خورشیدی: در شرایط عادی باید بیشتر کارت میدادم
اعتراضها به داوری افزایش پیدا کرده و این روزها هر تیمی نتیجه نمیگیرد، همه تقصیرها را به گردن داوران میاندازد تا همچنان دیواری کوتاهتر از دیوار داوران نباشد.
فرهیختگان: اعتراضها به داوری افزایش پیدا کرده و این روزها هر تیمی نتیجه نمیگیرد، همه تقصیرها را به گردن داوران میاندازد تا همچنان دیواری کوتاهتر از دیوار داوران نباشد. دیدار تراکتورسازی و استقلال هم تحت تاثیر همین تصمیمات داوری برگزار شد و هواداران تیم آبیپوش اشکان خورشیدی، داور را مقصر شکست این تیم در تبریز جلوه دادند.
به همین بهانه گفتوگویی را با این داور باتجربه انجام دادیم با این توضیح که سعی کردیم در این مصاحبه جنبههای دیگر داوری در کشور را هم با وی مورد بررسی قرار دهیم که در ادامه میخوانید.
فیلم بازی استقلال و تراکتورسازی را دوباره دیدید؟
چند صحنهای دیدم اما اگر سوالی دارید در خدمتم.
رفتارهای دژاگه در نیمه اول و خوشحالی بعد از گلش در نیمه دوم به ترتیب کارت قرمز و زرد نداشت؟
برخورد نیمه اول دژاگه با نورافکن را اگر یک بار دیگر ببینید، فاصله این دو بازیکن وقتی که دژاگه از روی زمین بلند میشود بسیار کم بود و کارت زرد کافی بود. خطا، شدت کافی برای کارت قرمز را نداشت و نورافکن هم کمی بزرگنمایی کرد. در نیمه دوم هم قانون میگوید اگر بازیکن از فنس ورزشگاه بالا برود، به خاطر حرکت غیرورزشی مستحق دریافت کارت زرد است.
داور باید اجازه بدهد بازیکن خودش را تخلیه کرده و شادی بعد از گلش را انجام دهد و هوادار هم از این شادی استفاده کند. مگر در جام ملتهای آسیا که عین همین رفتار را پورعلیگنجی انجام داد، توسط داور کارت زرد گرفت یا خداداد عزیزی بعد از گل معروفش به استرالیا با جریمهای از سوی داور مواجه شد؟!
چرا نسبت به اعتراضات شجاعیان مماشات کردید؟
برای هر دو تیم شرایط یکسان قائل شده و مدیریت کردم. قبول دارم اگر شرایط عادی بود باید کارتهای بیشتری میدادم اما با توجه به جو سنگین بازی، هر دو تیم را مدیریت کردم.
چه نمرهای به خودتان برای این دیدار میدهید؟
من نباید نمره بدهم، کمیته داوران باید نمره بدهد اما خوشبختانه این کمیته و ناظر بازی از این قضاوت راضی بودند.
عوامل مختلفی دست به دست هم داده تا این روزها داوران فوتبال ایران بسیار تحت فشار باشند. از دستمزد کم گرفته تا عدم آموزش مناسب و فشارهایی که از سوی باشگاهها و هوادارانشان وجود دارد. در این خصوص هم صحبت کنید.
تمام مواردی که اشاره کردید را داریم. هم آموزش داریم و هم تمرین مناسب اما اینکه چرا این اتفاقات میافتد را باید بررسی کرد. اگر امروز ما VAR نداریم بسیاری از کشورهای دیگر هم از این تکنولوژی محروم هستند اما مشکلاتی را که داوران ایرانی دارند داوران کشورهای دیگر ندارند چون فرهنگ پذیرش اشتباه داور در کشور ما جا نیفتاده است.
از سوی دیگر باشگاههای ما برای موفقیت خودشان و خوشحالی هوادارانشان میجنگند و به همین دلیل وقتی نتیجه مناسب و دلخواه برای باشگاهی به دست نیاید شروع میکنند به هجمه علیه داوری. آنها میخواهند فشار را از روی خود برداشته و یک نفر دیگر را مقصر جلوه بدهند و در مملکت ما هم متاسفانه دیواری کوتاهتر از دیوار داوری وجود ندارد.
بحث دستمزدهای ناچیزی که داوران میگیرند در این مقوله چقدر تاثیرگذار است؟
به جرات میگویم که داوران ما عاشق هستند و هیچکس حاضر نیست با این مبالغی که پرداخت میشود به داوری بپردازد. پس این شغل یک عشق است. اما این عشق هم باعث نمیشود تا دستمزد داوران ما تا این اندازه کم باشد. از سوی دیگر هیچکدام از داوران به این خاطر کمکاری نمیکنند اما انتظار داریم همانطور که با توجه به شرایط فوتبالی دنیا، دستمزد بازیکنان بالا میرود، دستمزد داوران هم که رکن اصلی فوتبال هستند به تناسب با آن افزایش پیدا کند.
فوتبال ما 17 سال است حرفهای شده اما داوران ما همچنان شغل دوم و سوم خود را به این امر اختصاصی میدهند. بهتر نیست داوری کشور هم حرفهای شود؟
درست است چراکه نه. واقعا دستمزدها کم است و همان هم دیر به دیر پرداخت میشود. البته این هم به سیستم فوتبال ایران مربوط میشود و این کار را باید فدراسیون و کمیته داوران انجام دهند. من هم قبول دارم که داوری ایران باید حرفهای شود و مطمئن باشید این موضوع به کیفیت داوری کشورمان کمک میکند.
چرا داوران خوبمان در این برهه زمانی فعلی کم شدهاند؟
شاید پشتوانهسازی خوبی در این زمینه نداشتهایم. از سوی دیگر فشار روی داوری زیاد است. به قدری تیمها در این زمینه فشار میآورند که کمیته داوران برای میدان دادن به داوران جوان دست به عصا میشود. تا زمانی که داوران جوان میدان نبینند آیا میتوانیم داوران بزرگی مثل فغانیها را تحویل جامعه بدهیم؟
برخورد لازم از سوی داوران هم با بازیکنان کاهش پیدا کرده است و متاسفانه بازیکنان در زمین هرکاری دلشان میخواهند انجام میدهند. چرا داوران قاطعانه برخورد نمیکنند؟ نکند دستور دادهاند تا کارتهای قرمزتان را کمتر خرج کنید؟!
اصلا چنین چیزی نیست. با وجود اینکه خیلی از شایعات مطرح میشود که مثلا سازمان لیگ میگوید این بازی مساوی شود یا توصیههای دیگر، همین جا اعلام میکنم بنده در طول ۱۲ سالی که قضاوت میکنم؛ به شرافت داوریام قسم که حتی یک بار هم از این بابت به بنده هیچ دستور و توصیهای نشده است. شاید از اهمیت یک دیدار صحبت شده باشد اما اینکه میگویند برای نتیجهای توصیه شده، اصلا چنین چیزی صحت ندارد. اگر بازی را هم مدیریت میکنیم برای این است که فشارها از روی داوری یک بازی برداشته شود که شاید متاسفانه گاهی نتیجه معکوس هم بدهد. شاید در یک بازی برخورد قاطعانه و مثلا اخراج یک بازیکن باعث شود که هجمهها بیشتر شده و شرایط کنترل بازی سختتر شود.
اگر VAR بیاید داوریمان درست میشود؟
اشتباه داوری با این سیستم به صفر نمیرسد اما به بهبود وضعیت داوری کشور کمک میکند. اما به قول آقای فغانی مهمتر از این سیستم، فرهنگسازی است که باید صورت بگیرد تا پذیرش اشتباهات داوری در جامعه جا بیفتد. نمونهاش را در بازی با ژاپن دیدید. ما ضربه آن اعتراضات را در بدترین شرایط خوردیم اما همان بازیکنانی که آن اشتباه را کردند، امروز در حال تکرار همان اشتباهات در لیگ فوتبال ایران هستند و حتی این قضیه برایشان درس نشده است. این دسته از بازیکنان فکر میکنند در صورت اعتراض میتوانند از داوران پوئنی بگیرند.
نظر کاربران
عالی بودید....یاشا
آقای خورشیدی درست فرمودند.
هم دستمزد پایینه
هم فشار یک تیم روی او زیاده
مهمتر از همه بنابر اذعان خودش آموزش خوب ندیده.
خداداد از فنس بالا نرفته بود.
درست گفتی اشکان جان