مرفاوی: محرومیت استقلال و تراکتور آبروی فوتبال ما را برد
صمد مرفاوی محرومیت استقلال و تراکتورسازی از نقل و انتقالات میان فصل را ناشی از مماشات بالادستیها با تیمهای بدهکار میداند.
صمد مرفاوی، سرمربی سابق باشگاه استقلال و سرمربی کنونی باشگاه صبا روزهای امیدوارکنندهای را با صبا سپری میکند. او دلخوش است به حفظ صبا. آیا این امکان وجود دارد؟
آقا صمد درباره آخرین وضعیت تیمش این توضیحات را ارائه میکند: «شرایط تیم از ابتدای فصل خوب نبوده است. صبا دیر بسته شد، در نتیجه آمادگی خوبی برای حضور در مسابقات نداشتیم اما با فرصتی که در ادامه و همچنین در تعطیلات لیگ به دست آوردیم، توانستیم بازیکنان را تا حدودی به آمادگی مورد نیاز برسانیم اما کماکان در کیفیت فنی تیم مشکل داشتیم. در نیم فصل و در پستهایی که احساس ضعف میکردیم بازیکنانی را در اختیار گرفتیم تا بتوانیم عملکرد نه چندان مطلوبمان در نیم فصل اول که فقط 9 امتیاز گرفتیم را جبران کنیم. پیش از شروع نیم فصل اول به مدیریت اعلام کردم که چه بازیکنانی را احتیاج دارم و میدانستم روند جذب بازیکنان زمان خواهد برد، زیرا مکاتباتی با بازیکنان و تیمهایی که بازیکنان مورد نیاز ما را در اختیار داشتند، صورت میگرفت. بعد از دیدار با صنعت نفت، حنیف عمرانزاده به تیممان اضافه شد. در دیدار دوم امید نظامیپور و محسن فروزان به جمع ما پیوستند اما هنوز آن آمادگی لازم را نداشتند و در بازیهای بعدی نیز رمضانی و بایرامی به ما اضافه شدند و رفته رفته شرایطمان بهتر شد.»
برتری صبا مقابل ذوبآهن آن هم در اصفهان حیرتانگیز بود. مرفاوی درباره این بازی دیدگاه متفاوتی دارد: «ذوب آهن یکی از تاکتیکیترین تیمهای این فصل است اما ما در مقابل این تیم بازی کاملا تاکتیکی، هوشیارانه و منطقی را انجام دادیم و توانستیم تیم حریف را ببندیم و کاملا آنها را کنترل کنیم. گلی که ما به ثمر رساندیم روی یک توپ برگشتی بود و این نشان دهنده آن بود که ما حتی روی توپهای برگشتی موقعیتهایمان برنامه داریم و این از لحاظ فنی نقطه قوتی برای ما است. دیدار آتی با سیاهجامگان برای ما دیداری بسیار سخت است، زیرا شرایط هر دو تیم در جدول ردهبندی تقریبا یکسان است. نه در جدول وضعیت ما خوب است و نه شاگردان خداداد عزیزی. چیزی که هست اینکه ما در رتبه پانزده جدول قرار داریم و نباید با یک پیروزی مقابل تیم چهارم جدولی ذوب آهن مغرور شویم، بلکه باید تلاشمان را بیشتر کنیم تا بتوانیم به شرایطمان در جدول بهبود ببخشیم.»
حضور عنایتی روی نیمکت صبای قم هم اتفاق متفاوتی بود. مرفاوی درباره این تصمیم چنین میگوید: «عنایتی عضو خانواده صبا است و سرمایه این تیم به حساب میآید. با توجه به اینکه در نیمکت مربیگری یک جای خالی داشتیم، از رضا درخواست کردم در کارهای فنی به من مشاوره بدهد، زیرا از نظر تجربه میتواند برای تیم خیلی تاثیرگذار باشد. اکنون او میتواند هم در کارهای فنی کمک من کند و هم در بازی به بازیکنان جوان تیم یاری رساند. او برای من بسیار ارزشمند و قابل احترام است و یکی از تاثیرگذارترین مهرههای تیم صبای قم است. ما باید از وجود او چه در زمین و چه در روی نیمکت استفاده کنیم.»
وضعیت مالی صبای قم چگونه است؟ آقاصمد درباره این موضوع مهم هم حرفهایی دارد. سرمربی صبای قم درباره وضعیت مالی این تیم گفت: «قبل از دیدار با ذوب آهن قسمتی از مبلغ قرارداد ما پرداخت شد، ولی هنوز مشکل مالی وجود دارد و مسوولان به دنبال این هستند که این مشکلات را حل کنند تا بتوانند بازیکنان را شارژ مالی کنند که کیفیت آنها از لحاظ فنی بهتر شود. من بارها گفتهام که مدیرعامل به تنهایی نمیتواند جور یک تیم را بکشد. نمیدانم هیات مدیرهای داریم یا نداریم اما در کار تیمی باید همه دست به دست هم دهند تا مشکلات تیم حل شود. استاندار قم نیز به کمک آقای کشوریفر آمده است اما یکی، دو نفر برای حل اینگونه مشکلات کافی نیست. باقی مسوولان که از لحاظ مالی دستشان باز است، باید به صبا کمک کنند تا این تیم بتواند در ادامه نتایج بهتری را بگیرد.»
محرومیت تراکتورسازی و استقلال برای فوتبال ایران بسیار گران تمام شده است. مرفاوی پیرامون این موضوع هم حرفهایی میزند: «آبروی فوتبال ایران، آبروی همه است. شخصیت فوتبال ایران از فدراسیون، سازمان لیگ، باشگاهها و... تشکیل شده است و به راحتی نباید اجازه دهند که چنین اتفاقاتی رخ دهد. چنین آبرویزی باعث رفتن آبروی ورزش ایران شده است و این نشات گرفته از عدم مدیریت صحیح در فوتبال ما است. آقای تاج خیلی وقت نیست که ریاست فدراسیون فوتبال را بر عهده گرفته است اما نمیتوان این مشکلات را به ایشان ربط داد و چنین مسائلی مربوط به دوره قبل از تاج است. آقای تاج با برنامهریزی دیگری به میدان آمده که مطمئنم جواب میگیرد ولی زمان خواهد برد. اکنون نیز او «کمیته وضعیت بازیکنان» تشکیل داده که کار بسیار خوبی است اما تا زمانی که رفاقت بازی در فوتبال ما وجود داشته باشد نمیتوان طبق ضابطه عمل کرد و وضعیت چنین چیزی میشود که دیدهاید.»
مرفاوی در ادامه حرفهایش همان نقدهایی را مطرح میکند که چندی پیش در روزنامه ایران ورزشی به آن پرداخته شد. مرفاوی بیان این اظهارات را هم واجب و ضروری میداند: «وقتی تیمی که بدهکار است با رفاقت و رابطه مشکل مالی خود را حل میکند و به او اجازه میدهند که کارش را انجام دهد بدون اینکه به تعهدات خود عمل کند، چنین محرومیتی از سوی فیفا به سراغ این تیمها میآید و این خوب نیست. این «تعارف بازیها» باعث میشود که قانون در فوتبال ما رعایت نشود. اگر قانون با تعارف بازی صورت بگیرد نتیجهاش میشود همین بدهکاریها و پروندههایی که در کمیته انضباطی وجود دارد که فقط به قسمت کمی از آنها رسیدگی شده است. مرجع داخلی ما برای رسیدگی به شکایات کمیته انضباطی است که این کمیته نیز به دلیل دستورهای مافوق خود دستش بسته است و این به خاطر همین تعاملات و تعارفها است اما فیفا با ما تعارف و رابطهای ندارد. برای همین بازیکن و مربی خارجی میتواند یک تیم را تعلیق کند و یا باعث کسر امتیاز از آن تیم شود. این فیفا است و تعارفی ندارد. برعکس ما که همین تعارفها باعث شده چنین اتفاقاتی برای فوتبال ما بیفتد. ما عادت به اجرای قانون و کار درست نداریم. به همین دلیل است که وقتی فیفا حکمی میدهد ما تعجب میکنیم و عمل کردن به شیوه فیفا برای ما سخت شده است. اگر ما طبق قوانین فیفا عمل کنیم دیگر هیچ وقت پرونده ما به فیفا نمیرود. این مشکلات از داخل کشور است. چرا من باید از سال ۸۸ از استقلال طلب داشته باشم؟ چرا من باید در دوره قبلی مربیگریام در صبا از این تیم طلب داشته باشم؟ دلیلش این است که در داخل به شکایات ما رسیدگی نمیشود و با خاطیان برخوردی نمیشود.»
مسائل داوری در فوتبال ایران به یک بحران بدل شده که فدراسیون فوتبال هرچه زودتر باید این معضل را هم برطرف کند. مرفاوی انگشت انتقاد را به سمت کارشناسان داوری نشانه میرود: «من نمیخواهم بحثی درباره داوری کنم اما اگر بنا بر صحبت کردن باشد تیم من بیشتر از سایر تیمها از داوریها ضرر دیده است. در این دو بازی گل 100 درصد ما پذیرفته نشد و پنالتیهای زیادی نادیده گرفته شد. حتی من معتقدم گلی که مقابل پرسپولیس به ثمر رساندیم صحیح بود اما من مشکل را در داوری نمیبینم، بلکه مشکل اصلی ما در کارشناسیهای داوری است. داوران کار خود را انجام میدهند و شاید اشتباه نیز داشته باشند همانطور که انسان جایزالخطا است اما هر کدام از کارشناسان ما با یکی از داوران ارتباط دارند و به همین دلیل حقیقت را نمیگویند. کارشناسیهای داوری در کشور ما از روی رفاقت است. بهعنوان مثال ما با گسترش فولاد بازی داشتیم و ناظر داوری با ماشین داور از تهران به قم آمد و حتی با داور نیز به تهران بازگشت. این چه نوع داوری است. قطعا در چنین برخوردهایی رفاقت و رابطه به وجود میآید و این شایسته نیست. داوران اشتباه میکنند و به دلیل اینگونه کارشناسیها این اشتباهها نادیده گرفته میشود.طبیعی است که داور اشتباه کند اما کارشناسی که بارها بازی را نگاه میکند، خیلی نظرش را تغییر میدهد. یک کارشناس میگوید صحنهای که پنالتی اتفاق افتاده است پنالتی نبوده اما کارشناسی دیگر بر عکس آن را نظر میدهد و این باعث میشود تشویش در اذهان عمومی به وجود آید. کارشناسان داوری، پیشکسوتان ما هستند و آنها نیز زمانی برای ما سوت زده اند اما توصیه من این است که کارشناسی را از روی دوستی و رابطه انجام ندهند و آنچه که واضح است را
کارشناسی کنند.»
ارسال نظر