کاش دلتان اندکی برای من تنگ شود...
اشتفان تسوایگ به سال ۱۸۸۱ در خانوادهای یهودی و ثروتمند در وین متولد شد و بعدها زالسبورگ را برای اقامت برگزید.
به گزارش برترین ها به نقل از بی بی سی، اشتفان تسوایگ به سال ۱۸۸۱ در خانوادهای یهودی و ثروتمند در وین متولد شد و بعدها زالسبورگ را برای اقامت برگزید. در ۳۱ سالگی با فریدریکه فون وینترنیتس ازدواج کرد و پس از الحاق اتریش به آلمان نازی و در اوج شهرت جهانی به سال ۱۹۳۴ ناچار شد به لندن کوچ کند.
در کتابسوزی معروف نازیها آثار او که به ۵۰ زبان ترجمه شده بودند، به دست آتش سپرده شد. تسوایگ شش سال بعد همراه همسر دومش به برزیل رفت، همان جا زندگینامه ۵۰۰ صفحهای بالزاک را نوشت و موفقترین و مشهورترین اثر خود "شطرجباز" را به پایان برد. اما هرگز از سفری که به گماناش بیش از چند ماه طول نمیکشید، بازنگشت و دو سال پس از ورود به برزیل و در ۶۱ سالگی همراه همسر ۳۳ سالهاش لوته تسوایگ دست به خودکشی زد.
در لندن فریدریکه تسوایگ برای همسرش یک منشی آلمانی به نام لوته آلتمن استخدام کرد. این دختر ۲۴ ساله یهودی یک سال پیش از آن با قدرت گرفتن فاشیسم تحصیلاش را در فرانکفورت رها و همراه خانواده به لندن مهاجرت کرده بود. وظیفه لوته ماشین کردن دستنوشتهها، رسیدگی به نامهنگاریها بوده و گاه تسوایگ را در سفرهای اروپاییاش نیز همراهی میکرد.
یک سال بعد از این سفر، در سفر دیگری به بندر نیس فرانسه، فریدریکه، لوته و اشتفان را در اتاق کار تسوایگ در هتل در وضعی دید که جای حاشا باقی نمیگذاشت. فریدریکه در خاطراتش مینویسد، اشتفان و او هرگز رک و بی پرده در مورد این واقعه حرف نزدهاند مگر گاه گداری، آن هم بسیار گذرا.
در این نامهها تسوایگ مردی است خانواده دوست، شاد و فارغ از نگرانی؛ امری که تا پیش از این حتی از چشم زندگینامهنویسش نیز پنهان مانده بود.
این روزهای خوش اما دوام چندانی نداشت. حمله آلمان به فرانسه و سقوط پاریس تسوایگ را مضطرب کرده بود. همان روزها در یادداشتهای روزانهاش نوشت: "تمام شد. اروپا نابود شد... حالا واقعا بیوطن شدهایم."
تا پیش از پیدا شدن این نامهها تنها روایت موجود از رابطه اشتفان و لوته، روایت فریدریکه بود. او که از رقیب خود متنفر بود و او را " افعی" مینامید، در خاطرات خود آورده است:"اگر من آنجا بودم، مانع خودکشی اشتفان میشدم".
از لوته تنها یک نامه به جا مانده است. طبق روایت فریدریکه، تسوایگ هنگامی که به قصد سفر به آمریکا وارد کشتی میشد، این نامه لوته را بازنکرده به او داده بود. فریدریکه بعدها آن را رونویسی، کوتاه و منتشر کرد.
با انتشار کتاب "کاش دلتان اندکی برای من تنگ شود" معلوم میشود، این نامه اصلا به دست تسوایگ نرسیده بود. او در طول همان سفر به لوته مینویسد: "از این قایم باشک بازیها خسته شدهام ... برای برخی چیزهایی که مهماند، باید بلاوقفه جنگید. باور کنید خانم عزیز، مسئولیت درونی سخت به من فشار میآورد. میدانم ادامه دادن به این امر خطیر چه اندازه دشوار است و به بهای چه کشمکشهایی تمام خواهد شد."
فوریه ۱۹۴۲ وقتی سنگاپور سقوط میکند، تسوایگ درست مثل زمان سقوط پاریس بار دیگر دچار اضطراب میشود. در آخرین نامهای که تسوایگ به خانواده لوته در لندن مینویسد، آمده که هر دو جانشان از زندگی، از فرار و خانه به دوشی به لب رسیده است.
تسوایگ از جمله محبوبترین نویسندگان اتریشی در ایران است که تا امروز نزدیک به ۵۰ اثر او به فارسی ترجمه و بازترجمه شده است.
از میان این آثار میتوان از "وجدان بیدار"، "شطرنجباز"، "لحظههای سرنوشتساز بشریت"، "آشفتگی احساسات"، "نبرد با اهریمن"، "ژوزف فوشه"، "مجموعه نامرئی" و "زندگی تولستوی" نام برد.
نظر کاربران
تشکر