۵۵۹۸۸۵
۵۰۰۶
۵۰۰۶
پ

روایت کننده قهرمانی‌هایی که خاطره شدند

مفسر و گزارشگر باسابقه ورزش ایران یکشنبه‌شب در ٩٤سالگی در گذشت.

روزنامه شرق: مفسر و گزارشگر باسابقه ورزش ایران یکشنبه‌شب در ٩٤سالگی در گذشت. استاد بهمنش سال‌ها بود به علت بیماری شرایط چندان مناسبی نداشت و ماه گذشته به دلیل سکته مغزی در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان گاندی تهران بستری شد و وضعیت سخت‌تری هم پیدا کرد.
بهمنش از قدیمی‌ترین نویسندگان، مفسران و گزارشگران رسانه‌های ورزشی ایران بود که فعالیت خود را از ابتدای دهه ٣٠ شروع کرد. او نخستین گزارشگری زنده ورزشی در رادیو را در سال ۱۳۳۷ برای رقابت دوومیدانی انجام داد. بهمنش نویسندگی را از دی‌ماه ۱۳۳۰ در مجله ورزشی «نیرو و راستی» شروع کرد. او در سال‌های ۱۳۳۳ تا ۱۳۳۷ در نشریه امید ایران می‌نوشت و پس از آن نیز از نویسندگان اصلی هفته‌نامه کیهان ورزشی به شمار می‌آمد و با نشریاتی همچون روزنامه اطلاعات، گلبانگ، روزنامه ری و ایران ورزشی نیز همکاری داشت. البته بیشترین فعالیت بهمنش در زمینه ورزش کشتی بوده است و او چند سال دبیر و نایب‌رئیس فدراسیون کشتی ایران بود.
بهمنش خودش یک ورزشکار بود؛ چند دوره قهرمان دوومیدانی تهران در رشته‌های نیمه‌استقامت شده بود و دفاع راست تیم فوتبال بانک ملی هم بود، در رشته‌های تنیس و کوه‌نوردی نیز سابقه داشت. مهم‌ترین علاقه و بیشترین فعالیت او اما در زمینه کشتی بود. بهمنش خود زیباترین خاطره ورزشی‌اش را درخشش تیم ملی کره‌شمالی در جام جهانی فوتبال ۱۹۶۶ و بازی این تیم در مقابل تیم ملی پرتغال ذکر می‌کرد. سبک خاص گزارش‌های بهمنش باعث شد او به فردی مؤثر در ورزش ایران تبدیل شود. بااین‌حال پس از انقلاب بهمنش تقریبا از گزارشگری کنار گذاشته شد. تنها در اواسط دهه ٧٠ حضور کم‌رنگی در برنامه‌های برون‌مرزی داشت و به‌همین‌دلیل اکثر پیش‌کسوتان ورزش از بی‌مهری‌هایی که به این مفسر خبره شده، گلایه دارند.

بهمنش در این دو، سه سال در منزل بستری بود و دیگر فعالیتی در عرصه ورزش نداشت. تسلط او به رشته‌های مختلف ورزشی موجب شده بود بسیاری از روزنامه‌نگاران و ورزشکاران ایرانی از علم او استفاده کنند. هم‌زمان‌شدن روز مرگ او با روز بین‌المللی روزنامه‌نگاری ورزشی هم نکته درخورتوجهی است. پس از انتشار خبر فوت مرحوم بهمنش بسیاری از اهالی ورزش که بهمنش در زندگی ورزشی آنها نقش داشت به ستایش از این فرد مؤثر پرداختند. پرویز اسماعیلی معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر رئیس‌جمهور هم در پیامی درگذشت این روزنامه‌نگار را تسلیت گفت. مراسم تشییع پیکر بهمنش صبح فردا از مقابل ورزشگاه شهید شیرودی برگزار خواهد شد.

تریبون و قلم را از بهمنش گرفتند
منصور برزگر. پپیش‌کسوت کشتی

زماني با صدای عطاالله بهمنش آشنا شدم که ١٠سال بیشتر نداشتم؛ ٦٠ سال پیش وقتی که این مرحوم داشت مسابقه وزنه‌برداری محمد نامجو را از رادیو گزارش می‌کرد. آن‌موقع همه مردم رادیو نداشتند. رادیوها اندازه تلویزیون بود و باتری ماشین می‌خورد. از آن به‌ بعد بود که شیفته صدایش شدم و همیشه گزارش‌هایش را گوش می‌کردم. او کسی بود که در تمام رشته‌های ورزشی تبحر داشت و علوم و فنون همه را به‌خوبی بلد بود. بیشتر از همه به کشتی خیلی مسلط بود. وقتی کشتی را از رادیو یا تلویزیون تفسیر می‌کرد، فکر می‌کردی کنار تشک کشتی نشستی و ‌داری آن مسابقه را از نزدیک می‌بینی. او حتی دوره‌ای دبیر فدراسیون کشتی بود. خاطره خوبی که از ایشان دارم به بازی‌های المپیک ١٩٧٦ مونترال برمی‌گردد. من در آن بازی‌ها مدال نقره گرفتم. وقتی که به ایران برگشتم، دیدم همه مردم، دوستان و آشنایان که به دیدنم می‌آمدند از گزارش بهمنش تعریف می‌کردند. داور در کشتی من زمان را نگه داشته بود تا به نفع حریف عمل کند، بهمنش در این لحظه با فریاد گزارش می‌کند که مردم قسم به خدا و ائمه، داور این کار را می‌کند تا مدال را از برزگر بگیرد. عطاالله بهمنش از مفاخر ورزش ایران بود که متأسفانه به‌خاطر رفتارهای بدی که با او شد، در انزوا به‌سر برد. من در این سال‌ها چندبار به دیدنش رفتم و حتی این اواخر ایشان به یکی از نشریات دعوت شدند که از من هم خواستند در این مراسم حضور داشته باشم. من در آن مراسم از افتخارات و بزرگی زنده‌یاد صحبت کردم که در آن سال‌ها چه خدماتی به ورزش ایران ارائه کردند. ایشان هم خیلی خوشحال شدند و دیدند هستند کسانی که در این شرایط قدردانشان باشند. متأسفم برای اینکه می‌بینم عطاالله بهمنش باید در چنین شرایطی از بین ما برود. واقعا نمی‌دانم که این حسم را باید چطور بیان کنم. ما ایرانی‌ها کلا همین‌طور هستیم و به‌راحتی مفاخر و بزرگان را کنار می‌گذاریم. بهمنش در زندگی‌اش با مسائل و مشکلات زیادی دست‌به‌گریبان بود. هرکسی عشقی دارد. عشق بهمنش هم نویسندگی و گزارشگری بود. وقتی تریبون را از بهمنش گرفتند، زندگی را هم از او گرفتند. بهمنش همان‌موقع از دنیا رفت و عمرش تمام شد که تریبون و قلم را از او گرفتند.

ورزش ایران به بهمنش بدهکار است
محمد نصیری. پیش‌کسوت وزنه‌برداری

مردم ورزش‌دوست ایران تسلیت. مردمی که می‌دانید عطاالله بهمنش چه گوهر گران‌قدری بود. بزرگ‌مرد مفسر ورزش ایران از میان ما رفت. مردی که بدون شک همه قهرمانان و پیش‌کسوتان آن سال‌ها مدیون گزارش‌ها و تفسیرهای بی‌نظیرش هستند. در دوران طلایی ورزش ایران (دهه‌های ٤٠ و ٥٠) تنها عطاالله بهمنش بود که یک‌تنه ورزش کشور را در مشتش داشت و از فوتبال گرفته تا کشتی، وزنه‌برداری، دوومیدانی و... همه مسابقه‌ها را گزارش می‌کرد. مردی که وقتی پشت میکروفون قرار می‌گرفت، با آن صدای جذاب و نافذش یک ملت را از خود بی‌خود می‌کرد. چه از تریبون تلویزیون چه رادیو. بدون اغراق می‌گویم، مرحوم بهمنش حق زیادی بر گردن شخص خود من داشت. وقتی بعد از مسابقه‌هایم گزارش‌هایش را می‌شنیدم آن‌قدر به وجد می‌آمدم که انگار دوباره لحظه وزنه‌زدن و مدال گرفتنم جلوی چشمم می‌آمد. بهمنش حتی بعد از خداحافظی‌ام از دنیای قهرمانی، من را مدیون خودش کرد. فیلمی درباره زندگی‌نامه من ساخته شد که صدای نازنین او روی آن ضبط شده است. چه یادگاری از این بهتر و بزرگ‌تر برای من می‌تواند، باشد. اما افسوس کسی قدر و ارزش او را ندانست. همه ترکش کردند. عطا در عرض ٤٠ روز دو دختر جوانش را از دست داد. کمرش شکست و برای همیشه در بستر بیماری افتاد. تنها کسی که در سال‌ها گوشه‌نشینی‌اش همیشه به او سر می‌زد، بهرام افشار‌زاده بود. خود من هم زمانی که به ایران برگشتم چند باری به ملاقاتش رفتم و از او عیادت کردم. جامعه ورزش به بهمنش و امثال او بدهکار است. اصلا این رسم ما ایرانی‌ها است كه وقتی کسی پا به سن می‌گذارد، فراموشش کنیم. با بهرام افشارزاده هم همین طور رفتار کردند و گفتند چون پیری باید بروی. مگر تجربه ٥٠ساله افشارزاده یا بهمنش به همین راحتی به دست آمده که بروند. تاماش آیان، رئیس فدراسیون جهانی وزنه‌برداری ٨٠ ساله است و دارد بر وزنه‌برداری دنیا حکومت می‌کند. این رفتارها و برخوردها فقط در کشور ماست. بهمنش‌ها و افشارزاده‌ها را شاید بتوان از دنیای ورزش محو کرد اما تجربه آنان را هرگز. آنها برای همیشه در این عرصه می‌مانند و جزئی از تاریخ این سرزمین ‌هستند.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج