همه علیه علی ضیاء؛ تلویزیون و اتهام ترویج همسرآزاری
زن و مردی با دو دختر خردسال خود مهمان یکی از برنامههای تلویزیون ملی بوده اند. مرد خانواده در این برنامه از ۲۷ بار تقاضای طلاق همسرش گفته که البته ۲۸ امین بار به جدایی کشیده شده، اما دوباره به یکدیگر رجوع کرده اند. هر ۲۷ بار دلیل این نزاع ها، کتک زدن زن توسط همسرش بوده است.
برترین ها - زینب نثار: زن و مردی با دو دختر خردسال خود مهمان یکی از برنامههای تلویزیون ملی بوده اند. مرد خانواده در این برنامه از ۲۷ بار تقاضای طلاق همسرش گفته که البته ۲۸ امین بار به جدایی کشیده شده، اما دوباره به یکدیگر رجوع کرده اند. هر ۲۷ بار دلیل این نزاع ها، کتک زدن زن توسط همسرش بوده است.
این ماجرا که چند روز پیش در برنامه فرمول یکِ علی ضیاء اتفاق افتاد، باعث انتقاد بسیاری از فعالان حقوق زنان و کاربران عادی در فضای مجازی شده است. آن ها اعتقاد دارند پخش این برنامه ترویج خشونت خانگی علیه زنان و عادی سازی آن است.
اما در برنامه علی ضیاء دقیقا چه اتفاقی افتاده است؟ واکنش های مختلف به این برنامه چه بوده و استدلال منتقدان این برنامه چیست؟ در این گزارش تلاش می کنیم به این سوالات پاسخ دهیم.
جزییات برنامه فرمول یک در اولین روز اسفند
در اولین روز اسفندماه، مرد و زنی با دو دختر خردسال مهمان برنامه فرمول یک با اجرای علی ضیاء بودند. اول برنامه مجری از مرد خانواده می پرسد شما و همسرتان 27 بار تقاضای طلاق کرده اید؟ مرد می گوید بله. علی ضیاء دوباره می پرسد بیشتر مواقع هم به خاطر کتک زدن همسرتون بوده؟ مرد تایید می کند و اضافه می کند که 28 امین بار، دیگر آن ها طلاق گرفته اند.
در ادامه برنامه متوجه می شویم این زن و مرد حدود 20 سال است که با هم ازدواج کرده اند و در بیشتر این سال ها زن از همسرش کتک خورده است. مرد از ابتدای ازدواج، همسرش را مورد اذیت و آزار فیزیکی قرار داده و در همان روز عقد، سیلی به صورت او زده است. زن بعد از آزارهای فیزیکی مرد، بارها به پزشکی قانونی مراجعه کرده و درخواست طلاق داده است. اما چند روز بعد دوباره پشیمان شده و به زندگی ادامه داده است. خانواده زن هم بسیاری از مواقع حتی متوجه قضیه تقاضای طلاق نشده اند.
زن در بیشتر طول برنامه ساکت است و مرد با مجری گفت و گو می کند. اما زن در بخشی از برنامه با صدایی بسیار آرام می گوید در 28امین تقاضای طلاق دیگر همه چیز فراتر از حد تحملش بوده و با بخشش مهریه در ازای گرفتن فرزندانش از شوهرش جدا شده است.
مرد بعد از طلاق که گویا سراغ مشاور هم رفته، سعی می کند خود را اصلاح کند. او به همسرش قول می دهد که دیگر کارهای اشتباه گذشته را تکرار نکند و دو سه سالی است که زندگی آرامی دارند.
البته در همان ابتدای برنامه، علی ضیاء از مرد می پرسد که آیا قبول دارد کار اشتباهی کرده که همسرش را کتک زده و مرد می گوید، بله. اما این تاسف یا شرمندگی در لحن صحبت کردن مرد دیده نمی شود. او و مجری در بیشتر طول برنامه هنگام صحبت از این ماجراها پوزخندی بر لب دارند.
چرا منتقدان برنامه فرمول یک را متهم به ترویج همسرآزاری می کنند؟
معصومه ابتکار، معاون امور زنان و خانواده رییس جمهور، جزو اولین افرادی بود که به این قسمت برنامه فرمول یک واکنش نشان داد. او در کانال تلگرامی اش با انتقاد از پخش این برنامه، تلویحا اعلام کرد که این نوع الگوسازی از خانواده و ازدواج از سوی رسانه ملی بیشتر موجب تزلزل بنیان خانواده و ازدواج گریزی جوان ها می شود. از سوی دیگر معاونت سلامت روان وزارت بهداشت هم پخش برنامه ای با چنین محتوایی از تلویزیون را محکوم کرد.
علاوه بر مسئولان دولتی بسیاری از فعالان حقوق زنان، جامعه شناسان و کاربران عادی در شبکه های اجتماعی از این برنامه انتقاد کردند. استدلال های منتقدان را می توان در سه دسته کلی خلاصه کرد.
اولین استدلال مخالفان این است که در فرمول یک با نشان دادن زنی که سال ها مورد آزار و اذیت جسمی قرار گرفته ولی این شرایط را تحمل کرده، خشونت علیه زنان عادی جلوه داده می شود. مرد حاضر در برنامه با ادبیاتی سخفیف و بدون شرم درباره آزار همسرش حرف می زند و این یعنی از بین بردن قبح یک رفتار ناهنجار و زشت. حتی مرد و مجری برنامه بارها در حضور زن آزاردیده از واژه کتک زدن و چک زدن استفاده می کنند.
دومین استدلال منتقدان این است که در این برنامه تحمل و پذیرش خشونت فیزیکی توسط زنان، راهی برای بقای خانواده نشان داده می شود. در واقع از زن آزاردیده برای تحمل و کوتاه آمدنش تقدیر می شود. در صورتی که به نظر روانشناس ها و کارشناسان راه درست در این مواقع این است که آزاردیده به ظلم و خشونتی که به او می شود، اعتراض کند. البته برای بقای خانواده و داشتن خانواده ای سالم هم زوجین باید به روان درمانگر و مشاور خانواده برای حل مشکل مراجعه کنند.
از نظر این منتقدان، خشونت علیه زنان نوعی ناهنجاری است که در کشور ما بعد از اعتیاد و کودک آزاری در رده سومین آسیب اجتماعی فراگیر قرار دارد. پس عملی که ناهنجار و آسیب اجتماعی است نباید عادی جلوه داده شده و تحمل آن تحسین شود. حتی بسیاری از زنان درگیر این خشونت ها در طولانی مدت دچار آسیب های روانی و فیزیکی می شوند.
اما سومین استدلال مخالفان این برنامه مربوط به حضور دو دختر خردسال این زن و مرد در برنامه است. این دو دختر شاهد این هستند که پدرشان درباره آزار و اذیت جسمی مادر آن ها بدون هیچ پرده پوشی حرف می زند. به این ترتیب آن ها نه تنها در خانواده شاهد لحظات تلخ و دردناکی از خشونت در رابطه والدین خود بوده اند حالا در برنامه تلویزیون، باید دوباره این لحظات تلخ مرور را کنند.
حتی عده ای انتقاد داشتند پخش تصویر این دو کودک در برنامه تلویزیون می تواند برای آن ها در فضاهایی اجتماعی مانند مهدکودک و مدرسه دردسرساز باشد. آن ها ممکن است مورد آزار زبانی و متلک پرانی برخی درباره رابطه والدین خود قرار بگیرند و این یعنی نادیده گرفتن حقوق کودک در رسانه.
خلا قوانین جامع و در خور در ابعاد مختلف این ماجرا
علی ضیاء در واکنش به همه این انتقادها گفته او در برنامه ها به هیچ وجه ترویج خشونت علیه زنان نکرده و منتقدان فقط با دیدن چند دقیقه از برنامه او قضاوت نادرست کرده اند. البته برنامه فرمول یک علی ضیاء امسال بارها به دلیل مهمانان و حواشی آن ها دچار دردسر شد. مهم ترین آن هم دعوت از پدری و پسر خردسالش بود که پدر در برنامه با انتقاد از محک گفت که به او برای تهیه داروهای پسر مبتلا به سرطانش کمکی نمی شود. اما بعد معلوم شد فرآیند درمان پسربچه یک سال قبل با کمک خیریه ها از جمله محک با موفقیت پایان یافته است. در این روزها باز هم فرمول یک متهم شده بدون دقت در انتخاب مهمان ها و رعایت اخلاق رسانه ای فقط به جذب مخاطب فکر کرده است.
به نظر می رسد در ابعاد مختلف این ماجرا خلا قوانین و آموزش ها پیرامون آسیب های اجتماعی وجود دارد.
اول این که ما رسانه ای داریم که دارای قوانین و اصول مدون درباره حقوق کودکان، زنان و آسیب های اجتماعی نیست. یک برنامه پرمخاطب تلویزیونی بدون توجه به تبعات مسئله خشونت خانگی و ابعاد آن و حتی بدون دعوت از یک کارشناس مسائل خانواده، چنین محتوایی را نمایش می دهد که همه به آن اعتراض دارند و این یعنی خلا قوانین و اخلاق حرفه ای در رسانه.
دوم این که قوانین مدنی خانواده ما آن قدر ناکارآمد هستند که در مواجهه با زنی که بارها با خشونت خانگی و آزار همسرش شده، نه اقدام مناسبی انجام داده و نه حمایتی از زن کرده اند. کمترین کاری که دادگاه های خانواده در این راستا می توانند انجام دهند الزام افرادی مانند مرد این برنامه به گذراندن دوره های روان درمانی و مشاوره است.
سوم این که فقدان آموزش و اطلاع رسانی درباره آسیب های اجتماعی و رفتارهای مخرب هم یکی دیگر از ابعاد این ماجراست. مجری برنامه و مرد حاضر در برنامه در حضور زن آزاردیده بارها از واژه تحقیرآمیز کتک خوردن استفاده می کنند. گویا آن ها اصلا نمی دانند چیزی که درباره آن صحبت می کنند در بیشتر کشورهای دنیا جرم است. حداقل از مجری رسانه ملی انتظار می رود که در ادبیات خود از واژه های سخفیفی مانند کتک زدن استفاده نکند. مجری این رسانه باید بداند در این مورد با پدیده خشونت خانگی علیه زنان و همسرآزاری روبرو هستیم و در انتخاب واژگانش دقت کند.
نظر کاربران
مردها سروته یه کرباسن،ان شالله اون دنیا تقاص کل کتکاوفحشایی که نثارزنها میکننو،خدامیگیره،خدابزرگه
پاسخ ها
سلام یقینا همه مردها مثل هم نیستند همان طور که زن ها همه مثل هم نیستند . خیلی شرم آور هستش که یک مرد قدرت خود را به رخ خانمی بکشد که خودش سرپناه اون خانم هست . کاش اون عده قلیل می فهمیدند که قدرت مرد به زورگویی و کتک کاری خانمی که ذاتا ضعیف و ظریف آفریده شده نیست .
این قضاوت نابجا واقعا جای تأمل داره! دنیا فقط به آدمای اطراف شما محدود نمیشه.
لطفا همه را با یک چوب نزنید ،مردها سروته یک کرباس نیستند. مشکل جامعه ما این است که نمی دانیم چه حقوقی داریم و چطور می توانیم از آن دفاع کنیم . این نتیجه خلا آموزش در جامعه ماست.
مردی اگر دست بر روی زنش بلند کنه دیگه مرد نیست پس همه رو سر و ته یک کرباس نکنیم.
الان دیگه زنا مردا رو کتک میزنند زمونه عوض شده
لوایح حمایت از زنان و کودکان که در حال خاک خوردن در وزارتخانه ها و سازمانها مذهبی و غیر مرتبط هستن باید اصلاح و به تصویب برسند حواله کردن این مجرمان به خدا و قیامت راه حل خشونت خانگی با آمار شرم آور یک زن از هر سه زن در ایران نیست. این آمار نشانه یک اجتماع بدوی و خشونت زده است نه یک جامعه مدرن.
با پدرت مهربان باش
نه اینکه خانمها فرشته ان!!!
مجبور نبودی همه مردها رو امتحان کنی . یکم فکر عاقلانه لطفا همه با هم قابل مقایسه نیستن
شک نکنید اینجور مردا تقاص میدن, روایت هست که میگه به ازای هر سیلی که مرد به زنش بزنه , هفتاد سیلی آتشین در انتظار اوست, و حتمأ اطلاع دارید که آتش جهنم طوریه که انسان از شدت حلاوتش میخواد به آتش زمینی پناه ببره
تو هم فک کنم برادر و پدر و دوست پسراتو دیدی فک کردی همه اینجوری ان
واقعأ اين موضوع در حد صدا و سيمايي بود كه ادعاي اسلامي بودن داره!!!!!!!! صدا و سيمايي كه تحمل اجراي دختر بچه ها و يا نشون دادن يك ساز موسيقي كه اونم مردها بزنن رو نداره!!!!!!!!!!!!
پاسخ ها
ولي اگه مرده زنش رو جلوي دوربين بكشه هم از نظرشون موردي نداره و قابل پخشه
به نظرم خانمه هم زیاد جدی نمیگه
میگن سنگ گنده واسه نزدنه
وقتی دائما یه حرفی رو میزنی ولی عمل نمیکنی طرف مقابل هم جدی نمیگیره و عادت میکنه روال کارشو ادامه بده
توهین از این بالاتر؟؟؟؟؟؟؟واقعاً متاسفم برای برنامه سازان و مجریان این مملکت....!!!!!!!
پاسخ ها
منم
اینها همه اش حسادت است وگرنه اگر ترویج میشد چرا با اینکه 48 ساعت ازدین ونماز خوندن میگن ترویجی درکارنیست اینها همش حرف مفته.#علی ضیا
پاسخ ها
چرا حرف مفت میزنی دین و نماز برمیگرده به اعتقادات آدم.ولی ترویج خشونت علیه زنان میتونه به تمام مردا سرایت کنه به این علت که یه حس برتری احمقانه نسبت به خانوما دارن
لطفا ببند
در صدا و سیما رو باید گل گرفت با ابن برنامه های درپیتی مزخرف که مرک توش با افتخار میگه 27 بار زنم رو زدم که منجر به درخواست طلاق شده!!!
و اون خانمی که این همه کتک می خوره باز هم زندگی می کنه و احتمالا خانواده ش ازش حمایت نکردند که کتک رو به جون خریده!!!!! خانواده ش رو باید آویزون کرد.
وضع خرابه زنها توقعشان بالا رفته و البته سطح زندگی تغییر کرده و مردان مردنما هم زیاد شده خدا باعث و بانی این همه بی نظمی و آشفتگی رو نابود کنه!
صدا و سیما هم افتاده دست کیا ؟!
پاسخ ها
دست کسی نیوفتاده از اولم دست این آخوندا بود حالام هست در آینده ام خواهد بود
مردم شبکه های رسانه میلی را دیگه نگاه نمیکنند که بیاند نقدش کنند
چطور دو روز پیش به عقلتون نرسید همچین برداشتی کنید. البته مرده واقعا موجود بیخودی هست کسی که شونصد بار تقاضای طلاق داده خانمه چرا به پاش موند
ماها ولع جلوی دوربین رفتن و معروف شدن داریم مثبت و منفیش هم مهم نیست، یه کت میپوشیم و میریم، بعضا در این راه خودزنی می کنیم، بعضا دروغ میگیم
باید چهار تا حرف نثار مرده میکرد. صد رحمت به آزاده نامداری این علی ضیا عین ماست نشسته جلوی مرده و هی حرف زدند. من بودم به خانمه میگفتم واقعا چقدر میخوای حقارت بکشی که این همه کتک رو تحمل کردی بعد هم تازه با بخشیدن مهریه طلاقت داده. چقدر مرده پست و بی وجدان هست من به جاش بودم از خجالت میمردم بعد تازه میاد برای ما شو هم میذاره.
پاسخ ها
دقیقا
این بنده خدا ضیا خودش کلی مشکل شخصیتی داره ...
متاسفم برای خودم و جامعه ای که در آن زندگی می کنم. ادعای اصلاح جهان گوش فلک رو کر کرده اما با زنان وطنم مانند یک داعشی رفتار می شود.
با تاسف باید بگم طی این چهل سال به قهقرا سقوط کردیم.
تلویزیون میلی ما به این مجری و امثالهم احتیاج داره
با تمام ضعفهاشون
...
درکل مصداق اون ضرب المثل معروفه
که به شتر میگن گردنت کجه
میگه کجام راسته!
پاسخ ها
پاهای شتر
اول بایدعلت کتک کاری وفحاشی ریشه یابی بشه بعد قضاوت کرد
پاسخ ها
علتش هر چی باشه ، جوابش کتک نیست .
زااااارت چی برا خودت میگی یارو مریضه زنه نزدیک سی بار رفته درخواست طلاق داده.بعد تو میای میگی باید اول علت ریشه یابی بشه .خب کمتر مصرف کن برادر من.یارو مشکل روانی داره تو میخوای علت کتک و فحاشیو ریشه یابی کنی
فحاشی و کتک کاری به هیچ علتی موجه نیست پروفسور
من کل برنامشو کنجکاو شدم نگاه کردم.واقعا چندش آور و غیر قابل هضم بود
این زن دیگه چه موجودیه که دوباره برگشته با همچین مردی زندگی کنه؟؟؟ والا کمیته امداد خرجتو میداد با هر بدبختی بود سر میکردی. اگه من بودم کارتن خواب هم میشدم پیش این حیوون بر نمیگشتم. تو جامعه ما بیشتر از اینکه مردها وقوانین به زنها ظلم کنن خود زنها هستن که با سکوت وانفعال در برابر وحشیگری مردان به اونا میدون میدن برا تکرار کارهای زشتشون.
صدا و سیمای ایران اصرار عجیبی داره که منفور باشه و منفور بمونه
بنظر من صدا و سیما مثل ی لاشه گندیده و متعفنه که بوی گندش همه جا پیچیده
ای بیشعور عوضی الاغ خدا لعنتت کنه امید وارم روز خوشی نداشته باشی مثل یه سگ هار بمیری
تلویزیون و علی ضیا و بقیه خیلی وقته ار محتوا و فکر تهی شدند!
وقتی علی ضیا همه دان می شود و بر خلاف آنچه شعار می دهیم نه به نظر اسلام درباره خانواده و جایگاه زن پایبندیم و نه حتی قوانین مردسالارانه جامعه غربی را می پذیریم در رسانه میلی این اتفاقات رقم می خورد.
همه چیز فدای جذب مخاطب و سود اسپانسر
در جامعه ای از زنان و کودکان حمایت بدسرپرست یا بی سرپرست حمایت نمی شه چه انتظاری بیش از این دارید؟ آموزش و کمک به این خانواده ها وظیفه حکومت و دولت هر کشوری هستش اما متاسفانه آقایون مسئول انقدر مشغول کشورگشایی هستند وظیفه شون فراموش کردند
اسلام هم گفته زنتون رو میتونید بزنید ، هر چندتا خواستید توی هر سنی صیغه کنید، هر وقت خواستید طلاق بدید، هر وقت خواستید با مهریه از باباش بخریدش، هر چندتا بچه خواستید وظیفشه باردار بشه، دیه شم نصف مرداس. صدا سیما اسلامی عمل کرده مشکلی نیست
پاسخ ها
حرف حق تلخه تلخ
میتونی عضو داعش بشی. تفسیرت از اسلام دقیقا منطبق با اوناست وگرنه اسلام ما دین رفتار محمد با دشمنان و علی با فاطمه است که عین عشق و محبت و گذشته
تو فقط یه داعشی پنهانی هستی همین
حال بهم زن ترین سوژه
خاک بر سر صدا و سیما
بيچاره بچه ها
يعني مجري به اين بيشعوري و نفهمي هست؟ يعني يه نفر ادم حسابي تو اون دستگاه دراز و طويل نبوده كه بگه جاي بچه زير سن قانوني، تو همچين برنامه اي نيست؟ يعني بيچاره زن اين مجري نفهم و بيچاره تمام زنهايي كه بدون پشتوانه مالي و ذهني، مجبورند تنهاي تنها تو ايران برعليه مردان سلطه گر، بجنگند. خواهشا بچه نياريد حداقل حداقل. بچه ها گناه دارند، گناه. اميدوارم اينده اين بچه ها خوب باشه، گذشته شون كه اسفناك هست :(
حسین جان بابات مادرتو همینجوری خریده؟
چه خوب خواهرتو بفروش بمن چند مهریه میخوای؟
پاسخ ها
چندش
آیه سی و چهار سوره نساء
تاسف اوره
کل صداوسیمای میلی شده کوبیدن زن ها، من ک پشت دستمو داغ کردم صدا و سیما ببینم
پاسخ ها
ماهواره ببین که فقط آموزش میده به زنها و کودکان تجاوز کنی فردی یا گروهی!!!!
یک مورد اشتباه بین صدها ساعت برنامه روزانه طبیعی است بازم بهترین تلویزیون دنیا برای ایران است در کشورهای دیگه حتی نمیشه جلو بچه ها تلویزیون روشن کرد
جالبه معصومه ابتکار خودش این همه اشتباه و خطا تو کارهاش بوده و هست اون وقت اولین نفر میاد تذکر میده به صداوسیما !!!
مردی که همسر یا فرزندانش را کتک میزند به فرزندانش هم آموزش میدهد در اینده خانواده شان را کتک بزنن و در واقع از خودش یک نسل بد به جا میگذاره