تولد دوباره مثلث معروف ایران
تیم ملی ایران بعد از سه امتیاز مهمی که از دیدار نخست و در تقابل با تیم سوریه به دست آورد، فرداشب در قطر و از ساعت ۲۲:۳۰ به مصاف عراق میرود تا علاوه بر انجام دومین دیدارش در گروه اول رقابتهای انتخابی، یکی از حساسترین آنها را هم برگزار کند.
روزنامه شرق: تیم ملی ایران بعد از سه امتیاز مهمی که از دیدار نخست و در تقابل با تیم سوریه به دست آورد، فرداشب در قطر و از ساعت ۲۲:۳۰ به مصاف عراق میرود تا علاوه بر انجام دومین دیدارش در گروه اول رقابتهای انتخابی، یکی از حساسترین آنها را هم برگزار کند. با نگاهی دقیق به تیمهای حاضر در این گروه میشود به حساسیت دوچندان بازی با عراق پی برد؛ ایران در گروه نخست کنار تیمهای کره جنوبی، عراق، سوریه، لبنان و امارات ایستاده است.
بدون درنظرگرفتن اتفاقات غیرمنتظره در فوتبال، عراق بعد از کره جنوبی، جدیترین رقیب ایران در این گروه محسوب میشود. علاوه بر این مورد، مرور تقابلهای اخیر با تیم ملی عراق هم نشان میدهد که ایران هرگز برابر همسایهاش کار راحتی پیشرو نداشته است. ایران و عراق در شرایطی در آخرین مرحله انتخابی جام جهانی همگروه شدهاند که یک مرحله قبل هم در کنار همدیگر ایستاده بودند و جدال سختی برای صدرنشینی داشتند. از آن بازی زمان زیادی نمیگذرد؛ در دیداری که ایران با یک گل برنده از زمین خارج شد و بالاخره به طلسم عراق پایان داد. آن پیروزی پایانی بود بر ۱۱ سال نبردن عراق از سوی ایران در یک بازی رسمی! حالا شاید مرور همین آمار کوتاه بهخوبی سختی جدال پیشرو را به تصویر بکشد. به این مورد باید یک نکته دیگر هم اضافه شود: نتیجه بازی دو تیم در روز نخست. در این گروه ایران در روزی که چندان منسجم و سرحال نشان نمیداد، با ارائه یک بازی بحثبرانگیز، بهسختی و با یک گل از سد سوریه عبور کرد؛ اما عراق کار مهمی را رقم زد و در خاک کره، تیم کره جنوبی را بدون گل متوقف کرد.
با وجود بردی که ایران در خانه، برابر سوریه به دست آورده، روی کاغذ تساویای که عراق در خاک کره به نام خود کرده، از لحاظ روحی ارزشمندتر است. پس، عراقی که موفق شده در یک دیدار خارج از خانه کره جنوبی، یکی از دو تیم مدعی صعود به جام جهانی را متوقف کند، طبیعتا انگیزه زیادی برای بردن ایران، در بازیای را دارد که میزبانیاش بر عهده خودش است. از این گذشته، عراقیها هنوز خاطره تلخ شکست یک بر صفر اخیر مقابل ایران را گوشه ذهن دارند و بیصبرانه در پی فرصتی برای انتقامجویی هستند.
این موارد فقط یک روی سکه است؛ چون شرایط تیم ملی ایران در دیدار برابر سوریه تا حدودی خاص بود؛ این تیم بدون سرمربی به مصاف سوریه رفت و چند تغییر بحثبرانگیز هم در ترکیب اولیه داشت که روی روند کار تأثیرگذار بود. مهمتر از همه آنها نبودن سردار آزمون، گرانقیمتترین مهاجم کنونی فوتبال ایران است. سردار دیدار اول برابر سوریه را به دلیل محرومیت از دست داده بود و نمیتوانست در زمین ایفای نقش کند. طبیعی است که با ورود سردار آزمون و البته اصلاح ترکیب اولیه، تیم ملی ایران با ترکیبی متفاوت در مقایسه با دیدار سوریه به مصاف عراق برود.
مثلث زهردار
فارغ از تغییرات احتمالی که ممکن است در سایر خطوط تیم ملی در دیدار فرداشب رقم بخورد، حضور همزمان سه مهاجم زهردار تیم ملی برابر عراق، میتواند کابوسی جدی برای رقیب باشد. سردار آزمون، مهدی طارمی و علیرضا جهانبخش، هر سه این روزها در اوج آمادگی هستند و برای موفقیت در تیم ملی لحظهشماری میکنند. سرشناسترین ضلع این مثلث در تیم ملی سردار آزمون است. او با وجود شایعههای زیادی مبنی بر جدایی از زنیت، نهایتا در این باشگاه ماندنی شده و همچنان روی نوار موفقیت گام برمیدارد.
سردار که این روزها قیمتش در ترانسفرمارکت ۲۵ میلیون یورو برآورد میشود، در شرایطی روبهروی عراق قرار میگیرد که از شش بازی در لیگ روسیه، پنج گل زده و یک پاس گل دارد و همین حالا در رده دومین گلزن برتر لیگ ایستاده است. او البته ۶۰ دقیقه هم برای زنیت در جام حذفی به میدان رفته که توانسته در همان زمان یک گل هم در این تورنمنت بزند. پس، سردار از هفت بازی با شش گل و یک پاس گل در روسیه، مهیای بازی برابر عراق میشود. البته او همچنان برای بازی با عراق انگیزههای خاصی دارد.
سردار تک گل ایران در بازی مرگ و زندگی قبلی با عراق را زده و تا به اینجا شمار گلهای زدهاش برابر این کشور را به عدد سه رسانده است. مهاجم ۲۶ساله تیم ملی ایران اگر بتواند یک بار دیگر دروازه عراق را باز کند، آن وقت به رکورد چهار گل زده علی دایی میرسد. فعلا علی دایی با چهار گل زده، بهترین آمار گلزنی یک ایرانی برابر عراق را دارد که این رکورد میتواند به دست سردار آزمون شکسته شود.
طارمی - سردار؛ یکی بود، یکی نبود!
به غیر از سردار آزمون، تیم ملی چند سالی میشود یک مهاجم متفاوت را در ترکیب دارد: مهدی طارمی. ستاره این روزهای فوتبال ایران در پورتو، تبدیل به پادشاه بیچونوچرای خط حمله این باشگاه شده است. مهدی که فصل پیش تا آستانه عنوان آقای گلی لیگ پرتغال هم پیش رفت، در این فصل تازه از یکی، دو بازی آخر بود که موتور گلزنیاش را روشن کرد. این مهاجم بوشهری که این روزها برچسب ۱۶ میلیون یورویی دارد فعلا فقط چهار بازی برای پورتو انجام داده که در این مدت توانسته یک گل بزند و یک پاس گل هم دهد. تفاوت عمده عملکرد مهدی طارمی در این فصل با فصل پیش این است که این روزها مهاجم اصلی پورتو است.
فصل گذشته، او هفت هفته نخست را روی نیمکت نشست؛ ولی او حالا در هر چهار بازی فصل جدید پورتو در ترکیب اصلی به میدان رفته است. طارمی در دیدار برابر عراق میتواند دلیل مضاعفی برای خوشحالی داشته باشد؛ چون زوج خطرناکش در خط حمله تیم ملی به ترکیب اصلی برگشته است. درباره این دو مهاجم موضوع جالبی رخ داده که تبدیل به سوژهای برای «فوتبال ۳۶۰» شده است. زوج طارمی - آزمون در حالی دوباره برابر عراق در ترکیب اصلی قرار میگیرند که تا به حال فقط در دو دیداری که این دو حضور داشتهاند، ایران موفق به گلزنی نشده است!
طارمی و آزمون، اولین بار، شهریور سال ۹۴ مقابل گوام کنار هم فیکس شدند و هرکدام توانستند دو گل بزنند. از آن مسابقه تا امروز، هر وقت این دو نفر کنار هم در ترکیب اصلی ایران بازی کردهاند، ایران توانسته دفاع حریف را به دردسر بیندازد و فقط در دو مسابقه، بدون گل زمین بازی را ترک کند. اسپانیا در جام جهانی ۲۰۱۸، اولین تیمی بود که در حضور فیکس طارمی و آزمون کنار هم، گل نخورد و بازی را هم با پیروزی تمام کرد. تیم ملی بحرین در دوران مارک ویلموتس، توانست این کار را تکرار کند. مسابقهای که در منامه، با برد یک بر صفر بحرین تمام شد. به غیر از این دو مسابقه، حضور همزمان این دو نفر در ترکیب اصلی، به معنی گلزنی تیم ملی بوده است. زوجی که بعد از یک بازی محرومیت آزمون، دوباره مقابل عراق شکل میگیرد و میتواند ضربه بزرگی به تیم دیک ادووکات وارد کند.
خاطرات تلخ تیم ملی در این سالها هم، معمولا در زمان غیبت یکی از دو مهاجم اصلی رقم خوردهاند. ایران در جام ملتهای ۲۰۱۹، باخت تلخی برابر ژاپن در نیمهنهایی داشت و نتوانست طلسم حضور در فینال را بشکند. در آن مسابقه، مهدی طارمی محروم بود و نبود او، کاملا به چشم آمد. تیم ملی که بیشترین گل زده در جام ملتها را داشت، یک بازی دیگر مقابل عراق هم موفق به گلزنی نشد.
مسابقهای که کیروش، به طارمی استراحت داد و او را در ترکیب اصلی نگذاشت. تیم ملی بدون حضور این دو نفر، یک بازی دوستانه را هم به تونس یک بر صفر باخت. در بازی برگشت انتخابی جام جهانی ۲۰۱۸ مقابل کره جنوبی، قطعیشدن صعود ایران باعث شد چند بازیکن تیم ملی استراحت کنند که آزمون و طارمی هم جزء آنها بودند. مسابقهای که با نتیجه بدون گل به پایان رسید. در دو بازی با سوریه و چین هم که تیم ملی صفر-صفر مساوی کرد، یک بازی آزمون و یک بازی، طارمی غایب بودند. حالا هر دوی آنها، آماده بازی بزرگ با عراق شدهاند. مسابقهای که پیروزی در آن، تیم ملی را در هموارترین مسیر ممکن برای رسیدن به جام جهانی قطر قرار میدهد.
بازگشت دوباره علی جهان
خبر خوب برای فوتبال ایران علاوه بر آمادگی سردار آزمون و مهدی طارمی، تولد دوباره علیرضا جهانبخش، وینگر جوان ایران است. علیرضا که روزگاری با رقم نزدیک به ۲۰ میلیون یورو راهی برایتون شده بود تا رکورد نقل و انتقالات وقت این باشگاه انگلیسی را بشکند، با کجسلیقگی سرمربی این باشگاه تبدیل به یک بازیکن ذخیره شد و فرصت بازی را از دست داد. بازینکردنهای مکرر، علیرضا را از فرم ایدئال دور کرد و او بههمیندلیل حتی چند بازی تیم ملی را هم از دست داد و دعوت نشد؛ اما تصمیم مهم او برای جدایی از برایتون و پیوستنش به فاینورد این روزها مؤثر شده و حالا علی جهان ستاره این باشگاه هلندی در رقابتهای انتخابی لیگ کنفرانس اروپا یا همان جام یوفا است.
علیرضا به همراه فاینورد در این تورنمنت پنج بار به میدان رفته که توانسته سه بار گلزنی کند. این بازیکن که این روزها ارزشش نزدیک به پنج میلیون یورو برآورده شده، در لیگ هلند هم تا به حال دو بار بازی کرده که در این مدت یک پاس گل به همتیمیهایش داده است. آمار هفت بازی، سه گل و یک پاس گل برای تولد دوباره علیرضا جهانبخش کافی است؛ فارغ از این مورد جنگندگیاش در تیم ملی و تأثیرگذاریاش بر ترکیب هم این روزها بیشتر شده است. او که این اواخر در غیاب کاپیتانهای قدیمی تیم ملی، فرصت بستن بازوبند کاپیتانی ایران را هم به دست آورده، ناجی تیم ملی مقابل سوریه شد و توانست تکگل سهامتیازی ایران در بازی نخست را وارد دروازه رقیب کند.
ارسال نظر