رابطه گلزار، قيمت دلار و رستمي در ساخت ايران
«ساخت ايران» كه اين شبها قسمتهاي آخرش در حال پخش از شبكه آيفيلم است، با حاشيههاي ريز و درشت زيادي توليد و پخش شد.
روزنامه هفت صبح: «ساخت ايران» كه اين شبها قسمتهاي آخرش در حال پخش از شبكه آيفيلم است، با حاشيههاي ريز و درشت زيادي توليد و پخش شد.
منصور سهرابپور يكي از تهيه كنندگان سريال در گفتوگو با هفت صبح از حواشي اين سريال ، انتخاب محمدرضا گلزار، انتقادهاي محمدحسين لطيفي و پخش آن از تلويزيون ميگويد.
پخش «ساخت ايران» از شبكه آيفيلم بهانهاي شد تا پروسه ساخت اين سريال را با يكي از تهيه كنندگان آن مرور كنيم. منصور سهراب پور در اين گفت و گو از حاشيههايي ميگويد كه باعث شد ساخت ايران آن طور كه مد نظر سازندگانش بوده ، نشود. ابتدا خشايار الوند و پيمان قاسمخاني كه چند قسمت اوليه آن را نوشته بودند،از گروه جدا شدند و بعد هم اميرحسين رستمي نتوانست گروه را در سفر لبنان همراهي كند. او پاسخ گفتههاي تند محمدحسيني لطيفي ، كارگردان سريال، كه در گفتوگو با هفت صبح مطرح كرده بود ، را داده است.
از شبكه نمايش خانگي تا تلويزيون
پخش يك سريال توليد شده براي شبكه نمايش خانگي از شبكهاي تلويزيوني اتفاقي تازه است كه ممكن است بعدا هم ادامه داشته باشد. سازندگان ساخت ايران چندي پيش پيشنهاد پخش سريالشان را به آي فيلم دادند كه بعد از توافق نهايي با اندكي اصلاحات روي آنتن رفته است. اين سريال هرچند در شبكه ويدئويي با انتقادات زيادي مواجه بود اما به خاطر بازيگران مطرحش توانسته رضايت نسبي مخاطبان تلويزيوني را فراهم كند. سهراب پور از اين اتفاق خشنود است و ميگويد: « پخش تلويزيوني يك سريال كه براي شبكه نمايش خانگي ساخته شده اتفاق خوبي است. كاري كه براي مردم ساخته ميشود بايد شرايطي فراهم كرد كه در جاي خود ديده شود.» البته بعد از چند قسمت ، ساعت پخش سريال همزمان شد با سريال طنز پژمان. سهراب پور اما معتقد است :«پخش ساخت ايران هم زودتر شروع شده هم به خاطر تكرار مخاطبان خود را از دست نداده است.»
قرار نبود ساخت ايران روي آنتن برود
معمولا كارهايي كه خارج از عرف تلويزيون ساخته ميشوند در نوع پوشش و ديالوگها آزادي عمل بيشتري دارند. سازندگان ساخت ايران انگار از اول نيم نگاهي هم به مديوم تلويزيون داشتهاند براي همين در پوشش بازيگران حواسشان به مميزيهاي معمول بوده. سهراب پور اما اين نوع پوشش را الزام كار ميداند و ميگويد: «از ابتدا قرار نبود سريال را به تلويزيون بفروشيم. به هر حال ما در وزارت ارشاد و تلويزيون چارچوبي داريم كه نميتوان از آن خارج شد.» با اين حال اثري كه براي تلويزيون ساخته ميشود ، محدوديتهايش بيشتر است. به همين خاطر وقتي فيلمي سينمايي روي آنتن ميرود كلي حذفيات دارد. ظاهرا تيغ مميزان تلويزيون براي ساخت ايران زيادي تند نبوده:«مميزيها بسيار پايين بود و اصلا به چشم نميآيد.»
لطمه از فيلمنامه
ساخت ايران خوب شروع كرد . چند قسمت اول همه را به اثري شسته رفته با موقعيتهاي خوب طنز اميدوار كرد اما به يك باره كار با افت مواجه شد. سهرابپور اين نكته را ميپذيرد و به اين نكته اشاره ميكند:« خيلي ساده بگويم وقتي كار را شروع كرديم فقط سه قسمت فيلمنامه آماده بود. تا زماني كه در ايران بوديم پيمان قاسمخاني و خشايار الوند با ما همكاري داشتند از وقتي از ايران خارج شديم ارتباطمان قطع شد و پروسه همكاري سخت پيش ميرفت. اين دوستان شرايط حضور در خارج از كشور را نداشتند و ما هم از آرش قادري براي ادامه همكاري دعوت كرديم.الان از من به عنوان تهيهكننده بپرسيد كدام پارت را دوست داريد دقيقا ميگويم قسمتهايي كه خشايار الوند و پيمان قاسمخاني نوشتند.»
خودم مقصر بودم نه لطيفي
بديهيترين پرسش اين است كه چرا براي ساخت سريالي كه در خارج از كشور ساخته ميشود فيلمنامه كامل نبوده. البته خيليها معتقدند اين هم شگرد لطيفي است كه فقط با چند برگ فيلمنامه ميرود توي دل كار. سهرابپور اين بار از لطيفي حمايت ميكند:« نه اينجا مقصر خودم بودم . با توجه به شرايطي كه به لحاظ افزايش دلار پيش آمد، ما تصميم گرفتيم كار را زودتر جمع كنيم كه البته به موقع هم به سرانجام رسيد. از طرفي نويسندگان نتوانستند ما را همراهي كنند و ما مجبور شديم بدون فيلمنامه به لبنان برويم. .»
الوند قهر نكرد
الوند در چند مصاحبه اشاره كرده بود كه كاراكتر محمدرضا گلزار گنجايش اضافه كردن داستان بيشتري ندارد. دليل عمده جدايي او از سريال، جداي از مشكلش براي حضور در لبنان، اين مسئله عنوان شد. سهرابپور اما نظر ديگري دارد:« نه اين طور نبود كه ايشان با چيز يا كسي مشكل داشته باشد. شايد آن موقع تحت تاثير شرايطي اعتراضهايي داشت ولي الان معقولتر صحبت خواهند كرد. عرض كردم ايشان نتوانست ما را همراهي كند.»
شوك اميرحسين رستمي به ساخت ايران
اتفاق عجيبي كه در اين سريال پيش آمد حضور محمدرضا گلزار به جاي اميرحسين رستمي بود. بعد از اينكه رستمي از گروه جدا شد، اول قرار بود دستيار لطيفي به جاي او بازي كند و حتي در مقطعي شايعه شد خود سهرابپور اين نقش را بازي خواهد كرد. سهرابپور درباره اين اتفاق، نظر ديگري دارد:« من اگر با كسي مشكلي دارم سعي مي كنم با خودش حل كنم نه در مطبوعات. ولي اميرحسين رستمي لطمهاي كه به زندگي من و شريكم آقاي پروين حسيني زد قابل بخشش نيست. ايشان با من قرارداد داشت اما چهار ساعت قبل از پرواز كه ميدانيد براي يك گروه ۴۰ نفره گرفتن ويزا و اقامت چقدر سخت است ، گفت نميتوانم بيايم. حساب كنيد چه شرايطي داشتم. از اين بياخلاقي محض شوكه شده بوديم. من تا الان حتي تلفنهاي ايشان را جواب ندادهام.»
گلزار به جاي رستمي، چرا؟!
خيلي عجيب است كه براي نقشي كه قرار بوده اميرحسين رستمي آن را بازي كند بازيگري در حد گلزار انتخاب شود:« بازيگران ديگري براي اين نقش مطرح بودند كه هر كدام به نوعي مشكلاتي داشتند . نهايتا به تصميمي رسيديم كه در اين تصميم آدمي كه ميتواند نظر بدهد تهيهكننده است. با همه اين اوصاف با آقاي لطيفي هم مسئله را مطرح كرديم . ايشان گفت آوردن محمد رضا گلزار آن هم به اين سرعت خيلي سخت است. گفتم شما اگر موافق باشيد من ميتوانم اين كار را انجام بدهم. قبول كردند و آقاي گلزار را آورديم. ضمن اينكه اين تصميم را با آقاي پروين حسيني با هم گرفتيم و يك تصميم شخصي نبود. الان هم اصلا از اين تصميم پشيمان نيستيم. »
نقشي كه زيادي كشدار شد
طبيعي است كه وقتي گلزار وارد يك سريال ميشود بايد نقشي پررنگ داشته باشد. از آنجا كه از اول نقش گلزار براي بازيگري ديگر و در حد نقش دو نوشته شده بود، طبيعي است اين نقش براي اينكه بيشتر به چشم بيايد ، گاهي بيخودي كش دار شود. سهرابپور در پاسخ به اين نكته مي گويد:«خب شرايط اين گونه پيش رفت. تازه شرايط سوريه شروع شده بود و سينه موبيل ما در اين كشور گير افتاده بود. حساب كنيد چقدر استرس روي ما بود. از آن طرف هم اميرحسين رستمي با معرفت كه دست ما را در پوست گردو گذاشت. در كشور غريب يك گروه منتظر كليد خوردن پروژه هستند. نويسندههاي مان در ايران نميتوانستند بيايند لبنان. اين بحران هست يا نه؟ با همه اين بحرانها نبايد بگذاريم كيفيت كار افت پيدا كند . چون اگر كار ضعيف ميشد حتما زمين ميخورد. پس در اين شرايط من مجبورم يك امتيازي بدهم . ممكن است فلاني را بياورم ارزانتر باشد اما ديگري را ميآورم كه كستم محكمتر باشد. گلزار براي تقويت نماي بيروني كار آمد و خدا را شكر نتيجه هم خوب شد.»
از صحبتهاي آقاي لطيفي متحير شديم
محمد حسين لطيفي در گفت وگو با هفت صبح مدعي بود كه شرايط توليد به قدري سخت بوده كه فقط ميخواسته پلانها را بگيرد و زودتر برگردند. سهراب پور در پاسخ به لطيفي ميگويد: «من و ديگر تهيه كننده سريال يعني سيد امير پروين حسيني متحير شديم از اين صحبتهاي لطيفي. موضوعاتي كه ايشان مطرح كرده بودند متاسفانه تحت تاثير يكسري چيزها بود كه براي ايشان سوء تفاهم به وجود آورده بود و تن به اين مصاحبه داده بودند. من خواستم جوابيه اي براي ايشان تهيه كنم كه به احترام ايشان و چندين كار خوب كه با هم انجام داده ايم از اين تصميم صرف نظر كردم. وقتي دلار گران ميشود كسي كه قرارداد بسته دستمزدش را ميگيرد. كار براي من سخت ميشود كه بايد پول بپردازم.»
ساخت قسمت دو با الوند
سهراب پور قصد دارد از تجربيات قسمت اول براي بهتر شدن فصل دوم كار استفاده كند. گزينه اصلي او در اين قسمت خشايار الوند است. او البته شرايط فعلي بازار شبكه نمايش را مناسب نميداند و به گفته خودش منتظر شرايط مناسب است. او تصميمي براي ساخت «ساخت ايران ۲ » براي تلويزيون ندارد:« قسمت دوم سريال اينقدر جذابيت و قابليت دارد كه از يك خيلي بهتر خواهد بود . ضمن اينكه پس از پخش از آي فيلم تعداد بيشتري منتظر قسمت بعدي هستند.»
نظر کاربران
عالیه
این سریال بسیار دم دستی و با داستانی کاملا کلیشه ای و سطحی ساخته شده. بازی ها هم اصلا خوب تیست . حتی بازی آقای حیایی و اصلانی. گلزار هم که فقط خوب راه رفته . با توجه به کارهای خوب آقای لطیفی، این سریال هیچ کششی برای مخاطب نداره. حیف هزینه زیادی که بابت ساخت این سریال شده. در صورتی که تمام قصه رو می شد در قالب یک تله فیلم عرضه کرد.....
هرچي فكر مي كنم نميدانم ساخت اين سريال چه لزومي داشت حيف اين همه هزينه و انرژي . مي خوايد پول دوربريزيد راههاي بهتري هم هست والا.