پشت پرده بُنجل پوشی ملی پوشان
حادثه وقتی یکبار اتفاق میافتد، حادثه است! اگر دو بار، سه بار و یا بیشتر یک اتفاق تکرار شد، وقت آن میرسد که به اتفاقات و مسائل شک کرد و درباره آن تأمل داشت.
شروع کار با دایی
شروع کار فدراسیون فوتبال با مدیریت علی کفاشیان با بحران چند ماهه تأخیر در انتخاب سرمربی تیمملی همراه بود. همه به یاد دارند که در همان مقطع حرفوحدیثهای زیادی درباره انتخاب سرمربی تیمملی وجود داشت و فدراسیون مذاکره با چند مربی را در دستور کار خود قرار داد. درنهایت کسی سرمربی تیمملی شد که هیچکسی انتظار آن را نداشت! علی دایی در شرایطي که مدیران فدراسیون با افشین قطبی به توافق نهایی رسیده بودند، با حمایت دولت سرمربی تیمملی شد و با شروع کار او تولیدی پوشاک دایی هم برای مدتی اسپانسرینگ البسه تیمملی را برعهده گرفت و جالب اینجاست که فدراسیون برای این قرارداد مجبور شد به تولیدی دایی پول هم بدهد؛ درنهایت با جداشدن دایی این همکاری به پایان رسید.
لگیاي ایتالیایی و تولیدی آقای پیشکسوت!
با روی کارآمدن افشین قطبی در تیمملی توافقی با شرکت تولیدی پوشاک مجید انجام شد و برای مدتی هم این شرکت لباسهای تیمملی را تولید کرد تا اینکه فدراسیون فوتبال پس از مدتها با شرکتی قرارداد امضا کرد که برای هیچکسی شناخته شده نبود. از همان ابتدا هم ابهامهایی درباره مدل عقد این قرارداد وجود داشت؛ اما هر چه بود اختیار تصمیمگیری در اختیار کمیته بازاریابی پر از ایراد فدراسیون بود که تصمیم گرفت شرکت ایتالیایی ناشناخته لگیا را اسپانسر لباسهای تیمملی کند. برند ناشناخته لگیا از همان اول این نوید را به اهالی فوتبال داده بود که باز هم لباسهای بیکیفیت در اختیار تیمهای ملی قرار بگیرد. این شرکت به لطف تصمیمات عجیب و غریب فدراسیون فوتبال اسپانسر تیمملی شد و درآمد خوبی هم از فوتبال ایران به دست آورد؛ منتهی جنس لباسهای این شرکت به قدری بد بود که صدای همه درآمد.
شروع امپراتوری آل اشپورت
بعد از فسخ قرارداد با لگیا باز هم بازی با اسم برندهای مشهور تولیدی پوشاک خارجی شروع شد. تجربههای قبلی به همه ثابت کرده بود که مدیران اقتصادی فدراسیون امکان ندارد به سراغ کمپانیهای معتبر بروند. در سال ٢٠١١، وقتی فدراسیون قراردادش را با لگیا فسخ کرد، یک پیشنهاد قابل توجه از شرکت «بوردا» به کمیته بازاریابی رسید. بوردا شرکتی بود که در آن مقطع لباس تیمهای ملی بلژیک، تونس و باشگاههای توئنته هلند و ولورهمپتون انگلیس را تأمین میکرد. آنها به فدراسیون فوتبال پیشنهاد داده بودند ٨٠٠هزار دلار لباس با قیمت عمدهفروشی به تمام ردههای تیمملی بدهند و علاوه بر آن تا سال ٢٠١٤ سالانه مبلغ ٣٠٠هزار دلار به فدراسیون پرداختی داشته باشند.
حاشیههای بزرگ برای برند آلمانی
تیمملی در شرایطی از لباسهای آل اشپورت استفاده میکرد که در اکثر مواقع کیفیت لباسهای این شرکت مناسب نبود و مورد اعتراض بازیکنان و مربیان تیمملی قرار میگرفت. بررسیها نشان میدهد که لباسهای ارایهشده برای حضور تیمملی در جامجهانی برزیل و جام ملتهای آسیا استرالیا بیشترین کیفیت را در زمان همکاریهاي دو طرفه داشت و در مقاطع دیگر خیلیها بر این باور بودند که اجناس آل اشپورت متعلق به تولیدیهای این شرکت در ایران است که در اختیار تیمملی قرار میگیرد. یکی از جنجالیترین اتفاقات مربوط به همکاری این برند با مدیران فدراسیون فوتبال مربوط به اتفاقات قبل از جامجهانی ٢٠١٤ برزیل بود که کارلوس کیروش خواهان دریافت پاداش از این شرکت شده بود و ماهها بر سر این مسأله درگیری وجود داشت و درنهایت مرد پرتغالی در ازای دریافت ١٠٠هزار دلار قبول کرد که تیمملی در جامجهانی لباس آل اشپورت را بپوشد.
جیووا! بدترین قرارداد تاریخ!
همکاری مدیران فدراسیون فوتبال و آل اشپورت هم البته به پایان رسید و فشارهای کیروش و بازیکنان تیمملی و بسیاری از باشگاهها فضایی را به وجود آورد که آل اشپورت تصمیم گرفت قرارداد خود با فدراسیون فوتبال را فسخ کند. این اتفاق رخ داد و در شرایطی که همه امیدوار بودند مدیران فدراسیون فوتبال از اشتباهات بزرگ خود در گذشته درس بگیرند و این بار یک برند معتبر را بهعنوان اسپانسر پوشاک تیمهای ملی معرفی کنند، باز هم این اتفاق رخ نداد. باز هم در شرایطی که این امكان وجود داشت که با برندهای باکیفیت و شناختهشده قرارداد امضا شود، علی کفاشیان و همکارانش تصمیم گرفتند در شرایطی که چند روز به پایان دوره ریاست این مدیر باقی مانده بود و در آستانه انتخابات ریاست فدراسیون فوتبال قرار داشتیم، قرارداد اسپانسرینگ جدید پوشاک تیمهای ملی را با شرکت جیووا انتخاب کنند.
لباسهای پاره و غیراستاندارد
در لباسهای تولیدشده جیووا حتی استانداردهای مد نظر فیفا در اندازه مارک برند و فدراسیونها رعایت نشده بود و بهطور مثال تیمملی فوتسال در جامجهانی مجبور شد روی این مارکها چسب بزند. خرابی و کیفیت بد لباسهای جیووا هم که مدیران تدارکات را مجبور به دوخت و دوز آنها کرده بود سروصدای زیادی در محافل ورزشی به راه انداخت؛ البته این اتفاق برای تیمهای ملی نوجوانان و جوانان هم رخ داد و درنهایت مدیران فدراسیون فوتبال اعلام کردند با آقای بردبار نماینده تامالاختیار این شرکت تفاهمنامهای امضا کردهاند که قرارداد فسخ شود. با وجود این در روزهای اخیر شایعاتی درباره تلاش جیووا برای شکایت از فدراسیون و دریافت غرامت دومیلیون دلاری از فدراسیون بهخاطر فسخ یک طرفه قرارداد مطرح شده که نگرانیهایی را هم به دنبال داشته است.
آدیداس هم با حاشیه قرارداد بست
بالاخره پس از سالها اشتباه فدراسیون فوتبال که حالا ریاست آن به مهدی تاج رسیده بود، تصمیم گرفت با یک برند بزرگ همکاری داشته باشد. به این ترتیب با موافقت کیروش آدیداس انتخاب شد. منتهی از همان اول فدراسیون یک اشتباه استراتژیک انجام داد که بدون مذاکره با این شرکت اقدام به خریداری لباس در بازار آزاد از فروشگاههای آدیداس کرد. به این ترتیب چندین ماه تیمملی بزرگسالان لباسهای آدیداس خریداریشده که طراحی سادهای هم داشت را مورد استفاده قرار داد. در این مدت فدراسیون باب مذاکره با آدیداس را برای عقد قرارداد اسپانسرینگ هم باز کرد که ابتدا وعدههایی برای امضای قرارداد ٤ساله داده شد. منتهی همین چند هفته قبل نتیجه مذاکرات این بود که فدراسیون برای تیمملی بزرگسالان از آدیداس لباس با ٧٠درصد تخفیف با قیمت تکفروشی خریداری کند و به این ترتیب آدیداس حتی یک ریال هم به فدراسیون بابت اسپانسرینگ تیمملی در جامجهانی پرداخت نخواهد كرد که این مسأله هم جنجالهای بزرگی را به دنبال داشت که همه دیگر در فوتبال ایران در هفتههای اخیر در جریان جزییات آن قرار گرفتهاند. فقط بدنیست به این نکته هم توجه داشته باشید که الان شرکت مجید لباسهای سایر تیمهای ملی را در اختیار آنها قرار میدهد.
نظر کاربران
بی عرضه ترین مدیران ورزشی جهان داریم حتی توی عقب افتاده ترین کشورهای آفریقایی هم چنین رفتاری نداریم