حقهبازی در قیمت ارز!
تصمیمات مجامع خارجی چقدر در اقتصاد کشور موثر است. آیا مافیای در قیمت ارز دست دارند؟دولت بعدی با در نظر گرفتن ظرفیتهای داخلی و منطقهای چگونه میتواند بر اقتصاد کشور تاثیر بگذارد.
مجله اینترنتی فراز: تصمیمات مجامع خارجی چقدر در اقتصاد کشور موثر است. آیا مافیای در قیمت ارز دست دارند؟دولت بعدی با در نظر گرفتن ظرفیتهای داخلی و منطقهای چگونه میتواند بر اقتصاد کشور تاثیر بگذارد.
این روزها مسائلی همچون موج پنجم کرونا، تعطیلی بازار، تغییر ساعات کاری ادارات و البته گرمای هوا بر فعالیتهای تجاری و اقتصادی سایه افکنده است. همزمان شاهد کاهش محسوس قیمت دلار در بازار آزاد هستیم. به اعتقاد کارشناسان اقتصادی تنها موضوعی که توانست شوک کاهشی را به بازار ارز تزریق کند، خوشبین شدن فعالان این بازار در خصوص به سرانجام رسیدن گفتوگوهای پیرامون احیای برجام است.
کارشناسان اقتصادی، معتقد هستند که بازار ارز در حال حاضر به طور کامل از شکستن سقف قیمتی ۲۵ هزار و ۲۰۰ تومان برای دلار ناامید شده است و حال با توجه به شکسته شدن کف قیمتی ۲۴ هزار و ۸۰۰ تومان در هفته گذشته که پس از نزدیک به ۲۰ روز اتفاق افتاد، اگر در هفته آینده بازار بتواند در ادامه روند روزهای پایانی این هفته محدوده مقاومتی ۲۴ هزار و ۴۰۰ تومان را هم بشکند، میتوان محدوده ۲۳ هزار و ۸۰۰ تومان را کف قیمتی جدید برای دلار در هفتههای آتی بازار تصور کرد. امری که تحقق آن بیش از هر چیز معطوف به تحولات سیاسی است.
تاثیر آزادسازی اموال بلوکه شده برقیمت ارز
دکتر حسین راغفر، اقتصاددان و استاد دانشگاه در مورد تاثیر اخبار منتشر شده درخصوص آزادسازی اموال بلوکه شده در ژاپن و کره جنوبی بر کاهش قیمت ارز به فراز می گوید: «آمریکا انتقال پول به ایران را مجاز نمیداند. اگر این خبر صحیح باشد آزاد سازی اموال بلوکه شده به تنهایی باعث کاهش ارز در کشور نمیشود.
این بازی است که مافیای قیمت ارز پشت آن است. البته تصمیمات سیاسی مرتبط با برجام بر اقتصاد ایران تاثیر گذار است و آزاد سازی اموال بلوکه شده بر کاهش نرخ ارز بیتاثیر نیست اما آن تاثیری که خیلیها مدعی آن هستند وجود ندارد . ضمن اینکه این در واقع مثل سیاستهای( هویچ وشیرینی) یا (هویچ و چماق )است. شاید اندک گشایشی در نقطهای از مسایل اقتصادی رخ بدهد ولی از طرفی امتیازات دیگری میگیرند و این امتیازات را چماقی بالای سر ایران میکنند.»
این اقتصاددان درادامه بیان میکند: «امریکا صادقانه به دنبال حل مشکلاتش با ایران نیست. اقدامات ترامپ ضربهای جدی به اعتبار آمریکا بود و دولتمردان جدید آمریکا به دنبال بازسازی چهره جهانی آمریکا و جبران اقدامات ترامپ هستند. آنها میخواهند ایران را به برجام بازگردانند و تعهدات سختتری را وضع کنند.
به همین دلیل معتقدم ایران نباید خیلی امید به حل مسئله از جانب آمریکا باشد. ایران باید برای خنثی کردن اثر بخشی این سیاستهای تحریمی، به ظرفیت های داخلی و منطقهای توجه کند. تنها دراین صورت است که ایران میتواند با خنثی سازی تحریمها عملا اثربخشی سیاستهای تحریمی را کاهش دهد.»
دیگر جنگ و لشگر کشی تاثیری ندارد
حسین راغفر در ادامه توضیح میدهد: «امروزه جنگ و لشگرکشی در دنیا مدتهاست به پایان رسیده است. قدرت جهانی قادر به لشگرکشی و تحمل هزینههای انسانی حیثیتی و مالی را دیگر ندارند به همین دلیل است که آمریکا بعد از بیست سال جنایت از افغانستان خارج میشود چرا که دیگر امکان تداوم رویاروی برایش وجود ندارد. امروزه ابزارها تغییر کرده است. ابزار جنگیدن به تحریم بدل شده است. البته این تحریمها زمانی اثر بخش است که شما ظرفیتهای داخلی کشور را عملا نابود کرده باشید. این کاری است که از دولت نهم تا دولت دوازدهم در ایران اتفاق افتاده است.»
چرایی شیب نزولی قیمت ارز
در اخبار منتشر شده هفته گذشته در خصوص قیمت ارز آمده بود معاملات سهشنبه، شیب نمودارها تغییر مسیر داده و روند نزولی به خود گرفت، تا جایی که در پایان معاملات روز چهارشنبه دلار نسبت به صبح سهشنبه، حدود ۴۰۰ تومان و یورو نیز حدود ۶۰۰ تومان کاهش قیمت داشت.
این کارشناس اقتصادی در خصوص این سوال که آیا کاهش قیمت ارز از(۴۰۰تا۶۰۰) تومان بر اقتصاد کشور موثر است یا خیر میگوید؟ «عملا این کاهش قیمت یک بازی است. مافیای ارزی که منافعی در قیمت ارز در کشور دارند میخواهند ثابت کنند خیلی ازتصمیمگیریها در مجامع خارجی در اقتصاد ایران تاثیر گذار است و اقتصاد ایران به تصمیمات بیرونی حساس است. این یک «حقهبازی» به تمام معنا است.
ارسال نظر