بررسی عملکرد طاهری؛ این قسمت نیمه خالی لیوان!
وقتی موفقیت حاصل میشود، مشکلات فراموش میشوند، سوالها بی جواب میمانند، ابهامها در مسیر فراموشی مطلق قرار میگیرد.
خبرگزاری میزان: پرسپولیس در شرایطی با اقتدار به عنوان قهرمانی لیگ برتر فوبال ایران رسید که مدیریت نقش بسیار تعیینکننده ای در این موفقیت بزرک داشت.
یک حقیقت هیچ وقت نباید فراموش شود! اینکه همیشه اشتباههایی هم وجود دارند که ناراحت کننده هستند. همیشه ابهامهایی ذهن هواداران و رسانهها را مشغول خود میکند. همیشه اتفاقهایی که «نباید» هم زیاد رخ میدهد!
وقتی موفقیت حاصل میشود، مشکلات فراموش میشوند! سوالها بی جواب میمانند. ابهامها در مسیر فراموشی مطلق قرار میگیرد. این وسط اما همیشه هستند کسانی که باز به دنبال حقایق و رسیدن به جواب سوالهایی هستند که مدیران دوست ندارند پاسخی به آن بدهند.
بله! بردن به این معنا نیست که اشتباهی صورت نگرفته است! یک لیوان که داخل آن آب باشد، قطعا نیمه خالی هم دارد مثل مدیریت علی اکبر طاهری که این بار به حواشی مدیریتی او در این گزارش خواهیم پرداخت.
طاهری در تاریخ ۲۷ خردادماه ۱۳۹۴ از سوی محمود گودرزی به سمت سرپرستی باشگاه بحرانزده پرسپولیس منصوب شد. امروز چیزی نزدیک به دو سال از فعالیت او سپری میشود اما نکته بسیار مهم اینجاست که هم چنان سرپرست باشگاه پرسپولیس است. این اتفاق مصداق بارز دور زدن قانون بوده و عملا با مصلحتاندیشی و حمایت وزارت ورزش شرایط به گونهای رقم خرده که قانون به درستی اجرا نشود. اولین پرسش و مهمترین نکته که بارها و بارها در رسانهها درباره آن بحث صورت گرفته این است که چرا وزارت ورزش در این دوسال حکم مدیرعاملی برای طاهری صادر نکرده است؟ جواب این سوال را همه میدانند. طاهری مدیری بازنشسته است که طبق قانون و نمیتواند مدیرعامل پرسپولیس شود. در این مدت سازمان بازرسی کل کشور هم بارها و بارها درباره ممنوعیت فعالیت افراد بازنشسته در پستهای دولتی دستورالعملهای مختلفی صادر کرده که به دلایلی نا معلوم طاهری دو سال است که به صورت غیر قانونی مدیریت پرسپولیس را بر عهده دارد.
در این مدت طاهری در سه مقطع تا آستانه جدایی از پرسپولیس هم پیش رفت اما در هر نوبت با حمایت وزارت ورزش در سمت سرپرستی باشگاه ابقا شد. طاهری و دوستانش همچنین تلاشهای زیادی داشتهاند تا به سازمان بازرسی اعلام کنند پرسپولیس باشگاهی است که برند آن به عنوان یک شرکت خصوصی ثبت شده و دولتی به حساب نمیآید. اما این نکته مورد قبول این نهاد نیست.
اواخر تیرماه ۹۵، ابهامات بسیار زیادی درباره نوع فعالیت و قراردادهای شرکت تولیدی البسه ورزشی جییوا در فوتبال ایران به وجود آمد. در آن مقطع در برنامه نود هم به صورت مفصل با دوربین مخفی و افشاگریهایی تکان دهنده درباره این شرکت انجام و به همه ثابت شد که جیووا به عنوان یک شرکت ایتالیایی در شرایطی با تیم ملی و باشگاههای مطرح فوتبال ایران همچون پرسپولیس قرارداد همکاری امضا کرده که این لباسها به جای ایتالیا در تولیدیهایی در شیراز و منیریه تولید میشوند و کیفیت و دوخت بسیار بسیار بدی دارند.
چند ماه بعد عوامل باشگاه پرسپولیس به همراه برانکو ایوانکوویچ سفری به شیراز انجام دادند تا در مراسم افتتاح رسمی تولیدی شرکت جیووا در این شهر شرکت داشته باشند. اما در مهرماه ۹۵ زمزمههای قطع همکاری پرسپولیس با جیووا شنیده می شد که در نهایت این فسخ قرارداد رسمی شد تا باشگاه پرسپولیس این بار قرارداد جدید را با شرکت اسپانیایی جوما منعقد کند که تاکنون همکاری موفقی بوده است. اما پشت پرده عقد قرارداد با جییوا چه بود؟ مسئول عقد قرارداد با این شرکت چه کسی بود و چرا هیچ وقت شفافسازی مناسبی پیرامون پرونده عقد و فسخ قرارداد انجام نشد.
طاهری با کمک اسپانسری که مجری طرح سامانه هواداری باشگاههای پرطرفدار فوتبال ایران است، توانسته تا حد بسیار زیادی آرامش مالی را در باشگاه برقرار کند. همین موضوع و اعتماد بازیکنان به مدیریت که مطمئن است حق و حقوق آنها را به صورت کامل پرداخت میکند نقش زیادی در موقیتهای پرسپولیس در دو سال اخیر داشته است. اما همین موفقیتها باعث شده ابهامات بسیار زیاد قراردادهای تجاری منعقد شده در باشگاه، زیاد دیده نشود. درباره همین قرارداد با این سامانه اولین ایراد بزرگ این بود که مدیران پرسپولیس با کدام مجوز اقدام به عقد قرارداد و شروع همکاری کردند. طبق قوانین برای باشگاه دولتی پرسپولیس این فعل و انفعال حتما باید از طریق مزایده پس از انتشار آگهی در رونامه های کثیرالانتشار و در مسیری کاملا شفاف برای مسئولان و عموم رخ میداد. اما این پروسه قانونی طی نشد و عملا باشگاهها بدون مزایده را به عنوان اسپانسر انتخاب کردند.
بزرگترین انتقاد به عملکرد سامانه هواداری پرسپولیسیها این است که در طول فصل مردمی که برای کمک به پرسپولیس عدد مورد نظر را به شماره مربوط ارسال میکنند نمیدانند در طول فصل درآمد باشگاه از محل پول پیامکهای آنها چقدر است؟ در ماه های گذشته بزرگترین انتقادی که در رسانهها هم درباره این قرارداد مطرح شده این است که سهم باشگاه نسبت به درآمد هنگفتی که وجود دارد حدود ۳۵ میلیارد تومان برای هر سال و بسیار ناچیز است. به هر حال بعد از بازتاب گسترده مصاحبه ترکاشوند معاون اقتصادی طاهری که امید عالیشاه و احمد نوراللهی را متهم به خیانت کرده بود، علی دایی به حمایت ازاین دو بازیکن پرداخت و در یک افشاگری جالب اعلام کرد:« پسر آقایان در شرکت سامانه استخدام رسمی شده است!». این کد دادن علی دایی درباره پشت پردهها در نوع خودش عجیب و قابل تامل بود. در واقع این مربی هم با این اشاره کوتاه قصد داشت به همه نشان بدهد که مسائلی در پشت پرده وجود دارد شاید برای همین گفت در آینده همه چیز روشن خواهد شد!
علاوه بر سامانه هواداری که به آن اشاره شد، پرسپولیس فعالیتهای اقتصادی دیگر هم درزمان مدیریت طاهری داشته است. در تمام کشورهای دنیا باشگاهها همواره میزان درآمد و سود و زیاد خود را از منابع اسپانسرینگ رسانهای میکنند. منتهی با وجود اسپانسرهایی مثل موسسه مالی و اعتباری، یک رستوران زنجیرهای، شرکت هوادار متمول و شرکت پوشاک ورزشی جیووا و بعد از آن جوما و در نهایت یک شرکت بیمه، مدیرت باشگاه پرسپولیس ریز جزئیات همکاری و ارقام مربوط به قراردادها توضیح و سدی ارائه نکرده است!
به هر حال طاهری یک بار هم مبلغ سه میلیارد تومان از حساب صندوق قهرمانان که زمانی ریاست آن را برعهده داشت به حساب پرسپولیس منتقل کرد و کسی متوجه نشد در نهایت این موضوع به کجا ختم شد و توضیحی هم در این باره داده نشد. سرپرست پرسپولیس در برنامه تلویزیونی نود قول داد که این پول را سرجایش برمی گرداند ولی معلوم نشد که این اتفاق رخ داده است یا خیر!
درست است که طاهری بیشتر این اقدامات را با هدف ساماندهی به امور باشگاه بزرگ پرسپولیس انجام میدهد اما ابهام و شایعه و سوال درباره اتفاقات اقتصادی مدیریت او همیشه در رسانه ها وجود داشته است اما تحت تاثیر نتایج خوب تیم در لیگ کمتر مورد توجه قرار میگیرد.
یک هوادار متمول معمولا در سالهای اخیر به ویژه در زمان مدیریت طاهری پولهای قابل توجهی را در اختیار مدیریت باشگاه قرار داده است. از پرداخت هزینه جذب بازیکنان مختلف گرفته تا خریدن کل بلیت بعضی از بازیها با هدف حضور رایگان مردم در ورزشگاه! جالب اینجاست این نوع همکاری هم با شفافسازی همراه نبوده است. مثلا کسی نمیداند در این مدت این هوادار متمول چه مقدار پول به باشگاه پرسپولیس داده و این پرداختی از کدام مجرا بوده است. آیا ذی حسابی باشگاه درباره ارتباط مالی با یک هوادار (که به اسپانسر تیم تبدیل شد) به رئیس مجمع گزارش لازم را داده است؟
یا مثلا این هوادار متمول یک بار وقتی ابهامات زیاد درباره جدایی گولچ به خاطر عدم دریافت پول از باشگاه به وجود آمد در ایسنتاگرام خود نوشت:« ۲۰۰ هزار یورو پول نقد در اختیار مدیران باشگاه پرسولیس قرار دادم برای جذب گولچ. اما گویا فقط به این بایکن ۳۰ هزار یورو پرداخت شده است». اینجا بود که داستانهای ۱۷۰ هزار دلار گم شده، در رسانههاجنجالساز شد اما بعد از مدتی فراموش شد.
فصل گذشته ایده مجانی كردن تماشای مسابقات ابتدا از سوی مدیران باشگاه پرسپولیس مطرح شد و اتفاقا مورد استقبال هواداران هم قرار گرفت. بازی با استقلال خوزستان نخستین مسابقهای بود كه طبقه دوم برای پرسپولیسیها مجانی شد و هواداران زیادی در آزادی حضور پیدا کردند. در آن مقطع سرپرست باشگاه پرسپولیس ناگهان مصاحبه عجیبی انجام داد و گفت ممكن است در بازی با تراكتورسازی، علاوه بر ورود رایگان تماشاگران، به آنها ساندویچ مجانی هم داده شود! این مسئله كه معلوم نیست با كدام پشتوانه منطقی مطرح شده بود، تنها یک خاصیت داشت؛ اینكه استقلالیها تا مدتها سوژهای برای سر به سر گذاشتن با هواداران پرسپولیس پیدا كردند! البته به تعدادی از هواداران ساندویچ داده شد!
اوایل لیگ پانزدهم باشگاه پرسپولیس در اقدامی بسیار عجیب، یک شماره حساب روی سایت رسمیاش گذاشت كه هواداران میتوانستند برای كمک به باشگاه، در آن پول بریزند! این از همان ایدههای عجیب و غریبی است كه فقط در فوتبال آماتور ایران ممكن است به اجرا در بیاید. این رفتار باشگاه پرسپولیس، واكنشهای تند مخالفان و معترضان را به دنبال داشت؛ تا جایی كه حتی شایعه بركناری طاهری از سرپرستی باشگاه پرسپولیس هم به گوش رسید. در نتیجه شماره حساب كذایی خیلی زود از روی سایت باشگاه حذف شد. این در حالی است كه طاهری در مواجهه با انبوه اعتراضات، اعلام شماره حساب را اقدامی «خودجوش» تلقی كرد!
امسال اما با بحران شکایتهای بازیکنان و مربیان خارجی از باشگاه در فیفا و شایعاتی که پیرامون پرونده مانوئل ژوزه قرار داشت، باشگاه پرسپولیس مجبور شد که دوباره طرح دریافت کمکهای مردمی را در دستور کار خود قرار دهد. جالب اینجاست که اینبار چند پیشکسوت پرسپولیس هم در باشگاه را کمک و مردم را به پرداخت پول به حساب اعلام شده تشویق کردند. همچنین بازیکنان تیم هم یک درصد از قرارداد خود را برای کمک به پرسپولیس بخشیدند. با این توضیحات درباره پرداخت کمکهای مردمی به حساب باشگاه و میزان دقیق آن هم جنجالهای زیادی به وجود آمد و در نهایت باشگاه وقتی فشارها زیاد شد چندی پیش اعلام کرد مبلغ کمکهای مرمی چیزی حدود ۶۳۰ میلیون تومان بوده است.
علی اکبر طاهری به عنوان سرپرست باشگاه پرسپولیس، با توجه به داشتن پشتوانه مردمی، هنوز نتوانسته معضل بلیت فروشی مسابقات خانگی را حل کند. باشگاه مدتهاست برای در اختیار گرفتن بلیتفروشی با سازمان لیگ جدال دارد. به هر حال هوادران نمیدانند که بخش بیش از نصف پولی که برای خریداری بلیت پرداخت میکنند به حساب فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ و هیئت فوتبال و ... میرود و در حال حاضر هم باشگاه نبست به دریافت پول درآمد بلیت فروشی اعتراضهای زیادی دارد. چرا که این پول مدتهادر حساب شرکت مجری بلیت فروشی میماند و سود این پول هم به پرسپولیس نمیرسد! چرا طاهری در این باره شفاف سازی نمی کند؟ او حتی درباره بلیت فروشی بازی رفت پرسپولیس با الهلال در مسقط هم شفافسازی لازم را انجام نداده تا کلی ابهام به وجود بیاید. درآن مقطع شایعات بسیار زیادی وجود داشت. از فروش چند برابری بلیت ها به هواداران الهلال تا خریداری بلیتها توسط باشگاه الهلال و درآمدزایی میلیاردی باشگاه پرسپولیس! اما کسی نمیداند که مبلغ واقعی بلیت فروشی در بازی با الهلال چقدر بود و چه اتفاقی اصلا برایش رخ داد.
کابوس اوکراینیها و کلی سوال بی جواب و ابهامهایی که همچنان باقی مانده است. در رسانهها عنوان شده بود که قرارداد ولادیمیر پریموف و آلکسی پلییانسکی با قیمت امروز دلار به گواه آنچه از سوی باشگاه پرسپولیس به سازمان لیگ ارائه شده به ترتیب ۸۴۰ و ۹۰۰ میلیون تومان در هر سال است. البته باز هم طبق اخباری که تمام رسانهها آن را منتشر کرده بودند، دریافتی این دو بازیکن در کشور اوکراین مبلغی حدود ۵۰ هزار دلار یا به عبارت بهتر حدود یکششم قرارداد با پرسپولیس است!
این وسط چه اتفاقی افتاد که قرارداد دو بازیکن معمولی به یکباره اینقدر افزایش پیدا کرده سؤالی است که مسئولان و دستاندرکاران باشگاه پرسپولیس جواب قانعکنندهای درباره آن ندادند. دو بازیکنی که اضافه وزن داشتند و هیچ کمکی به پرسپولیس نکردند و در نهایت از این تیم جدا شدند. در تمام ماههای گذشته متهم اصلی جذب این دو بازیکن اوکراینی محمد ترکاشوند معاون اقتصادی باشگاه معرفی شده است که او هم اخیرا در مصاحبهای تاکید کرد، جذب و فسخ قرارداد اوکراینیها با نظر برانکو انجام شد. این در حالی است که ترکاشوند در اردو پیش فصل اوکراین به همراه مدیر یکی از رستورانهای زنجیرهای حضور داشت و خیلیها جذب اوکراینیها را به این دو نفر ربط دادند. ماجرای اوکراینیها و قرارداد دو ساله با آنها دنیایی از ابهام با خود به همراه دارد که برای مشخص شدن آنها باید منتظر گذر زمان بود.
علی اکبر طاهری در مقام سرپرست باشگاه پرسپولیس گافهای دیگری هم دارد که همیشه مورد توجه منتقدان قرار دارد. به طور مثال او در هیچ کدام از تصمیمگیریهای اساسی اعضای هیئت مدیره را دخالت نمیدهد. یکی از وظایف اصلی مدیرعامل در هر مجموعهای، اجرای مصوبات هیئت مدیره است، اما طاهری در باشگاه پرسپولیس مجری طرحهای خودش است و معملا اعضای هیئت مدیره در اکثر مواقع در جریان اهداف و برنامههای او قرار ندارند و حضوری فرمالیته در باشگاه دارند.
به طور مثال شنیده میشود برخی از دوستان نزدیک مدیران ارشد باشگاه که در این مجموعه پست گرفتهاند ماهیانه حقوقهای نجومی دریافت میکنند. به طور مثال سال گذشته مصطفی قنبرپور مشاور طاهری که دستیار چندم برانکو هم بود قرارداد ۴۰۰ میلیون تومانی با پرسولیس داشت!
طاهری حتی در جریان درگیری به وجود آمده بین کیروش و برانکو ایوانکوویچ در واکنش به بیانیههای تند سرمربی تیم ملی علیه سرمربی تیم ملی هیچ واکنش منفی از خود نشان نداد تا از برانکو که کیروش او را خائن خطاب کرده بود دفاع کند.جالب اینجاست کیروش همان مقطع از طاهری در مصاحبه و بیانیهای تقدیر و تشکر کرده بود!
اردوی پرسپولیس در امارات هم البته با کلی حاشیه و جنجال همراه بود. هیچ کدام از بازیهای دوستانه مدنظر برانکو در این اردو انجام نشد و حاشیه هایی پیرامون هزینههای اردوی امارات در رسانهها به وجود آمد. مدیران باشگاه پرسپولیس حتی مقدمت حضور بازیکنان و اعضای کادرفنی در خانه یک هوادار را در این سفر فراهم کردند که سروصدای زیادی به دنبال خود داشت.
ارسال نظر