رعایت اصول فشم از سوی مردم و ده فرمان توسط دولت
برخلاف انتظارها، با فرا سیدن فصل گرما، نه تنها از قدرت کووید-۱۹ کاسته نشد، بلکه این ویروس در حال کشتار وسیع تری است و تنها در یک روز ۲۰۰ انسان را در ایران به کام مرگ فرستاد.
عصر ایران: برخلاف انتظارها، با فرا سیدن فصل گرما، نه تنها از قدرت کووید-۱۹ کاسته نشد، بلکه این ویروس در حال کشتار وسیع تری است و تنها در یک روز ۲۰۰ انسان را در ایران به کام مرگ فرستاد. مقامات وزارت بهداشت می گویند اگر سه اصل"فاصله - شست و شو - ماسک" (که من به اختصار آنها را اصول نجات بخش "فشم" می نامم) رعایت نشود، اوضاع بدتر نیز خواهد شد.
در این میان نظریه ای وجود دارد که می گوید باید قریب به اتفاق مردم درجاتی از کووید-۱۹ را بگیرند تا در نهایت مصونیت نسبی در سطح عمومی ایجاد شود؛ نظریه ای که هنوز اثبات نشده و با اعلام نظرات جدید مبنی بر این که مبتلایان قبلی نیز امکان ابتلا دارند و حداکثر ۶ ماه مصون اند، این گزاره نیز مخدوش شده است.
حتی اگر نظریه مصونیت عمومی درست باشد، باید تدبیری اندیشید که میزان مبتلایان به کرونا از توان درمانی کشور بالاتر نرود. برای این کار باید تدابیری اندیشید که مثلا یک میلیون نفری که قرار است به کرونا مبتلا شوند، در طول یک سال بیمار شوند نه این که ظرف سه ماه این اتفاق بیفتد. در حالت اول، ظرفیت درمانی کشور قادر به جذب و درمان تدریجی این افراد خواهد بود ولی در فرض دوم، انبوه بیماران مانند سونامی، کادر و امکانات درمانی را منهدم می کنند و خود نیز از بین می روند.
به جز رعایت اصول فردی "فشم"، دولت نیز وظیفه دارد اقداماتی را برای کاهش روابط اجتماعی انجام دهد تا سونامی کرونا شکل نگیرد.
در این باره پیشنهادهای زیر می تواند مورد توجه قرار گیرد:
1 - دورکار کردن 50 درصدی پرسنل ادارات و سازمان های عمومی (به جز برخی دستگاه ها مانند مراکز درمانی و آتش نشانی و پلیس و ...) به منظور کاهش از ترافیک و حجم مسافران حمل و نقل عمومی و مدیریت تراکم انسانی در ادارت
۲ - اجباری کردن استفاده از ماسک در معابر و اماکن عمومی و تعریف ضمانت اجرا
3 - زوج و فرد سازی فعالیت اصناف با مکانیزم هایی مانند فعالیت بر اساس پلاک و نظارت جدی همراه با ضمانت اجرا
۴ - محدودسازی ترددهای بین شهری
5 - ممنوعیت ورود خودروهای غیربومی به مناطق پرریسک
۶ - اعلام قرنطینه خانگی کامل و ممنوعیت تردد شهری در دو روز آخر هفته
7 - نظارت جدی (و نه مانند الان شعاری) بر رعایت پروتکل های بهداشتی در اماکن عمومی و برخورد قاطع با متخلفان
۸ - تقویت آموزش های عمومی هدفمند برای کاهش نرخ ابتلا به کرونا
9 - کاستن از هزینه تست کرونا در آزمایشگاه ها برای تشویق مردم به تشخیص زودهنگام کرونا در مراحل اولیه (جهت تسریع و تسهیل درمان)
۱۰- کمک به توزیع داروهای تقویت سیستم ایمنی بدن با قیمت مناسب در اقصی نقاط کشور (به منظور کاهش نرخ ابتلا و تسریع در مداوا)
هر چند اجرای این پیشنهادها سخت است، اما واقعاً چاره ای جز این نداریم. ما باید در برابر کرونا گارد دفاعی مناسب بگیریم و الّا کرونا بی هیچ ترحمی می تازد و خیلی راحت، ما را می کُشد.
جعفر محمدی
ارسال نظر