عبدالحسین فرمانفرما، فرمانفرمایی که فرمانروایی نکرد
عبدالحسین میرزا فرمانفرما در سال ۱۲۷۰ هجری قمری برابر با ۱۲۳۱ هجری شمسی در تهران به دنیا آمد. پدرش فیروز میرزا نصرتالدوله پسر شانزدهم عباس میرزا و مادرش حاجیه هُماخانم دخترعموی پدرش و دختر بهرام میرزا بهاءالدوله پسر سی و هفتم فتحعلیشاه بود.
وی در جوانی به کمک پدر توانست قناتی برای تهران حفر کند که به قنات فرمانفرما معروف شد و چون پدرش فیروز میرزا به فرمانفرما ملقب شد، شاه لقب نصرتالدوله را به عبدالحسین میرزا اعطا کرد. وی در سال ۱۳۰۱ هجری قمری به سرتیپی رسید. سال بعد عازم آذربایجان شد و به نام نصرتالدوله در آن ایالت معروف شد. عبدالحسین میرزا در تبریز به دستگاه مظفرالدین میرزا ولیعهد پیوست و به خدمت امیرنظام حسنعلیخان گروسی درآمد و به ریاست ژاندارمری آذربایجان منصوب شد.
در سال ۱۳۰۳ هجری قمری، هنگامی که فیروز میرزا فرمانفرما در تهران درگذشت، عبدالحسین میرزا برای تشریفات عزاداری از تبریز به تهران آمد و بعد از انجام مراسم با نامهای که از طرف امیرنظام از تبریز برای او فرستاده شد، دوباره به تبریز بازگشت و به کار سابق خود مشغول شد. در همین ایام با عزتالدوله دختر ولیعهد مظفرالدین میرزا نیز ازدواج کرد و از این پس در کسوت صندوقداری ولیعهد انجام وظیفه کرد.
عبدالحسین میرزا سه سال بعد به جای برادرش با لقب فرمانفرما - به معنای حاکمیت و قدرت مطلق یک منطقه - به عنوان والی کرمان و بلوچستان منصوب شد. از آنجایی که او سالها در تبریز زندگی کرده بود برایش سخت بود که در کرمان زندگی کند ولی آرام آرام با این منطقه و مردمان آن خو گرفت. او در این ایام دیوان اشعار میرزا آقاخان کرمانی، از آزادیخواهان ضد حکومت قاجار که در زندان بود را چاپ کرد و به خانواده او نیز بسیار توجه کرد.
او پس از عزل امینالسلطان از مقام صدارت و به صدارت رسیدن میرزا علیخان امینالدوله در سال ۱۳۱۴ هجری قمری، به سمت وزارت جنگ منصوب شد و یک سال بعد، از این مقام معزول و به خاطر کارشکنی اطرافیان شاه به عراق تبعید شد و چندی بعد به تهران بازگشت.
فرمانفرما در جریان نهضت مشروطیت خود را به آزادیخواهان نزدیک کرد، پس از صدور فرمان مشروطیت در دوره اول قانونگذاری، در کابینه موقت به ریاست میرزا سلطانعلیخان وزیر افخم به وزارت عدلیه منصوب شد. در دوره فترت میان دوره اول و دوم قانونگذاری در کابینه میرزا ابوالقاسمخان ناصرالملک همدانی عهدهدار پست وزارت داخله بود و این سمت را در کابینه بعد یعنی در زمان رییسالوزرایی جوادخان سعدالدوله حفظ کرد. پس از فتح تهران و فرار محمدعلی شاه، محمدولیخان تنکابنی تشکیل کابینه داد و در این کابینه فرمانفرما عهدهدار وزارت عدلیه بود. این کابینه در زمان احمدشاه تشکیل شد. در کابینه دوم محمدولیخان تنکابنی هم فرمانفرما همچنان عهدهدار پست وزارت عدلیه بود.
در دوره دوم قانونگذاری در کابینههای اول و دوم میرزا حسنخان مستوفیالممالک فرمانفرما عهدهدار پست وزارت جنگ بود. در دوره سوم قانونگذاری که عبدالمجید میرزا عینالدوله، داماد مظفرالدین شاه تشکیل کابینه داد او به وزارت داخله منصوب شد.
سرانجام فرمانفرما در زمان فترت میان دوره سوم و چهارم مجلس شورای ملی، کابینه خود را تشکیل داد. این کابینه بیش از یک ماه و نیم دوام نداشت و در آن فرمانفرما، علاوه بر رییسالوزرایی عهدهدار پست وزارت داخله نیز بود. پس از سقوط کابینه فرمانفرما، سپهدار اعظم مأموریت یافت تا کابینه خود را تشکیل دهد. در کودتای ۱۲۹۹ فرمانفرما و دو پسرش نصرتالدوله و سالار لشکر به دستور سیدضیاءالدین طباطبایی به زندان افتادند. فرمانفرما برای سیدضیاء پیشکشی قابل ملاحظهای فرستاد و در مقابل سیدضیاء قول داد که آنها را نخواهد کشت.
بعد از حکومت صد روزه سیدضیاء و در زمان رییسالوزرایی قوامالدوله زندانیان کابینۀ سیدضیاء آزاد شدند و فرمانفرما با هوشمندی توجه سردار سپه، وزیر جنگ که سابقا رئیس قراولان منزل او بود را به خود جلب کرد و از آن تاریخ ظاهرا در زمرۀ دوستان رضاخان قرار گرفت. فرمانفرما مقادیر قابل توجهی از اراضی خود را به رضاخان بخشید و سردار سپه نیز در مقابل دو تن از فرزندان فرمانفرما یعنی محمدعلی میرزا و عباس میرزا را به وکالت مجلس شورای ملی رساند و نصرتالدوله فرزند ارشد وی را به وزارت منصوب کرد.
فرمانفرما از کودتای ۱۲۹۹ عهدهدار هیچ شغل دولتی نبود و بیشتر اوقات خود را به رسیدگی به املاک و تربیت فرزندانش سپری میکرد. رضاشاه اندکی پس از تاجگذاری از فرمانفرما خواست تا خانهٔ مسکونی و باغش در خیابان سپه را به او واگذار کند. فرمانفرما که میدانست خودداری از واگذاری املاک، سروکار او را به پلیس رضاشاهی خواهد انداخت، بیدرنگ خانه و باغ را به رضا شاه بخشید و کاخ مرمر در همین زمینها احداث شد. فرمانفرما نیز با خانوادهاش در باغ شاه که سالیانی پیش از احمد شاه خریداری کرده بود، اقامت کرد.
گفته میشود چندی پیش از بازداشت نصرتالدوله، جراید فرانسه مطالبی درباره دیکتاتوری رضاشاه و غصب املاک مردم نوشتند. در پی این واقعه رکنالدین مختاری رییس وقت شهربانی انگشت اتهام را متوجه نصرتالدوله کرد که چنین اطلاعاتی را به دیپلماتی فرانسوی داده که مستاجرش بود و روابط گرمی با او داشت. اینچنین بود که یک سال پس از توقیف وی و انتقالش به زندان سمنان در دی ماه ۱۳۱۶ خبر مرگش که به عقیدۀ بسیاری، مشکوک به نظر میرسید را به فرمانفرما دادند. فرمانفرما به نصرتالدوله بیش از دیگر فرزندانش علاقه داشت و مرگ او تأثیر بدی در روحیهاش گذاشت.
نظر کاربران
جالب بود
قبلاً کتاب ستا ره دختر فرمانفرما رو خونده بودم اسم کتابش یادم نیست اما جزئیات کتاب یادمه
پاسخ ها
دختری از ایران