینی رو دوست نداریم باید به کی بگیم ما مدل آمریکایی رو دوست داریم
پاسخ ها
مهم نیست
نه روسیه نه انگلیس نه چین
پاسخ ها
نه امریکا
اگر توصیه های تو اثرگذار بود در هشت سال دولت روحانی که مشاورش بودی نتیجه اش را می دیدیم البته نتیجه اش را دیدیم تورم بالای ۱۰۰ درصد ۸ سال دولت نداشتیم با مشاورت امثال سریع القلم
مردم چین با تلاش کار مثل مردم ژاپن با کوشش و کار فراوان کشور خود را میسازن ولی ملت ایران تنبل شدن امریکا با خونریزی و اسلحه پول در میاره ایرانی از منابع و ذخایر سرزمین
بیایید مثل امریکا و اروپا اسلحه درست کنیم کشور های دیگه رو بیندازیم به جون هم پول در بیاریم