کیهان: دولت چهاردهم نباید با اروپا مذاکره کند!
ظهر دیروز، خبری از خبرگزاری کیودو ژاپن مبنی بر مذاکره ایران و سه کشور اروپای غربی در انتهای هفته جاری، به سرعت در سرخط خبرگزاریهای داخلی جای گرفت.
کیهان نوشت: ظهر دیروز، خبری از خبرگزاری کیودو ژاپن مبنی بر مذاکره ایران و سه کشور اروپای غربی در انتهای هفته جاری، به سرعت در سرخط خبرگزاریهای داخلی جای گرفت.
ساعاتی پس از این خبر، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه در یادداشتی با تایید خبر کیودو از نشست معاونین وزارت امور خارجه ایران، فرانسه، آلمان و انگلیس عنوان داشت: در این دور از گفتوگوها که از همان نیویورک برنامهریزی شده است، طیفی از مباحث و موضوعات منطقهای و بینالمللی از جمله موضوع فلسطین و لبنان، و نیز موضوع هستهای مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت.
فارغ از اینکه اصل مذاکره و مفاهمه امری اصولی در سیاست خارجی بهشمار میآید، عدم توجه به شرایط و موقعیتی که مذاکرات بینالمللی در بستر آن اتفاق میافتد، میتواند این ابزار در روابط بینالملل را به یک سلاح در دست طرف مقابل بدل سازد.
در همین زمینه، به نظر میرسد دستگاههای دخیل در امر موضوع هستهای و سیاست خارجی کشور در دولت چهاردهم، با بستن چشمان خود به روی تمامی اقدامات خصمانه اروپاییها در ماههای اخیر و در راس آن قطعنامه ضدایرانی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی که با تلاش سه کشور اروپایی و آمریکا آماده شده و به تصویب رسید، سعی در تکرار روندی دارد که پیشتر بارها و بارها در زمان مذاکرات ۸۲ تا ۸۴ و مذاکرات در دوران پس از خروج آمریکا از برجام مورد نقد رهبر معظم انقلاب قرار گرفته بود.
در بیش از ۲ دهه چالش ایران و غرب بر سر هستهای چه بوده است؟
اروپا و بهطور خاص کشورهای اروپای غربی و بهطور ویژهتر سه کشور فرانسه، آلمان و انگلستان، طی بیش از ۲۲ سالی که از چالش ایران و غرب بر سر برنامه صلحآمیز هستهای کشورمان میگذرد، همیشه پای ثابت تمام مذاکراتی بود که در جهت رفع اختلافات برگزار گردیده است.
این حضور اما هیچگاه حتی به اندازه یک قدم، منجر به کاهش تنشها نشده و هر بار حسن نیت ایران با ناجوانمردی اروپاییها روبهرو شد.
پالسهای داخلی و بیتوجهی اروپایی
نزدیک به ۱۲۰ روز سپری شده از دولت چهاردهم مملو از پالسهای مذاکره و عقبنشینی از سوی دولت جدید و بیتوجهیهای پیدرپی اروپاییها و غربیها به رویکرد خوشبینانه دولت پزشکیان بود.
بیرغبتی اروپاییها به دولت جدید تا حدی بود که یورونیوز در گزارشی با عنوان «چرا کشورهای غربی تاکنون به پیروزی پزشکیان واکنش نشان ندادهاند؟» در روز ۱۶ تیرماه عنوان داشته بود: «... نگاهی گذرا به حسابهای مقامات اروپایی در شبکههای اجتماعی هم نشان میدهد که هیچکدام نسبت به این موضوع دستکم واکنشی نداشتهاند. هر چند روز شنبه در اکثر کشورهای غربی حالت نیمهتعطیل دارد ولی باز هم نگاهی گذرا به حساب جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا یا شارل میشل، رئیس شورای اتحادیه اروپا ثابت میکند آنها در مورد مسائل سیاسی دیگری موضعگیری داشتهاند.»
مقامات آمریکای بایدن نیز در همین راستا از بیتاثیری انتخاب پزشکیان در رویکرد واشنگتن نسبت به ایران سخن به میان آوردند.
طی قریب به چهارماه اخیر اروپا در ادامه این رویکرد خصمانه، با طرح ادعای واهی ارسال موشک از ایران به روسیه و در حالی که رئیسجمهور اوکراین صراحتا این موضوع را تکذیب کرد، دور جدیدی از فشارهای سیاسی و تحریمها را علیه کشورمان وضع کرد.
پالسهای ممتد مذاکره و مواضع دوگانهای که بیشتر زمینهساز تحریک بیشتر فشار از سوی اروپاییها بود اکنون نیز حتی پس از قطعنامه اخیر شورای حکام و حرکت خزنده اروپاییها به سمت فعالسازی شاهکار دانشمندان برجامی یعنی مکانیزم ماشه قطع نشده و عدم اطمینان به غرب و بدعهدیهای مکرر اروپایی امید واهی به اروپا به پایان نرسیده است.
توصیه کشور به مذاکره مجدد در شرایط تقابل طرفهای غربی نهتنها امری عقلانی و علمی نیست که ظن فراموشی خودخواسته و خیانتکارانه تجربه گذشته علیه منافع کشور را به ذهن متبادر میسازد.
علاوهبر این فراموشی، بیتوجهی به شرایط کنونی نظام بینالملل که تحت تأثیر جنگ اوکراین و رقابت میان ابرقدرتها نسبت به یک دهه گذشته تغییرات چشمگیری داشته است، همراه با اعترافات مکرر صاحبنظران برجسته غربی (مانند ریچارد نفیو، معمار تحریمهای ایران در آمریکا، و فرید زکریا، تحلیلگر برجسته مسائل بینالملل) درباره کاهش کارایی ابزار تحریم، نشان میدهد که راهبرد مذاکره، امتیازدهی و خوشبینی سادهانگارانه در شرایط فعلی، بیش از پیش اشتباه و ناکارآمد است.
اساسیترین سؤالی که در این باب مطرح است این است که تکرار و قدم زدن در مسیر همان راهی که در برجام و در مذاکرات ۸۲تا ۸۴ تجربه شد، این بار چگونه منافع ملی را تامین خواهد کرد؟ و افرادی که معتقد به عقبنشینی بیشتر در مقابل غربیها هستند چه تضمینی برای توقف رویکرد خصمانه آنان دارند؟جواب ما مشخص است تاریخ بهخوبی اشتباه بودن و شکست این مسیر را نشان داده است.
اروپای امروز نهتنها طلبکار که بدهکار ایران است، و مذاکره با آن پررویی این بازیگران بیارزش سیاست بینالملل را بیش از پیش میکند، زمان کنار گذاشتن این بازیگران عهدشکن از روند هر مذاکرهای و جایگزینی آن با میانجیهای بهتری فرا رسیده است.
نظر کاربران
کیهان بیاد خرج ۹۰ملیون ایرانی روبده
کاسبان تحریم،حتماضررمی کنند؟!
به شما چه ربطی داره آخه تا کی عقب افتادگی
مگه شریعتنداری وکیل مردمه
فضولی نکن کسی تو راقبول نداره
کیهان کم عقل ترین و در عین حال منفور ترین نهاد ایران..البته نهاد که نه یه خبرگزاری رتبه ناچیز
فكر بدبختي وفقر و.....مردم باشيد
کیهان چه کاره س؟؟؟؟
باز روزنامه باطله نظر داد
خدایا مردم را ازاین گرفتاریها و گرانی های روزمره و تورم های کمرشکن نجات بده ...
انشاء الله
به تو چه نخود هر آش
فضول رابردند جهنم
یکی نیست،این کیهان رو از برق بکشه؟؟؟؟
مرگ بر چین و روسیه
خداازتون نگذره بزارین تواقق بشه مامردیم ازحسرت یه زندگی ساده و بی دغدغه
تو از این تحریمها پولهای مفت میگیری دیگه فکر مردم بیچاره نیستی که دارند نابود میشوند تو خودت کاسب تحریمی هستی
چراکسی تودهان کیهان نمیزنه اینهمه فضولی میکنه وضدملت حرف میزنه
خجالت بکش کیهان تا کی فضولی میکنی آخه اندازه دویست سال به خاطر شما با این طرز فکرت عقب افتادیم
راست میگن سیر از گرسنه خبر نداره فقط حرف مفت
چرا مذاکره نکنه بااین اوضاع
آقای کیهان اینجور که شما پیش میرین ایران عزیز روزبروز عقبتر میره آقای کیهان لطفاً کمک کنید ایران رو بجلو حرکت کنه نه عقب برادر
سلام واقعا دولت با گرانی وتورم چکارکنه
به تو چی ربطی داره کاسب تحریم منفور
تمام امورات کشور را بدید دست شریعتمداری ببینیم چطور میخواد کشور را اداره کند آقا جان انقدر تو اموراتی که بهت مربوط نیست دخالت نکن بگذار سران مملکت کارشون رابکنن
بی اثری تحریم ها یعنی چه مردم را به بدبختی کشاندی بستون نیست خودتان که از تحریم درآمد دارید
نظرکیهان ازیک جهت درستاست ولی ازجهات دیگرمثل وضعیت اقتصادمردم وکشوروامورروزمره مردم گرانیهابخصوص قشرضعیف مردم بیکاروخیلی جاهات دیگرنادرست.چکارگنیم که نابرابریهاوناترازیهای عمومی رابه یادکیهان بیاریم واینکه مردم دارند.له میشن بااین وضعیت
پس لابد دولت سیزدهم بایدمذاکره میکرد ؟!
شریعتمداری کنید رئیس جمهوری ببین راهکار چی داره.. بااین طرز فکر میخواد چکارکنه... متخصص درتمام امورات بسم الله...
من نمی دانم کیهان چکاره ی مملکت هست که برای ایران تصمیم میگیره
راست میگه.
بریم با طالبان مذاکره کنیم.
پس کی باید مذاکره بکنه خوبه تو بگو
عمو حسین فازت چیه ؟!! میخوای تیم مذاکره کننده بیان با شما مذاکره کنند. بابا یکم اجازه بده کارشونو بکنن
بابا تروخدا سنگ اندازی نکنید کمر مردم زیر بار تورم راست نمیشه منابع کشور داره نابود میشه آخه چه چیزی از کنده میشه شماها که صاحب همه چی شدید دیگه چی میخواهید؟ هی برای دکتر تعیین تکلیف میکنید بسه بابا مردم خسته شدن ازاین دوگانگی.
کسی از شما نظر خواست کیهان زپرتی ؟؟
عامل عقب افتادگی کشور کیهان سود جو
کیهان غلط کرد اصلاً تو چکاره مملکتی که تصمیم میگیری؟؟؟؟
خب تو حتما باید بری مذاکره کنی ..نخود هر آشی هستی ..
خدایی یکی نیس این کیهانو ببره توی فضای کیهانی رهاا کنه و دهنشو ببنده ... حالم بهم خورد دیگه از بس ایروزا اسمشو شنیدم ، چقد بی چشم و رو هستن دیگه واقعا ک فقط دوست دارن بیچاره شدن مردمو ب تماشا بنشینن و فقط خودشون از هر پله ای بلا برن ـ.. بسه دیگه تورو خدااا
شما چه کاره این مملکت هستید که در مورد مردم تصمیم میگیرید
ما با اروپا مذاکره می کنیم
ما دست نفوذ را را ازین مملکت کوتاه خواهیم کرد
ما تابع منافع ملی مان هستیم
ما برده روسیه نیستیم که فقط ملزم به یک رابطه یکطرفه با انها باشیم
روزنامه کیهان توضیح بدهد مذاکره چه ربطی به شما داره مملکت رییس جمهور داره
کی اینقدر این آدم را پر روح کرده به همه کارهای مملکت دخالت میکند ۹۰ میلیون آدم توی این کشور واین بلده حرف بزنه