راهاندازی ارز دیجیتال ملی در ایران
گردش مالی ماهانه ۳۵ هزار میلیارد تومانی رمزارزها در ایران، بانک مرکزی را بر آن داشت تا ریال را نیز با کمک راهاندازی ارز دیجیتال ملی (CBDC) وارد بازی ارزهای دیجیتال در ایران کند. این واقعیت بر کسی پوشیده نیست که دولتها از سال ۲۰۰۹ تا به امروز دیدگاه چندان مثبتی به بازار رمزارزها نداشته و همواره به دنبال محدود کردن آن بودهاند. البته با تغییراتی که اخیراً در مقامات ایالات متحده ایجاد شده و با حمایت بیچون و چرای ترامپ از بیت کوین، این وضعیت در حال تغییر است.
از طرفی استفاده از ارز دیجیتال برای کشورهای تحریمی همچون ایران نیز مفید فایده بوده و به دلیل ماهیت غیرمتمرکز آنها بستری را برای دور زدن تحریمها ایجاد کرده است. حال با خبر راهاندازی ارز دیجیتال ملی در ایران نگاهها مجدداً به ایران دوخته شده است! این رمزارز چه تاثیری در بازار خواهد داشت؟ با ما همراه باشید تا جزئیات این خبر را مورد بررسی قرار دهیم.
ارز دیجیتال ملی (CBDC) چیست؟
ارز دیجیتال ملی (Central Bank Digital Currency) را باید نسخه دیجیتالی ارز فیزیکی رایج در یک دولت به شمار آورد که بانک مرکزی آن دولت، مسئولیت ضرب و عرضه آن را برعهده گرفته است. این ارزهای دیجیتالی به لحاظ ماهیت، شباهت زیادی به بیت کوین، اتریوم و سایر رمزارزها دارند؛ اما در پشتوانه آنها ارز فیات ملی قرار گرفته و ارزش آنها معادل ارزش فیات کشور است. به نظر تحلیلگران، ارز دیجیتال ملی از قابلیت کنترل بالاتری در مقایسه با سایر رمزارزها برخوردار است و به هولدرها این امکان را میدهد تا هم از مزایای ارزهای دیجیتالی بهرهمند شوند و هم اینکه از خدمات بانکی استفاده کنند.
به بیان سادهتر، در ارز دیجیتال ملی نیز واسطهها حذف خواهند شد و ارتباط بین تریدرها و بانک مرکزی به شکل مستقیم خواهد بود! در نتیجه دیگر نگرانی از بابت ورشکستگی بانکها که نقش واسطه را ایفا میکردند، وجود نخواهد داشت. توجه داشته باشید که ارزش ارز دیجیتال ملی همچون بیت کوین متناسب با میزان عرضه و تقاضا در بازار تعیین نخواهد شد، بلکه عملکرد قیمتی آنها به استیبل کوین ها شباهت دارد.
گسترش دسترسی افراد به ارز ملی، بهبود فراگیری مالی، تسهیل پرداختهای بینالمللی و امنیت بیشتر از جمله مزایایی است که استفاده از ارز دیجیتال ملی برای کاربران و نظام اقتصادی یک کشور به ارمغان خواهد آمد.
ارز دیجیتال ملی (CBDC) در ایران
به گزارش صرافی کیف پول من، بانک مرکزی ایران به دنبال راهاندازی ارز دیجیتال ملی با هدف مدرنسازی سیستم بانکی و همچنین کاهش تأثیر تحریمهای بینالمللی است. شروع این پروژه در سال ۲۰۱۸ کلید خورد و تا به امروز چندین مرحله آزمایشی را با موفقیت پشت سر گذاشته است که نمونه آخر آن در جزیره کیش بود. خبر رسمی راهاندازی ریال دیجیتال در کنفرانس ملی بانکداری نوین در ۲۵ نوامبر و از سوی محمدرضا فرزین، رئیس بانک مرکزی، منتشر شد.
در این کنفرانس که در تهران برگزار شد، رئیس بانک مرکزی اعلام داشت که توسعه سیستمهای بانکی برمبنای نوآوری، وظیفهای بوده که بر دوش بانکهای مرکزی در جهان گذاشته شده و راهاندازی ارز دیجیتال ملی در ایران، بخشی از تلاش گسترده برای دستیابی به چنین هدفی است. براساس گزارشهای موجود، ارز دیجیتال ملی ایران از فناوری متن باز Hyperledger Fabric استفاده میکند و مرحله پیش آزمایش آن در سال ۲۰۲۳ با همکاری بانکهای بزرگ ایرانی نظیر ملی، ملت و تجارت تکمیل شده است.
براساس برآوردهای موجود، استفاده از ارز دیجیتال ملی در ایران، اثربخشی نظام پرداخت هم در پرداختهای خرد و هم در پرداختهای کلان را افزایش خواهد داد. گفته شده که ریال دیجیتال بخشی از استراتژی بریکس تا سال ۲۰۲۵ است و بر این مبنا، پلتفرمی به نام BCPI به منظور تسویه پرداختهای برون مرزی طراحی شده که بر پایه رمزارزهای CBDC عمل میکند. از طرفی فرزین با اشاره به این واقعیت که ماهانه ۱۰ میلیون تراکنش رمزارزی به ارزش ۳۵ همت در ایران انجام میگیرد به ضرورت تنظیمگری و قاعدهمند کردن ارزهای دیجیتال اشاره کرد.
قاعدهمند کردن رمزارزها از سوی بانک مرکزی!
رئیس بانک مرکزی معتقد است که رمزارزها به طرز قابل توجهی از پتانسیل کافی برای تاثیرگذاری بر روی پول فیزیکی برخوردار هستند و بانک مرکزی باید سیاستهای احتیاطی برای رمزارزها اتخاذ کند. البته رئیس بانک مرکزی بر این نکته نیز تأکید کرد که ورود بانک مرکزی به حوزه رمزارزها به منظور محدود کردن این داراییهای دیجیتالی و اعمال محدودیت در خرید و فروش ارز دیجیتال نبود بلکه این عمل با هدف قاعدهمند کردن این معاملات در ایران انجام گرفته است.
در دید بانک مرکزی مسائل مهمی همچون تدوین مقررات پولشویی و مالیاتی، امکان استفاده از رمزارزها برای رفع تعهدات ارزی و نحوه پذیرش رمزارزها به عنوان وثیقه در نظام بانکی نیز وجود دارد که برطرف کردن آنها به رشد استفاده از ارزهای دیجیتالی در ایران کمک خواهد کرد.
نقش رمزارز ملی در خنثیسازی تحریمها
مواد ۴، ۲۴، ۵۴ و ۶۴ قانون جدید بانک مرکزی صریحاً به موضوع رمزارزها و نظامهای پرداخت نوین اشاره کرده است. به نظر بانک مرکزی، ارز دیجیتال ملی در ایران میتواند در شرایط تحریمی، به عنوان یک ابزار نوین در تجارت مورد استفاده قرار بگیرد. بویژه با توجه به توسعه همکاریهای بینالمللی با کشورهای عضو بریکس، وجود چنین ابزاری میتواند به تقویت جایگاه ایران در تعاملات مالی منطقهای کمک نماید. البته ایران سابقاً نیز در حوزه استفاده از رمزارزها در حوزه تجارت بینالملل تجربیاتی داشته است؛ اما وجود یک رمزارز ملی مطمئناً میتواند محدودیتهای سابق را به کلی از بین ببرد.
جالب است بدانید که ایران و روسیه علاوه بر همکاری در حوزه سیستمهای پرداخت، در توسعه محصولات پرداخت بینالمللی و فرامرزی نیز همکاریهای سودمندی با یکدیگر داشتهاند. نمونه بارز این همکاری در راهاندازی استیبل کوینهایی با پشتوانه طلا است که میتواند در دور زدن تحریمها به این دو کشور کمک شایانی کند.
کیف پول من؛ مرجعی برای پیگیری اخبار رمزارزی در ایران
بزودی با راهاندازی رسمی ارز دیجیتال ملی در ایران، سطح آگاهیهای جمعی از پتانسیل بالای دنیای کریپتو در کسب سود، حذف واسطهها و سهولت انجام معاملات کلان افزایش پیدا میکند. در چنین نقطهای کاربران به آموزش اصول معاملات بازار رمزارزها، نحوه تحلیل قیمت ارزهای دیجیتال و خرید بیت کوین و سرمایهگذاری بر روی سایر رمزارزها نیاز پیدا خواهند کرد. مجموعه کیف پول من راهحلی جامع برای کلیه موارد گفته شده است.
این صرافی ایرانی سالهاست که به دلیل کارمزد حداقلی، فعالیت قانونی و شفاف، تیم پشتیبانی قدرتمند و امنیت بالا به اولین انتخاب تریدرهای ایرانی تبدیل شده است. اگر شما هم به دنبال دسترسی به اخبار روز دنیای کریپتو به همراه تحلیل کارشناسانه آن به زبان فارسی هستید، میتوانید با سر زدن به وبسایت این صرافی به آدرس www.kifpool.me نیاز خود را برطرف سازید.
ارسال نظر