خودِ هنرمندان، تلویزیون نگاه میکنند؟
تلویزیون نیاز به بازنگری جدی دارد. این را در یک نظرسنجی ساده، درگپی دوستانه با هنرمندان یا حتی مخاطبان عام این رسانه میتوان درک کرد. به راستی مشکل تلویزیون چیست که مخاطبانش رفتهرفته در حال ریزش هستند؟ این رسانه با فقر سوژه روبهروست؟
هنرمندان چقدر تلویزیون تماشا میکنند
خاطرات کودکیام با یک تلویزیون رنگی ۱۴ اینچ شکل گرفت با کارتونها و سریالهایی که من و هم نسلانم هنوز هم به خاطر داریم. بزرگتر شدیم تلویزیونها هم بزرگتر شدند و حالا در اکثر خانهها تلویزیونهایی مجهز به آخرین تکنولوژی روز وجود دارد، اما سؤال اینجاست که آیا این ابزار مهم دنیای امروز باز هم برایمان خاطرهسازی میکند؟ چقدر برنامه هایش را دنبال میکنیم؟ چقدر برنامه هایش جذاب است؟ اصلاً هنرمندان خودشان تلویزیون تماشا میکنند؟ این سؤال پایانی را از تعدادی هنرمند پرسیدیم و با نظرات مختلفی روبهرو شدیم. نظراتی که خواندنش را به شما هم پیشنهاد میکنیم.
فاطمه گودرزی: اخبار و مسابقات فوتبال را حتماً دنبال میکنم. بیشتر کارهای خودم و آثار همکارانی که بخواهند کارشان را ببینم، تماشا میکنم. نود را هم حتماً میبینم.
داریوش ارجمند: ما مثل رستوراندارهایی هستیم که غذای خودمان را نمیخوریم چون وقت نداریم. من بیشتر اخبار را دنبال میکنم و رادیو را هم دنبال میکنم. تلویزیون برای کسانی است که فرصت کافی دارند اصلاً ما برای همین نوع افراد کار میکنیم.
طاهر شیخ الحکمایی: تلویزیون بسیار کم میبینم. روزها که بیرون از منزل هستم و شبها هم حدود یک ساعت برنامههای مستند تماشا میکنم. به نظرم تلویزیون باید برنامههای موازی را حذف کند مثلاً در یک زمان خاص میبینیم فلان مسابقه فوتبال از چند شبکه پخش میشود و این شیوه درست نیست.
فرزاد مؤتمن: من سی سال است که تلویزیون نگاه نکردم نه اینکه ماهواره ببینم، در واقع در خانهام تلویزیون ندارم.
یکتا ناصر: واقعاً بسیاری روزها تلویزیون نمیبینم. بسیاری افراد به اخبار علاقهمند هستند اما من به اخبار هم علاقه ندارم. قبلاً بیشتر سریال میدیدم الان هم اکثر سریالها را به خاطر کارم مجبورم ببینم اما برایم جذابیتی ندارند. باقی برنامهها هم خوب نیستند. انسان که همیشه به کسب علم نیاز ندارد، سرگرمی و جذابیت هم لازم است. همه این گزینهها باید در کنار هم قرار بگیرد و تلویزیون ما هم باید این موضوع را در نظر بگیرد.
کمند امیر سلیمانی: قبلاً تقریباً همه سریالها را میدیدم اما حالا کم میبینم شاید مثلاً ممکن است زمان صرف ناهار برنامهای ببینم. به تلویزیون به عنوان بیننده عام نگاه میکنم اما متأسفانه هیچ برنامه سرگرمکنندهای ندارد. یک وقتهایی به خاطر دوستانم سریالها را میبینم اما حالا عوامل گروهها را هم چندان نمیشناسم.
مجید انتظامی: چندان وقتم را صرف تماشای تلویزیون نمیکنم چون بیشتر مشغول کار هستم.
شاهد احمدلو: نمیتوانم بگویم روزی چند دقیقه تلویزیون تماشا میکنم، اما به خاطر شرایط کاری و علاقهای که به این رسانه دارم تماشا میکنم چون به تجربیات خودم اضافه میشود. دیدن کار دیگر همکارانم در هر سطحی که باشد برای آینده کاری من مؤثر است. این حرف را قبول ندارم که برخی میگویند تلویزیون ایران را نمیبینیم. به نظرم هر اتفاقی که بیفتد تلویزیون همچون آینهای در برابر ما وجود دارد. البته قبول دارم که این رسانه دچار رکود و افت مخاطب شده و این بشدت قابل احساس است.
من و هم نسلانم در زمانی آثاری را برای تلویزیون ساختیم که هدفمان جلوگیری از تهاجم فرهنگی بود اما حالا ماهواره فراگیر شده است. شعار دادن هیچ فایدهای ندارد و باید عمل شود و برای این رسانه درست هزینه شود. به عنوان یک کارگردان معتقدم وقتی میشنوم تلویزیون پول و بودجه ندارد، یعنی شکست خورده است. در مجموع برنامههای تلویزیون خودمان را دنبال میکنم. مثلاً برنامههای ورزشی، یا چند قسمت از هر سریال را میبینم.
مهدی امینی خواه: قاعدتاً تلویزیون وقتی برنامههای جذابی داشته باشد فرقی نمیکند هنرپیشه باشید یا مخاطب عام، همه مخاطبان آن برنامه خوب را تماشا میکنند. یکی از کانالهای مورد علاقه من در تلویزیون ایران شبکه مستند است. متأسفانه تلویزیون برنامه تکراری هم زیاد پخش میکند که اصلاً کار خوبی نیست. من طرفدار برنامه خوب هستم و شبکه و نام شبکه برایم مهم نیست مهم این است که برنامه خوبی ببینم و پیام آن را بگیرم.
پویا امینی: برخی مواقع ممکن است برنامه خاص و مورد علاقهام باشد مثلاً فوتبال که حتماً میبینم. بهطور میانگین در طول هفته ۱۰ ساعت تلویزیون تماشا میکنم.
بهاره رهنما: خیلی خیلی کم میبینم مگر اینکه خودم یا دوست خاصی برنامه داشته باشد چون واقعاً برنامههای تلویزیون برایم جذاب نیست.
روناک یونسی: چندان تلویزیون نمیبینم چون به نظرم سطح کیفی آثار پایین آمده است. به عنوان یک مخاطب عام برنامههای علمی و خبری را دوست دارم اما متأسفانه تلویزیون در این زمینه آثار خوبی ندارد یا در زمان مناسبی پخش نمیشود. به نظرم باید یک مدیریت مناسب در زمینه کیفیت کارها و زمان بندی پخش انجام بگیرد.
فرشته صدرعرفایی: شاید روزی نیم ساعت خبر دنبال کنم.
آناهیتا نعمتی: واقعیت این است که در خانه ما چندان تلویزیون روشن نیست. تلویزیون ایران را هم هرازچند گاهی دنبال میکنم حتی ممکن است برخی از سریالها را از دست بدهم.
بهنوش طباطبایی: نمیتوانم بطور میانگین بگویم روزی چند دقیقه تلویزیون میبینم چون وقتی سر کار هستم ممکن است چند ماه تلویزیون نبینم اما اگر وقت داشته باشم برنامههای جذاب و خوب را دنبال میکنم.
لاله صبوری: من بچه کوچک دارم و به همین دلیل اولویت تماشای تلویزیون با اوست و بیشتر هم کارتون میبیند. شاید در مجموع خودمان روزی یک ساعت ببینیم.
مازیار عصری: بستگی دارد به اینکه آن روز برنامه مورد علاقهام پخش بشود یا خیر. مثلاً برنامه نود را دنبال میکنم یا سریال بچههای نسبتاً بد را دوست داشتم. به هر حال کار خوب و موفق را همه مردم تماشا میکنند.
الهام چرخنده: به نظرم کسانی مثل ما که در این حرفه هستند باید تلویزیون ببینند مثل یک پزشک که باید از علم پزشکی روز باخبر باشد. با اینکه وقت کم دارم اما بیشتر زمان اوقات فراغتم را برای تلویزیون میگذارم چون معتقدم باید کارها را ببینم و از حال اعضای خانواده سینما و تلویزیون باخبر باشم. باید کارها را ببینیم و همانطور که اعضای یک خانواده دور هم جمع میشوند و درباره خودشان حرف میزنند ما هم نظر بدهیم تا از این طریق کارها به استاندارد نزدیک شود. برای من تماشای تلویزیون، خواندن فیلمنامه، خواندن و فیلم دیدن بخشی از کارم است. من وقتی فیلم و سریال میبینم با چیپس و پفک همراه نیست چون به چشم سرگرمی نگاه نمیکنم. کارها را میبینم تا خوبها را تشویق کنم و بدها را تکرار نکنم.
رویا تیموریان: زمان مشخصی ندارد چون ممکن است مدتها تلویزیون نبینم و برخی مواقع هم برنامهها را دنبال کنم. قطعاً تماشاچی کارهای خوب را از دست نمیدهد. مردم همیشه از آثار خوب و با کیفیت استقبال میکنند.
میترا حجار: وقت زیادی برای تماشای تلویزیون ندارم از طرفی تلویزیون ایران برنامههای جذابی ندارد و متأسفانه علی رغم هزینه و بودجهای که برای کارها میشود، سطح کیفی آثار نازل و پایین است. با وجود زحمت فراوانی که برای تولید کارها کشیده میشود اما بسیاری از عوامل از جمله خود من هنوز از برخی پروژهها طلبکاریم و دستمزدمان را ندادهاند.
حسن اکلیلی: ساختار زندگی اجتماعی امروز ایجاب میکند که برنامههای تلویزیونی منطبق با ذائقه مردم باشند. متأسفانه هر گونه تولید تجربهای است که دستاندرکاران آزمایش و نتایجش را بگیرند و به سراغ تجربه جدید بروند. تلویزیون همیشه باید پیشگام باشد اما متأسفانه عقب است به همین دلیل مخاطبانش را از دست داده است. در گذشته یک سریال، یک شهر را خلوت میکرد اما علی رغم اینکه تولیدات زیاد شده و متنوع است اما آن غنای لازم را ندارند.
تلویزیون ما با ذائقه مردم منطبق نیست و حتماً باید فکری در این زمینه کرد و برنامههای جذابتری تولید شود تا به این نیاز مخاطب پاسخ داده شود. مثلاً اگر روزی بخواهیم دور هم جمع شویم از یکدیگر میپرسیم برای غذا چه کنیم. خوب از مردم هم باید پرسید چه میخواهید و نیازتان چیست؟
آرام جعفری: در گذشته بیشتر مشتاق تلویزیون بودم چون برنامهها کیفیت بیشتری داشت اما متأسفانه کیفیت سریالها پایین آمده چون کارها سریع ساخته میشود و مشکل بودجه هم وجود دارد و اینها روی کیفیت آثار تأثیر گذاشته است اما هر از گاهی سریالها را میبینم یا برنامههایی همچون هفت سین سریال. کیفیت کارها پایین آمده و آثار بحث برانگیز و جریانسازی ساخته نمیشود که مردم دربارهاش حرف بزنند. امیدوارم تمهیداتی اندیشیده شود که باز هم آثار خوبی تولید شود.
سعیده هادی: وقت زیادی برای تماشای تلویزیون ندارم. چون مدام مشغول مطالعه و پژوهش هستم و وقتی برای تلویزیون نیست.
مسعود کرامتی: تلویزیون نمیبینم، متأسفانه برنامههای تلویزیون ما جذاب نیست. نگاهی وجود دارد که برنامهها یا باید طنز باشند یا به مردم درس بدهند، شاید حوزه طنز جواب بدهد اما واقعاً به مردم درس دادن خستهکننده است و طبیعی است که در چنین شرایطی من هم تلویزیون نبینم.
کاظم هژیرآزاد: سریالها را چون مربوط به حرفه خودم هستند، میبینم. سعی میکنم اخبار را هم دنبال کنم اما به دلیل کارم بیشتر سریال میبینم چون میخواهم کار همکارانم را هم دنبال کنم. بطور متوسط روزی نیم ساعت تلویزیون تماشا میکنم.
پریناز ایزدیار: بیشتر تلویزیون ایران را دنبال میکنم. اگر سریالی واقعاً خوب باشد حتماً برایش وقت میگذارم. زیاد اهل اخبار نیستم اما سریالهای خوب را میبینم. در مجموع اگر یک روز کامل در منزل باشم حدود 4 ساعت تلویزیون تماشا میکنم.
مهدی یراحی: جدا از اینکه برنامهای را دوست داشته باشم یا نه به دلیل همکاری با تلویزیون برنامهها را هم دنبال میکنم. اگر هم سریال یا برنامهای را دوست داشته باشم دنبال میکنم مثلاً برنامههای اجتماعی که جسارت داشته باشند را میپسندم.
ایوب آقاخانی: شاید ماهی نیم ساعت تلویزیون ببینم. به دلیل وقت کم ترجیح میدهم فیلمها و سریالهای جهانی را در قالب دیویدی دنبال کنم. این نیم ساعت هم پیگیری خبر مهم یا درخواست همکاری مبنی بر دیدن کارش است. اخبار را هم از طریق اینترنت دریافت میکنم.
برزو ارجمند: وقت زیادی برای تماشای تلویزیون ندارم و بیشتر برنامههای ورزشی خصوصاً فوتبال را دنبال میکنم.
مجید مظفری: بستگی دارد به اینکه اخبار مهمی باشد یا خیر. اگر خبر مهمی باشد حتماً پیگیری میکنم. در مجموع روزی یک ساعت تلویزیون میبینم حالا یا سریال یا اخبار.
داریوش فرهنگ: به نظرم کسانی که در این حرفه هستند خودشان تلویزیون نمیبینند.
مسعود اطیابی: من در مجموع 3 تا 4 ساعت تلویزیون میبینم که بخش بیشتری از این زمان را به تلویزیون خودمان اختصاص میدهم. بیشتر بخشهای خبری و برنامههای مستند و بخشی از سریالها را دنبال میکنم.
امرالله احمدجو: من به شکل منظم تلویزیون نمیبینم، مگر اینکه خبر مهمی باشد مثلاً مذاکرات ژنو که بسیار مهم بود و آن را پیگیری کردم. نود را هم حتماً میبینم و بخشی از سریالها را تماشا میکنم برخی مواقع هم کل برنامههای یک شبکه را از ابتدا تا انتها میبینم تا در جریان نوع برنامهسازی و شیوه پخش باشم.
سامان احتشامی: بسیار کم تلویزیون خودمان را میبینم مگر در شرایط خاص مثلاً سخنان رئیس جمهوری را دیدم و شنیدم چون به نظرم برای آینده کشورمان مهم بود یا اینکه برنامههای رفقایم باشد مثلاً سریال بچههای نسبتاً بد را میدیدم چون دوست خوبم اشکان خطیبی در آن بازی میکرد.
اردوان کامکار: در مجموع روزی 2 تا 3 ساعت تلویزیون خودمان را میبینم بیشتر اخبار را دنبال میکنم و فیلم و سریال هم میبینم.
کاظم راست گفتار: سالی 12 دقیقه میبینم. (با خنده)برای سریالسازی در تلویزیون چهار مرحله داریم. فیلمساز باید اثرش را منطبق بر خواست و نظر تهیهکننده بسازد. تهیهکننده بر اساس نظر مدیرگروه، مدیر گروه بر اساس نظر مدیر شبکه و مدیر شبکه هم طبق نظر مدیر صداوسیما.
اگر این چهار مرحله درست انجام شوند فرد میتواند سریال بسازد به همین دلیل فقط چند کارگردان میتوانند کار کنند که اتفاقاً درسشان را هم خوب بلد هستند و اصلاً مهم نیست مردم کارشان را ببینند و خوششان بیاید. به نظرم این آثار نمایشی که از تلویزیون میبیینیم با دغدغه مردم همراه نیست.
نیما رئیسی: تلویزیون خودمان را هر از چند گاهی دنبال میکنم مثلاً آثار نمایشی یا اخبار 20:30 و اخبار ورزشی.
خسرو معتضد: به طور کلی برنامههای تلویزیون خودمان را دنبال میکنم اما بستگی به موضوع دارد که چقدر برایم مهم است مثلاً سخنرانی آقای روحانی را به دلیل اهمیت دنبال کردم یا سخنرانیهای مقام معظم رهبری را حتماٌ پیگیری میکنم چون نکات بسیار مهمی را مطرح میکنند. بیننده دائم تلویزیون نیستم و به همین دلیل نمیتوانم بگویم چه مقدار زمانی وقت میگذارم. خبر در رسانهای همچون تلویزیون بسیار مهم است و چنین رسانهای باید ما را در جریان اخبار چند دقیقه قبل جهان قرار دهد و به همین دلیل معتقدم شبکه خبر نباید دنبال تفسیر خبر باشد. دست اندرکاران تلویزیون ما زحمت میکشند اما برنامهها باید تنوع و جذابیت بیشتری داشته باشد. به نظرم باید با هنر به جنگ ماهواره رفت وقتی برنامههای ما جذاب باشد حتماً مردم هم آثار خودمان را دنبال میکنند. همچنین یکی از ضعفهای تلویزیون ما عدم استفاده درست و بجا از موسیقی است چون مخاطب موسیقی دوست دارد.
جابر قاسمعلی: معمولاً زیاد برای تماشای تلویزیون وقت نمیگذارم. شبها هم پس از پایان نوشتن معمولاً و بطور مرتب و برنامهریزی شده یا کتاب میخوانم یا فیلم میبینم. همانطور که اشاره کردم وقت چندانی برای تماشای تلویزیون نمیگذارم مگر موارد خاص مثلاً سریالهایی همچون هزاران چشم، امام علی(ع) و خواب و بیدار را دیدم اما متأسفانه این اواخر کار شاخصی ندیدم.گاهی اخبار و گاهی هم برنامه هفت را دنبال میکنم.
آهو خردمند: معمولاً زیاد تلویزیون نگاه نمیکنم مگر اینکه برنامهای خاص باشد یا همکارانم پیشنهاد بدهند که فلان برنامه را ببینم. اخبار را از طریق شبکههای خارجی دنبال میکنم و باید بگویم به دلیل کارم زیاد فیلم میبینم.
سحر دولتشاهی: وقت زیادی ندارم و به همین دلیل تلویزیون بین حرفهای نیستم چه ایران و چه ماهواره.
ویشکا آسایش: کلاً وقت دیدن تلویزیون را ندارم و اخبار را هم از طریق اینترنت دنبال میکنم.
مهشید افشارزاده: فقط سریالهای الف را که آثار خوبی هستند دنبال میکنم. در گذشته بیشتر تلویزیون خودمان را میدیدم اما در حال حاضر برنامهها برایم جذابیت چندانی ندارند و وقتی با مردم و اطرافیانم صحبت میکنم هم چنین نظری دارند. اگرچه تلویزیون بین حرفهای نیستم اما وقتی سریالی را میبینم که بازیگران خوبی دارد و تیم خوبی آن را ساختهاند برایم جدی میشود و آن را دنبال میکنم. یکی از عوامل اصلی دیده شدن سریال بازیگر است. وقتی هر کسی به قول معروف از خانوادهاش قهر میکند بازیگر میشود اتفاق خوبی در این حوزه نمیافتد. بازیگر حرفهای دستمزد خوب هم میگیرد اما آن فرد تازه کار حاضر است پولی بدهد تا نقش بگیرد. برای مردم هم مهم است که کار خوب ببینند.
عبدالرضا اکبری: روزهایی که سرکار نباشم بیشتر وقتم را تلویزیون پر میکند بخصوص سریال که کار و رشته و تخصصم است. برنامههای ورزشی و خبر را هم دنبال میکنم. در مجموع روزی که سرکار نباشم حدود ۵ ساعت از وقتم را تلویزیون میگیرد.
کامبوزیا پرتوی: تلویزیون ایران را نمیبینم چون برنامههای خوبی برای تماشا ندارد.
حسن جوهرچی: تقریباً برنامههای تلویزیون را دنبال میکنم در اوقات فراغت برنامههای ورزشی، شبکه خبر و ۲۰:۳۰ را دنبال میکنم. در مجموع بیش از دوساعت روزانه تلویزیون میبینم.
همایون ارشادی: وقت زیادی برای تماشای تلویزیون ندارم و اگر هم بخواهم برنامهای دنبال کنم برنامههای ورزشی است.
محمد صالح علا: اگر مسابقه ورزش مورد علاقهام، بسکتبال باشد حتماٌ میبینم در غیراینصورت فقط روزی بیست دقیقه خبر را دنبال میکنم.
افشین یداللهی: به دلیل مشغله زیاد چندان فرصت تماشای تلویزیون را ندارم البته نه اینکه اصلاً نبینم اما بسیار کم. حتی شاید فرصت نکنم سریالی که خودم هم ترانه تیتراژش را گفته باشم، ببینم.
هادی مرزبان: از شبکههای داخلی و خارجی اخبار را دنبال میکنم. از تلویزیون خودمان علاوه بر اخبار برنامههای ورزشی را هم میبینم اما بطور میانگین روزی ۱۰ دقیقه تلویزیون خودمان را میبینم.
الهام پاوه نژاد: شاید بین ۳۰ دقیقه تا یک ساعت آن هم شبها از ساعت ۹ به بعد که شبکه یک سریال دارد و شبکه دو خبر و شبکه تهران هم سریال، کارها را مرور میکنم البته بیشتر اخبار را دنبال میکنم.
نظر کاربران
وقتی هنرمندان تلویزیون و سینما تلویزیون رو نگاه نمیکنن حالا میگیم هنرمندان سینما م نه بعد از مردم چه انتظاری دارن برنامه هاو سریال های صداوسیما رو نگاه کنن؟؟؟؟
پاسخ ها
چون برنامه هاش چرته
. . . وای به روزی که بگندد نمک !!!