دود سیگار برگ در چشم مدعیان قاره کهن
مارچلو لیپی سرمربی جدید تیم ملی چین در عرصه ملی این مربی برابر آسیاییها کارنامه مشخصی ندارد و باید دید هشت فروردین در آزادی مقابل شاگردان کیروش چه عملکردی خواهد داشت.
خبرگزاری فارس: دو روز پیش بود که فدراسیون فوتبال چین از توافق با مارچلو لیپی، مربی ایتالیایی خبر داد.
این مربی ۶۷ ساله که بیش از ۳۷ سال سابقه مربیگری دارد با دستمزد کلانی به دیوار چین رسید تا به نوعی در سال ۲۰۱۶ عنوان گرانترین مربی آسیا را از آن خود کند.
کارنامه نامشخص لیپی مقابل آسیاییها / تنها یک برد خفیف
لیپی که پنج قهرمانی در سریآ و یک قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا با یوونتوس در دهه نود بدست آورده سال ۲۰۰۴ هدایت تیم ملی ایتالیا را بر عهده گرفت و جایگزین جیووانی تراپاتونی شد.
ایتالیا زیر نظر او توانست به جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان راه پیدا کند که پس از صدر نشینی گروه با تیم غنا به مرحله بعد صعود کرد.
در یک هشتم نهایی مقابل استرالیا قرار گرفت. گاس هیدینگ هلندی هدایت تیم زرد پوش را در اختیار داشت و توانست نود دقیقه بازی برابر ارائه دهد. اما ثانیههای پایانی پنالتی از طرف داور اسپانیایی گرفته شد که فرانچستو توتی آن را تبدیل به گل کرد.
لیپی آن سال توانست با شکست دادن فرانسه در ضربات پنالتی چهارمین قهرمانی جام جهانی آبیها را بدست آورد اما باید اشاره کرد که کارنامه ملی او مقابل تیمهای ملی آسیا هنوز نامشخص بوده و با یک بازی نمیتوان او را موفق دانست.
هشت فروردین مطمئنا چالش بزرگی برای مربی باتجربه ایتالیایی خواهد بود که باید در آزادی مقابل مردان کیروش به رقابت پردازد.
وی پس از عدم موفقیت آتزوریها در یورو 2008 زیر نظر روبرتو دونادونی بار دیگر هدایت این تیم را بر عهده گرفت و با آبیها به جامجهانی رفت.
برخلاف درخشش گذشته اینبار عملکردی بسیار ضعیف از خود نشان داد و در گروه خود که به عقیده کارشناسان بسیار ساده بود نتوانست صعود کند.
ایتالیا در گروه پنح مسابقات با نیوزلند،اسلواکی و پاراگوئه هم گروه بود که با دو تساوی مقام چهارم جدول را به خود اختصاص داد و حذف شد.
مارچلو پس از خداحافظی ناامید کننده از جامجهانی دو سال به خود استراحت داد و سال 2012 پیشنهاد گوانژو را پذیرفت و راهی آسیا شد.
سیگار پشت سیگار با طعم لیپی
سیگار و تبعات سنگیش متاسفانه مدتهاست در جهان همه گیر شده و مستطیل سبز نیز از این دایره خارج نبوده است.
مربیهای زیادی در دنیای فوتبال به سیگار کشیدن در زمین معروف هستند. از یوهان کرایف که به خاطر سرطان ریه درگذشت تا زدنیک زمان و بابی چارلتون. اسطوره فقید کاتالانها که تابستان امسال پس از مدتها دست و پنجه نرم کردن با بیماری دار فانی را وداع گفت در یکی از سخنهایش گفت: فوتبال همه چیز به من داد که سیگار همه آن را ازم گرفت.
در فوتبال داخلی نیز مربیهایی بودند که اکنون در قید حیات نیستند. اما خاطرهساز ترین آنها شاید به والدیر ویرا، مربی وقت ایران در سال ۱۹۹۷ بازگردد. در حماسه ملبورن خاطرات فراوانی در ذهن ایرانیان نقش بسته که یکی از آنها سیگار کشیدن مربی تیم بوده است.
ویرا که از فشار بازی ناچار به کشیدن سیگار برای تمدد اعصاب و روان شد عکسش در ذهن فوتبالدوستان ماندگار شد تا به نوستالژیهای مردم بدل شود.
از همه بگذریم وقتی اسم «سیگار برگ» میآید ناخداآگاه یاد مربی ایتالیایی خواهیم افتاد. لیپی که به سیگار برگش معروف است در کنار زمین بارها و بارها شکار دوربین خبرنگاران شده و خاطرههای بزرگی ساخته است.
روزگاری که یوونتوس در فوتبال ایتالیا و لیگ قهرمانان اروپا با اقتدار آقایی میکرد، همان روزهایی بود که سیگار برگهای مارچلو حرارت خاصی داشت و دود سیگار برگش نیمکت هر ورزشگاهی را مهآلود میکرد.
در همان روزها با هر نخ سیگار برگی که روشن میشد، هواداران بیانکونری نیم خیز میشدند که گویی گلی در راه است؛ همین خاطرات نوستالوژیک کاری کردهاند تا رویارویی این پیر مرد ایتالیایی با مردان چینی مقابل شاگردان کیروش مهم و البته جذاب جلوه دهد.
فرگوسن در یکی از مصاحبههایش در مورد مارچلو گفت: یک بار با یونایتد برای رقابت با این مربی به تورین آمدم. دیدم روی نیمکت نشسته و با کتی چرمی در خونسردی تمام سیگار میکشد. آن وقت من با کاپشنی که خیس آب شده بود آمده بودم.
چالش موفق در چین با گوانژو
این تیم چینی پس از سقوط به دسته اول در سال 2010 به دلیل فساد مالی و تبانی در یک مسابقه تحول عجیبی کرد. ثروت اورگرند شامل حال تیم چینی شد و توانست با پرداخت میلیونها یوآن(واحد پول چین) بهترینهای لیگ خودش را جذب کند. لی چانگ سو،مربی باتجربه کرهای را هدایتگر شاگردان تیم خود کرد و توانست با قهرمانی در لیگ دسته اول به لیگ برتر صعود کند.
سال 2011 یعنی یک سال پس از سقوط با مربی کرهای در لیگ و جام حذفی چین قهرمان شد اما به این جوایز اکتفا نکرد و این بار مارچلو لیپی را به چین آورد.
مربی ایتالیای قهرمان جام جهانی ۲۰۰۶ بلافاصله پس از ورودش به گوانژو، مدافع خوب کرهای ها از باشگاه ژاپنی خریداری کرد. بازیکنان خوبی را جذب کرد و توانست در طول سه سال مربیگری اقتداری مطلق به تیم باشگاه بخشد.
سال ۲۰۱۳ لیپی در لیگ قهرمانان آسیا با شکست افسیسئول ژاپن اولین قهرمانی آسیا را برای باشگاه چینی را به ارمغان آورد.
طی این سه سال مارچلو که یکی از بهترین مربیهای تاریخ ایتالیا محسوب میشود 126 بازی بر روی نیکمت گوانژو نشست و 82 بازی را پیروز شد و تنها در 21 بازی شکست خورد. آماری نزدیک به 65 درصد پیروزی که عملکرد خوبی است.
برخی مطبوعات مثل بلیچرریپورت آمریکا معتقدند یکی از دلایل موفقیت لیپی در کنار نبوغش ولخرج بودن مالک باشگاه بوده که هر که را خواسته (مخصوصا بازیکنان خارجی) بدون چون و چرا جذب کرده است. بازیکنانی مثل کیم یونگ گوان کرهای، هوانگ بوون و ژنگ چنگ چینی و از همه مهمتر الکسن برزیلی و داریو کونکای آرژانتینی.
این دو مهاجم توانستند خط حمله فوقالعادهای را با موریکوی برزیلی بسازند و مهرههای اصلی گلزنی لیپی لقب گیرند. در لیگ قهرمانان سال 2013 این سه مهاجم روی هم 27 گل زدند که آمار بسیار درخشانی است. این سه مهاجم آمریکای جنوبی نعمت بزرگی برای لیپی بودند.
البته باید ذکر کرد که این مربی پرافتخار به سرمایه چین هم بیتفاوت نبوده و همواره سعی کرده که بر ارتقای کیفیت آنها بکشود. این را از استفاده ۷ بازیکن اصلی با ملیت چین می توان فهمید.
پرجمعیت ترین کشور جهان پس از سال ۲۰۰۲ به جام جهانی صعود نکرده و در هیچ رقابت دیگری درخشش چندانی نداشته است.
در سال ۲۰۱۴ لیپی وقتی گوانژو را ترک کرد گفت: من خیلی پیر شدهام و توان مربیگری ندارم.
حال چگونه شده که مارچلو برای یک سال با فدراسیون چین قرارداد بست و به گرانترین مربی جهان تبدیل شد. همچنین او باید مثل کار در گوانژو به ساختار فوتبال این کشور نیز نظارت داشته باشد و آن را کنترل کند.
ارسال نظر